Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Процесор 8051 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
mitko_el написа:
... AVR ... ми '51 най ми пасва :)

Ако говориш като CPU а не като периферия ... леле.
Иначе не се коси - нямам против диверсификацията.

Чет Ное 18, 2010 9:40 pm
Профил

Мнение 
woody написа:
Ако говориш като CPU а не като периферия ... леле.
Иначе не се коси - нямам против диверсификацията.

Ми хич не се кося :) , мен си ми вършат работа. Сещам се един лаф от @Цецо , "пикоборец , бил човек дето и с Pic може да бачка..."

Чет Ное 18, 2010 9:52 pm
Профил ICQ

Мнение 
51 са може би едни от най-произвежданите контролери. Има ги в USB-та, телефони, фотоапарати, MP3 и MP4 плеъри, фоторамки и всякаква такава потребителска електроника. Напълно е възможно в момента да работите с 3 такива контролера. В мишката, в клавиатурата и в харддиска.

Пет Ное 19, 2010 4:04 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Мога да кажа само това.
http://www.keil.com/download/files/8051 ... n_2008.pdf

Опита ми с 8051 е основно теоретичен, така да се каже имам само няколко реда код. Ама знае ли човек -> http://www.e8051.com/

Пет Ное 19, 2010 9:14 am
Профил ICQ

Мнение 
bobyk написа:
Мога да кажа само това.
http://www.keil.com/download/files/8051 ... n_2008.pdf

мда... преди 10+ години и аз ползвах 16-бит алтернативи на 8051 (Philips XA family). И ХА-то днес е мъртво, въпреки че беше с няколко порядъка по-добро от 51 при това даже и код съвместимо.

Изводът е, че стане ли нещо стандарт - живее много дълго. Другата причина за дългия живот на 8051 беше ниската цена. Само до преди няколко години това си беше единственото решение с което може да смъкнеш цената под 1$.

И все пак, днес вече *няма* нито една причина да се ползва 51. Като стандарт вече има по-добри и не по-малко масови стандарти (говоря за АРМ естествено), чиповете са с 1000 пъти по-добри параметри, по-ниска цена, средите за разработка са на светлинни години пред С-то на г-н Кейл. Тъй че с 8051 оттук нататък ще останат да се занимават само наборите на Лили Иванова ;-)

Пет Ное 19, 2010 9:48 am
Профил

Мнение 
Лично мнение за 8051 компилатор : НЕ ИЗПОЛЗВАЙ IAR !!! От 20+ години го правят този компилатор и още са пълни с функционални бъгове !!! Да не говорим как използват и въобще не оптимитизират хардуерните дата поинтери !!! Да не говорим какъв им е съпорта ... (в интерес на истината не ми се е налагало и незнам какъв е съпорта на Кеил)

Взимай КЕИЛ и не се чуди.

Миро, говорили сме го 100 пъти, че за сериозни проекти в големи тиражи след това (не хоби или бутикови) взимаш и ползваш процесор който има подходящата периферия и цена, а и е оптимален за дизайна ти, без да се интересуваш какво му е ядрото. Ако ти трябва WiFi решение в сингъл чип (поради мех. размери примерно) - избираш чипа и ако трябва - учиш и най-изгъзеното ядро. Това че познаваш примерно АРМ или друг процесор, имаш софтуер и опит с него, но външно трябва да му закачиш 100 чипа и излизаш от изискванията за мех. размер и изискванията за цена на изделието - ама хич не ти помага.

На последък забелязвам сред колеги и друга тенденция - избира се процесор в зависимост от това дали е "доставим" и за колко време ?!? Пълна идиотщина от инженерна гледна точка, но такъв е живота :-) (и не говоря за дребни серии ...)

Пет Ное 19, 2010 1:32 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
Изводът е, че стане ли нещо стандарт - живее много дълго. Другата причина за дългия живот на 8051 беше ниската цена. Само до преди няколко години това си беше единственото решение с което може да смъкнеш цената под 1$.

И все пак, днес вече *няма* нито една причина да се ползва 51.

Това се опитвам да кажа и аз. Че го има навсякъде всички знаем, и най-вероятно ползвали и евентуално продавали в масови изделия.

Да имаш конкретна нужда и периферията или икономически/логистични фактори да те наклонят в тая посока - да. Ама тая кръпка върху 8048 да се взима за учене е доста неоправдано в днешни дни. Но пък всекиму - заслуженото.

Пет Ное 19, 2010 2:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
woody написа:
Няма мрене това 8051. :roll:

щом 8051 - е антика ... какво e PIC16 - любовта на поколения пикоборци (50+% от форума май) :)

Пет Ное 19, 2010 3:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ps66 написа:
щом 8051 - е антика ... какво e PIC16 - любовта на поколения пикоборци (50+% от форума май) :)

Друг патологичен случай.

Пет Ное 19, 2010 4:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
woody написа:
ps66 написа:

Друг патологичен случай.

А, то щото ARM-a не е....

Пет Ное 19, 2010 4:45 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Е да ама аз поне на времето съм гледал пик преди да го отхвърля (15+години оттогава).
За 8051, 8048 и т.н. не съм си правил труда - от 8080 насам току съм проверявал какво е
новото в x86, но на практика всичко е отивало в коша "интелски боклук", та повечето не са
ми загубили и минута :D :D :D .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Ное 19, 2010 4:46 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2