|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:40 pm
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
По-горе изказах подобно мнение, че изолирането няма да доведе до намаляването на шумовете. Отделно изнамериха една спецификация, според която не 3kV, ами трябва да е 5.2kV изолацията, но тъй като на пазара не се намират такива компоненти правим изолация 3kV.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Нед Окт 31, 2010 8:55 pm |
|
 |
|
mountaineer
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
А не ти ли пречи "леката" особеност в спецификациите на тия чипчета на Avago:
Input Voltage (Accurate & Linear) -200 to 200 mV
Input Voltage (Functional) -2 to 2 V
т.е. тази нелинейност от 0.004 % е за малкия обхват, след това не се знае. Освен това са доста шумнички - 6 mVrms дават за typical. Иначе работят, ама май не са за прецизни приложения.
_________________ Manners maketh man.
|
| Нед Окт 31, 2010 10:20 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ми много е важно да се разбере, как точно се промъква шума...... Електромагнитно, капацитивно или чисто електрически....
Щото има и един друг момент - много често има шумове, които изглеждат ужасяващи погледнати с осцилоскопа. Аз имам случаи при които когато се задейства източника на шум, скопа се тригерира и виждам на екрана, а сондите са откачени и са на 10см  През това време в аналоговия канал, ацепето си семплира чист сигнал или поне не е с такъв чудовщен пик. Просто тоя шамар влиза навсякъде и всичко мръдва симетрично - земя, захранване, референс. Случая едва ли е такъв, но мисълта ми е, че природата на шума е много важно да бъде изяснена, ако искаме да я преборим
Иначе АД има изолатори на 5000 RMS. Ама не ги открехвай твойте, щом могат да се вместят в 3кв, седи си там, че избора е по голям.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Ное 01, 2010 9:54 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Разбира се, че ако ще се бори нещо първо трябва да бъде разбрано какво е то.
Магнитно или електрическо поле е? Второто е къде по-лесно за екраниране.
Аз неотдавна имах интересно преживяване с шумове - макар в другия край на нивата.
Правейки новия анализатор току влизаше някаква малка шумоморка, кога я има,
кога я няма. Става дума за връхчета от порядъка на 2-3 миливолта отнесени към
1 волт сигнал примерно, иглички дълги микросекунда-две. Платката между клавиатурата
ми и монитора. И нали сума ти програмиране имаше, главно DSP-чавости, тоя шум го
чаках да се обади отде идва, все пак нова платка, де да знам кво е. Месец-два,
два-три пъти опитвах да го търся и той изчезваше. Добре ама накрая не можех повече
да го чакам сам да се обади, стигнах до него... Видях го, че беше с 30-ина килохерца
май честота (всеки случай такава, каквато нямам по платката беше). В един момент угасих DPS
машината, дето е вързана към въпросните монитор и клавиатура и шумът изчезна....
Оказа се, че е от импулсното захранване на DPS компютъра ми; че клати масата
на това, което захранва спрямо 220-те волта не е изненада. Изненадата дойде оттам,
че това стигаше до платката ми през дебелата изолация на кабела на клавиатурата,
когато определена спойка на платката стъпеше върку тоя кабел.... за много под
един пикофарад ставаше дума....

_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Ное 01, 2010 6:13 pm |
|
 |
|
¶
|
Сложих два измервателни канала, единия аналогов, другия с ADS7786 и цифров изолатор.
Шумовете не са моя работа в момента да ги търся, нито пък да им изпитвам естеството
Достатъчно други грижи имам. Това са ми казали, че искат, това им правя. При нас така се
работи, на парче. Предполагам, че поне единия канал ще заработи. Още повече че в
последствие се оказа, че не им трябвало чак толкова точно мерене.
Преди време имах такъв един проблем. Слагам външен watchdog таймер на Microchip към
TMS320LFxxxx процесор. Идва програмиста и ми казва не ползвай повече чипове на Microchip
щото не работят, ето същия софтуер с този watchdog не ще да работи. Ок, речено сторено,
ще ти сложа друг watchdog. В последствие се оказа, че програмиста въобще не прочел
в документацията на watchdog-a, че трябва да се нулира от време на време. Може би е
започнал с кит за $10 и DigitalIn и DigitalOut променливи. Та вече слагам компоненти
за щяло и не щяло, може да няма нужда от тях, ама слагам, да има  Почнах платката
да правя, свят ми се завива, към 500 компонента станаха, 100мм x 330мм платка. Ама
квото е това е, до Нова година би трябвало да имам първата мостра 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Ное 08, 2010 6:38 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Миии Пи, направи си реклама и на марката че да не се набута някой
Щото в Zanussi (Electrolux) май точно така работят. Добре замислено, възможности, фаца ама крайното изпълнение  Още първата година почват да се повреждат а на втората няма начин да не смениш основен чарк пък той струва в пъти повече от на другитемарки.
Не за друго ами шефът без да ни пита още преди година-две стана официален дистрибутор за околността и к'во си патим оттогава...
|
| Пон Ное 08, 2010 10:53 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Работа в екип.  Най-хубавото й е ,че винаги има с кого да се оправдаеш. 
|
| Вто Ное 09, 2010 6:48 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Това изолирано АДЦ е излязло наскоро. Може да ти е интересно
http://www.analog.com/en/interface/digi ... oduct.html
има и вариант с вътрешен клок 10Mhz
|
| Чет Ное 25, 2010 3:29 pm |
|
 |
|
¶
|
Платката е вече готова, в понеделник ще я пращам в платкаджийницата. AD7401A е като че ли по-скоро за измерване на ток, много е малък обхвата на входното напрежение. Сега обхвата ми е 3.3V, и пак мрънкат, че имали малка разделителна способност. Но пък AD-то е 16-битово, не ми се смята сега дали ще стане, но ако се спече сегашния вариант ще го имам в предвид. Но за измерване на ток мисля, че ще върши работа. Онзи ден идва един гуру от Linear, бях се спрял на един техен чип за измерване на ток в горното рамо при 650V DC, но не е изолиран. Трябва да му се слага прецизен резистор, след това изолирано АЦП и т.н. Решението на Analog Devices е доста по приемливо, пък и самия гуру под сурдинка спомена, че Analog Devices била фирмата за такива решения 
|
| Чет Ное 25, 2010 4:11 pm |
|
|