Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
multiboot, BootManager, OS Selector ... помагайте 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
¶ написа:
Не знам защо повечето дистрибуции преминаха на grub.

Защото има модули за доста файлови системи. Тоест файловете за кернел, initrd и всичко друго може да са на произволни партиции/файлови системи. Като швейцарско ножче е малко - може какво ли не, и постоянно му трупат функции. На последното и аз не съм особен фен. LILO беше направено да записва списък на секторите на имиджите в самия bootloader, затова всяка промяна беше свързана с презаписване. GRUB просто си зарежда модула за конкретната файлова система и си изчита данните. Най-силната му страна е че по време на boot има конзола и ръчно може да се сменят имиджи, опции и какво ли още не. Иначе казано, GRUB е на порядък по-добре.

Обаче това което си уцелил, е новата версия. Преди grub.cfg си беше кротък файл, който си редактираш. Сега е станал купища скриптове които се авто-генерират/парсват, и иска малко RTFM.

Пон Дек 13, 2010 2:08 am
Профил
Аватар

Мнение 
woody написа:
...Като швейцарско ножче е малко - може какво ли не, и постоянно му трупат функции...

Струва ми се че туй ножче колкото повече го разкрасяват все повече заприличва на обикновена чекийка :D Ама квото е това, прогрес мамка му и прасе....

Пон Дек 13, 2010 2:47 am
Профил WWW
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
ето и моето решение което не знам до колко ще ме спаси. Поне за сега работи. Направи си 3 примари партишъна, сложих един виндоус и после инсталирах една програмка BootStaR. Тя ми направи всички необходими глезотии, е поне във връзка с РСто :). Ако някой иска - имам кейген. за нея и мога да услужа.

Пон Дек 13, 2010 12:29 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2