Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Мембранна клавиатура! 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Мембранна клавиатура!
Привет!

Търся мнения по следният въпрос:

Необходима ми е мебранна клавиатура за дадено изделие.
Има ли някой подобен опит, в смисъл някаква специфика при проектирането, някакви технологични особености при изработка на дизайна.
Виждам, че има различни фирми които изработват такива клавиатури.
Има ли някой впечатления и препоръки кой-кой е на пазара в BG?

Благодаря предварително!

Пет Ное 19, 2010 1:57 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Какво разбираш под "мебранна клавиатура" ? Говориш за гъвкава клавиатура, която се лепи като "стикер" върху кутията и е с гъвкав кабел, или друг вид клавиатура?

В Пловдив има 2 фирми, които печатат лицеви панели и правят клавиатури по няколко технологии - ТАУРУС и Димитър Филипов (по спомен). Филипов правеше и от гъвкавите.

Пет Ное 19, 2010 2:05 pm
Профил

Мнение 
Това имам предвид. Да се лепят на кутията или даденото усторйство и да са гъвкави.
Искам някой да сподели мнения качествени ли са им клавиатурите - на Таурус.
Гледам една софийска фирма Дражев и сие, също правят такива клавиатури.

Пет Ное 19, 2010 2:38 pm
Профил

Мнение 
На времето преди 10+ години познати поръчваха такива клавиатури при Димитър. Имаха проблеми, че им се залепваха бутоните, или пък спираха да контактуват. Незнам наясно ли си каква е технологията на изработване на подобна клавиаатура, но лично на мен тя ми се струва супер ненадеждна.
Аз съм правил подобни клавиатури, но по друга технология. Двустранна печатна платка 0.5мм, на която са нарисувани и опроводени контактните площадки на бутоните. Върху тях се слагат пуканки (избомбени кръгли ламаринки. като тези в микро-бутоните) Отгоре се залепва избобмено над бутоните фолио (в избомбената част са въпросните"пукакнки"). От задна страна на платката си запояваш конектор или проводници.

Дебелината на конструкцията става около 1 -1.2 мм. Лепи се за кутията с двойнолепещо тиксо.

По тази технология съм си правил клавиатури при Енчо Пондев в ТАУРУС и нямам забележки до момента.

Съб Ное 20, 2010 11:44 am
Профил

Мнение 
emilvtc и аз така си правя клавиатури.
Работил съм с Кралев от хоби кит. Направи голяма бройка и няма дефектни след години работа (за пулт за дистанционни управления)

Съб Ное 20, 2010 11:53 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
И аз съм забелязал че пуканките са железни, напр. вчера съседското дете си донесе джойстиците и гумените бутони не ставаха за нищо а пуканките не бяха мръднали. Ама си искат твърдата платка.
А самозалепващите клавиатури (и чисто гумените) стават само ако ще се натискат рядко. Бутонът On/Off например си иска по-сериозна технология.
Най-срещаната технология е с бутончета стърчащи през дупки и покрити с избомбена лепенка но ако няма междинно копче лепенката се къса при често натискане.

Съб Ное 20, 2010 1:04 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
Може и с неизбомбена лепенка ( например ламинирана отпечатана на солвентерн принтер/плотер) като бутончетата да са с такава височина че да почти опират до лепенката) дупките да са малко по-голями ( с формата на нарисъваните бутончета), идеално е ако са правоъгълни/квадратни за да има площ за натискане , пуканките с по-малък ход на бутончето - идеални са едни за смд монтаж метални с метално позлатено бутонче - такива слагаха нокиа преди много години в 5110/5160/6110 и подобни модели за он/офф бутона , има и едни много тънки оранжеви и много тънки - представляват ламинирана избомбена пластинка върху тънка платчица ,изводите са метализирани площадки в четирите ъгъла. Отделно може да оставиш дупки за смд светодиоди или в същите дупки за индикатори или подсветка.A против разлепване тънка метална рамка по края на лепенката стегната с винтове през корпуса и платката , ако ламаринката е правоъгълна и с квадратни дупки на всеки бутон ще му докараш доста сериозен милитари/аероспейс изглед ;) вместо ламинат може дори метална тънка ламаринка с гравирани надписи , ще се натискат по-трудно но подобно изпълнение в/у метален корпус ти гарантира екранировка/защита против ЕМИ.

Съб Ное 20, 2010 3:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
При Таурус едни колеги често си правят мембранни клавиатури. Нямат оплаквания. Но и правят разни неща които не предполагат често натискане на бутоните.
Аз съм правил там на твърда основа с пуканки. Никакви оплаквания. Вече 2 години има устройства които са в експлоатация.

Системата е да си направиш файла на корел и го пращаш за правене на панелите. Имай пред вид че всеки използван цвят се прави с отделно сито. До 5 цвята при Таурус не се доплаща за сита.
Ако ще правиш на твърда основа си правиш първо платката. Платката трябва да бъде без маска от страната на панела. По принцип е добре да е позлатена но моите си бяха с калаено покритие и пак си работят добре.
Таурус поддържат контакт с Virus и ако си правиш платките при тях те могат да ги дадат като са готови на Таурус за залепване на панелите.

Вто Ное 23, 2010 10:29 am
Профил

Мнение 
Още една идея за платката на клавиатурата с пуканки:

Тъй като фолиото се лепи към платката, добре е ако повърхността на платката е максимално гладка. За целта аз наливам медни полигони навсякъде, където е възможно. Така избягвам "денивилацията" която се получава около писта , която е по-висока от гетинакса на платката с дебелината на медното фолио. Може да е 35 микрона, но се усеща.
Същата технология прилагам и за долната страна на платката, където ще е двойнолепещото тиксо към кутията.
Медните полигони освен това го играят и като електростатичен екран.

Друго, което трябва да се знае е, че ще е добре платката под пуканката да е разпробита на няколко места, за да може въздуха затворен между фолиото и платката под избомбената пуканка да има къде да отите при натискането и. Едно или няколко VIA-та са достатъчни.
Иначе въздуха след време успява да разлепи фолиото от платката около пуканката.

Ако правиш такава клавиатура, от ТАУРУС ще ти кажат всичко в подробности.

Вто Ное 23, 2010 11:10 am
Профил

Мнение 
Thanks за инфото!
Ще ми е полезно.

Вто Ное 23, 2010 2:35 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]