|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:31 am
| Автор |
Съобщение |
|
741
Ранг: Форумен бог
|
За да наредиш плащане в лева, другата банка трябва да има разкрити кореспондентски сметки в лева. Иначе още тук ще ти обърнат левовете в евра и ще си платиш за превод в евро.
А "поделени разходи" е стандартната опция и директивата задължава банките да таксуват евро преводите към ЕС както в страната само ако си избрал тая опция. Ако поискаш друго, имат право да те таксуват за евро превод както преценят, даже и да си в страна от еврозоната.
|
| Сря Дек 22, 2010 6:38 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
А как тогава от сметка в евро хората примерно от Германия, Франция, успяват да платят на левовата ми сметка и аз да получа парите обърнати тук, от тукашната банка. Ако в БГ работи това бих очаквал пет пъти да разботи в цивилизования свят. Става дума за IBAN -> IBAN сметка, инак май не става (по някакъв спомен).
Това не го схващам, не го видях в директивата. Очевидно има някаква измама, хем плащам
цялата сума хем получават хартия, че съм платил половината.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Дек 22, 2010 6:52 pm |
|
 |
|
741
|
Твоята банка със сигурност има кореспондентски сметки в евро и получава сумата в евро. След това прави превалутирането с вътрешна операция. Банката в Германия може и да няма кореспондентска сметка в лева и тогава няма как да получи левове, които после да обърне в евра. Впрочем, услугата няма нищо общо с IBAN. Аз получавах плащания от ЕС в евро по левовата си сметка още преди да въведат айбаните в БГ.
"Поделени" не означава "поделени поравно"
След онзи документ горе има издаден и друг. Тук има инфо, това дето питаш, е въпрос 5:
http://ec.europa.eu/internal_market/payments/docs/reg-924_2009/faq-924-2009_en.pdf
|
| Сря Дек 22, 2010 7:35 pm |
|
 |
|
tgi
|
Бе както и да са поделени все е някаква измама, това е очевидно.
Не ми се навлиза в детайлите на такива документи, дори и да открия измамата огневата
ми мощ едва ли ще стигне да ги притисна. Е ако се опитат да ме прекарат с още една такса
за същата транзакция впоследствие вече ще видя как ще им вгорчавам живота и колко
бих похарчил по въпроса.
Аз доколкото разбирам цялата работа проблем може да възникне при плащане в лева само
от получаващата банка (ако не иска да обръща или иска повече отколкото ми харесва
като такса). Тия тук трябва да пуснат ако няма проблем отсреща. Ще опитам при възможност.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Дек 22, 2010 7:54 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Добре бе, към тия дето се мъчиш, с карта не става ли?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Дек 22, 2010 8:05 pm |
|
 |
|
tgi
|
Това вече е приключена транзакция, става дума за в бъдеще. В повечето случаи
става с карта, разбира се, разследвам другите варианти в момента. А и прехвърлянето
към/от карта и т.н. в рамките на БГ е всичко освен практично, последния път като питах
колко и как ще дойде да ми закачат дебитна карта към сметката в тукашната банка ме
отказаха да питам за доста време напред.
|
| Сря Дек 22, 2010 8:12 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Май ти е време да си смениш банката
Общо взето аз ползвам комбинацията Visa Electron + E банкиране към ПИБ и не съм помирисвал гишето от доста време. Не че няма проблеми или изненади, но от опита ми с другите банки (Уникредит, Пощенска, ДСК) при тия злото е най-малко. Най зле са пощенска и ДСК, там още са в 80те години на банкирането 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Дек 22, 2010 8:15 pm |
|
 |
|
tgi
|
Може и да опитам пак при тия, последно преди няколко години като опитах ме отказаха
някакви безумни опашки (очертаваше ми се чакане от час за да ми обърнат внимание).
Но моите наистина го прекаляват та ще видим.
|
| Сря Дек 22, 2010 8:25 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
ПИБ навремето бяха много свясна банка, за това са били и опашките, ама сега се изпедерастиха. Имах една сметка при тях, по едно време миналата година(2009) са почнали да ми начисляват такси и лихви към тях. След 10 месеца неизвесно защо са спряли да ги начисляват такси и лихви . Сега имат такса за сметките, не са си оферта - трябва да им плащаш за това, че имаш привилегията да си държиш парите при тях.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Дек 22, 2010 8:34 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Епа то има ли вече банка която да няма такси по Разплащателна сметка? От големите май всички имат. Доскоро ПИБ наистина нямаше за физически лица (за юридически всички имат), но от около половин година и те смучат стотинки и от там.
Всички банки се изпедерастиха по отношение на таксите. То и нормално, кредитния пазар е умрел тотално и те си намират друг начини да печелят.
|
| Сря Дек 22, 2010 8:51 pm |
|
 |
|
ike
|
Стотинка по стотинка лев прави. Взимат по 7.20 лева за разплащателни сметки и 3.6 лева за дебитни карти на година.
Кой от вас има карта в Централна кооперативна банка? http://www.ccbank.bg/bg/debit_card_visa
"Без месечни и годишни такси
С наистина минимален остатък - 2 лева "
http://www.ccbank.bg/bg/tariffs_limits_visa
Изглежда много приемливо. Някой от вас има ли сметка там да се похвали/оплаче?
|
| Сря Дек 22, 2010 9:49 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ми какво да се оплакват, ако е елекрон - тя си е карта като карта. Все е тая коя е банката, важното е таксите да са по ниски (или да ги няма). Няма да взима кредит или да правиш депозит та да ти пука.
|
| Сря Дек 22, 2010 10:04 pm |
|
 |
|
ike
|
Винаги има вратички и капанчета. Сега разгледах тарифата http://www.ccbank.bg/uf/TarifaCCB/Tarifa.pdf
Ако не си ползваш сметката към картата при някаква минимална сума те попорязват малко с 3лв/2евро на месец за да те подсетят(Чл. 2,т. 1а. ).
ПП. Мисля, че минималната сума е 20лв/20евро/20$, но не съм сигурен.
|
| Сря Дек 22, 2010 10:18 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Аман бе.
|
| Чет Дек 23, 2010 11:27 am |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
Сефте. За всичко те "порязват" вече
Чудя се кога ще обложат с данък сумата, която превеждаш като си плащаш данъците. Ей тъй, рекурсивно, докато ти изцоцат всичко...
|
| Чет Дек 23, 2010 3:24 pm |
|
|