Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Private написа:
Та така, да бръмчат багерчета, да се прави каквото трябва, че иначе - гето. :)

Не е гето - просто обикновено човешко жилище, а не холивудска витрина. И не разбрах как цвета на пердетата се връзва със "защитата на собственика, на съседите и на селището". Тия правила ако са гласувани от самите собственици бих ги приел (донякъде) ,обаче те обикновено са наложени от някой напорист, стерилен бюрократ, който гледа на хората като на пейзаж.

Пет Ное 19, 2010 2:42 am
Профил
Аватар

Мнение 
ji4ka написа:
Private написа:
Та така, да бръмчат багерчета, да се прави каквото трябва, че иначе - гето. :)
Град/район/държава с лоша поддръжка - гето. :)

Малко повече за бюрократичния ужас, в който живеят в Северна Америка:

PET3 написа:
Наскоро приятел са завърна от щатите и ми спомена...
Valeri написа:
Аха! А на мен пък една жена ми каза, че съм собственик на апартамент в сграда с 2 тенис корта, малък BBQ парк, лятна градина, покрит отопляем басейн, 2 съблекални + 2 сауни, фитнес зала с каквито поискаш машини от 2007 (тогава е била реновирана последно), билярд и тенис на маса зала (2 + 2 маси), библиотека книги, работилница (ако искаш да си правиш нещо сам), автомивка (външна, за съжаление), 24/7 охрана (има 48 камери по обекта) и достъп с RFID карти (според възрастта на притежателя има такива с лимитиран достъп, така че не се притеснявам да пусна 10-годишната ми дъщеря да ходи наоколо, без да може да се удави в басейна или да я бутне някой на паркинга), фирма за ежедневно почистване, подредени цветенца в градинките и равно подстригана трева, подземен отопляем гараж (зимата държи около 5С) с 350 места на 2 етажа, паркинг за гости с 50 места, мокети по коридорите, платнени тапети с декорация по стените, централна климатизация, 3 бързи асансьора (20-етажа е сградата), цифрови комуникации (телефон, интернет и сателитна телевизия по телефонните розетки) и т.н. Плащам в момента 456USD/месец за консумативи плюс поддръжка. Жилището ми е 92 кв.м. + паркомясто + склад. В тази сума се включва охраната, всички разходи около поддръжката на сградата, % за резервен фонд (в момента е над $2mln), климатизация и отопление (електронен контрол по зададена температура), електроенергия, питейна вода и канализация. Единственият ми друг разход по жилището е месечната вноска по изплащането на кредита. Сградата прилича на добро ниво хотел, с приемна, рецепция и униформен служител зад нея. Съседната ни сграда е на около 100m от нашата, т.е. не сме в бетонна джунгла. Въпреки, че далеч не е най-добрата, някъде около средното ниво, подобна в България не съм виждал. А в сравнение с жилищните сгради по кварталите е на светлинни години. Плащам, за да живея на такова място и го правя доброволно. Ако не мога да плащам, съветът на директорите + събранието на собствениците ще ме съди и ще бъде съвсем правилно. Ако не мога да си изплатя задълженията, ще трябва да си продам жилището, да покрия дължимите суми и да се преместя другаде. Влизайки в сградата аз съм се подписал под правилника на корпорацията, регистрирана задължително по местния закон и на която аз самият съм член. Освен правото да ползвам всички общи площи, имам и съответните задължения, както се разбира. Не виждам какво ти е толкова чудно и също не виждам кой ме прави на маймуна. Аз лично предпочитам да живея на такъв клон. Предполагам, няма да се изненадаш, че няма никъде по сградата ни нещо надраскано, почупено, изкривено, откраднато, наплюто или напикано. Ако случайно такова се случи, някоя маймуна има проблем.

Тук единствената форма на съсобственост в една сграда е корпорацията, регистрирана по закона. Ако няма регистрация, сградата не може да се обитава. Трябва да има задължително и фирма за мениджмънт и поддръжка, която да се грижи за сградата. На всеки 2 години се прави независима експертна оценка на системите на сградата, както и всяка година независим финансов одит. Решенията на експертите са задължителни, иначе сградата излиза извън закона и става негодна за обитаване. И забелязвам една основна разлика в мисленето на хората: преобладаващото мнение е, че "общото е мое", а не като в България "общото е ничие". Съответно, отношението е друго. Купувайки си апартамент в една сграда със споделена собственост, твоята площ не е само зад входната ти врата. Стълбището е твое също (не само на тези от първите етажи), асансьорът е твой също (не само на тези от горните етажи), покривът е твой също (не само на този от последния етаж). Докато това не стане ясно, няма да има добре поддържани сгради в България. Някои ще живеят като маймуни, други като прасета. А сградите ще заприличват все повече на LEGO конструктор - всеки сам си прави каквото му харесва на неговия си етаж и с неговия си апартамент, отвън или отвътре.
PET3 написа:
...и ако в продължение на 3 месеца не можеш да си изплатиш 3х1000$ идва съдия изпълнител и ти разпродават цялото имущество независимо че е твоя собственост, дават ти останалите някакви пари и ти изритват цялото семейство с куфарите с дрехи на улицата.
Valeri написа:
Ако не плащаш задълженията си, в крайна сметка ще ти се наложи да излeзеш от сградата, но както е описано - няма такова нещо. Ако държиш, мога да ти опиша точно стъпките, по които това може да се случи. Това се случва не само с жилището, но и с колата, с вилата, с яхтата и т.н. Всеки си прави сметка до къде му стигат възможностите. Ако приходите му са намалели, то трябва да търси отговарящия на новото ниво стандарт, не да чака някой да го подкани. Като не може да си плаща жилището, мести се под наем за по-малко пари. М/у другото, 1000USD/месец Maintenance Fee в Торонто конкретно отговарят на около 200 кв.м. жилище (сумата се определя от площта, на 100 кв.м. е нормално да е около 500USD), така че и тази цифра не ми изглежда много реална или просто апартаментът е бил МНОГО голям. Не знам в кой град е бил този твой "един приятел", но в общи линии разликите в цените на консумативите не се движат в пъти, а ако апартаментът е бил голям, то винаги има по-евтини решения под наем.

Цялата тема, от която е цитатът:

> Въпрос за етажната собственост

Пет Ное 19, 2010 3:04 am
Профил
Аватар

Мнение 
ji4ka написа:
Тия правила ако са гласувани от самите собственици бих ги приел (донякъде) ,обаче те обикновено са наложени от някой напорист, стерилен бюрократ, който гледа на хората като на пейзаж.

Тия правила са наложени от асоцияцията на блока, т.е. от домсъвета по нашенски. Демек гласувани са от всички, които живеят там, а ако случайно си купил жилище на по-късен етап то задължително си прочел договора и правилника на асоциацията и си се съгласил с него, защото иначе има и такива точки някъде, че нямаш право да си даваш апартамента под наем, защото хората не искат твоята нужда за пари да им докара някои утрепки за съседи. Т.е. ако си някой отворен нашенец, дето си мисли, че всичко му е ясно, един ден можеш ей така да се опулиш 8O и да дрънкаш глупости, както правиш сега за бюрократите, дето били измислили незнам си какво. Измислили са си го хората, дето живеят там, защото не искат да живеят в кенеф, който Ганьо би им направил, защото си мисли, че като е купил апартамент в блок и може да се изсере с извинение на стълбището. Това е и причината като влезнеш в някой вход тук на такъв блок с асоциация, която си се грижи за интересите да ти е кеф да седиш във входа само и съответно като влезнеш във вход в БГ да си повърнеш червата :) .

Пет Ное 19, 2010 3:17 am
Профил

Мнение 
На мен би ми било неприятно домсъвета да ми казва, как да си жената или какви да са ми пердетата. Може би в нормалните държави хората да свикнали да живеят на лизинг и да са свикнали да не притежават нищо, но моето виждане е, че това което е мое е мое и мога да го правя, каквото си искам. Това разбира се на означава, че като си мои патроните, ще ги изтрелям по комшиите или да бутна носещите стени на блока. Означава, че вътре в къщата МИ, ако искам ще я боядисам розова, ако искам ще си сложа черни пердета и това не касае никой друг освен мен.

Пет Ное 19, 2010 4:12 am
Профил
Аватар

Мнение 
ike написа:
Означава, че вътре в къщата МИ, ако искам ще я боядисам розова,
ако искам ще си сложа черни пердета и това не касае никой друг освен мен.

Пак може да си сложиш каквито искаш пердета, но с външен и вътрешен цвят. :)
Нито твоята естетика ще пострада, нито тази на общите части.
Както е при реставрираните стари сгради - оригиналния вид е важен.
Ама един като остъкли балкончето, друг като смени дървената дограма
с пластмасова, трети като реализира кочинка за прасенцето... какво става? :D
Пак с картинки:

жк. Люлин

Изображение

Комплекс в Симеоново

Изображение

Пет Ное 19, 2010 7:50 am
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Цецо, и понеже на тях им било трудно да си поддържат имотите и трябва да построят една-две надстройки, дето да ги дават под наем, а :? ?
Плюс това аз не съм съвсем убеден, че държавата/кметството не им помага. Мога да дам пример с главната на Пловдив, където повечето сгради са паметници на културата и до колкото знам държавата/града доста помагат на собствениците за поддържането на фасадите :) . Във Венеция например сигурно половината сгради са паметници на културата ама не съм чул да са разрешили на някой да си строи надстройки и да ги дава под наем :) .
Пък и виж с какво изречение съм завършил мнението си: "В случая не са виновни малоумниците с незаконните имоти, а пак тези, дето трябва да прилагат закона"
Е, сигурно е трябвало да допълна и тези, дето мислят законите, не само тези, дето ги прилагат :) .

Е значи пак сме на едно мнение. Понеже каза Пловдив. Аз там имам личен пример. Приятел имаше къща в "стария" град. И искаше да освежи. Човека е съвестен, а и цени хубавото - щеше да го направи така, че да запази стила. Реши обаче да действа по закон. Отиде при чиновниците и ония директно му казаха - ние ще ви направим план вие не сте компетентен, защото това е културно наследство - само оторизирана от нас фирма. Ми хубаво вика той дайте плана. Ами изготвянето ще ви струва толкоз и толкоз. Моля??? Ти ме принуждаваш да работя по твоя план и искаш да ти го платя? Човека обаче явно по съвестен - добре ще платя за плана. Кога ще ми го дадете, че да викам фирмата да почва. Ама каква фирма - ние имаме оторизирани фирми с които работим. Не може кой да е да го прави. Вие само плащате за нашия проект и нашата фирма.......Е тук вече разбираемо моя човек не издържа и им тегли майната. Продаде къщата (пак на познат) и отиде да живее в панелка. Дали е по щастлив там е друг въпрос. По интересното е, че втория познат хич не е от съвестните. Събори половината къща и си вдигна още един етаж. Без да му пука ни за автентичен вид, ни за документи. Когато го попитахме как се е справил с чиновниците - той се изсмя и каза, че въобще не е ходил до общината. И досега 10 години никой не му търси сметка за това. Ама човека има имоти из цяла България, явно знае как да действа с нашите чиновници. Сега насред стария Пловдив се мъдри една къща в мутренско-бароков стил, един съвестен човек живее в панелка, а едни гнусни чиновници продължават да си седят на бюрата и да чакат поредния шаран за скубане.

Та така. То по принцип винаги има конфликт между личния и обществения интерес. Ако се наклониш прекалено към първото - става анархия (като в БГ строителството). Ако пък само обществения се толерира - отиваме на комунизъм. За мен лично е непонятно как някой ще ми определя цвета на пердетата или височината на тревата. Но както каза Димитър, щом си се заселил в такъв квартал се съобразяваш с изискванията. Щото иначе идва някоя мутра, вдига 6 етажа с разгърната 500 квадрата и 4 метра дувар с бодлива тел и питбули. И кокетното кварталче става на гъз.

Сложно е. Аз затова казах, че не ги оправдавам тия в Несебър - нарушавали са закона. Ама ги разбирам. Щото закон и чиновник в БГ са създадени предимно да пречат.

Пет Ное 19, 2010 9:44 am
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
Днес си в настоение, стилът ти е леко литературен! :D

Пет Ное 19, 2010 11:07 am
Профил

Мнение 
Цецо написа:
Ама ги разбирам. Щото закон и чиновник в БГ са създадени предимно да пречат.
Тоз септември ми се случи нещо, което ще го помня до края на живота си... Решихме с жената и децата да се разходим до Испания на море... Един приятел живее там и уреди що годе читава резервация... Та решихме да разгледаме Европата... Въпреки наличието на GPS се загубихме в Ница и не можахме да си намерим хотела... Спирам аз в средата на едно кръгово(без да преча на движението и въпреки, че осъзнавах за грубото погазване на правилата за движение), че стана тъмница, а там светеше та да прочета табелите кое на къде води... Така както до този момент (въпреки 3 часовото лутане из града) не бях срещал ченге, на има няма 30-тата секунда дофърча жандармерията... "Бон соар" с усмивка - предполагам, че после ме попита какъв е проблема ама на френски, а аз на английски му обясних, че сме се загубили... той само каза "момент" и започна да говори нещо по станцията... като се наприказва доде и на чист английски пак попита какво е станало... Аз му обясних, че от 3 часа не можем да си намерим хотела... Ченгето се усмихна погледна адреса и каза "No problem, follow me"... Пусна си буркана и аз по него... След 10 мин бяхме пред хотела, при което той излезна от патрулката усмихна се каза "те това ви е хотела, приятна вечер и весело изкарване" след ръкостискане се качи обратно и отпраши... Ни ми поиска документи, ни ме пита кой съм ни нещо от сорта "абе ти знаеш ли какво нарушение си направил и кво ше правим сега", ни "ами ти кво работиш... " Ей такива ми ти работи... И като се върнах тука... Още на границата при срещата с нашите митничари ми идеше да обърна колата и повече да не се върна... :cry:

Пет Ное 19, 2010 11:08 am
Профил ICQ

Мнение 
:-) Нашите милиционери български не приказват, ти за английски ми говориш ...

Пет Ное 19, 2010 12:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Входната врата на въпросния Димитър от Шамбург спада към външното архитектурно оформление на къщата, отделно в неговата къща се влиза през нещо като преден балкон :) Ама който не вярва да ми пише на лични, ще му дам телефона, да му се обади и лично да поразпита за това-онова, може и някоя благословия да отнесе, като се стигне до подточката, че вратата като врата не била описана в раздела за жилищни изисквания на община Шамбург :lol:

Понеже се зачетох в изискванията на село Шамбург, една подточка ме заинтригува: http://www.ci.schaumburg.il.us/Permit/p ... Guide.aspx ..."ако Вие обмисляте реконструкция на вашето мазе, баня или кухня, трябва да си извадите разрешително от общината, както и да представите план на реконструкцията....". Значи явно за механата човека е сгазил тази подточка, щото в мазето си е направил механа. Само че, не е къртил нито стени, нито е сменял стените от дъски, просто е свалили боята на стените, изстъргали са ги до чисто дърво, след което ги е безиросал. Вътре е наслагал миндери, сменил е килимите на пода, сложил е типично български керамични съдове, дървени вилици, лъжици, кратуни, хурки, медни менчета, няколко отрязани и лакирани пъна служат за маси, абажури от ковано желязо, т.е. все неща , които по никакъв начин не засягат нито прословутите им електрически инсталации, нито водопроводи, нито телефонни кабели, най-малкото пък газопроводи. Обаче като имало да мине, нищо не можеш да направиш, като започнали от входната врата на къщата, минали през гаража, та до механата. Пред гаража е сложил плочки отгоре на бетонирания път, не е копал, не е къртил, не е засягал електропроводи, газопроводи, ядрени електростанции, ракетни площадки и т.н.

По принцип е хубаво да има закони, които да защитават съседите от некадърно строителство на други съседи, но тук в Шикагоуто са се уляли в детайлите. То бива грижа за човека, ама прекалено голямата грижа си е чиста проба изнудване. И що е така ? Ми не толкова ги е дерт за външото архитектурно оформление, колкото да има откъде да се събират пари за общините и да се хрантутят местните чиновници. Отделно армия от просяци всеки ден обикаля къщите да проси за нещо, я пари за семейството на някой си полицай, я за болни хора, я за училище, я за каквото се сетиш. Дори са прекрачили границата в училищата, като за празника на Вси Светии ( по хамериканскому Хелоуин ) от училището бяха дали картонени кутии, нашерени и надписани, с които децата като обикаляли по къщЯта да просели пари за еди каква си кауза. Останах изумен, никой не ме е питал, за разрешително моята дъщеря да ходи и да проси по съседските къщи. Кутията естествено бе изхвърлена в коша с подобаващи попръжни.

Снощи спря поредния просяк, изискано облечен, събирал пари за не знам си каква кауза, взе да ми обяснява, как моите $10 щели да помогнат много, че ей на, виж, съседа вече дал неговата си лепта, изслушах го и му казах, че моите $10 ги трупам всеки ден и лятото като се прибера в България купувам развойни системи за техникума и университета, в които съм учил; купувам книги за местното читалище; дарявам пари на ортодоксалната източно православна църква, но не и на католически, баптиски, септиски и всякакви други *-ски цървки; оставам пари на домове за сираци. За мое съжаление това лято се разминах с Бойко от ТУ-Пловдив, но сумата не се губи, догодина ще е двойна дотацията за ТУ-Пловдив. Та онзи не знам дали разбра какво му казах, явно беше тънкообидно копеле, щото се връцна като кокона и отиде да досажда на следващите съседи. За такива досадници обаче закони няма, но ако си смениш входната врата с по-нова веднага ще дотърчки копоя да те глоби. Ей това ме учудва на местната ДУМИкрация. Грижата за човека, навсякъде и във всичко. А къде остана свободния избор, който толкова много се афишира ?? Всичко много ми напомня на старите комунистически лозунги, като например следния "Грижата за човека-основно благо на партията" :)

Пет Ное 19, 2010 2:31 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Пирев - такава им е демокрацията, такава си я харесват. Такива са им правилата. Като не те кефи - можеш да смениш квартала, града и държавата. В Русия пък ги кефи да си имат господар, който да мисли вместо тях, да им пуска малко водка и хляб и това им е достатъчно. И си го избират. Ама никой не те кара да живееш и там.

Това му е хубавото на "демокрацията" - не те карат на сила. Поне не и с пушка, противопехотни мини и телена ограда - както беше тука преди време. Кеф ти там - живей бе. Не те кефи - премести се бе. Ей затова като някой ми каже - лошо нещо е демокрацията и глобализацията - ми като ти е лошо иди там дето ги няма тия лошотии - Венецуела, Северна Корея.... Поне имаш избор. Щото като нема "демокрация" - живееш дето ти определят и както ти определят, иначе ти теглят куршума.

"Демокрацията" е в кавички, щото такова нещо в чистия си вид не съществува, то е ясно.

Пет Ное 19, 2010 3:02 pm
Профил ICQ

Мнение 
Private написа:
Ама един като остъкли балкончето, друг като смени дървената дограма
с пластмасова, трети като реализира кочинка за прасенцето... какво става?

Я дай снимка на комплекса в Симеоново, след 10 години, като се нанесат хората в апартаментите. :)
Разбирам, че има хора които се кефят да не са личностти, да ходят в униформа, да живеят в перфекната Утопия. Но какво трябва да правят хората, които искат да са хора? Трябва ли те да страдат заради това, че са малцинство? Трябва ли да се забрани на хомосексоалистите да обичат помежду си? Трябва ли да влезне полиция у вас и да конфискува музиката ти и да даде касетки на Азсис за да може да слушаш музиката на обществото. За мен естетично е хората по улиците да са с различни дрехи, всеки да има собствено мение и да си боядише къщата/апартамента, както му е приятно.

Пет Ное 19, 2010 6:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ike написа:
Я дай снимка на комплекса в Симеоново, след 10 години, като се нанесат хората в апартаментите. :)

Това няма да докаже нищо.

Всичко може да се превърне в кочина, ако хората не ебават да го поддържат,
примерно, защото сградата е "на всички", а на практика е "на никой".
Нали прочете примерите по-горе - мениджмънта се грижи за поддръжката,
далеч преди да е паднала мазилката и да е протекъл покрива като река.

То по тази логика, вместо някои от старите кооперации в града да се санират,
боядисват и ремонтират, би трябвало направо да се събарят. 100000+ Евро от всеки
живущ за ново жилище, бълха ги ухапала. Да, ама друго се наблюдава.

ike написа:
Разбирам, че има хора които се кефят да не са личностти...

Доводът не важи.

ike написа:
Но какво трябва да правят хората, които искат да са хора?

Правят много пачка по някой от начините, купуват си собствено имение
и вътре си строят, каквото им роди фантазията като архитектура и оформление.
После четем/слушаме: "Имението на Мадона се продава за 8 милиона долара."
Единствено в света, супер-лукс, за хора, кефещи се да са личности.
Тези, на които пачката е по-тънка и трябва да споделят пространство с други,
си правят правила, за да им е лесен и приятен живота. Ако не искат - в гетото.

Много е важно човек да има избор, за да се чувства свободен.
Посочих три възможни пътя за това, а има и още. :)

Последна промяна Private на Съб Ное 20, 2010 3:25 am, променена общо 1 път

Пет Ное 19, 2010 8:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ай стига комунизъм! Тук действат следните "ограничения": желателните цветове на сградите са бяло и около охра а трети етаж се разрешава рядко. Ама да знайте колко е красиво! То си има и куп други ограничения но на тях се гледа през пръсти. Последното води до проблеми от които единственият осезателнен е липсата на място за паркиране. Другият проблем са кривите улици но доколкото знам за тях закон май няма. Иначе си е Home sweet home и дори полицията не влиза вътре без разрешение.

@ Koleto доста по-горе: разбирам те братчет! По-миналата година пообъркахме пътя около София и жената почна да ми мели да питаме някой полицай. Резултатът бе въпрос "К'вошипраймсега?" след което ревнах на жената да ми носи личната карта от колата. Сложих вътре 50 евра че нямах по-дребни ама тогава още бе евтино и ме пуснаха но без да ми покажат пътя. Този който "откри" еврата ги показа и на другия за да си нямат проблеми после.
Тази година пак ме спряха на излизане от София (чужда кола) но на мястото до шофьора имаше касетки с екопродукти като най-горната бе с ябълки (още ги яде малкият) и неволно я разкрих при ваденето на документите. След небрежен поглед ми казаха: "Сиромах... виждам че си натоварил три касети с ябълки. Ай, приятен път!" :)

Пет Ное 19, 2010 11:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Айде и Конрад в цялата каша...
http://www.standartnews.com/news/detail ... 1%8A%D1%80

понякога се чудя защо изобщо чета тия бози...

Чет Ное 25, 2010 11:34 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 1080  Следваща