|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:42 pm
| Автор |
Съобщение |
|
relsys
Ранг: Форумен бог
|
 Кутия?
Предложете някаква кутия, в която да може да се монтира LCD 16x2, да има място и за клавиатура - 4х4 примерно, и гнездо за 9V батерия.
|
| Пет Ное 19, 2010 3:02 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Bopla (комет), ама не е евтино.
Теко (електрон инвест).
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Ное 19, 2010 3:14 pm |
|
 |
|
relsys
|
То остави парите, ами няма нито една дето в отвора за дисплей, да се събере 16х2. Отделно пък и дисплеи на 3.3V не можели да намерят.....
|
| Пет Ное 19, 2010 3:42 pm |
|
 |
|
Цецо
|
16x2 са два вида, едните са доста по малки. И те ли не влизат. Имам спомени за една кутия на Бопла подобна на мултицет (с такъв габарит). Ама не мога да си спомня колко беше дупката за екрана....
Иначе аз 16x2 от комет си ги пускам на 3.3В. Работят си. Виж тук:
http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopi ... highlight=
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Ное 19, 2010 6:29 pm |
|
 |
|
relsys
|
Значи, обиколих всички магазини, една кутия нямаше дето да пасне. Иначе дисплеите и аз ги пускам с буфер, ама дето буфер, още един регулатор на 5V.... а като си има дисплеи на 3.3V.... ама както и да е.
|
| Пет Ное 19, 2010 9:04 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Относно кутията - сложна и почти невъзможна задача е да намериш такава. Странно, но производителите на кутии май не се замислят много какви конфигурации да направят. Те са си матричари и толкова. Да не говорим, че в дейташитите на кутиите липсват основни размери, които ще ти трябват като правиш платката, която да монтираш в кутията ...
Теко имат кутия, която е без отвор за дисплей. Взимаш я и изрязваш отвор за дисплея.
Кутията е направена така, че има възможност да и залепиш лицево фолио пред дисплея почти на цялата предна страна. Лепиш го и то ти скрива отвора за дисплея. На фолиото оставяш прозрачна област за дисплея, а можеш да си нарисуваш и бутоните за клавиатурата.
Отделно ТЕКО предлагат и холдер за батерии с капаче, който можеш да монтираш на задния капак на кутията. Само дето трябва точно да я изрежеш. Мисля, че имаха такъв и за 9V батерия.
Относно дисплея - както Цецо ти предлага - ползваш 5V дисплей захранен на 3V, а отрицателното напрежение за контраст си го изработваш. Аз го правя с един от ПВМ изходите на процесора два диода и два кондензатора, като от клавиатурата мога да го променям. Контраста много се влияе от температурата, и за моето приложение настройката му с тример не беше удачна, защото имах голям температурен диапазон. За това го направих с ПВМ и възможност за контрол от клавиатурата.
|
| Съб Ное 20, 2010 11:31 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Намерих снимка на едно устройство, което разработвах преди няколко години.
Кутийката е ТЕКО, а лицевото фолио и клавиатурата съм ги правил по технологията с 0.5мм печатна платка + пуканки и избомбено фолио.
На задната страна на платката на клавиатурата е запоен куплунг, който директно се щраква към куплунга на платката в кутията.
Дисплея е 2х16.
|
| Съб Ное 20, 2010 4:57 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Май се сетих коя е кутията на Bopla, дето съм ползвал. Беше някоя от серията BOS (май BOS500):
http://www.bopla.de/en/product-catalog/ ... bos-6.html
Ако си харесаш нещо, питай в комет, ама цените си ги бива
Не разбрах буфера що ти е. Трябва ти просто някакво отрицателно напреженийце. Аз да ми е мирна главата си го обръщам с капацитивно DC/DC. Ама може и от MAX232, а и просто с няколко елемента и PWM както вече ти предложиха.
|
| Съб Ное 20, 2010 9:50 pm |
|
 |
|
relsys
|
Ами захранвам си го на 5В, само след процесора слагам примерно 7407 по шините.
|
| Съб Ное 20, 2010 11:19 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Няма смисъл, захрани си го с 3.3 волта. Пробвано е с дисплеите от Комет - имам изделие така в пройзводство досега няма никакви издънки в тая посока.
|
| Съб Ное 20, 2010 11:35 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
relsys, сори, ама съм те слъгал. Кутията не е ТЕКО а ПакТек
http://www.pactecenclosures.com/product-detail.php?productid=89&seriesid=53&classid=27
Купувал съм я от Комет или ЕлИнвест. Не помня вече, щото беше преди 4-5 години.
След като предадох конструктурската документация на клиента не съм се интересувал повече от кутията.
Ако ползваш Солид мога да ти дам модел на кутията без холдер за батерията. На снимката кутията в ръката ми е такава.
|
| Нед Ное 21, 2010 1:12 pm |
|
 |
|
Цецо
|
PakTec са от Комет. Само че ако го няма на склад, ще си го чакаш минимум месец. И там цените са ...... Една кутия която ползвам в серийно пройзводство от 7 лв. преди 4 години, в момента е на 16
Иначе ако иде реч за кутии - най евтино ти идват китайските. Ама там е малко несигурна работа. Качеството е пълен шит, а доставиките са "ще видим". След това идват италианците от Teko (ЕлектронИнвест, Конрад през каталога). Що годе грамотен дизаин, доставката през ЕлектронИнвест пак е "ще видим". И после вече идват читавите - Bopla, PacTec(Комет), OKW (К1). Определено има разлика в дизайна, тия са мислени от хора дето имат някакво техническо образование  Но цените са.... Доставката е сигурна, но за сметка на това - Бавна.
Та така, в едно изделие най-големия проблем е кутията, конекторите и батерията. Поне моя опит това показва.  Поне ако клиента го интересува външния вид де, щото ако правиш промишлена стока - поне тоя проблем го няма - железо форма паралелепипед и си готов 
|
| Пон Ное 22, 2010 10:39 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Цецо, такива са ни търговците в БГ  Не вярвам производителя да е променил толкова цената си!
Повечето като те видят, че купуваш бройки - вместо да ти правят отстъпки за бройки - се чудят как да ти вдигнат цената. Пробваш да си намериш друг начин на доставка и ги отсвирваш !
Като те слушам при това увеличение - по-добре си купи повече бройки директно от производителя. Така въпреки блокираните пари в кутии за този период - може да ти излезе и по-евтино, а и имаш серийност на продуктите си.
|
| Пон Ное 22, 2010 10:52 am |
|
 |
|
relsys
|
Леле, незнам, обаче имам не повече от 2 седмици да завърша всичко..... Не предполагах, че точно кутията ще ми е проблем, и то за уж стандартен дисплей...
|
| Пон Ное 22, 2010 11:11 am |
|
 |
|
Цецо
|
Без да правя реклама на Комет - контрата е в пройзводителя. Точно като почна кризата, шибаните американци почнаха да вдигат цените. И за две години те го резултата. Общо взето с Комет сме на ниво - да ги обсъждаме тия неща. Хората не могат да направят нищо. А и аз проверих - да си ги доставя с куриера ми излиза една идея по-скъпо което ми дава Комет като цена. Особенно за по големи бройки, даже от Комет вече става на сериозна далвера, щото те май ги возят с кораб (затова са и такива сроковете). Докато тръгнат ли по самолета.... То си е обемно пущината, пластмасария пълна с въздух  Запасявам се не е като да не го правя. Ама се запасявам на 6 месечна прогнозна база. Не мога да си позволя да гледам по напред. Количеството не е малко, а и като се има предвид, че това си е "частен проект" не мога да си позволя да умъртвя много оборотни средства вътре. Не и в тия несигурни времена. Та така. Мисълта ми беше - като почвате изделие на което търговския вид е важен - почвайте от кутията. Вътре нещата са лесни. Ако не лесни - то поне що годе ясни. Ама хардуера вече не е електроника, не и за мен
Провери във Фарнел. Цените за такива неща обикновенно са смразяващи, ама като човек е на зор.... Не е зле да погледнеш и дали при Панчо от К1 няма нещо останало по витрините.
Иначе от Пактек можеш директно и от сайта да поръчаш. Ако ти се занимава с митници, това е по бързия вариант. Или ако имаш човек който пътува от щатите.
|
| Пон Ное 22, 2010 11:39 am |
|
|