Отговори на тема  [ 60 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
RF... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ми то и по "прости" изпълнения има - като например дистанционните на колите - те с един транзистор и два-три пасивни елемента да не би да отговарят на някакви стандарти?

Пет Ное 05, 2010 9:21 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ай стига глупости, че ще ни се смеят както вие се смеете на аудиофилите!
И аз допринесох за омазването щото бях забравил к'во е ПАВ ама в линка на ike хората казват как се ползва в случая: честотно зависимо "съпротивление" замасяващо базата. Това е възможно най-калпавата стабилизация ама направете го с кварц на 433МХц :) Освен това "съпротивлението" става комплексно извън резонанса... Който има програма да изследва, аз нямам.
Схемата си е обща база, ако ПАВ-а бе по-кварцоподобен за да става на качествена индуктивност имаше вариант и за общ колектор или по-точно компот от двата варианта.

Както казах, C3 не е необходим за възникване на генерациите защото на тези честоти и капацитета C-E е достатъчен (както и B-E в общ колектор). Това не значи, че L1 няма нужда от капацитет да влезе в резонанс но всичко е въпрос на конструкция и може би в L2,C5 има смисъл ако знаеш конкретното решение. Бях споменал някъде, че за най-простия но стабилен (С)ВЧ генератор с биполярен транзистор са достатъчни два резистора, два кондензатора и парче медна тел - той и Cekins го спомена докато аз си пиша фермана :)

Cekins, от теб се иска да можеш да докараш спираловидната L1 със що-годе точни L,C параметри. Да има настройка с джъмери на вътрешните навивки или тример-кондензатор в паралел, т.е. това ще ти е паралелния трептящ кръг + антена. Аз си загубих литературата по темата, май имам нещо електронно на английски ама юни ли беше :)
Транзисторът ще вкара пикофарад-два в кръга, може и по-малко. Но всичко зависи от конструкцията, пък и мястото на филтриращия кондензатор не е без значение.
Оттам нататък трябва да се измисли постояннотоковият режим и обратната връзка - тук и аз ще помогна - май, защото за събота/неделя ми намериха работа обаче имам мерак да си припомня доброто старо време :roll:
При батерийно захранване (и нисковолтово) е добре постояннотоковият режим да е стабилизиран с нещо си и точно тук идва на помощ "ценера" от червено светодиодче. Остава модулиращият изход да носи на милиампер-два към маса или ще се мисли друго?

Някой има ли инфо при прехвърляне на данни от този сорт кое е най-шумоустойчиво: режим On/Off на предавателя или някакъв процент модулация?

Пет Ное 05, 2010 9:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
On/Off със сигурност не е шумоустойчив - последно като правих дистанционни имах точно такъв проблем - влизаше ми всичкия шум от динамичната лед индикация - а пък не мога да я вдигна на 5kHz - нищо не се види. Над 2-3 кХз вече не пречи толкова, ама нискочестотните си ее.... мамата. Та за следващия път като дойде ред да правя, ще го мисля с някакъв процент да е. То най-добре е FM ама допълнително се усложняват нещата.

Е колко навивки да е L1 - тя излиза 2-3 навивки на ф3 - и то когато я правя жична. Ама последния път слагах 22nH в 0805 корпус. И пак работеше. С малко тунинг на антената им докарах 15-тина метра обхват - при това с гореописаното зашумяване.

Пет Ное 05, 2010 10:27 pm
Профил ICQ

Мнение 
Порових с Гугъл следващите резултати.
Приложения документ е описание на генератора.

Ето една партенка на Атмел, колко са гадни ПАВ трансмитерите, ценното е схемата на усилвателя, за съжаление гадините не са посочили стойностите http://www.atmel.com/journal/documents/ ... _based.pdf

Прикачени файлове:
433_AN1.pdf [177.84 KiB]
171 пъти

Пет Ное 05, 2010 11:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да де, затова питам към колко процента модулация да се ориентираме. И това го имаше в дебелите книги ама сега върви го търси :( Аз бих гласувал минимума да е 30% или повече.

Офтопик: четирилистни детелини = щастие :D
И миналата неделя ми намериха работа, цял ден си изгубих времето заради има-няма половин час действие. В саксиите навън беше поникнала едра детелина (често срещан плевел тук) и в тях намерих четирилистни за пръв път в живота си 8) Щастие неземно, и тази събота/неделя пак ще бачкам там. То не е лошо ако не предпочитах да свърша някоя работа вкъщи...

Че за детелините: донесох ги напълно извяхнали, нямах нерви да ги разтварям и хербаризирам затова ги шляпнах в чинийка с вода. На другия ден и малкият пожелал да добави цвете и жената ги прехвърлила в малка вазичка. И така до днес (петък вечер), цветето на малкия извяхнало и жената ме пита "К'во'ш'ги'прайш тия детелини че хвърлям?". А те свежички, само дето пак са затворени заради вечерния час. Турих ги в ракиена чашка и отгоре 5 ватова крушка-миньон. След два часа първата се разтвори и вече е хербаризирана, гледам и втората е готова. Туй човекът всичко може да направи на маймуна!

Пет Ное 05, 2010 11:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Прав си, сгреших за схемата. Обща база е, имаш една черпане от мен.
А като седнем на маса , може да пообсъдим и политиката- гледам, че се справяш не по-зле от мен - като чета обяснението за съгласуването :)).

По отношение на модулацията: на теория , при АМ колкото по-голяма е дълбочината на модулация, толкова повече мощност има в страничните ленти, съответно - по-голямо напрежение се получава при демодулацията. Би трябвало при 100 % модулация да има най-голям обхват. Проблемите при приемане според мен се дължат на приемника, заради многото недостатъци на тази проста схема

bateAz написа:
Брейй, големи дебати му ударихме!

Не съм те питам кои са книгите. Вярвам, че в книгите пише верни неща. Питах те ти да обясниш какво си прочел в тях. Оти там са възможни изненадиии...
Резонансната система е L1 : C3, C4. Там може да се промени, макар че конструктивно е трудно.
Намалявайки емитерния резистор, наистина увеличаваш шунтирането. Но % от енергията, която отива в него, не се увеличава, защото пропорционално пада и входното съпротивление на транзистора.
Какво означава "добро" съгласуване при неизвестен импеданс? Отговарям:
Има много начини за съгласуване на антената. Всеки от тях е оптимален за даден импеданс и лош за друг. Някои са по-добри, някои са по-лоши. Вариантите с прецизно съгласуване на импеданса обикновено имат повече елементи и освен това са добри само за тесен диапазон параметри на антената. При евентуално разсъгласуване в изхода си дават "сериозно" разсъгласуване на входа си. Избраното решение е просто, дава "някакво" съгласуване с антена ( най-често капацитивна ). Не знаравяй, че параметрите на антената МНОГО зависят и от това къде и как е поставена. Другото важно нещо е, че поради индуктивната връзка оказва слабо влияние на трептящия кръг, който също влияе на изходната честота. Резинаторът не е панацея. Когато не знаеш с какъв товар си имаш работа, това решение е добро. Ако знаеш - там вече е друго нещо. В индустрията много често се приемат подобни "неоптимални" решения, защото се адаптират към условията.

Сега май разбрах защо с тебе трудно се разбираме - ти май бъркаш кое е емитер, кое база, и кое - колектор.
Цитирам: "кондензаторите C3 и C4, които образуват капацитивен делител от изхода(емитера) към входа(базата)"
Другият вариант е с тебе да зяпаме по различни схеми ... Аз гледам схемата, която е дал Каспаров.

Съб Ное 06, 2010 12:31 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ама Cekins, на мен в акъла ми остана печатна бобина :oops: То ако е традиционна - тя и за антена не става, излъчва ама е далеко от оптималното. Щом те устройва: спазваш по-горната схемичка ама без L2,C4 и антени пък другото ще го мъдрим. Ако питаш мен направо пробвай с C3 паралелно на бобинката а C-E да няма нищо.

Това ми напомня как като по-големи деца правехме генераторчета на май десетина мегахерца (често без антена) и хармониците много лесно смущаваха модерните цветни полуламБови руски телевизори за цели 1000 лева. Заставаш срещу джам в който се вижда ТВ-то и връткаш тримерчето докато докараш картинката до безобразие. Те нали ламБовите с удар се оправяха: чакаш собственика да го удари, сменяш настройката и след минута пак. Другият бъзик бе като доближи ТВ-то картинката да се оправи (с антена става лесно, завърташ я на 90 градуса) ама мръдне ли към стола пак я влошаваш. По време на мачове направо бе върхът да го държиж на половин метър встрани от телевизора!
А днешната младеж се забавлява с плейстейшъни, циците на Драгана или марихуана...

Съб Ное 06, 2010 1:09 am
Профил
Аватар

Мнение 
Така сглобена, схемата може да се ползва само в режим "има/няма", Причината е, че честотата й зависи от DC режима и при опит за промяна на режима ще се променя и честотата. А при "ON/OFF" имаш една честота при "ON" и ??? при OFF, ама то не ти пречи :wink:
Два са факторите, които променят честотата:
1. PAW има лека зависимост на резонансната си честота от приложеното DC. Причината е, че в него се ползват сегнетоелектрици, които имат електрически хистерезис и лека нелинейност. Това може да се избегне с кондензатор последователно на него. В часта откъм базата, не между PAW и масата!
2. PAW няма безкрайно Q, особено в режим "резонатор". В резултат честотата ще зависи и от параметрите на транзистора. А те се променят при промяна на режима. Това също може да се компенсира, ама не си струва играчката.
Крайният резултат е, че освен ASK ще имаме и паразитно FSK.
Аз лично не виждам особен смисъл да се прави амплитудна модулация. Единствения плюс е, че ако се направи с по-гладки фронтове, ще се ограничи заеманата честотна лента. Ама чак пък толкова...
Шумовете от динамичната индикация вероятно са проблем от лошо развързване, екранирани или наличие на много остри фронтове. Нямат отношение към модулацията.
Ако се направи с две стъпала, ще е по-добре. Тогава първото ще е само осцилатор, а във второто ще се модулира.

Между другото, има една много стара и изпитана технология за стабилизация на честотата: с коаксиален проводник с определена дължина. За 433 не е много подходяща, но в гигахерцивоя обхват все още се ползва с някои апаратури.

Съб Ное 06, 2010 1:42 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Пак уточнявам, че в RF съм пълен невежа. Но съм си правил разни експерименти ... Та, тази схема съм я пробвал и с DTMF кодер и от другата страна на радиото DTMF декодер - пак си работи. Мисълта ми е че не само в DC и твърдо ON/OFF работи. Ама този вариант ми е малко гърчав. Откъм предвателя не е кой знае каква грижа - има готови чипчета с SPI, ама откъм приемника става по натоварено с декодера и 5-те пина дето заема на контролера. А с обикновенния он/оф само един пин на прекъсване и декодирането на манчестъра. В тази ситуация предпочитам софтуерния овърхед пред хардуерния.

Това което правя е най-обикновенни безкабелни кнопки - без кодиране - просто изнесен пулт. Единствено им слагам в кога някакъв адрес за идентификация от приемника.

Съб Ное 06, 2010 9:32 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
Така сглобена, схемата може да се ползва само в режим "има/няма", Причината е, че честотата й зависи от DC режима и при опит за промяна на режима ще се променя и честотата.

мне, става си и за чиста амплитудна модулация. все пак схемата е стабилизирана с кварц, а и да не беше, модулацията пак ще си стане. амплитудна - защото генератора развърта до насищане (ЕК=0), а вдигайки базовото напрежение ще вдигнем и емитерното. това ако искаме да обясним инверсна модулация ;) ако искаме да обясним права модулация - вдигайки базовия ток вдигаме бетата от там и по-голямо усилване на стъпалото ;) ето защо винаги съм се присмивал на тия дето лелеят за обяснения :lol:
честотна - вдигайки базовото напрежение, капацитета на прехода база колектор пада.

Съб Ное 06, 2010 9:40 am
Профил
Аватар

Мнение 
От паразитната честотна няма бягане когато модулираш директно генератора а zaphod е споменал незначителна част от причините. Така работят любителските китчета за радиомикрофон на FM обхвата и се чуват доста качествено.
Ако ползваш не On/Off режим обаче ще трябва и втора команда за изключване на предавателя...

Като говорим: решението за антенката е отдавна в масово произвогство в дистанционните за коли: Г-образна тел над платката. Съгласуването най-лесно става с взаимна индуктивност. Изчислението на параметрите на такава антенка не е просто нещо но на око и по спомени грубо може да се замести със съпротивление 10-15 Ома.
Друга свирка е L1 да е печатна (около платката например или някаква спирала) и да го играе и антена.

Стига съм приказвал че се оказа лесно да намеря това което имам, май е свалено по линк от този форум но ще го приложа защото е късо:

Прикачени файлове:
antenna_design_625.pdf [106.56 KiB]
180 пъти
Съб Ное 06, 2010 1:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
:oops: Оказа се че много пиша пък малко чета и още по-малко действам :oops: Ама ще измислим нещо макар и не бързо.

Cekins, да покриеш сигурно над 100 метра с това предавателче и това захранване е мъъка!
Освен това ако опитът ти е с 1520_RR10_433_.gif а не с el9805.pdf за приемник - нищо чудно за смущенията. Ненастроеният предусилвател в първата по-скоро пречи отколкото да помага.

А свръхрегенеративните приемници не са лошо нещо, по простота/ефективност ги бият единствено тези с пряко преобразуване (май руски патент) ама от десетилетия не съм се занимавал с това пък тогава честотите бяха по-ниски.

Приемник с пряко преобразуване по старому: сигналът от антената минава през входен кръг и се подава чрез намотка на два специално подбрани срещуположно включени диода - симетрични и с по-"квадратна" а не кубична характеристика. През отделна намотка им се подава хетеродинен сигнал с 2-а пъти по-ниска честота. Следва нискочестотен филтър и усилване. Диодите вече спокойно може да се заместят с полеваци или други ключове. Оптималният ъгъл на отпушване на всеки ключ не е 180 градуса а май 45 за диоди и 60 за идеални - по спомен, бях си играл да го изчислявам навремето ама...

Съб Ное 06, 2010 7:58 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Той господ помага на мързеливите :D
Прибрах се преди час-два, към калкулатор и дебели книги не ми се и посягаше и си казах да се поровичкам на руски. Ми те братята открай време си падат по изгъзиците но за разлика от жълтурята ги изпипват. Оказа се че имат и инфо и готово и въобще няма смисъл някой да учи нещо което едва ли ще му потрябва повече от един път.
Като не ви се търси чрез keyboardr.com ползвайте http://www.google.com/webhp за по-трудно :)
С ключови думички като "Приемник прямого преобразования", "сверхрегенеративного 433МГц", "радиоудлинитель 433 МГц" и т.н. ще си осигурите безкрайни часове забава или спомени. Търсете в Images да не си губите времето по търговски линкове.

На Cekins това върши работа: http://www.radioradar.net/radiofan/misc ... tuner.html

Ама ако искате да се прайм на инджинери ще продължим копането. Аз съм навит де, остава да намеря време и да не ме мързи...

Нед Ное 07, 2010 2:53 am
Профил
Аватар

Мнение 
По въпроса със смущенията - доста би помогнал един ПАВ-филтър на входа.Нещо като тези: http://home.comet.bg/datasheets/Quartz&ceramic resonators/SAW filter.pdf. Лентата на един такъв филтър е към 600 кХз и би премахнал много от смущенията. Е, ще трябва да се имат предвид и 2-3 дБ загуби. За съжаление , в Комет нямат в момента, а и не знам дали изобще ги предлагат.
А приемниците с пряко преобразуване съвсем не са забравени. С появата на цифровата обработка се възродиха и сега на практика всички приемници на GSM и WLAN са с пряко преобразуване. Не че предлагат върховни параметри, но много лесно се правят :))

bongo_x2 написа:
Той господ помага на мързеливите :D
Прибрах се преди час-два, към калкулатор и дебели книги не ми се и посягаше и си казах да се поровичкам на руски. Ми те братята открай време си падат по изгъзиците но за разлика от жълтурята ги изпипват. Оказа се че имат и инфо и готово и въобще няма смисъл някой да учи нещо което едва ли ще му потрябва повече от един път.
Като не ви се търси чрез keyboardr.com ползвайте http://www.google.com/webhp за по-трудно :)
С ключови думички като "Приемник прямого преобразования", "сверхрегенеративного 433МГц", "радиоудлинитель 433 МГц" и т.н. ще си осигурите безкрайни часове забава или спомени. Търсете в Images да не си губите времето по търговски линкове.

На Cekins това върши работа: http://www.radioradar.net/radiofan/misc ... tuner.html

Ама ако искате да се прайм на инджинери ще продължим копането. Аз съм навит де, остава да намеря време и да не ме мързи...

Нед Ное 07, 2010 12:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Бонго, приемника от електора не можах да го подкарам от първи опит. За разлика от другия, който тръгна от първия път. А тъй като хал хабер си нямам от RF - ако не тръгне от първия път го отхърлям като опция. [1520_RR10_433_.gif] съм го докарал до платчица 1,5/4 см. Смущенията ми влизат щото са нискочестотни и влизат май вече в нискочестотната част - има ги само когато няма предаване. А при он/офф в офф-а като влезе и се омазва картинката. Та си мисля че с някакъв процент ще помогне значитлно.
Същия приемник сложен в близост до килохерцов "смутител" няма и грам зашумяване.

Нед Ное 07, 2010 6:37 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 60 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4