Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Помощ за препрограмиране на PICKit2 програматор 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Помощ за препрограмиране на PICKit2 програматор
Здравейте,
бях писал преди доста време тук :) Сега си завърших като цяло проекта, който ми беше на душа (ако ви е интересно - вижте тук). За съжаление, програматорът ми (оригиналният PICKIt 2 на Microchip) държеше до самия край на разработката и ме предаде баш накрая, когато исках да кача последната версия на програмата. Тя и предпоследната беше ОК, така че не му обърнах внимание . Сега проблемът е, че след последните корекции по механиката, ходът на кашона е прекалено голям (слиза прекалено надолу, има опасност да събори нещо - за нагоре така или иначе се ограничава в макарата). И искам да му програмирам нови тайминги, но не мога, програматорът ми е мъртъв. От прочетеното в нета видях, че доста хора се оплакват от този проблем - програматорът иначе му светва диодчето "power" като се включи в USB, но Windows не го разпознава (Unknown USB Device), и PICKIT2 софтуера казва, че не го намира. При задържане на червения бутон уж влиза в bootloader режим (мига Busy диодчето), но отново не сработва USB комуникацията и няма как да му префлашна фърмуера. Също така казват, че проблема се "лекува" като оригиналния фърмуер се флашне чрез друг PICKIT програматор в чипа на "умрелия" (PIC18F2550).
Та - имам два въпроса:

1) Ще се намери ли някой добър човек, който да разполага с програматор и да видим дали наистина може да съживи моя мъртвец? От София съм, мога да дойда направо с лаптопа и програматора, вързваме ги, програмираме, и виждаме дали ще сработи. Ето от тук трябва да се плъгне и да се изпрограмира:
Изображение
2) Чудя се дали да не си взема друг програматор, например този - PICKit2 CLONE 2 - някой има ли впечатление от тях, вършат ли работа?

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Програматорът
programmer.jpg
programmer.jpg [ 38.76 KiB | Прегледано 1251 пъти ]

Съб Ное 20, 2010 2:58 pm
Профил ICQ WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Аз имам и ПикКит2 и ПикКит3. И двата съм ги тормозил зверски даже захранването съм им обърквал и кабелите съм окъсявал без да искам и не съм имал проблеми досега. Но всичко се случва. Пиши на лични. И аз съм от София. Пък да видиме дали ще го съживиме.

Съб Ное 20, 2010 4:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Много ти е загадъчен кашона! Колко блондинки свали с него? :D
Само дето в категорията "счупване на нещо" влиза и самото цвете.
Аз обаче бих разхождал саксията до укритието върху диск например :weedman:
А за да не ти трябва постоянно да бъзикаш пика що не му добавиш някое бутонче за +/- . Най-добре е с крайни изключватели естествено.

Съб Ное 20, 2010 4:48 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение Re: Помощ за препрограмиране на PICKit2 програматор
anrieff написа:
2) Чудя се дали да не си взема друг програматор, например този - PICKit2 CLONE 2 - някой има ли впечатление от тях, вършат ли работа?

Аз съм с такъв около година , не съм ползвал други за да сравня , но този върши работа за програмиране . Виж за дебъг или други опции не съм го ползвал .

Съб Ное 20, 2010 8:42 pm
Профил

Мнение 
След кратка "дебъг" сесия с колегата CarBeta, намерихме къде беше проблема - не в програматора, не в драйверите, не в config bit-овете, а в моя дефектен USB кабел! Направо да не повярва човек.

Както и да е, сега флашнахме последната версия на фърмуера и би следвало PICKit-а да ми служи още дълго :)

Пон Ное 22, 2010 8:19 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
@anrief:
Човече, много ме изкефи проекта ти! :supz:

Пон Ное 22, 2010 8:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Евала ти, че все пак си успял да си изпълниш нещо за кеф. Аз досега 3-4 неща съм си мислел да скова за гъдел. Ще станат години без 1 запоена жичка по тях. Сега : за "нереализираните идеи" - някой от тях не са толкова налудничеви :) Например за времето - съвсем спокойно можеш да изпозлваш осцилатора на Timer1 и да закачиш 32kHz кварц от часовник и ще постигнеш доста по-голяма точност - макс. 30 сек. на месец. После пика може да си спи, таймера да госъбужда през 2 секунди и да си прави там каквото трябва и пак да си заспива.

В тази постановка тока на моторчето можеш и директно даже да го следиш - с 5-6 ома шунт ще имаш достатъчно пад за да подадеш на компаратора :) А като си засичаш горната точка, долната няма смисъл ...

Така, че не са толкова налудничави идеите.

Пон Ное 22, 2010 9:51 pm
Профил ICQ

Мнение 
anrieff
Спам -не по темата ама не мога да се въздържа и аз - да си жив и здрав - кефят ме хора тето са ентусиасти.Едно време и аз бях на подобна вълна настроен....ама сега имам поне 10 проекта и те си седят на КЮ що ентусиазма ми клони към нула.

Вто Ное 23, 2010 9:39 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 8 мнения ]