|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 1:00 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами нали и аз точно това ти казах  .
|
| Сря Ное 17, 2010 12:40 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Така е - но публиката трябва да _знае_, че става дума за боклуци, а тук хората в огромната
си част друго не са виждали. Виж, че още се юркат дали да гласуват за Бойко или за Мойко, като че им е
предложен избор. Иди ги накарай да не купуват - веднага се сещат за песента "само тия да не са"
бита в главите им с години.
Толкова невъзможно е да ги накараш да повярват, че има само предложени "боклуци" (разбирай слуги
на все същия господар които така или иначе ще следват неговите заповеди), колкото е
невъзможно да ги убедиш, че в развитите страни хората са не "по-отговорни", а по-добре строени.
Без да е живял там човек няма как да го повярва, досега не съм видял такъв.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Ное 17, 2010 1:13 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Да ама ако буклуците не се купуват икономиката съвсем ще се шашне!
Отдавна съм забелязал, че в рекламите изтъкват като предимство недостатъка на продукта. Значи ако ти кажат, че едикойси прах за пране прави ослепително бяло това значи, че вади боята от цветните и сакън да няма бели наблизо
Днес се ровичках по батерийни теми и се оказа, че от скъпите марки Duracell са почти два пъти по-калпави от другите. Пък си спомняте рекламите за зайчето-играчка което продължава два пъти повече... А Energizer са върхът по цена/качество (отдавна съм го забелязал) само дето не ги видях в БГ.
|
| Сря Ное 17, 2010 1:40 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Bongo, оригиналните Duracell са си върха на сладоледа и си държат наистина доста по-дълго от другите по-евтини батерии. Виж, ако са ти продали някои фалшименто, тогава кой знае колко им живота  . Споменавал съм и друг път, че поне тук с възможността да се върне всеки продукт до 90 след покупката такива тарикатлъци, като подвеждащи реклами няма как да минат - така че ето едно добро нещо, дето може да се вземе от тук  . Направете така, че всеки да може да връща стоката (даже вече и без касова бележка тук) и да видим тогава търовците как ще отговорят на предизвикателството  .
|
| Сря Ное 17, 2010 2:47 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Хе-хе, много просто - ще спрат да продават ,а ще дават само под наем. Ако задържиш стоката 1ден - 10% удръжка, 2 дена- 15% и т.н. Ако устискаш 90 дена си е твоя.
Значи искаш да кажеш, че в УСА ако купя една прахосмукачка, направя си месечното чистене и им я връча обратно да си чистят торбичката , няма да се противят? Душички! Обаче подозирам, че е като в казината ви - може да печелиш колкото си искаш ,стига накрая да си на загуба. 
|
| Сря Ное 17, 2010 3:15 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Даже познавам хора, които го правят с прахосмукачките за пране на килими, вместо да ги вземат под наем  .
Понякога е страшно в уредената ти държава да дойдат хора, които нормално нямат никакви скрупули  .
А първото нещо, което ние сме връщали тук в САЩ беше на едни приятели рибата от аквариума, която умря няколко дена, след като я купиха  .
|
| Сря Ное 17, 2010 8:26 am |
|
 |
|
tgi
|
Бе това с връщането на мене ми се вижда прекалено. Защитава големите, които могат
да си позволят загубите от малцинството измамници пръскайки ги върху мнозинството
"нормални" купувачи; дребните да го духат. Та на комунизъм ми намирисва де.
Инак историята с върнатите жаби от аквариума е прекрасна, ако и да са риби  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Ное 17, 2010 8:43 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Бе да ти кажа и съм бил там и съм поживял и съм работил и съм пазарувал и съм се сблъсквал доста с администрацията им и с органите им на реда. И отговорно мога да твърдя, че хората са много по отговорни. Говоря за петното Швейцария, Германия, Северна Франция, щото за там имам директни наблюдения. И отчасти върху Дания, Холандия и Швеция. Други хора са откъдето и да го гледаш, масовия човек е отговорен, спокоен и трезвомислещ. Говоря за обикновенния човек - дето е зад щанда в магазина, кара трактора в полето или ми продава автомобил. Погледнете какво им е отношението към уличната чистота например. Няма да забравя как седейки си в едно Френско "село" си лафя с един местен. И го питам - "абе тук нощем ли чистите, не съм виждал чистачи, а е много чисто". При което той ме изгледа учудено и "Ама защо да чистим, то си е чисто. Чисти се само няколко пъти в годината преди празници" .... Това не става с камшик отгоре, или полицай дето да те гледа да не мяташ хартийки, това си е човешки фактор. Друг случай - купувам кола от Германия. Разбрах се със собственичката. Отивам да я видя, слиза жената и ми носи ключовете. Даде ми ги и ми каза - "ей там след 10 км излизаш на магистралата. Там можеш да я настъпиш. Разходи се до съседния град и виж дали ти харесва". Не ми е искала нито документи, нито я интересуваше факта, че не съм немец. Тя просто не може да си представи, че аз мога да постъпя некоректно, просто защото около нея това не е обичайно да се случва. Това си е човешки фактор. Виж в Италия и Гърция съм склонен да се съглася, че са същите мангали като нас. Както и в Турция. В Америка пък е специфично, щото там мешавицата е страшна. И там вече може би има значение кой точно е отгоре с камшика. Бе какво да си говорим - tgi ако трябва да си избереш с кого да работиш - кой ще избереш - Гръцка фирма или Немска? Не говорим въобще за политика закони и прочие. Чисто и проба едните са МЪРЛЯЧИ като работници и въобще като хора. Точно като българите. Говоря ви за тоя шибан балкански тарикатлък и дребнодалавераджийство. Не важно да се свърши работата съвестно и като хората, а да се вземат парите. Има го навсякъде тук и адски ме дразни. Като почнеш от метача на улицата който просто поприкрива боклука, а не чисти. Минеш през инженера с добре познатата реплика - "е кво искаш бе, нали свети". Монтьора който ти прави колата, така, че да му цъфнеш пак след 2 седмици. Жената за гишето която те гледа злобно, че си и прекъснал моабета с колежката с досадните си документи. И стигнеш до политиците, които са върха на сладоледа. И го няма в Германия например поне не и на битово и административно ниво.
Това само потвърждава тезата ми, че там базовата плънка е по - различна от тук. 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Ное 17, 2010 12:06 pm |
|
 |
|
tgi
|
За разликите в манталитета че ги има има ги, но то е просто въпрос на строяване.
Под това да си живял там разбирам да си бил "един от тях", с приятели и т.н.
Тогава се разбира кое къде е всъщност.
И разбира се, че са далееч по-възпитани - знаят какво е да зачиташ нечие пространство
и очакват тяхното да бъде зачитано. Ей такива неща, липсата на които много дразни
тук - човек не се отвиква от свястното, само привиква да търпи гадостта сред която
се е озовал.
Та всичко това не е въпрос на гени по мое наблюдение, материалът е повече или по-малко
еднороден. Става дума за приемане на правила, главно защото неприемането им означава
да си навън.
Тук е затворнически манталитетът защото всички знаят, че е затвор с лайняни надзиратели
отгоре и че каквото и да почне няма начин да не бъде осрано _отгоре_. И това не го виждам да се
промени, чия армия ще дойде тук да прочиства, кому е притрябвало това място. А и ако
потрябва някому неговите интереси може и да не изискват прочистване....
|
| Сря Ное 17, 2010 1:11 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Не ме разбираш - говоря ти за шибания дребен тарикатлък и мърлявщина. Това го има тук в изобилие и определено си е генно обременяване. Защото го наблюдавам на целия Балкански полуостров. Предполагам че е така и в Южна Америка, Южна Европа и т.н.
Това си е чиста проба ген, който до голяма степен след това обуславя последващото развитие на въпросните нации. Пушките до колкото ги има са само страничен фактор, те не могат да направят от българина - немец. Не случайно Хитлер се е развил в Германия, а не в България 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Ное 17, 2010 1:20 pm |
|
 |
|
tgi
|
Разбирам те и не съм съгласен.
Дребният тарикатлък за който говориш е наистина много разпространен и още повече
дразнещ - но едва ли е от гените, познавам достатъчно хора у които го няма. А и малка
част от преселилите се на запад го запазват, а израслите там с тукашен произход го
загубват напълно.
Става дума за изградена гнусна система, която се самовъзпроизвежда (с малко побутване
и помощ като потрябва) и е изцяло в главите на хората.
А защо климатът предопределя развитието още Монтескьо се е опитал да гадае.
Моето мнение по въпроса е, че при по-хубав климат оцеляването е по-лесно и
съответно населението еволюира надолу (твойта теория за гените; не помня какво
твърдеше Монтескьо, май същото като нас и той  ).
Само дето в БГ климатът е по-суров отколкото в Германия....
А и тоя вид еволюция действа изненадващо бързо, то инак и не бихме оцелели
дотук при променящия се климат. Поколение-две и готово.
|
| Сря Ное 17, 2010 1:55 pm |
|
 |
|
sthx
|
Тая пролет вятърът ме завя в едно градче в Родопите, съставено както всики други родопски градчета от няколко махали, скътани между няколко гънки на планината. Привечер тръгнах да се поразтъпча и от пътечката попаднах на черен горски път. Не след дълго, покрай картофена нива, разположена на почти 45 градусов наклон видях една чешма. Чешмата беше оградена с тухлена постройка, боядисана в различни цветове, имаше пейки и приличаше на автобусна спирака с изключение на това, че беше чисто и не миришеше на урина. При чешмата имаше едно канче от неръждаема стомана. Не беше вързано, нито надписано, стоеше си там и чакаше някой да пие от него.
Това ми напомни на една друга чешма покрай наше село. Преди доста години и там имаше канче, вързано с верижка. На канчето беше написано: "Който го открадне , цялото имане туй да му остане". След като ни сполетя демокрацията го откраднаха, въпреки проклятието.
На връщане видях собственика на картофената нива да пръска против колорадски бръмбар. Заговорих го:
- Това канче от колко време стои тука?
- А ми от доста време - 5-6 години сигурно.
- Ей, викам му, ако това беше по нашия край щяха да го откраднат.
- Че защо да го откраднат - то си е за пиене!
Човекът помисли малко и на свой ред ме попита:
- А бе, ти да не си от Плевен?
- Не съм от Плевен, защо?
- Ами там много се крадяло. Имам един колега от там, който казва, че след като си влезе в апартамента заключва вратата!
Там, в онзи свят, сме виждали човек да слиза от колата и да влезе в магазина, като оставя колата отключена и с работещ двигател. Колелетата на децата нощуват пред входната врата. Чехли, обувки също стоят буквално на улицата пред праговете на къщите. Това се случва в България 2010 година.
Светът е шарен и винаги се дразня, когато някой се опитва да прави обобщения, било то за българи, или за американци. Има общностни прилики, но не може на всички да им се сложи един етикет. И като се каже : българите са такива и онакива, все едно не го казва българин, ами някакъв извънземен и за него и за този , който го слуша, не се отнася това.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Сря Ное 17, 2010 11:55 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
В Родопите в повечето населени места е така. Когато инсталирвах 2006г. един хардуер в град Лъки, останах много изненадан, нито имаше решетки по прозорците на къщЯта, нито си заключваха колите. Да не говорим за попа и имама как си лочеха тихо и кротко следобедната ичкия, седнали на сянка по едно дърво ( то няма и как да е иначе, щото църквата и джамията са една срещу друга ). И не само в Родопите е така, в градчетата в Стара Планина е същото: Габрово, Севлиево, Трявна и т.н.
"Граждунята" от големите ни села, като София, Пловдив, Варна и т.н. няма как да познават тази картинка, и затова е нормално да говорят глупости на търкалета, отностно морала на всички българи. До преди 1989г. и в моя край никой не се оключваше ( ама беше забранено да се пътува в чужбина, ще каже Цецо  ), та като дойде ДУМИкрацията, разрешиха на хората да пътуват свободно в чужбина, но те пък взеха, че започнаха да си заваряват решетки по врати и прозорци. Щурава работа.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Ное 18, 2010 3:36 am |
|
 |
|
Цецо
|
Тука сте прави. Само две забележки:
1. Тия хора дето ми ги давате за пример по статистика са под 20% от населението на страната. И на средна възраст над 50 години.
2. Тия хора са предимно българо-мохамедани. Поне 70-80% от тях.
Вие си правете изводите .
Ако един ден реша да подхващам по едро бизнес начинание, ще ида да го направя там. И после Болен Сидеров ще ме обвини, че се опитвам да ислямизирам държавата. А аз просто ще търся отговорни и разбрани хора на които им се работи.
Последна промяна Цецо на Чет Ное 18, 2010 9:45 am, променена общо 1 път
|
| Чет Ное 18, 2010 9:41 am |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1757 Местоположение: Варна
|
И мен ме споходи тая участ наскоро.  Вървим си по горска пътека, на дърво виси кутия-аптечка. Зяпам да видя има ли нещо в нея. Ми има си- бинт ,риванол и т.н. . Някой е ползвал нещо от маТриала, оставил 60 ст. в кутията... Е това , не мой да бъде. Кви са тия ора? Уж българи...
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Чет Ное 18, 2010 9:44 am |
|
|