| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Правене на течен азот
Ако мога да го докарам до литър на ден добив ще ми е повече от достатъчно.
Има разни варианти ама не знам в подробности кое как е - някой може и да е
виждал подобно нещо та да има каво да каже. 10-ина атмосфери трябва да стигнат
(мисля си за Джаул-Томсън ефект ама гледах един гявол с някаква охлаждарка - хелиева,
допипал я от ebay за под $500 - просто го кондензираше, та не знам).
А бе не знам дали ще хукна истински да правя такова чудо ама нещо се чеша
по главата мислейки за него от няколко дни насам.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Ное 10, 2010 12:05 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Течния азот до колкото знам е отпаден продукт и го продават сравнително евтино, стига да имаш чаша където да го държиш. Иначе ако искаш да си го произвеждаш в уикито пише как се прави: http://en.wikipedia.org/wiki/Liquid_air#Preparation
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Ное 10, 2010 12:18 pm |
|
 |
|
egasimus
Ранг: Ориентиран
|
|
| Сря Ное 10, 2010 12:30 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами всичко дето го има във въздуха може да се намери като "остатъчен продукт" при производството на кислород  - Тука в Разградската болница имахме едни камиони - бойна готовност - компресори за производство на кислород - просто нагнетяват мнооооого - и различните елементи във въздуха един по един почват да се втечняват - пръв май е въглеродния двуокис, после някъде е азота.
Като дойде демокрацията и ги спряха щото бачкаха на нафта и доколкото съм чувал, са горяли зверски много гориво.
|
| Сря Ное 10, 2010 7:20 pm |
|
 |
|
HappyMan
Ранг: Новодошъл
|
Преди азота се втечнява кислорода - 183°С, азота е - 196°С. Когато преливаш течен азот се получават капчици кислород от външна страна на посудата (примерно по фуния или други такива). Особенно ефектно е когато ги докоснеш тези капчици със запалена цигара  .
|
| Пон Ное 15, 2010 7:33 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Хмм, не съм забелязал тоя ефект  . Може би защото все си мислех, че кислородът се
изпарява на по-студено от азота (  ), а то било точно обратното...  .
Ще пробвам следващия път (ама не пуша от близо две десетилетия та ще трябва някой друг
да помогне с цигарата  ).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Ное 15, 2010 8:06 am |
|
 |
|
plameniv
|
Въглеродния двуопкис малко трудно ще го втечниш!!!
Ако искаш да кажеш че ще го втвърдиш е друг въпрос 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Вто Ное 16, 2010 12:35 pm |
|
 |
|
zaprqn
|
Аз малко офф-топик, но да попитам по-запознатите има ли начин този течен азот да се излива на тънка струя или само може да се прелива от съд в съд? Едно време съм чувал градски легенди че джамбазите "пръскат" ключалките с течен азот, но сега като разгледах за какво става дума се замислям дали не са само легенди.
П.С. не съм тръгнал да чупя ключалки  трябва ми за други келешлъшки експерименти(не нарушаващи законите). Засега се справям с някакъв спрей който уж прави -50 градуса, но ми се ще да видя как е с течния азот =)
|
| Вто Ное 16, 2010 3:55 pm |
|
 |
|
E1
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Нед Юли 22, 2007 8:57 pm Мнения: 607 Местоположение: Белград
|
Работил съм с инсталация за течен азот. Не е приятно. Като прочетеш съпътстващите документи и в общи линии стигаш до извода, че става дума за огън в течно състояние - поразява дълбоко, за много кратко време, при най-малко невнимание. Затова работехме със специални термоизолационни и немокрещи се ръкавици. Ако е само за охлаждане, препоръчвам "сух лед", вместо течен азот. Използва се в медицината(съхраняване на органи) и за специални ефекти(потапянето му в гореща вода, създава безвредна гъста димна завеса).
|
| Вто Ное 16, 2010 4:15 pm |
|
 |
|
zaprqn
|
Бих пробвал и с него. А той по физични свойства като нормалния лед ли е? По-точно ме интересува колко твърд е? Може ли да му се придава някаква форма ?
|
| Вто Ное 16, 2010 4:29 pm |
|
 |
|
E1
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Нед Юли 22, 2007 8:57 pm Мнения: 607 Местоположение: Белград
|
Прилича на обикновен лед - има форма, твърд е. Купува се готов. Доколкото забелязах при ползването(задимявахме една сцена), сублимира(преминава директно от твърдо в газообразно състояние), което го прави по-удобен за ползване от обикновен лед, защото не отделя течност. А... още нещо: не бива да се затваря херметически в съд, че може да ви откъсне пръстите, когато се повиши налягането и се пръсне съдът! Повече инфо тук: http://en.wikipedia.org/wiki/Dry_ice
|
| Вто Ное 16, 2010 7:22 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мии, сухият лед не го ли пускаха в чашите в по-добрите барове за създаване на спец-ефект 
|
| Сря Ное 17, 2010 12:34 am |
|
 |
|
plameniv
|
Така наречения сух лед е точно втвърден въглероден двуокис!!!
Някой пожарогасители са точно с така наречения сух лед, гаси огън като създава липса на кислород около процеса на горене, затова е добре и да се внимава в какво количество се изпарява защото не е така летлив газ и се задържа на ниско и може да причини задушаване!!!
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Сря Ное 17, 2010 4:27 pm |
|
 |
|
HappyMan
|
За дипломната работа го правих така: балон с азот , плътна тапа. В балона мощно керамично съпротивление с две жици през тапата към регулируем захранващ блок. В тапата тръбичка, която от външна страна продължава и накрая е с маркуче , което полива обекта (в моя случай CCD матрица). Струята се регулираше от захраващия блок.
Всички права запазени 
|
| Нед Ное 21, 2010 6:19 am |
|
 |
|
zaprqn
|
Хммм не че нищо не разбрах ама: "балона" от какъв материал е (какво представлява), тръбичката и маркучите ми е ясно какво представляват, но не ми е ясно от какъв материал са че да издържат на такава температура. И най-вече резистора какво точно прави - повишава температурата от което прави налягане в съда?
|
| Пон Ное 22, 2010 6:56 pm |
|
|