Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Питане за процесори на Samsung S3C24xx 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Е хвърлих му един поглед и на втория. Освен дето има някакъв дисплеен контролер (който 5200B няма)
просто не е съпоставим с него. Не само дето при 65 нанометра клоченето им стига до 400 MHz
(колкото и на 5200), ами очевидно още са в пожелателна фаза, толкова много TBD-та...
И като им гледам захранващите напрежения, 65-те нанометра ще да са някъде дето
са се подписвали в чипа тия, дето са го правили (1.5 волта май някъде беше, това е като
за 120 - 65 ще гръмнат).

Има защо да дават толкова евтино китове и т.н. Ситуацията на пазара по никакъв начин
не го прави свестен избор в момента.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Дек 18, 2010 5:52 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ще ме извиняваш, ама чустваш ли се длъжен, всеки пък като заговорим за армове и да почваш да рекламираш моторолските ядра? И да ни убеждаваш колко тъпи са армовете.

Приеми че го знаем, мазохисти сме и толкова.

Съб Дек 18, 2010 9:25 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Нищо такова не правя. Всъщност не смятам ARM ядрата за лоши, съвсем прилични са
в MCU контекст (не толкова в системи с голяма памет и производителност).
Само едно-две поколения назад от power, за който споменавам, са.
Човекът питаше и дадох мнение. Конкретният процесор пък, за който става дума,
тоя последният от Самсунг де, е тотално мазало и от проект с него ще има само главоболия,
и едва ли свестен продукт на края.
Аз не поствам само за тебе, и други четат форума - ако и да е скрит от търсачките.

Реклама не съм правил никому, коментирал съм процесори, за които става дума;
кой не го прави тук. Разбирам, че може би се чувстваш прекаран от факта, че си се закопал
с по-стара архитектура при наличието на по-добри опции и напомнянето за това
те дразни, но само заради твоето спокойствие да подмина питане на някой, дето
се опасява именно да не се закопае по подобен начин и той не би било в стила ми
и не би следвало да го очакваш от мене. После неговото питане е в контекста на
системи по-големи от тия, за които ти си споменавал да правиш тук, та много връзка
няма така или иначе.

Съб Дек 18, 2010 10:08 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член

Мнение 
човека в началото се интересуваше от 2416 а не от Моторола. Аз съм ползвал 2416 и мога съвсем отговорно да кажа че никакви проблеми не съм имал (за разлика от едно МСР51-нещо-си преди няколко месеца. Проблемът на Моторолите е според мен е в гадно написаната документация и което е по-лошо в липсата на свестни масови ОС за тях. Ако вземеш един АРМ - ами сигурно има 1000 порта на различни линукси, юникси, и не знам още какво, даже и Прозорци ако искаш пожеш да сложиш. Да не говорим пък за средствата за разработка. За Моторолите какво има? В общия случай един IAR и един Code Warrior за мазохистите. В един голям проект хардуера е само половината работа, ако трябва после да си пишеш сам наново ОС-а... ми аз предпочитам да карам и на пикове или армове ако трябва обаче да си спестявам после главоболията при писането. Юзъра не се интересува колко велика Power архитектура му цъка вътре в кутията, него го интересува дали е получил каквото иска навреме и за парите дето има. Ако трябва аз да отделя един месец отгоре за софтуер заради екзотична платформа моята печалба пада и тогава изниква сериозно въпроса дали си е струвало.

Нед Дек 19, 2010 1:19 am
Профил
Аватар

Мнение 
Всъщност софтуера - поне при мене - е много над 90% от работата по проектите ми :) .

Но не мога да коментирам наличието на готови неща, аз нали не ги ползвам. Знам, че има
някакви линукси и подобни неща и пишат за разни quick start-ове колкото да ме ядосват
(аз ако искам quick start ще купя готово устройство в кутия и то най-вероятно ще има
интелски процесор вътре с боза). Та от тая страна - ползването им като полуфабрикат - не
ги познавам. Но juzisound е демонстрирал тук повече от веднъж, че има интерес към
проекти, които не е нужно да приключат като разработка за 3 месеца, та и него тия
неща едва ли особено го вълнуват - поне така ми изглежда на мене де.

Кой беше тоя 51 нещо си? Това ми е особено любопитно. Аз бая се заглеждах по
MPC5121 до време - но errata sheet-а не са го обновили повече от година вече,
а в него покрай другите неща за SATA порта пише "ми не работи, не го ползвайте".
Наскоро питах (имах наивитета да го сторя) поддръжката им и отговорът беше
"ами не се знае, може и да го доправим" - явно ще си остане от мъртвородените.

Нед Дек 19, 2010 3:11 am
Профил WWW

Мнение 
Не го помня точно номера на онова МСР51. Беше преди няколко месеца пък те нали имат некакви безумни имена от много букви и цифри...
Проблемът му беше също много безумен - бачка си прекрасно през повечето време докато на случайни интервали от време просто си увисва и толкоз. След бая дълго копане се установи че на някакъв пин (не го помня кой беше) трябвало да има разделящ кондензатор пък то го нямало, някаква такава тъпотия беше ама аз загубих личен интерес много бързо към проблема тогава та не знам подробностите. Интересното беше че тия от Freescale май си бяха спестили препоръката за тоя кондензатор.

Нед Дек 19, 2010 9:51 am
Профил
Аватар

Мнение 
tgi написа:
Разбирам, че може би се чувстваш прекаран от факта, че си се закопал
с по-стара архитектура при наличието на по-добри опции и напомнянето за това
те дразни

Нищо не разбираш :) Ако се загледаш в платките които съм пускал във форума, ще видиш, че върху тях има ColdFire. Нещо повече, върши главната изчислителна работа - анализи, юзерски интерфейс, карти памет, комуникация и прочие. Всъщност цял компютър с всичките му салтанати си е.

Аз обаче там нямам съществен принос. Имам няколко тъпи приложения по екрана писани и това е. Искаха да ме привлекат към тази част от проекта, пробвах, ама не ми е кеф да съм чист драскач. А и ми пречи на останалата работа, която друг от екипа не може (или не иска) да върши. Други 7-8 човек пишат за там.

Апропо тия същите решиха в новата генерация да сменят ColdFire с АРМ9 (пак моторолски). :) Защо го направиха незнам и не съм ги питал. Знам че поне от 10-15 години работим с Cold архитектура, щом са решили да сменят архитектурата, значи имат свойте доводи. Още не съм виждал новите платки, но сигурно ще работят, хората си знаят работата.

Та мисълта ми е, не е като да няма достъп до различните архитектури.

Казах ти - приеми че твойте доводи не важат за всеки и за всичко. Света е шарен, а не черно бял. Ако не може да го приемеш това, приеми, че сме мазохисти и акъл на сила - не можеш ни наля :)

Нед Дек 19, 2010 1:07 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Е кви мазохисти сега, кво черно-бяло (освен там дето си е такова де :-) ).

Не те агитирам тебе, а и особена разлика в полза на coldfire едва ли има
(освен за мене примерно щото съм расъл сред 68k) ако въобще. За едночипови
неща и coldfire, и ARM са някъде към горната граница засега, power MCU-тата
само съм ги разглеждал ама са тежички на пръв поглед, безсмислица е да ги
мъчи човек с килобайти RAM и т.н. Та в случая става дума за машина с мегабайтове
RAM и неща, и там нито CF, нито ARM могат да се мерят с power. Да не говорим,
че соча конкретен чарк, с който имам правени неща, никой не спомена
да е правил нещо с въпросните ARM SOC-и, дето той пита.

Нед Дек 19, 2010 4:47 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
juzisound написа:
Има и друго. Тя тая производителност дето я търся ми трябва основно за обработка на аудио. Има и вариант да огледам и DSP тата разни - по спомени - на тексас особено ми харесват. Че и май са доста разпространени. Може и да поразделя задачите малко и да си сгласявам някаква платформа на базата на някое по-ячко DSP и отделно STM-ка някаква - че поне едното да ми е що годе ясно. Проблема е, че изобщо не съм се занимавал с DSP-та до момента и принципни положения там не са ми ясни...

Ще попрочета - пък пак ще питам...

DSP-та на TI са си стандарт от време оно, правя за тях платките, никакви проблеми, нашия китаец доста дълго време се рови по различните описания докато се спре на TI, библиотеки, компилатори, емулатори, поддръжка, всичко е на ниво. Ние използваме доста стар чип, модел мисля 1999г., спряхме се на него, защото има само 6 бъга, оправени в следващите 2-3 години след излизането му, така че да нямаме проблеми от такава гледна точка. Integra платформата им има в един чип DSP ядро + ARM 8/9 ядро, и двете могат да се клочат на 1.5GHz, тъй че няма да има аудио задача дето да ти се опре :-) C5000 са изключително подходящи за батерийни приложения, C6000 са много ядрени с директна поддръжка на памети с DDR интерфейс.

Отностно това, че не си се занимавал с DSP-та, това са си напълно нормални процесори, просто имат инструкции, които са много подходящи за цифрова обработка на сигнали. Може би никога няма да ти се наложи да пишеш на асемблер, имат готови библиотеки за всичко, което евентуално ще ти се наложи да правиш, тествани с години, само се иска да прочетеш как да използваш дадена функция, примери колкото щеш имат. За да могат да се справят с DSP задачи имат изключително бърза аналогова периферия, която много ще ти допадне :-)

Нед Дек 19, 2010 6:12 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Мога да потвърдя за C5000, ползвал съм 5420, добро е. Един цикъл/MAC при
48 бита резултат, срещу два цикъла/MAC за 64 бита FP резултат (практически
същата точност) за power.
Но не е само това. В 54xx (предполагам и в останалите DSP-та) не е проблем човек
да смята филтъра в цикъл от една инструкция (разните auto-increment, cicrular buffer и т.н.
ги има в огромно разнообразие хардуерно).
В power това не става без трикове - но с малко такива става и то без компромиси.
В крайна сметка с едно 400 MHz power ядро докарах всичко, за което по-рано
отиваше и един 5420 (две 54xx ядра на един чип). Не 1:1, това не би се събрало
(цялата мощност на тоя power би отишла да се гони с двете 100 MHz ядра на 5420
и даже за 10-ина процента не би стигнала), но с наученото от предишното поколение
анализатор (с 5420, разработка вече на 10-ина години...) можах да понамаля нуждите
та да стане тамън (до към 2/3-и от power ресурсите отиват в заместване на 5420-то,
другото е за системни неща, мрежи, прозорци, визуализации и т.н., а бе уплътнен е :-) ).

Нед Дек 19, 2010 9:02 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3