|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:21 pm
Videomixer за работа в реално време
| Автор |
Съобщение |
|
sigkill
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 29, 2007 2:22 pm Мнения: 309 Местоположение: Vratsa
|
Обработва се YUV 4:2:2 вместо rgb. това си е стандарта в студията , да има битове и мегахерци за яркостта повечко.
За софтуера не знам но има пробна версия и може пък и да стане ...
|
| Сря Ное 17, 2010 1:38 am |
|
 |
|
woody
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
16bpp си е 5-6 бита на компонент, мизерия.  В момента има монитори с 10-битов вход на компонент вече.
|
| Сря Ное 17, 2010 2:36 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Така е - за входове имат ги входовете, знам. Остава и да има разлика от 5-ия бит натам в изхода...
[edit] Понеже малко хора се ровят в дълбочина по спецификациите на дисплейни модули, ето
малко числа. Обикновено специфицират контраста като отношение тотално светнати пиксели
към тотално затъмнени (и трите цвята). Ако е над 10000 (и под 1000 беше добре), всички си
хвърлят шапката. Та колко бита има в това 10000....  [/edit]
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Ное 17, 2010 3:42 am |
|
 |
|
woody
|
Аха, има разлика от 5-тия бит нагоре.  Загледай професионалните монитори на NEC, Eizo и LaCie докато пиеш кафето и ти се губи време.
За контраста - някои са 350-400, добрите са някъде около 1000. Онези с многото нули са странни маркетингови методи за динамично "мерене" на нещоси, абсолютно в стил пикова мощност при озвучителни тела или каквото и да е друго дето трябва да се продава. Този параметър определя предимно колко пропуска подсветката, т.е. колко черното не е баш черно.
|
| Сря Ное 17, 2010 4:30 am |
|
 |
|
tgi
|
Не съм се заглеждал и едва ли ще го сторя скоро, но почти 100% е маркетингова история,
може би придружена с измама (преднамерено кофти работещ 16 бита контролер).
Контраст 1:1000 означава, че черното свети колкото 1/1000-на от най-светлото; това само
маркетинговите отдели могат да го видят като повече от 10 бита  .
Виж, разните CRT тръби и май плазмените екрани имат реален контраст близък (може би
и над? - но не много) до 16 бита, но за TFT 16 бита си е с огромен резерв (към 6 пъти за най-добрите  ).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Ное 17, 2010 4:56 am |
|
 |
|
woody
|
Възможно е TN панелите да са ограничени в такива малки резолюции на яркост (управление), дори може dither м/у кадрите да пляскат за малко повече илюзия. Но аз говоря за високия клас панели от типа на IPS. Излязоха монитори с 10 бита вход на компонент и 14-битов вътрешен LUT за калибрация.
http://en.wikipedia.org/wiki/TFT_LCD
IPS още 1996 година са имали истински 8 бита на компонент:
2010:
Предпечатна обработка, фото и медицина си искат своето.
|
| Сря Ное 17, 2010 7:32 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Е да ама точно на TFT-то много се забелязва разликата в качеството на оригинала заради двойното влошаване.
Иначе в местния канал който ме интересува всичко е CRT по мое настояване ама се чудя дали работният монитор (за "табличките") да не стане TFT заради удобството.
Ама не съм казал и вие да го правите - за няколко броя е ясно че ще е скъпо. Ако на някой му е падало нещо подобно в ръцете или му идва идея как да се събере от чаркалак на цена доста под 1000 доларии че да си струва...
Лошото е че и генлоци вече не се намират лесно. С компютър ще е добре ама иска софтуер пък аз имам спомен как се оказа мнооого трудно да се работи с него
Тия охранителните платки колко са качествени и как са на цена?
|
| Чет Ное 18, 2010 12:50 am |
|
 |
|
tgi
|
woody, знам какви ги правят бе. Може дори да е истина, че правят нещо с тия
битове от куплунга натам. Навярно заради това кадровата честота им отиде по
небесата (неразумно висока за едното мигане, особено на LCD), за да могат
да мигат пикселите през няколко кадъра с надежда да се види нещо различно.
Не съм се заглеждал наистина, а и да направя истинско сравнение би ми
коствало дни работа, но много бих се учудил, ако се вижда някаква разлика.
Очаквам това да е по-скоро като златните кабели в аудиофилията.
|
| Чет Ное 18, 2010 1:18 am |
|
 |
|
ji4ka
|
|
| Чет Ное 18, 2010 2:48 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мдаа ji4ka, охранителната техника е напреднала и по качество/цена го докарва (между другото намереното от теб е скъпичко, БГ работа!). За трепкането трябва да се пробва щото не пише пък там не е това най-важното. Ама най-гадното е че са Компресия-4 ориентирани а на мен MPEG2 ми трябва - на DVD без прекодиране.
Те охранителите са ми комшии и скоро ще отида да ги попитам - току виж имат нещо което да ми свърши работа.
|
| Чет Ное 18, 2010 9:24 pm |
|
 |
|
woody
|
Тези които съм виждал са все 60 Hz. Аз честно казано low-end от типа на TN не съм ползвал, та не съм сигурен ако човек е бил само с такова дали няма да си изгради погрешно мнение.
|
| Чет Ное 18, 2010 9:47 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Зависи в кой момент става компресията, може да е само при запис (то без компресия си е дефакто невъзможен записа). Но смесване и превключване едва ли ще го правят след компресия, така си мисля. Трябва да се огледа на живо, детайлите са важни в случая.
|
| Чет Ное 18, 2010 11:51 pm |
|
|