Отговори на тема  [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 ... 1080  Следваща
Новини от страната 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
mitko_el написа:
Вървим си по горска пътека, на дърво виси кутия-аптечка. Зяпам да видя има ли нещо в нея. Ми има си- бинт ,риванол и т.н. . Някой е ползвал нещо от маТриала, оставил 60 ст. в кутията... Е това , не мой да бъде. Кви са тия ора? Уж българи...

Вика му се "туристи", т.е. такива като теб в подобна ситуация :) това са хора, които не си хвърлят отпадъка от скромната вечеря и бирената бутилка някъде в храсталака, а си ги нарамват в торбичката и ги мъкнат 15 километра до най-близкия кош, покрай който минат. Та те (ние, да се включа) са по различни хора по отношение на чуждото - ползвал е, нещо което някой е оставил за да помогне на други - що да не остави някоя стотинка? Представи си, ако беше хванал един средностатистически българин - де тая аванта да я срещне на сред пущинака - и да не му трябва, ще го вземе каквото е в кутията. Пък и що ли да си носи боклука, еййй то ще натежи половината кило, нищо че е с колата и турбо-чалгията на 2x100W насред гората в 12-1 през ноща, щото пеш ходят и чалгия в гората не слушат само баламите... Както се каза вече - въпрос на мислене. На не-българско мислене.

Чет Ное 18, 2010 11:30 am
Профил WWW

Мнение 
Цецо написа:
...Ако един ден реша да подхващам по едро бизнес начинание, ще ида да го направя там. И после Болен Сидеров ще ме обвини, че се опитвам да ислямизирам държавата. А аз просто ще търся отговорни и разбрани хора на които им се работи.

В тютюн ли ще инвестираш или в по-тежка дрога? :D
Заселете една фамилия роми накрай селото и след една година пак минете да видите положението. После "българите" ще ви се видят направо душички. :P

Чет Ное 18, 2010 2:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Защо пък намеси ромите? Те са носители точно на тия черти за които говоря, че се наблюдават в мнозинството от "истинските българи" - мързел, мърлявщина, скандалжийство, помпозна показност. Като прибавим и интереса към определен тип музика, за съвременния българин с чисто сърце мога да кажа че все повече се мангализира.

Нито една от тези черти не са присъщи на българомохамеданите населяващи Родопите. Точно обратното. Затова ви казах - правете си изводите кой какво е и къде е.

Чет Ное 18, 2010 3:45 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
Защо пък намеси ромите? Те са носители точно на тия черти за които говоря, че се наблюдават в мнозинството от "истинските българи" - мързел, мърлявщина, скандалжийство, помпозна показност. ...

Ми явно не си обикалял по Плевенско - що ,мислиш че славата му се носи чак в Родопите? И как въобще определяш "исинските" българи? Да не би на нас германци, американци, поляци или някой друг да ни е бачкал и да са ни давали дарения? Вземете попрочетете малко от писанията на Паисий, че такава провинциална комплексарщина ви е налегнала...

Чет Ное 18, 2010 4:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
"истинските българи" - мързел, мърлявщина, скандалжийство, помпозна показност.

От последните два дена:
Манталитетът на протеста: имотите или ЮНЕСКО?
http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/vid ... NESKO.html
Несебърчани искат да извадят града от листата на ЮНЕСКО, за да могат да си разиграват коня на воля :? .
Има ли смисъл повече да се говори :) . Трябваше одавна да закарат булдозерите там и да бутат наред, а не да ги оставят сами да ги развалят и да ми правят протести 8O .
В случая не са виновни малоумниците с незаконните имоти, а пак тези, дето трябва да прилагат закона :) .

Чет Ное 18, 2010 4:50 pm
Профил

Мнение 
В Несебър постановката е ясна. На всички "потърпевши" им е ясно, че са нарушили закона. Всички те искат да има законност. Но когато ги награбят за техните нарушения - искат беззаконие - да се правят изключения при прилагането на закона ...

Интересно само дали ще съборят незаконните пристройки само на най-бедните, или ще събарят наред - включително и "озаконените" хотелчета на баровците ... Е те това ще е показателно ...

Трябва да нямаш и гръбначен мозък, за да искаш един паметник на културата да се извади от листата на ЮНЕСКО ... Въпросният паметник на културата не е български, а е световен. Не съм сигурен, но май общината получава и някакво финансиране от ЮНЕСКО.

Чет Ное 18, 2010 6:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Цитат:
"истинските българи" - мързел, мърлявщина, скандалжийство, помпозна показност.

От последните два дена:
Манталитетът на протеста: имотите или ЮНЕСКО?
http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/vid ... NESKO.html
Несебърчани искат да извадят града от листата на ЮНЕСКО, за да могат да си разиграват коня на воля :? .
Има ли смисъл повече да се говори :) . Трябваше одавна да закарат булдозерите там и да бутат наред, а не да ги оставят сами да ги развалят и да ми правят протести 8O .
В случая не са виновни малоумниците с незаконните имоти, а пак тези, дето трябва да прилагат закона :) .

Много ти е лесно от там да го кажеш. Не че ги защитавам - ама постановката е следната. Някой - някъде е решил, че твоя имот е под закрилата на Юнеско. Той си е твой, но ти освен да изпълняваш техните изисквания - нищо друго не можеш да го правиш. Т.е. не можеш да го дострояваш, не можеш да го префасонираш - нищо. Обаче си длъжен да го подържаш в автентичния му вид. За твоя сметка.

В нормални държави - подобни имоти се одържавяват и държавата като държи да си пази културното наследство - си го финансира. Или плаща на собственика да го подържа. В БГ просто ти се вменява задължението без някой да го е грижа ти имаш ли пари и желание да го правиш.

Така , че и тези хора са прави за себе си - подържането на една такава къща струва маса пари. Кой да плаща за лукса да се водим под закрилата на Юнеско?

Димитре, ако един чиновник някъде реши, че от утре си длъжен да подържаш къщата си в ренесансов стил за твоя сметка, ти как ли ще реагираш?

Същевременно в цялата държава се унищожава и разпродава културно наследство дето е собственост на държавата. Ама за него Юнеско и чиновниците не са се се загрижили.

emilvtc написа:
Въпросният паметник на културата не е български, а е световен.

Да ти кажа - тоя паметник може да е световен, ама ако аз съм плащал за него или дядо ми го е строил и после някакъв чиновник ми дава наклон на к.ра какво да правя с него.... Ей сега ми драсвам клечката и отивам да си взема застраховката. Може да е световен паметник, но е моя собственост. Ако от Юнеско толкова ги кефи - да дойдат и да си го купят от мен на пазарни цени. Ила да ми плащат достатъчно за да си заслужава да го държа в автентичния му вид. Щото не съм чул да има професия - собственик на паметник. Нито пък да е добре платена.

Последна промяна Цецо на Чет Ное 18, 2010 11:22 pm, променена общо 1 път

Чет Ное 18, 2010 11:07 pm
Профил ICQ

Мнение 
Оня ден ми разправяха как се прави ремонт на къща в САЩ. За да си смени плочките в банята, собственикът трябва да иска разрешение от общината. Ако получи разрешение - прави ремонт, след което идва чиновник от общината, за да прецени правилно ли са сложени плочките. Ако нещо не му хареса - работата продължава, докато се изпълнят изискванията. Ако пропусне случайно някой да получи разрешително от общината - Гестапо (съседите) бди и докладва в общината. Плаща си човека глобата, разрешителното, надницата на инспекторите и чак тогава се радва на резултата от ремонта.
Та кое е по-нормално - това ли , или да си строиш където и каквото ти хареса?
А несебърлии не мога да ги мисля. Един декар там преди няколко години струваше един милион в евро. Живи да ги оплачеш.

Чет Ное 18, 2010 11:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо, и понеже на тях им било трудно да си поддържат имотите и трябва да построят една-две надстройки, дето да ги дават под наем, а :? ?
Плюс това аз не съм съвсем убеден, че държавата/кметството не им помага. Мога да дам пример с главната на Пловдив, където повечето сгради са паметници на културата и до колкото знам държавата/града доста помагат на собствениците за поддържането на фасадите :) . Във Венеция например сигурно половината сгради са паметници на културата ама не съм чул да са разрешили на някой да си строи надстройки и да ги дава под наем :) .
Пък и виж с какво изречение съм завършил мнението си: "В случая не са виновни малоумниците с незаконните имоти, а пак тези, дето трябва да прилагат закона"
Е, сигурно е трябвало да допълна и тези, дето мислят законите, не само тези, дето ги прилагат :) .

Пет Ное 19, 2010 12:06 am
Профил
Аватар

Мнение 
Това е Юнеско е ISO-то в архитектурните паметници, с други думи - бюрокрация. Какво ще стане, ако Несебър излезне от Юнеско ? Да не би да намалеят туристите ? Обзалагам се, че ако някой вземе, че интервюира туристите в Несебър, повечето няма да знаят, че Несебър е под закрилата на Юнеско, а останалата част няма да знае какво е Юнеско. Май спадам към втората част :)

Не можах да разбера призива на протестиращите, елате да ни подкрепите. Че откъде на къде ? Строили незаконно, щото ги бавили с разрешителните. Ми останалите как си чакат разрешителните за строеж, Вие да не сте хванали Господ за шлифера ? Сега, йок, щели да останат през зимата на улицата. Ми още лятото е трябвало да си разрушите незаконното строителство. Подозирам обаче, че големите риби няма да бъдат засегнати. Ц.Цонев в Каварна се е заканил на Бинев за пристанище, паркинг и хотел, да видим дали ще се пребори да ги събори.

Един приятел в Шамбург, голямо село на запад от Чикаго, си сменил входната врата на къщата. Баща му беше тук миналото лято, дърводелец е по професия, направили си план, купили си материали и в гаража си направили нова врата, без да пречат на никого, то и наблизо няма други къщи. Тази година ми се оплака, че от общината го глобили и му дали срок да си "узакони" вратата. Глобили го и за това, че пред гаража, на 20 метра на вътре от улицита сменил бетона и си сложил някакъв вид плочки. После влезнали у тях и го глобили, че си направил механа в мазето. А бе пълна идиотщина. Трябва някой ден да го разпитам по отдалеко, че още му е прясно и веднага подпалва на тази тема :)

Айде, етаж да построиш незаконно е супер нагло, то е ясно, че ще ти трябва разрешително, ама да си смениш входната врата, или пък да дойдат да ти държат сметка за покритието пред гаража ти, който е на 20 метра навътре от улицата, си е чиста проба лудост. Може да се окаже, че и Шамбург го "закриля" Юнеско :D

Пет Ное 19, 2010 12:07 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
sthx, точно така е тук. Само дето не съм съвсем сигурен дали и за плочките важи, но със сигурност важи за структурните елементи на къщата, ел., водна и газова инсталация. Както и за допълнителни постройки към нея. И това е направено с цел не да се прави някой чиновник на велик, а за да не стават бели, защото като стане белята - пътища много. И не са само съседите, дето дебнат (защото кофти направена ел или газова инсталация може да подпали и техните къщи, заедно с твоята) а и ченгетата, дето постоянно обикалят махалата. Като видят ремонт и веднага отиват на входната врата, да видят има ли залепено до нея разрешително за него :) . Разбира се и тук има тарикати, дето правят неща без да са извадили разрепение, ама ако тук са единици в БГ единици са тези с разрешението. Само дето тук като те хванат и хич не ти се молят, ами направо действат и като се сети човек за какви пари става въпрос и още повече ако е станала и някоя беля и се замисля 10 пъти преди да предприеме нещо. Отделно пък всички работи трябва да се извършват само от лицензирани изпълнители - не може бай Кольо от съседния вход да ти инсталира бойлер, само защото само той в блока имал клещи и фазомер :) .
Аз преди 2 месеца преасфалтирах алеята от улицата до гаража и сответно трябваше да си извадя разрешително (65$) и да дойде инспектор, който да провери първо как точно го правят, за да е сигурен, че не се нарушава дренажа и отвеждането на водата (а не да ходи в на комшията двора) и второ и най-важното - да не би при изкопните работи да се засегне някой водопровод, газопровод или кабел. Та човека дойде, сложи флагчета къде има разни неща под земята, за да се внимава, прегледа как са направили с основата и дренажа, провери лиценза на фирмата, подписа се и каза действайте. И това отне 10 мин. и аз съм си спокоен, че всичко се прави както трябва и общината също, че никой няма да пострада :) .

Последна промяна Dimitar на Пет Ное 19, 2010 12:29 am, променена общо 2 пъти

Пет Ное 19, 2010 12:13 am
Профил

Мнение 
¶ написа:
... Може да се окаже, че и Шамбург го "закриля" Юнеско :D

Не е Юнеско, а СИНДИКАТА! Проблема сигурно не е във вратата или бетона ,а че си е позволил да прави сам нещо, без да снася на когото трябва. Дето се вика: "Без АлКапоне - по алкапоновски" :D
Де се дяна тая свещенна и неприкосновена частна собственост? :wink:

Пет Ное 19, 2010 12:17 am
Профил
Аватар

Мнение 
Жичка, не се изказвай за неща от който си супер много надалеч. За твое сведение няма никакви синдикати за поставяне на врати, както и въпреки, че от село до село тези неща много се различават съм сигурен, че и за врата не се иска разрешително. Ако много те интерисува можеш да отидеш на сайта на въпросното село и да прочетеш дали наистина е така. Даже ето ти списъка с разрешителните във въпросното село и както и бях сигурен няма нищо за врати :) :
http://www.ci.schaumburg.il.us/Permit/p ... ntial.aspx

Пет Ное 19, 2010 12:25 am
Профил

Мнение 
Цитат:
...Permits are required for the protection of the property owner, neighbors and village.

От АлКапоне насам всичко е за "протекция" на собственика (естествено не безплатна). :) И като гледам дългия списък, ми се струва ,че за вратата просто не са се сетили... И за лицензи се говори (местни и щатски). А бе вместо да ме разубедиш ,ми затвърди убеждението. :)

Пет Ное 19, 2010 12:47 am
Профил
Аватар

Мнение 
ji4ka написа:
От АлКапоне насам всичко е за "протекция" на собственика (естествено не безплатна). :)

Отнемането на права и свободи най-лесно става с приказки за повишената ти сигурност. :)
На пръв поглед - шит, на втори - прагматично.

Участник в един друг форум като обясни, че регулациите в неговият жилищен блок
в Канада стигат до това да нямаш право на силно различаващ се от околните цвят
на пердетата, направихме такива очи: 8O Обаче нека погледнем нещата отстрани.

Жилищни блокове в Чикаго:

Изображение

Жилищен блок на под километър от жълтите павета в София:

Изображение

Да питам ли коя снимка е по-хубава?

Та така, да бръмчат багерчета, да се прави каквото трябва, че иначе - гето. :)

Пет Ное 19, 2010 1:38 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16189 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 ... 1080  Следваща