|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:56 pm
| Автор |
Съобщение |
|
traqn_savov
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Окт 01, 2009 8:50 am Мнения: 125 Местоположение: Varna
|
 |  |  |  | tgi написа: А така, едно от условията схемата да работи в симулатора е тя да е вярна  . Тоя осцилатор дето на Траян му е крив симулаторът (който може и да е тъп, досега не съм чул човек знаещ техниката да каже добра дума за тоя протеус, който аз не познавам де) е очевидно сбъркан. Айде съпротивлението за обратна връзка го е сложил да я прави отрицателна вместо положителна, сбъркал броейки на пръсти примерно, да го приеме човек. Ама какво ще направи с 10 кила на входа на 7400 (стандартната серия). Кой да прочете какви са входните токове там.... (1.6 mA при 0 на входа, 0.44 при 1 май беше - че ако не го напиша май пак няма да има кой да го прочете а ще цъка по шарениите на екрана с надежда нещо така само да стане). |  |  |  |  |
Аз не разбирам нищо от симулатори де....
Просто схеми които съм ги правил и които знам че работят (повечето от списанието млад конструктор) ги пробвах на симулатора и нищо не стана..
За какво да си губя времето с симулатори в такъв случай..  а пък за протеуса, вярно че никой не се занимава с него..
Сега ако имате претенции към схемите, те не са мои на списанието са и точно 10 килоомов тример бяха сложили  и това не е единствената схема която не тръгва...

_________________http://truna.freehosting.bg/
форум за механици..
"Любителска електроника" не означава скапана а означава с много любов правена..
Ако можеше да се съберат техническият отдел на atmel и маркетинговият отдел на microchip, ще се получи нещо велико.
|
| Сря Дек 01, 2010 11:05 pm |
|
 |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Пич, нека да ти кажа за последен път, че най-важното при симулаторите е предмониторното устройство, т.е. не е най-важно да сложиш в симулатора работеща на живо схема - трябва да знаеш и как да я симулираш  .
|
| Сря Дек 01, 2010 11:17 pm |
|
 |
|
traqn_savov
|
Аз си мислих че като сложа реално работеща схема в симулатора то тя ще тръгне без проблем...
Явно грешката е била моя извинявам се..

форум за механици..
Ако можеше да се съберат техническият отдел на atmel и маркетинговият отдел на microchip, ще се получи нещо велико.
|
| Сря Дек 01, 2010 11:24 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами аз имам съвсем скромен опит със симулатори, ама мога да ти кажа едно : ако в симулатор тръгне - шанса да тръгне и на живо е голям. Е не всичко може да се види - на живо излизат всички несъвършенства. Обаче на симулатора ако не тръгне - не очаквай и на живо да върви.
Ще ме извинява Бонго, ама в руската (и по тази линия и българската) школа от 80-те години, много неща са си жива магия.
|
| Сря Дек 01, 2010 11:56 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
На знания Cekins, на много знания!
А че traqn_savov объркал резистора с кондензатора аз ли съм виновен? То между другото и неговата схема може тръгне само дето е пак е сгрешена. Щото аз интеграгор с TTL-ки съм виждал! А шоуто как се прави прибор с отрицателно съпротивление от TTL чип
А бе руснаците сега пак го преоткриват и му викат "простЬIе вещи"...
Edit: Зареждането на NI Multisim Power Pro 11 завърши, напълно чисто е и глей к'во пише:
(от този линк: http://www.filestube.com/7bztb2QKXF9R72 ... ro-11.html )
|
| Чет Дек 02, 2010 12:30 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Въобще не става въпрос да купувам софтуер за 30+К.
Няколкото западно европейски фирми с които работя използват кракнати CAD програми, та аз на гол задник ли ще се правя на "по католик от папата", та ще ги купувам?
Да не говорим, че самите хамериканци си признават, че 30% пиратство (вкл. и софтуерно) стимулира икономиката им... Та и аз смятам да "подпомогна" хорицата и развитието на икономиката им.
Другия вариант са студентските версии ограничени по време.
Подобен софтуер по-скоро ми трябва с образователна цел за самия мен.
"Бутиковите" устройства които правя едва ли са заплаха за бизнес интересите на който и да било.
А и някой ако си мисли, че такъв софтуер ще му спести четенето на дебели книги с теория и изчисляването (та било то и приблизително) на схемата, която ще симулира - МНОГО СЕ ЛЪЖЕ.
|
| Чет Дек 02, 2010 11:03 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
А, ето това е най-важно да се знае. Аз досега и без такъв софтуер успявам да опроводя
неща доста над 100-те MHz, които да работят добре, скоро смятам да отида към един
порядък нагоре, де да видим вградения в главата ми симулатор какви ще ги свърши  .
Най-вероятно ако наистина потрябва сиимулация някъде ще изпищи, а дотогава никой няма
да види и секунда от времето ми в игри със симулатори и т.н.
Траяне, тая схема дето си я постнал и не работи в симулатора няма да работи и ако я наглобиш
с части.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Дек 02, 2010 1:24 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Не го амбицирай сега. Нали разбра те 10К всъщност са потенциометър, така, че в определени ситуации може и да осцилира 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Дек 02, 2010 2:32 pm |
|
 |
|
tgi
|
Пак няма да заосцилира щото са отрицателна обратна връзка
Може да се разпищи заради кондензатора, не помня вече на колко пищяха 7400 при късо вход-изход,
май нещо към 16-те MHz беше (ама наистина не помня, може и двойно нагоре/надолу да беше), но това
все още е далече от работене.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Дек 02, 2010 2:56 pm |
|
 |
|
setoy
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
Обясниха ми, че било така, щото като пишеш на кирилица, нямало начин да напишеш w, и затова се пишело Л, щото било най-близо по звучене... Не знам кой го е измислил това, но явно почти всички са му повярвали... World of Warcraft се пише Лорд оф Ларкрафт да речем 
|
| Чет Дек 02, 2010 3:34 pm |
|
 |
|
tgi
|
Аз най се забавлявах на времето когато някаква игра, дето се казваше "tomb raider" (тум рейдър) и викаха
"томб райдър", голямо яздене трябва да е падало  .
|
| Чет Дек 02, 2010 3:46 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами много яко, само дето тези, дето не са го измислили почват да си вярват, че и така е правилно  . То и заради това им правят такива клипове с "параден вход", "заден двор" и "свирка", щото явно чалга културата в БГ е достигнала нови и неподозирани висоти  :
http://www.dnes.bg/redakcia/2010/12/01/ ... 05191,play
|
| Чет Дек 02, 2010 3:59 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Добро е клипчето, имаше снимков материал на парадни входове и задни дворове само дето не разбрах къде ми е свирката че да слагам презерватив и на нея 
|
| Чет Дек 02, 2010 8:27 pm |
|
 |
|
traqn_savov
|
хубо но да не се отклонямаве от темата..
няколко титориалчета за протеуса
форум за механици..
|
| Пет Дек 03, 2010 9:13 pm |
|
 |
|
traqn_savov
|
Attachment cannot be added, since the max. number of 3 Attachments in this post was achieved
А ако някой има желание, време и най вече нерви  да разцъка програмата и да каже как е...
Ще се радвам някой който е напред с мат`ряла да каже как е.. 
форум за механици..
|
| Пет Дек 03, 2010 9:14 pm |
|
|