|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:43 pm
| Автор |
Съобщение |
|
fan
Ранг: Почетен член
|
|
| Пет Дек 03, 2010 9:19 pm |
|
 |
|
traqn_savov
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Окт 01, 2009 8:50 am Мнения: 125 Местоположение: Varna
|
Ти въобще не можа да ме разбереш ама както и да е...
Темата е за софтуерни симулатори...
Намерих симулатор точно два даже, качих титориали за тях, какво по добро от това....
Сега всеки който желае може да си дръпне и да пробва..
_________________http://truna.freehosting.bg/
форум за механици..
"Любителска електроника" не означава скапана а означава с много любов правена..
Ако можеше да се съберат техническият отдел на atmel и маркетинговият отдел на microchip, ще се получи нещо велико.
|
| Пет Дек 03, 2010 9:51 pm |
|
 |
|
ps66
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Яну 19, 2007 9:16 am Мнения: 1063 Местоположение: путинофили: "иди н***й"
|
Траяне - това не ти е авто форум (където можеш да си ръсиш глупостите) !
|
| Съб Дек 04, 2010 9:36 am |
|
 |
|
traqn_savov
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Окт 01, 2009 8:50 am Мнения: 125 Местоположение: Varna
|
Щом ръся глупости и не мога да допренеса за форума значи в такъв случай няма смисъл да влизам и да пиша..
Така че няма да ми слушате глупостите повече..
_________________http://truna.freehosting.bg/
форум за механици..
"Любителска електроника" не означава скапана а означава с много любов правена..
Ако можеше да се съберат техническият отдел на atmel и маркетинговият отдел на microchip, ще се получи нещо велико.
|
| Съб Дек 04, 2010 10:03 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Айде сега пък - на ти си куклите, дай си ми парцалките  . Май е време да вземеш да пораснеш вече  .
|
| Съб Дек 04, 2010 5:24 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Аз пък днес си поиграх с Tina 8 (9 наистина я няма) да се ориентирам в емулацията на ламБа с JFET и разбрах мноого. Без изчисления не мина, де. Обаче Тината не е подходяща за чак такива тънкаши, минавам на Multisim и да видим какво ще стане.
|
| Пон Дек 06, 2010 1:16 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами протеуса не е толквоа лош, само да му свикнеш, проблема е че интерфейса му е кофти, направо да кажа че си е гаден, но не симулира ниакак зле. Протела също работи читаво, но ако седнеш да изсимулираш нещо, май по бързо ще стане в протеус.
Work bench не знам по какви модели симулира, но общо взето не върши работа, поне версиите които съм ползвал, това беше преди да открия протеуса, по това време позлвах протел 3.2, имаше и 98 ама ми правеше мизерии. И протела и протеуса и всеки друг симулатор си иска своето, най-вече да знае човек как да симулира и какво да симулира, и най-вече какво очаква от симулацията.
А за тия двата када, първия и аз имам спомени че за нещо съм го позлвал, доста отдавна, по времето на воркбенча май, а другия не съм го виждал. В тоя ред на мисли, едно време имаше еидн много добър симулатор за ... автоматика като че ли е е най-точно, примерно може да вкарша механична конструкция, алгоритъм на управление и да видиш какво ще стане, имаше едни примери с портален кран интересни. Позлвах го 2-3 пъти и след това му изгубих дирите, до момента не съм срещал подобен, верно че матлаба може да направи подобно нещо, ама онова беше много лесно за работа и имаше хубава визуализация.
|
| Пон Дек 06, 2010 2:11 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Братята руси посъбрали малко:
http://www.radio-portal.ru/index.php/files/category/4
На сайта има и раздел с библиотека.
Лично на мен Multisim нито ми свърши по-добра работа нито ми хареса повече от Tina.
Като ми остане време ще потърся пустия Протел
Edit: OrCAD-а го мярнах някъде из руснаците, т.е. от достоверен източник. Да го дърпам ли или да не си губя времето?
Все пак аз вече съм само любител...
|
| Сря Дек 08, 2010 2:35 am |
|
 |
|
VANK
Ранг: Ориентиран
|
|
| Съб Дек 11, 2010 11:29 am |
|
 |
|
rednikmarto
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Окт 18, 2007 1:00 am Мнения: 27 Местоположение: Пловдив
|
Тия дни се порових в безплатния LTSpice.
Целта ми беше да сравня две схеми на линейни лабораторни захранвания.
Схема 1: е известна от Електрода (със TL072), a
Схема 2: е базирана на препоръчителна схема за повишен Iизх със LM317.
Две думи за Схема 2 - тя е дадена в документацията на LM317, но не ми хареса и това отчасти ме амбицира да я попроменя.
Наложи ми се да попрочета десетина реда обяснения за LTSpice.
Трябваше да вкарам модели/символи за TL072 и LM317 - няма ги в библиотеките които идват при инсталиране на LTSpice.
Промени в LTSpice за да се симулира със TL072 и LM317 - за първото се добавя само макромодел (subckt), а за второто макромодел (subckt) и символ.
Сменете и вашия "standard.bjt" със този от архивчето по-долу.
Yahoo група маниаци на LTSpice: http://tech.groups.yahoo.com/group/LTspice/ - всякакви благинки за LTSpice
къде добавяме нови символи: C:\Program Files\LTC\LTspiceIV\lib\sym\Misc
макромодели(subckt): C:\Program Files\LTC\LTspiceIV\lib\sub
библиотеки с компонентни: C:\Program Files\LTC\LTspiceIV\lib\cmp
По-долу се виждат схемите и малко графики от LTSpice резултатите.
Важно е да имате в предвид че на графиките умишлено тока I (R load ) не е 1:1 , а е умален 2 пъти.
Това го направих за да се вижда изходното напрежение и ток едновременно, иначе при активения товар дето съм дал се припокриват.
Реалния ток в установен режим и на двете схеми е около 3А (прав ток), а не както се вижда 1.5А.
Очаквам вашите коментари, забележки и т.н.

|
| Нед Дек 12, 2010 1:30 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Protel99SE е твоята програма! Класика в жанра , има даже и симулатор. За съвременните критерии е вече лека програмка (заема 70МБ без библиотеките, които и без това са почти безполезни). Само дето прави някои номерца в новите ОС, щото е писана за W98 все пак.
|
| Нед Дек 19, 2010 7:26 pm |
|
 |
|
rednikmarto
|
Колеги, моля да хвърлите по 1 поглед на тези схеми по-горе и да споделите мнение..
.. коя от двете схеми е по-удачна и .. защо.
От мен - две думи защо се засилих и съчиних втората схема (със LM317) - защото първата схема изисква захранване на ръба на възможностите на операционните усилватели (първия и третия).
Друга причина е, че човек е добре да има избор.
Другата (втората) схема има регулатор по ток, който управлява напреженовия контур (със LM317).
Регулатора по ток не се захранва със напрежение сходно с горната релса.
Достатъчно е високо за да борави операционката със нормирания U(I) сигнал от шунта, но и е далеч от горната релса за операционките.
|
| Пон Дек 20, 2010 10:07 pm |
|
 |
|
rednikmarto
|
Още едно предложение за аналогов симулатор, от UK:
http://www.anasoft.co.uk/
|
| Съб Яну 08, 2011 10:58 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
 National Instruments Software
Чистя си баба Ягата - NI Circuit Design Suite 11.0 Pro си е живо Spyware , натъпкало е компа с к'во ли не (вкл. драйвъри и сървиси) и едва ли ще се самоочисти. Аз половината ги бях забранил още навремето щото иначе нямаше да имам компютър изобщо  Да живее Autoruns-а!
|
| Съб Сеп 03, 2011 12:51 pm |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
 Re: Симулатори
А на мен ето този дребен симулатор много пъти ми е помагал. Иска жаба и бачка от браузъра, но може да се свали и като jar. Малко му е странен интерфейса в началото, но бързо се свиква. Shift, Ctrl и Alt са много важни клавиши там, както и десния бутон на мишката http://falstad.com/circuit/
|
| Пон Сеп 12, 2011 3:35 am |
|
|