Отговори на тема  [ 117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща
Една стара тема с ново лице 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
А ти имаш ли идея защо лихвата в щатите е 4.8%, а? И защо никъде другаде не е толкова?
Защото както вече ти написах кредитите тук се спонсорират от правителството, т.е. от всички, т.е. и хората, които не вземат кредити спонсорират ниската лихва на тези, които ги вземат защото някой малоумник някога е решил, че всеки трябва да притежава къща. Еми аз ще ти кажа, че не всеки е длъжен да притежава къща - някои трябва да са и бездомни :) . Чувал ли си за двете американски фирми Фреди Мак и Фени Мей, които спонсорират и гарантират въпросните заеми. А чувал ли си, че когато нещата вървят и те са на печалба са частни компании, а когато работите се сгомнясат (като през 2008 г.) те много бързо стават държавни и всички им поемаме загубите, ама преди това само някои хора са се облажвали, когато са били на печалба. Та е много лесно да пишеш разни неща из нета без да си имаш идея как стоят нещата реално. Запомни едно нещо - безплатното и евтиното не са такива, някой винаги плаща масрафа накрая :) .

Вто Яну 04, 2011 6:36 pm
Профил

Мнение 
Всъщност какво ми казваш? Едни уфси са позволили на едни тарикати да се облажат, а после като балона гръмнал, фирмата се одържавява и всички уфси им плащат масрафа ли ? Ако е това - съгласен съм с тебе. В крайна сметка така се получава...

Незнам в Англия, Холандия и Норвегия например кой спонсорира банките, но лихвите по ипотечните кредити са подобни на цитираните от теб в USA...

Някой от форума много готино го беше написал:
"Избийте баламите и тарикатите сами ще измрат ..."

Ето например въпросната тема, която обозвам с писанията си:
Едни тарикати продават едни кондензатори в лъскави кутийки на едни УФСИ, като ги лъжат, че ще им намалят сметките за ток от бойлера и акумулиращите печки ...
Дъвкали сме я поне 2 пъти в този форум и виждаш, че отново изплува ... Това какво ти говори?...
Какво повече да коментирам ?

П.П.
Рек, ако изтриеш писанията ми от темата няма да ти се разсърдя.

Вто Яну 04, 2011 6:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аре стига с тия лихви бе!

1. Като са ви високи лихвите - що теглите заеми? Да не е задължително?

2. Като са толкоз лоши банките в БГ, що не теглиш заем от европейски или американски банки? Въпроса е риторичен - в момента в който им кажеш че си резидент на България ще те изхъврлят като парцал от офиса. Защото си РИСКОВ клиент. А риска се плаща с висока лихва. Лихвите в БГ са абсолютно нормални за икономическото положение в което се намираме - т.е. в киреча с валутен борд крепящ се на магия, т.е. с приличен риск от хиперинфлация. Иди и питай в някоя западна банка при тия условия каква лихва ще ти предложат.

3. Я питай има ли в ЕС или Америка банка дето да ти дава 7% лихва по тримесечен депозит. Това се нарича липса на ликвидност, банките нямат евтини пари, купуват скъпи и съответно няма как да ти дадат евтин кредит.

Относно казаното от Димитър - в УСА и ЕС лихвите може и да са ниски, въпреки кризата. Ама печатницата на пари е в тях. Могат да си спонсорират социалните безумия безплатно. Или поне така им изглеждаше доскоро.

Лихвите в БГ скоро няма да паднат. Или поне не значително. Като цяло лихвените нива не зависят от прищевките на банките. Те се влият много по силно от глобалните процеси отколкото от желанието на банкерите в БГ. Виж таксите и комисионните :evil: Но, всичко си е 100% нормално - в кенеф не може да мирише на рози :)

Молете се да не фалира банка, че тогава ще видите как хляб се купува срещу 500лв.

Вто Яну 04, 2011 7:22 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цитат:
Всъщност какво ми казваш? Едни уфси са позволили на едни тарикати да се облажат, а после като балона гръмнал, фирмата се одържавява и всички уфси им плащат масрафа ли ? Ако е това - съгласен съм с тебе. В крайна сметка така се получава...

Да, точно това се опитвам да ти кажа :D .

Цитат:
но лихвите по ипотечните кредити са подобни на цитираните от теб в USA...

Подобни са звънци - покажи ми само една страна освен щатите, където можеш да вземеш 30 г. ипотека на фиксирана за 30 г. 4.8% лихва :) .

Вто Яну 04, 2011 7:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Я питай има ли в ЕС или Америка банка дето да ти дава 7% лихва по тримесечен депозит.

Ама значи вие хем искате високи лихви по дипозитите, хем ниски по кредитите - е как да стане тая магия :D .
Най-високата лихва по депозит в момента е около 1% :) . Ама си имаме още една държавно-частна организация, казва се Федерален Резерв, която казва веднъж в месеца - лихвата към банките ще бъде 0.25% и пускаме в системата 1 трлн. долара - цък с мишката и парите са налични на момента, даже не си играят вече да хабят мастило и хартия :D .

Вто Яну 04, 2011 7:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Аре стига с тия лихви бе!

1. Като са ви високи лихвите - що теглите заеми? Да не е задължително?
...

Не че съм го правил но не виждам защо ти е трудно да си представиш, че това е
единствената опция в даден момент в живота на даден човек. Далеч не всички се раждат
наследявайки къде да живеят и т.н.
"За всичко съм си виновен сам", в което все ти се ще да вярваш когато става дума за останалите,
е вярно само ако въпросният индивид живее сам на планетата, която обитава. :D :D :D

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Яну 04, 2011 9:03 pm
Профил WWW

Мнение 
Цецо написа:
Чакай сега, има голяма разлика между винетките и манипулацията на електромера (или показанията му).

Когато аз си прехвърлям винетката от една кола на друга, не ти прехвърлям мойте разходи. Защото аз съм си платил винекта и мачкам пътя с нея на стъклото. Като съм с другата кола - пак така.

Докато ако ти излъжеш електромера, това се пише на моя гръб.

Цецо, да ме извиняваш, ама няма никаква съществена разлика между отлепващата се винетка и прецакването на топломера например.
Някои нейде из министерствата са изчислили колко пари ще трябват за пътищата, приели са винетната система (с всичките и кусури), знаят колко са колите в движение и така са сметнали цените на винетките. Като ментиш с отлепващата се винетка, както и много други като тебе, държавата събира по-малко пари, съответно и ремонтираните пътища са по-малко, а дупките и псувните покрай тях - повече. Така страдам и аз, за което чакам извинение.
Баща ми например прави годишно 500-600 километра, от които към стотина по междуселските пътища. Има винетка и не ни е хрумвало (сигурно заради бедното ни въображение) да караме с една винетка.

Вто Яну 04, 2011 9:42 pm
Профил

Мнение Re: Една стара тема с ново лице
perro_iv написа:
Един приятел ме попита какво мисля за това:
http://www.x10ltd.com/ies.php - та смятам да му отговоря с мненията от форума.

Във всеки по-голям уред с двигател (пералня, прахусмокачка и др.) трябва да има кондензатор (и) по линия на захранването в противосмутителния филтър. Такъв филтър трябва да имат и телевизорите. Само дето на проектантите на тези уреди не им е хрумнало , че пестят енергия по този начин, а търговците не са направили нужната реклама да ловят баламите.
Продажбата на подобна вещ е пародия , а би могла да се нарече и престъпна, защото въпреки, че са написали "умно" икономия ДО 30% , все пак продават 2 кутии за различна потребявана мощност, а тя е киловати. При тия киловати не знам след колко нули ще видят тройка.

Вто Яну 04, 2011 9:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
tgi написа:
Не че съм го правил но не виждам защо ти е трудно да си представиш, че това е
единствената опция в даден момент в живота на даден човек. Далеч не всички се раждат
наследявайки къде да живеят и т.н.
"За всичко съм си виновен сам", в което все ти се ще да вярваш когато става дума за останалите,
е вярно само ако въпросният индивид живее сам на планетата, която обитава. :D :D :D

Да ти кажа, дядо ми казваше - от глад ще умра, но един лев на заем няма да взема. И съм сигурен че нямаше да го направи. Въпрос на разбирания.... Аз пари от кредитна институция никога не съм взел. И бих го направил, само ако имам ясен план как да спечеля от тях, т.е. да ги умножа. Бих оправдал теглене на заем за лечение. Но такива са нищожен процент.

Но да купуваш жилище или кола назаем е пълна дивотия, може да съм с остарели разбирания, ама ей, на не ми дреме каква е лихвата. Не виждам нищо лошо в живота под наем. Нито в карането на по стара кола. Ама знам че всичките ми месечни доходи са ми на разположение в следващите 30 години.

Просто гледам как около мен Ганьо реши че може да живее като американец. Накупиха си коли, апартаменти, плазмички и кво ли не. И сега - олеле, ама никой не ми каза, че лихвата ще расте. Ами ще расте, такъв е живота. Ако си преценил добре - що го понесеш. Ако не си го преценил - за чии теглиш пари тогава? По големия проблем е че ако всички тия непреценилите идиоти решат, че лихвите им са непосилни, могат да срутят цялата система. И тогава пак ще стане като 97 година, кой ял - ял, кой пил - пил, данъкоплатеца плаща сметката. А това вече не ми се нрави. Щото ми писна да хрантутя тарикати. В блока ме цакат с топломерите, някакви манипулират електромерите, билетчетата в трамвая си предават.... Аман от дребни тарикати в тая шибана държава. Нищо продуктивно, всеки само как да преебе системата мисли.

sthx написа:
Някои нейде из министерствата са изчислили колко пари ще трябват за пътищата

Между другото никъде не пише че е забранено да си отлепяш винетката. Пише че трябва да е залепена на колата докато се движиш по пътя. Т.е. ако си я отлепя и залепя на другата кола, никой копче не може да ми каже, защото спазвам закона - колата има винетка на стъклото в момента на проверката. Това беше за старите де, дето нямаше номера на колата.

Вто Яну 04, 2011 11:13 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цитат:
Ама знам че всичките ми месечни доходи са ми на разположение в следващите 30 години.

Знаеш грънци - когато изтеглиш 30 г. фиксиран заем знаеш точно до стотинката колко ще плащаш всеки месец за следващите 30 г., ако аз в същото време съм излезнал под наем идея си нямам колко ще ми е наема след 1 г. (или там колкото е договора). Отделно когато си под наем (говоря за тук) не можеш да си приспадаш никакви разходи от дохода, докато като си собственик си приспадаш данък сгради и лихвата по заема. Само си представи ако съм взел под наем апартамента, който някой е купил с 30 г. заем - аз плащам всички изброени по-горе разходи и някой друг си ги маха от дохода. Същото е и с колите - половината коли в момента на пазара тук могат да се купят със заем с 0% лихва, а другата половина с 1.8%. Та не виждам защо трябва да похарча примерно 40к кеш за кола, след като кеша може да си стои за черни дни, а да взема кредит почти безплатно, защото ако си платил кеш и после ти потрябват пари кредитните карти стигат 30%, т.е. нямаш шанс да вземеш заем с такива параметри освен за кола и/или къща :) .
За заемите с плаваща лихва обаче съм съгласен с теб, затова златното правило е фиксиран заем с минимум 20% даунпеймънт.
Но генерално в заемите няма нищо лошо, даже напротив стига човек да си е направил сметката и да си е сложил правилния лимит :) . За съжаление всички беди идват от невъзможността на повечето хора да се контролират сами и да си слагат сами лимити :D .

Сря Яну 05, 2011 12:46 am
Профил
Аватар

Мнение 
Нали се разбрахме, че заемодателната система при вас е извратена до социално подпомагане на негри тарикати за сметка на съвестни данъкоплатци :)

Сря Яну 05, 2011 12:54 am
Профил ICQ

Мнение 
И аз съм против живота "на кредит". Простирай се според чергата си, щото инак може да изгориш и то здраво, но нямах това в предвид ...

Имах в предвид високите лихви, а и както сам каза високите такси. А кажи ми що таксите трябва да са толкова високи? (по-високи са от тези в "цивилизования свят"). И защо таксата трябва да е висока? Може би заради перфектното обслужване, или заради липсите на опашки и висене по банките?

Не мисля. Такива са, щото чужденците които напазаруваха банки в БГ го направиха за да ни "стрижат" ... Иначе защо да дойдат тук? А и ние сме уфси, щото им позволяваме.

Великата УниКредит ти дава възможност да изтеглиш от пост-терминал 1 лев, но трябва да платиш такса от 3 лв ?!? И то ако картата ти е на тази банка ?!? Велико, нали?

Относно високите лихви по депозитите - по-добре да са ниски, както и лихвите по кредитите да са ниски... Е, в повечето случаи отношението между тях е 2:1, та даже и 3:1 ...

За винетките - справедливо ще е ако пътния данък е част от цената на горивото. До колкото съм чувал в Германия било така. Караш много - разбиваш пътищата много -плащаш много. Караш тежка голяма кола, която гори много и разбива повече пътищата - плащаш много ... Не караш - не плащаш...

И аз искам да съм изряден, да си плащам за всичко като се полага, но и да получавам на 100% платеното от мен. Т.е. да имам усещането, че парите ми отиват където трябва и за каквото трябва.
Е, в БГ това усещане липсва ...

Сря Яну 05, 2011 1:04 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
....
Просто гледам как около мен Ганьо реши че може да живее като американец. Накупиха си коли, апартаменти, плазмички и кво ли не. И сега - олеле, ама никой не ми каза, че лихвата ще расте. ...

Е то малоумието край няма, "и не съм сигурен за вселената". Просто това не е цялата картина.
Ето Димитър дава разумни примери в щатите когато кредитът може да е добра сделка.
Пак с питанки, разбира се, защото е обвързване за прекалено дълго време а точно времето
е най-ограниченият ни и съответно най-ценен ресурс на тоя свят. Но пък огромната част от хората
_искат_ да бъдат обвързани, строени и т.н., та за тях може би е добре. Само си приказвам де,
не съм взимал такива кредити та не знам.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Яну 05, 2011 3:43 am
Профил WWW

Мнение 
tgi написа:
Е то малоумието край няма, "и не съм сигурен за вселената". Просто това не е цялата картина.
Ето Димитър дава разумни примери в щатите когато кредитът може да е добра сделка.
Пак с питанки, разбира се, защото е обвързване за прекалено дълго време а точно времето
е най-ограниченият ни и съответно най-ценен ресурс на тоя свят. Но пък огромната част от хората
_искат_ да бъдат обвързани, строени и т.н., та за тях може би е добре. Само си приказвам де,
не съм взимал такива кредити та не знам.

И да и не.
Болшинството го смятат за един вид бизнес, взимаш в предвид следното: при база 5% годишна лихва на заем от 400хил за къща 200кв в свестен квартал, имаш средно около 400 на седмица да плащаш на банката като това включва и главница по заема. За средно калпав апартамент имаш 300-350 на седмижа наем, от тук се обезсмисля да седиш в такъв мизерен апартамент и да те е страх да забиеш един пирон, да ти досаждат хазяйте с проверки на всеки 3 месеца, ако пък собственика реши да го продава ще имаш досадници в някой случай всеки ден да искат да влизат!!!
Е не изключвам и семейства с големи амбиции да си купят къща без да знаяк как да я плащат, но такъв заем се взима от семейство което има средни доходи по около 1.5-2хил на седмица и 400 не са проблем в такъв случай :)

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Сря Яну 05, 2011 5:14 am
Профил
Аватар

Мнение 
tgi написа:
Е то малоумието край няма, "и не съм сигурен за вселената"...

Доближаваш се до Айнщаин(или може би него цитираш), който е казал:
"Безкрайни са само вселената и човешката глупост, като за първото не съм абсолютно сигурен."

Сря Яну 05, 2011 10:26 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 117 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Следваща