Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Еднофазен тиристорен постояннотоков регулатор 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение Еднофазен тиристорен постояннотоков регулатор
Здравейте ,
необходимо ми е да премина от акумулаторно захранване на мрежово при една подопочистваща машина.
Захранването е с два акумулатора 12 волта или общо 24 волта. Не съм измервал работен ток , но мисля ,че е около 15-20 ампера.
Идеята ,която имам е директно с управляем изправител да преобразувам мрежовото напрежение до 24 волта.
В процеса възникват технически въпроси , за които нямам готово решение.
Не съм сигурен , че при толкова големи ъгли на регулация подобна схема ще е работоспособна. Знам ,че стартирането на тиристорите е малко проблематично при ъгли до 10 и над 170 градуса.
Вторият проблем е , че при наличие на филтриращ кондензатор на изхода на схемата тиристора комутира директно към източник на напрежение , което води до големи стойности на максималния ток. Необходима е индуктивност ,която да ограничи максималня ток в момента на комутация. Не знам обаче как да подбера стойността и как конструктивно да осигуря индукцията в приемливи граници при големи стойности на тока.
Има ли шанс подобно техническо решение да работи надеждно и безопасно или само си губя времето.
Благодаря Ви предварително.
Поздрави.

P.S. Прилагам примерна схема на управението.

Прикачени файлове:
phasecontrollerblk.jpg
phasecontrollerblk.jpg [ 56.09 KiB | Прегледано 1691 пъти ]

Чет Дек 23, 2010 10:11 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: Еднофазен тиристорен постояннотоков регулатор
Това което си замислил е абсурдно.
Преориентирай се към импулсни стабилизирани токоизточници.
Във Ибей циркулират подобни захранвания (на много прилични цени), които биха ти свършили работа.
Предполагам можеш да ги намериш и в БГ на малко по-висока цена.

Чет Дек 23, 2010 5:49 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Не е абсурдно ама, изпълнението му е малко по особенно.

Аз на предишната работа имах такива за по 60-80 А 0 - 400 V - трифазни - в общи линии системата е зеро-крос фазов регулатор (TCA785 - infineon) - един LM324 да му "смята" и подава управление и драйверите на тиристорите с транзистор-трафче. В общи линии работеха безотказно.

Чет Дек 23, 2010 6:07 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
По-особено наистина. Ако сложа филтриращ кондензатор на изхода няма ли да се получат свръхтокове при комутацията. Или да мина на вариант с обратен диод за индуктивния товар на моторите и регулацията да е фиксирана с потенциометър ?
Друг вариант е да замеря работния ток и с две модифицирани захранвания от компютър да "оправя" нещата.

Чет Дек 23, 2010 7:50 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
Не е абсурдно ама, изпълнението му е малко по особенно.

Аз на предишната работа имах такива за по 60-80 А 0 - 400 V - трифазни - в общи линии системата е зеро-крос фазов регулатор (TCA785 - infineon) - един LM324 да му "смята" и подава управление и драйверите на тиристорите с транзистор-трафче. В общи линии работеха безотказно.

Е как да не е абсурдно.
Дори да приемем че работи с 20% запълване - това означава 100A импулсна консумация.
От въпроса се подразбира, че става въпрос за работа в битови (не промишлени) условия.
Представяте ли си 100А импулси с невероятно стръмен фронт по апартаментните кабели.
И това всичко, ако приемем, че електрониката е направена, защото това е не по-малко трудно (бих казал невъзможно за любител) начинание.

Пет Дек 24, 2010 2:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз пък не бих пуснал фазата да се разхожда из машина проектирана за батерии. В комбинация с водата това рано-късно ще се окаже убийствено решение :idea:
Ако не ти се играе с импулсни сложи обикновен траф с як грец. По-евтино е пък и ще има тежестта на батериите :D

Съб Дек 25, 2010 2:59 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Ако ще се движи само един двигател, трансформатор с подходящо избран изправител върши безупречна работа! Най-просто е с грец или със средна точка, в зависимост от трансформатора. Пресметни си консумираната мощност, добави 20-30 процента отгоре и ще получиш нужната мощност на трафа.
В крайна сметка двигателят не иска стабилизирано напрежение, той ще работи при доста голям диапазон ...

Чет Дек 30, 2010 6:59 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Как ем еднофазен ем постояннотоков
Тая схема е еднофазен тиристорен регулатор. Ти сега какво искаш да направиш - май постояннотков. Изпълнението е доста сложно ако искаш с тиристори единия трябва да включва, а другия да противовключва през индуктивност за да изключва първия и при това с огромни дросели, защото честотата е ниска. В днешни времена много по просто е да се вземе IGBT или няколко такива в паралел за по голяма мощност. Паралелното свързване ти е директно и се управляват без проблем. Схеми за DCDC колкото щеш

Не може да използваш тиристорен регулатор на променливото, защото един обикновен трансформатор ще прегрее от хармониците ако го вържеш там

Ако не ти трябва регулиране купи си едно захранване на 24V съответния ток и си готов

Чет Яну 27, 2011 2:58 pm
Профил
Аватар

Мнение 
И защо ще прегрее - последно като си играх с точно такова нещо изпълнението му беше в следната последователност : един траф (нормален около 10-12 А и около 16 волта) след него грец ама на греца двата диода нормални а другите тиристори. С една не много сложна схемичка изпълнена по "руски" - само с транзистори, резистори, кондензатори и диоди си управлява двата тиристора и си докарва ток/напрежение за заряд на акумулатор. Работи си убиец. И дефекта му беше, че някой умник е сложил 7А тиристор на мястото на 13 амперов, та беше се освяткал. А това за което съм писал малко по-горе не създаваше смущения вредни за околния свят в мрежата. Имаше си и компоти и други електроники дето не са ми създавали грижи.

Чет Яну 27, 2011 5:25 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Сърцевина
Не е прегрявал защото сърцевината му е била от съответния материал. Но като се вземе траф от магазина той не е пригоден. Въпреки, че на практика ако не е голяма мощност и грее и ручи едва ли би било голям проблем стига да не гори и пуши, че тогава става страшно

Чет Яну 27, 2011 7:30 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]