Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
MSP430 LaunchPad 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение MSP430 LaunchPad
Каубойците завлядяват нови пазари, искат да изместят PIC и Arduino с тяхното предложение http://ti.com/launchpadwiki. Изображение
След, като я чаках 3 месеца играчката ми пристигна и имам
няколко въпроса. Ако се сетя за още ще редактирам и ще ги добавям.
1. http://processors.wiki.ti.com/index.php/MSP430_LaunchPad_%28MSP-EXP430G2%29?DCMP=launchpad&HQS=Other+OT+launchpadwiki#MSP430_Value_Line_.28MSP430G2xx.29 Защо имат контролери с 0.5, 1 и 2КБ памет. В 2010
си мисля, че крачетата на микроконтролера са най-скъпата му част. А дали ще добавиш 0.5К или 64К цената за производство, ще е еднаква
(поправете ме ако греша). Разбира се човек не прави контролерите само с 64КБ, ами примерно 80КБ, проверява за грешки и оставя само
64КБ, а останалите ги деактивира.
2. Същия ми е и въпроса за рама. 128 байта ми се виждат малко. Наистина само с 128 байта кода става по компактен, но си мисля, че ако
се увеличи до 2КБ или 4КБ, че има човек по-голяма свобода, а и процесорите са 16 битови така, че адресацията не е проблем. Може би
заради енегорспестяването са направили паметта толкова малко, но мисля че за повечето приложения си струва 0.1 микроампер за 4КБ рам.
3. По какво се различават MSP430F2x и
MSP430G2x сериите. Вторите би трябвало да са
евтини, но не разбирам защо.
4. LaunchPad се води "flash emulation tool". С него мога да програмирам и да прочета стойностите в процесора(дебъг), но защо се казва
флаш емулатор?
5. Може би най-забавния въпрос. В LaunchPad има микроконтролер MSP430F1612. Този микроконтролер е по-скъп($8,55 цена на бройката при поръчка на 1000 дирекно от TI) и с по-добри характеристики от двата евтини микроконтролера, които ти ги дават към LaunchPad-а. Толкова ли не са могли да го проектират, като Arduino, който може да се самопрограмира през bit-bang на FTDI? Само този чип е 2 пъти по-скъп от LaunchPad в който е!
6. Добре е, че са развили идеята и от JTAG са минали на Spy Bi-Wire (2-wire JTAG), но защо не са продължили нататък и направо не са минали на 1-Wire, не мисля, че бавното програмиране и бавния дебъг са някакъв проблем, а и на микроконтролер с 8 или 14 крачета, всяко едно допълнително свободно краче е голям плюс.

Последна промяна ike на Пет Апр 13, 2012 7:27 pm, променена общо 10 пъти

Съб Яну 08, 2011 9:18 pm
Профил

Мнение Re: MSP430 LaunchPad
ike написа:
... В 2010 си мисля, че крачетата на микроконтролера са най-скъпата му част. А дали ще добавиш 0.5К или 64К цената за производство, ще е еднаква (поправете ме ако греша)...

Грешиш! Погледни кристала на един контролер и ще видиш ,че паметта заема най-много място. Цената за производство е еднаква за подложките (пластините силиций), но това колко контролерчета ще се съберат на една пластина зависи най-вече от паметта.
Освен това различните версии осигуряват и лесна маркетингова гъвкавост - чиповете са по същество еднакви, само паметта се променя, съответно и цената .

Съб Яну 08, 2011 9:48 pm
Профил

Мнение 
Цената се определя от:
1) Размера на подложката
2) Броя на крачетата
3) Пазара

В случая размера на подложката се определя от броя транзистори/елементи. Ядрото и перифериите са ясни (фиксиран брой). За RAM в зависимост от технологията се ползват 6 или 8 транзистора, т.е. като размер един RAM бит заема 6-8 пъти повече място от 1 Flash бит. Затова обикновено RAM се пести повече...

Иначе за 4.30$ каубойците предлагат това. Ако ти върши работа купуваш и ползваш, ако не уве стандарт ;-)

едит: писали сме с жичката едновременно... исках само да добавя че наскоро четох новини за каубойците - купили още една компания (явно не са се задавили достатъчно с Луминари). Та тая компания дето не й помня името имала супер разработка на тема процесорни памети. Нямаше подробности, но намекваха че правели нещо средно между DRAM и SRAM, демек само с 1 транзистор като динамичната, ама транзисорът бил супер спешъл, че била бърза като статична и харчела мнооого по-малко. Та скоро краварите ще правят нови контролери... макар че едва ли точно MSP430, по-скоро тая технология ще я турят на големите ОМАП прасета...

Съб Яну 08, 2011 9:48 pm
Профил

Мнение 
Ще трябва да се постараете още ;). Гледам ценовата листа на моста приблизително за 12$ се купува 8 000 000К флаш. При SRAM съответно за 12$ ще се купи 1 000 000К рам. Преди 20, 30 години наистина всеки килобайт е имал значение, но си мисля, че това време сме го загърбили одавна. Много по-евтино е да пуснеш машините да произведат 100 000 000 еднакви контролера, от колкото 10 контролера по 10 000 000 бройки. Доставките, логистиката, складовете, наличностите - всичко това се опростява до такава степен, че в крайна сметка 1 върхов модел би излязъл по-евтин от колкото са сега цените на евтините микроконтролери.

Нед Яну 09, 2011 12:06 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ами щом не го правят значи си имат причина. Его сега на мен ми трябва едно чипче - примерно като 10F200, ама да има PWM, АЦП и повечко рам, повечко флаш, малко ЕЕ. Ама на ... няма.

Нед Яну 09, 2011 12:23 am
Профил ICQ

Мнение 
ike, наистина е по-евтино да пуснеш машината за 100млн. броя ,но е много по-скъпо да имаш 90млн. непродадени на склад. Защото конкурента с по-малкото памет веднага ще те надцака в цената. Те микроконтролерите са яко надценени като материал, така ,че възможностите за дъмпинг са безгранични. Освен това по-големите чипове дават по-голям % брак. 1 прашинка при 100чип/пластина = 1% брак, но при 10чип/пластина = 10% брак.

Cekins, виж 12ф615/7 или Атини10.

Нед Яну 09, 2011 12:54 am
Профил

Мнение 
Цитат:
ike, наистина е по-евтино да пуснеш машината за 100млн. броя ,но е много по-скъпо да имаш 90млн. непродадени на склад

Не разбирам, каква е разликата дали ще имаш 90 000 000 на склад от един тип или 10 типа по 9 000 000?
Цитат:
Защото конкурента с по-малкото памет веднага ще те надцака в цената.

Нали обясних, че големите чипове, ще са с по-големи възможностти и по-евтини за производство от малките.

Проблем с добива има само при най-новите технологични процеси. При едно масово производство добивите се доближават много до 100%. И най-интересното: отговори си сам, защо голям чип с повече флаш има по-малко % брак, от малък чип с по-малко флаш.

Нед Яну 09, 2011 1:23 am
Профил
Аватар

ike написа:
4. LaunchPad се води "flash emulation tool". С него мога да програмирам и да прочета стойностите в процесора(дебъг), но защо се казва
флаш емулатор?

Още преди много луни му викаха FET (на каквото е имало тогава). И аз тогава му зе позачудих малко.

Нед Яну 09, 2011 4:53 am
Профил
Аватар

woody написа:
ike написа:
флаш емулатор?

Още преди много луни му викаха FET (на каквото е имало тогава). И аз тогава му зе позачудих малко.

Това мисля произлиза от факта, че навремето flash паметта не е била толкова качествена и е позволявала 100-тина презаписа, затова при по-големите контролери с възможност за използване на външна RAM са се правели debug инструменти в които е имало такава външна памет, която да се използва вместо вътрешния flash. То и самото име говори за това: FET - Flash Emulation Tool. През 2000г., когато са пръв път докоснах MSP430, си спомням, че се казваше FET, а кога точно са го въвели като наименование не знам.

Нед Яну 09, 2011 7:34 pm
Профил WWW

Мнение 
ike написа:
Не разбирам, каква е разликата дали ще имаш 90 000 000 на склад от един тип или 10 типа по 9 000 000?

Разликата е ,че никой не прави 10млн. накуп защото има риск да не се продадат- просто никой не знае кой е "идеалния" контролер. Вместо това се правят няколко модела и се тества пазара - гледа се кои вървят и после ако някой си поръча повече може и 1млрд. да му направят.
Микроконтролерите са дребносерийно производство (като за ПП индустрията) и затова цената им е по-висока. Контролера иска разработка, дребно производство, пласмент, последваща подръжка, ревизии и т.н. Чистите памети са еднотипни структури , правиш си завод за $2млрд, слагаш шаблона и шляпаш на конвейра.

Нед Яну 09, 2011 8:21 pm
Профил

Мнение 
woody и ¶, благодаря за информацията. Наистина ме бяха хвърлиха в голям размисъл, какво имат в предвид с това FET.
ji4ka все ми се струва, че доста бройки микроконтролери се произвеждат и е далавера да ги произвеждат масово. Не знам, може и да е така, както казваш, но мен все пак ме хвърля в смут, защо произвеждат контролери с 0,5К и 1К флаш с еднакви ядра и периферия.

Нед Яну 09, 2011 9:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Много често производителите залагат на кристала повече Флаш, РАМ и периферии. И така правят масовката. Ама след тестовете някои кристали дават фира някъде по клетките. И какво, да го хвърлят ли? Просто забраняват съмнителната част и обявяват по-малко памет. Точно Тексас Инстриментс правят и друго нещо - ако не мине теста на АЦП-то, обявяват го за модел без АЦП. Така са например MSP430F149 и MSP430F1491. Попадал ми е такъв, оказа се, че проблемната периферия даже не е забранена - фърмуерът си я намира и си я ползва. Може това да е така само на малка част от екземплярите, може да има съвсем лек проблем в параметрите на периферията, а може и търговският отдел да си е казал тежката дума: "да се прицелим и в тези клиенти..".
Подобни случаи не са рядкост в индустрията - да ти продадат сървър (IBM) с два процесора, ама вторият е забранен. Доплащаш си за двупроцесорен и ти дават ключ да го разрешиш.
Та такива ми ти работи. Максимата на производителя е "Да вземем колкото може повече пари и повече клиенти." Ама то къде ли не е така.

Нед Яну 09, 2011 9:55 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
Подобни случаи не са рядкост в индустрията

Аз такива едни саги за EP93xx мога да разправям. Ама само на бира.

Пон Яну 10, 2011 1:26 am
Профил

Мнение 
Цитат:
3. По какво се различават MSP430F2x и
MSP430G2x сериите. Вторите би трябвало да са
евтини, но не разбирам защо.

Отговарям си сам. Завладяват пазара. Искат да хванат хоби ентусиастите отрано с евтини чипчета. Имат калибрация само за 1MHz, нямат за 8,12,16MHz.

Проект за свързване на LCD към компютъра с помоща на MSP430 LaunchPad
http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?p=2697705

Изображение

Прикачени файлове:
software.rar [5.6 KiB]
571 пъти
web.jpg
web.jpg [ 239.07 KiB | Прегледано 15667 пъти ]

Нед Мар 13, 2011 5:13 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

Мнение 
един познат ми каза че Тексасци са произвели 70 000 платки (засега) LaunchPad, но търсят сега фирмички, които да разработят интересни shield-ове. които да се слагат отгоре. Вървят по пътя на ардуино и пингуино, въпреки че нямат отделна среда

Съб Апр 16, 2011 10:49 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща