|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:13 pm
Питане за процесори на Samsung S3C24xx
| Автор |
Съобщение |
|
mitkoradev
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Сеп 30, 2010 2:37 pm Мнения: 21 Местоположение: Варна
|
Подкарвал съм s3c2440 ( http://www.friendlyarm.net/products/mini2440?lang=en), което изглежда е по-смотано от тези - примерно работи само с СДРАМ. Та малко да разкажа , май повечко от към софтуера - Пускаме процесора на 400МХз, видеото на едно ЛВДС ЛЦД 1024х768 с един чип преходник. Пуснал съм виндовс ЦЕ 6 , от начало нямаше официалнен супорт пакет от производителя, с някакъв намерен от нет-а докарах нещата до работеща система в 1 от 2-3 случая ( май рамта се е оверклоквала ), после излезе по-читав (от тоз сайт http://www.friendlyarm.net) с който няма проблеми ( а и аз посхванах нещата ) . Всички файлове от пакета идват със сорс (всъщност само като сорс). Програмира се с боатлоадер през УСБ, има и жтаг нещо много бавен само за боатлоадер съм го ползвал... Виндовса боотва за десетина секунди (13МБ ОС имаже, като 8 от тях са тъп китайски шрифт, вярно, че ОС е доста орязан - на практика само вин. файлове, драйвери, и една програма - от виндовс интерфейсите ползвам само winsock и gdi). Понеже пускам 8 битов режим за нуждите ми видео дривера явно не бе направен да го поддържа много добре - нещата много се забързаха от пипване да чете и пише по 16 байта и пускане на бурст режима на рамта (+ модификация на програмата ми да ползва предимно такива подравнени BitBlt/TransparentBlt), иначе вероятно дефаултните МС-функции четат и пишат байт по байт. Нещо сигурно от простотия не можех да сменям цветовете в палета стабилно при работещ ЛЦД-модул, че в момента чакам вертикалната развивика , спирам го, пиша и пускам пак, уж работи без проблеми, многог рядко само единия модел монитори които ползваме премигва. NAND-Флаш контролер го ползвам само за боотване на ОС и нямам впечатления, освен че нее правил проблеми... УСБ хост-а си тръгна без да го мисля и се подкараха стандартните дривери за HID-кбд и мишка, и Mass Storage + едит HID-подобен дривер за връзка с пик184550 който съм писал. Втория УСБ-хост порт който по дефаулт е в девице режим си работи като хост само със сетване на режима никакво пипане по дривери. I2C си има дривер и тръгна с един ЕЕПРОМ на платката, има също и I2S дривер, но на платките които получихме не е сложен аудио чип-а, не ни и трябва та не съм го гледал това . 3те серийни порта също вървят. Тъч скреен дривер май или нямаше, или нещо не беше наред че писах дривер и уж тръгна. Екстрата на тоз процесор с3ц2440 - порта за камера-хич никаква работа не ми върши и не съм го поглеждал, само гледам, че май не става за вход за general purpose данни.
По едно време бях правил сравнения за бързодействието спрямо десктоп ПЦ, но не помня резултати , може пак да пробвам .
Платката мина тестове на -40 +70 .
ЦЕ-то има триал версия, а батерията на лаптопа на работа се е счупила нещо и всеки ден е 1.1.2001 - няма проблеми  .
Всъщност не ползвам Линукс понеже имах повече виндовс опит зад гърба си, не че го съм ги сравнявал по-обстойно ... и все пак не е имало сини екрани  .Освен това и не съм избирал процесора - просто един ден колегата се върна от китай и каза - таз платка може да се намери 2-3 пъти по- евтино от старата 386 и е на 100МХз повече - подкарвай всичко тук ...
Айде и да се похваля със системката 
|
| Пет Дек 17, 2010 1:26 am |
|
 |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Браво!
Винаги е хубаво когато, някой колега се похвали с по комерсиален продукт. Поне да знаем, че взривяването на влакове не е постоянно занимание 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Дек 17, 2010 9:47 am |
|
 |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
tgi, какво е това: DPS?
С риск да е смешен въпроса - ама от ровенето в нета, така и не можах да разбера...
Аз си мисля, че става въпрос за DSP, и да си разменил буквите, ама май малка е вероятността да е така? 
|
| Пет Дек 17, 2010 10:05 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Dvizenie za Prava i Svobodi  :):)
Без лоши чуства ей! Просто сутрешна задявка.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Дек 17, 2010 10:15 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Не го слушай ти Цецо, той все много знае
DPS = Data Processing System, операционната система, която върви на продуктите на TGI.
Като на http://tgi-sci.com/tgi/nmca3.htm (това е най-новото  ), http://tgi-sci.com/tgi/nmcatb.htm (това
е най-евтиният комерсиален вариант да се сдобие човек с работеща DPS машина).
Готов за бутване на 5200B disk image има на уебсайта, но не съм сложил май (освен ако
не е в image-а, не помня) flash-а. Към 64 килобайта е (мониторът, другите му викат BIOS);
с добавен бутваем ROM-диск (т.е. да върви и ако нямаш/не щеш ATA диск) става към 1 мегабайт.
Но нямаш C компилатор към системата, имаш VPA и всичко останало, едва ли ще ти е лесно
да го ползваш. Не че не можеш да ползваш чужд компилатор, разбира се, но няма такъв
дето да върви под DPS - засега. (VPA = Virtual Processor Assembly, езикът, на който DPS
и останалото, дето се прави тук, са написани ).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Дек 17, 2010 1:02 pm |
|
 |
|
mitkoradev
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Сеп 30, 2010 2:37 pm Мнения: 21 Местоположение: Варна
|
Пуснах един тест с блоуфиш кодиране за производителността (главно събиране, ХОР-ване и лоокуп-ване в 4К масиви), прост Ц код (може да се напише и по-добре) за ХП компилран с гцц 3.4.5, за арм с МС компилтора от ЦЕ6. Пусках два теста - единия 1024 пъти обработка на 4К, другия обработка на 4МБ веднъж, за втория нарочно не стига кеш-а на АРМ , като го повтарям 8 пъти кодиране и декодиране. Ето и времената (секунди, не много точни има бакгроунд процеси, клатят се с десети от секунда) :
АРМ 400MHz
8.5 9.0
Semprom 2500+ 1.4Ghz
2.6 2.7
PentiumM 1.5Ghz
2.6 2.6
Та горе долу има производителност сравнима с тази на нормално ПЦ за такива задачи за честотата си.
|
| Пет Дек 17, 2010 1:20 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Във форума на АРМ има реклами на различни самсунги:
http://forums.arm.com/index.php?/forum/2-arm-misc/
|
| Пет Дек 17, 2010 3:03 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
http://en.wikipedia.org/wiki/General_Co ... ing_System
DPS - хардуера дето върти GCOS - някъде измежду редовете е ...
Иначе резултатите с Движение за Права и Свободи отначало въобще не се усетих че ще ми излязат.
|
| Пет Дек 17, 2010 8:48 pm |
|
 |
|
tgi
|
Това, че медиите, гугъл и подобни не го намират е главно защото *аз* никога не съм
го рекламирал като продукт, рекламирал съм анализаторите (опитай netmca-2, 3 и т.н.).
И сега не го правя, не мисля, че има достатъчен брой програмисти способни да
навлязат в такова нещо в дълбочина, за да го ползват - а да направя меню с "цъкни
тук за да направиш часовник а там - за прахосмукачка" не съм имал време. Може и
дотам да стигна, тогава ще се чуе и по масовите търсачки.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Дек 17, 2010 9:51 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Със каква сигурност можеш да твърдиш, че твоята операционна система няма НИКАКВИ дупки. Нямам предвид такива умишлени а такива от недоглеждане. Не вярвам сам човек за 10 живота да може да направи перфектната операционна система.
От друга страна - адмирации за труда. Щото пък някой хора за 10 живота и толкова не могат да направят.
Но все пак ?
|
| Пет Дек 17, 2010 10:20 pm |
|
 |
|
tgi
|
Мога само да твърдя това, което знам. То е, че няма никакви поставени от мене дупки - по мое
желание или по чужда заповед (а ако някой се опита да ми дава такива заповеди ще се чуе, едва ли
някой тук се съмнява в това).
За това дали 10 или 10000 живота са нужни да направи някой това или онова е трудно да се говори, човек
вижда до собствения си хоризонт, който е много различно отдалечен за различните хора.
Всички операционни системи дотук са все дело на практика по на един човек. Помощният персонал
помага и прави живота по-удобен, но не променя забележимо резултата.
И айде стига коментари на това какво мога аз и какво не мога, писна ми да отговарям на
постове от рода на "е па такова животно нема". Колкото и ласкателно да е за мене, че на
повечето средностатистически хора не им се вярва какво виждат, нямам нужда от
агресията, не и тук дето отдавна се знаем кой докъде е (поне в едната посока).
|
| Пет Дек 17, 2010 11:15 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Имах предвид "перфектната" ОС а не всички настоящи. Добри или лоши те са минали през ръцете на стотици (а някой и хиляди) хора и през дългогодишен процес на еволюция.
И добре, че форума не се намира в гугъл. Да не вземе някой хакер да потърси дупките. 
|
| Пет Дек 17, 2010 11:26 pm |
|
 |
|
kiiid
|
Има един китайци - www.techor.com
Аз имам отношения с тях. Правят такива модулчета, много са готини и са малко пари. Аз сега ползвам тоя малкия модул с 2416 дето е само със 74 пина в един дизайн.
|
| Съб Дек 18, 2010 2:29 am |
|
 |
|
kiiid
|
Това не е вярно. Ето извадка от документацията: "The S3C2416X is developed with ARM926EJ core, 65nm CMOS standard cells and a memory complier."
Тия на Моторола също не са лоши но определено Самсунга предоставя по-добри възможности за старт като се има предвид, че жълтениците масово го ползват и цените на модули и девкитове са много по-изгодни от тия на Моторолите.
|
| Съб Дек 18, 2010 3:13 am |
|
 |
|
tgi
|
Ами не помня вече, май другия гледах и той беше 180 nm.
65 nm е разбира се доста по-ново (120 е на 10-ина години...), но пък от ARM до power
разликата е голяма в полза на power - ако човек знае как да го ползва. А и това
ядро (на 5200) е изчистено 100%, няма бъгове. Има по периферията, но поносими.
Тия от Freescale току обявяват нови неща, 64 битовото им ядро май 45 го обявиха да е,
само дето под 120 продуктите им или ги няма или не стават. Тия дето ги няма изглеждат
добре де  . Де да видим дали ще излезе накрая нещо реално или ще си заминат
и power ще остане само по разни IBM супермашини и по игрови конзоли... Надявам се
да не е така ама знам, че нещата не изглеждат никак добре.
|
| Съб Дек 18, 2010 5:24 am |
|
|