Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Двигателя на една пералня 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Двигателя на една пералня
Здравейте.
Едно приятелско семейство има следния проблем с пералнята: Щом стигне частта за центрофугиране, не развива пълни обороти, а примигват светодиодчетата на предния панел и започва от начало да ускорява и да се опитва да центрофугира.
Проблема е описан тук:http://www.tehcomservis.com/forum/topic.php?forum=1&topic=1024.
Предполагам, че електрониката следи натоварването на двигателя или нещо около тахото не е наред.
Колегите "пералнаджии" твърдят, че е от мотора. Увеличил си консумацията. Трябвало да се смени мотора.
Но за мен това не е обяснение. Кое на мотора се е скапало? Ротора или статора? Статора си е наред (съпротивленията на намотките де).
Ротора го качих на един струг и Фнимателно с кече изшлайфах колекторите. Стана като за изложба. Съпротивленията между съседните колектори е еднакво(доколкото мога да го измеря с мултицета).

Другия потенциален източник са загуби в стоманата. Но и това не ми се вярва да е.

Не мога да сваля програматора на това животно (Whirlpool AWO/D41115), че да вида регулатора на оборотите какво представлява.

Въпроса ми е: какво още мога да пробвам за ремонт? Дали да не сложа един Х-Кондензатор няколко нанофарада паралелно на мотора, данеби регулатора да се шашка от понижено cos (fi) .
Очаквам всякакви мнения, предложения, предположения :)

Пон Ное 01, 2010 1:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Пералнишки двигател с четки?! Не съм по домакинските ама колкото съм отварял са били с асинхронен.
Ако има искра около колектора (непрекъснат кръг) значи той окъсява и е за боклука. Това с мултицет не се открива.
Първоначално след чистенето четките може да поискрят малко но искрата е по-къса и не се обвива около колектора.
Да не е имало залепнала четка която след износване да не е давала добър контакт?
И виж какво индицират лампичките.

Пон Ное 01, 2010 2:40 pm
Профил

Мнение 
bongo_x2 написа:
Пералнишки двигател с четки?! Не съм по домакинските ама колкото съм отварял са били с асинхронен.
Ако има искра около колектора (непрекъснат кръг) значи той окъсява и е за боклука. Това с мултицет не се открива.
Първоначално след чистенето четките може да поискрят малко но искрата е по-къса и не се обвива около колектора.
Да не е имало залепнала четка която след износване да не е давала добър контакт?

Да бе, и аз мисля че е доста извратено да слагат колекторен двигател, ама на- по-еФтино им е управлението :)

Четките имаха нагар. Имаше нещо много специфично: по някое време на центрофугата, след примигването на светодиодите май, нещо мощно изпукваше около колекторите- имаше си и голяма искра, която беше образувала и нещо като нагар по четките. Понеже четките са монтирани ПОД ЪГЪЛ спрямо ротора (не под 90 гр. имам предвид) заради износването се бяха удължили дъгите и покриваха доста повече от един колектор. Аз ги поскосих и вече изглеждат наред.
Как да разбера дали е окъсил ротора. Искрите не се завъртат около четките (поне в момента). Имаше вариант за проверка на окъсен ротор с "отворен трансформатор" (т.е. с бобина), но нямам подходяща. Ротора се слага в полето на бобината и ако започне да се загрява, значи е окъсил.
Лампичките примигват сякаш, че кондензаторите в захранването на управлението се разреждат (т.е. сякаш му "спира тока" :) )
Не индицира някаква конкретна грешка.

Пон Ное 01, 2010 3:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Управлението най-вероятно е с триак (BTA нещо си). Не като да не се повреждат. Ама мотора да се скапе - по-малко вероятно отколкто триака да се е омагьосал. Тия мотори са много готини - подай му 220 волта директно без натоварване и му гледай сеира - ще развие такива обороти дето ум да ти зайде - ама това е само малко преди да се саморазруши :)

Пон Ное 01, 2010 6:39 pm
Профил ICQ

Мнение 
То е ясно, че е или триак или два тиристора. (Аз лично бих го направил с тиристори, щото са далеч по-устойчиви, но съм почти готов да се обзаложа, че заплесите за по-лесно са сложили триаци.) Но не мога да стигна до електрониката на животното. На мен наистина ми мирише повече на шашване на електрониката (програматора), отколкото на проблеми в моторЯ. Но пералнаджиите от форумите твърдят, че е мотора.
Ако тока на двигателя се следи през резистор, и ако малко е шавнало нагоре съпротивлението на резистора, електрониката ще си отчита по-голям консумиран ток и ще сигнализира за претоварване.
Но от друга страна това не може да обясни премигването на светодиодите.

Пон Ное 01, 2010 6:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
То с резистор, ама ако го видиш къв е, друго ще кажеш за мръдването :) Ама ако триака нещо се бъгва и в някакъв момент се отпушва изцяло - познай ... :)

Пон Ное 01, 2010 7:10 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
за да елиминираш съмненията в електрониката, що не го пуснеш
без регулатора, на напрежение 110 или 220 в, с товарен резистор
или по друг начин, но да можеш да постигнеш оборотите при центрофугиране.
Тогава ЕДС на ротора е по голямо и вероятността за пробив също.
Също можеш да измериш изолацията към корпуса.

Пон Ное 01, 2010 7:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
dan написа:
bongo_x2 написа:

Да бе, и аз мисля че е доста извратено да слагат колекторен двигател, ама на- по-еФтино им е управлението :)

Четките имаха нагар. Имаше нещо много специфично: по някое време на центрофугата, след примигването на светодиодите май, нещо мощно изпукваше около колекторите- имаше си и голяма искра, която беше образувала и нещо като нагар по четките. Понеже четките са монтирани ПОД ЪГЪЛ спрямо ротора (не под 90 гр. имам предвид) заради износването се бяха удължили дъгите и покриваха доста повече от един колектор. Аз ги поскосих и вече изглеждат наред.
Как да разбера дали е окъсил ротора. Искрите не се завъртат около четките (поне в момента). Имаше вариант за проверка на окъсен ротор с "отворен трансформатор" (т.е. с бобина), но нямам подходяща. Ротора се слага в полето на бобината и ако започне да се загрява, значи е окъсил.
Лампичките примигват сякаш, че кондензаторите в захранването на управлението се разреждат (т.е. сякаш му "спира тока" :) )
Не индицира някаква конкретна грешка.

Малко е като гадаене, но според мен имаш навивки на късо в някоя (или някои) от намотките. Тоя двигател да не го е заливала вода?

Пон Ное 01, 2010 11:22 pm
Профил WWW
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Моята електробрегент пералня е 2004 :D шест годишна :P и още работи, но друго исках да кажа..

Та мотора и е с колекторен двигател с четки, за да може да се управляват оборотите на такъв мотор има някъде датчик, при мен е една бобинка одзадзе на оста назина (тоест магнитчето е нанизано бобинката е статична) на двигатела, от там се следят оборотите и се управлява един ШИМ модулатор...

Цялата електроника по управлението на моторчето е една платчица...

Ако можеше да се съберат техническият отдел на atmel и маркетинговият отдел на microchip, ще се получи нещо велико.

Вто Ное 02, 2010 9:52 am
Профил

Мнение 
Нямам реостат, през който да пусна двигателя, но мога да го пусна през една духалка (1кВт) или котлон или нещо подобно. Не знам дали е добра идея да го пусна през автотрансформатор (1kVA). Да не се омешат нещо индуктивността на автотрансформатора и едс на двигателя...
Следващия етап е да сваля пак двигателя и да го занеса в работилница.

Вто Ное 02, 2010 11:01 am
Профил

Мнение 
Ротора се проверява наистина с отворен трансформатор но критерия не е загряването ;)
Аз съм си направил едно уредче за намиране на намотки накъсо в бобините, представлява генератор на единични импулси и се следи затихващите колебания, лесно се въждат и с осцилоскоп. Хваща и една навивка на късо, не съм го пробвал на ротори обаче.

Вто Ное 02, 2010 12:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Мотора може да го пробваш с някой регулатор на дрелка - те са с триак и са на същия принцип. Ако имаш някой счупен ментак тип "Метро" - вадиш му червата и тестваш :)

Вто Ное 02, 2010 7:01 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Абе аз скоро имах проблеми с нашата Индезит. Тя тъй - с колекторен двигател и тахогенератор за следене на оборотите. Поради доброто италианско качество на изработка, отнякъде е пропуснало вода "и е изгорило иначе здавия двигател" :lol: ...
Всъщност се оказа че водата е направила късо между захранването на мотора и изхода на тахогенератора (на един конектор са). В резултат - няколко опушени резистора по платката и максимални обороти във всички режими.

Идеята е - огледай за течове и евентуални проблеми от тях...

Сря Ное 03, 2010 11:20 am
Профил

Мнение 
Няма течове никакви.
Като направя някой от тестовете ще пиша.

Сря Ное 03, 2010 2:58 pm
Профил

Мнение Няколко теста
Какво направих:
1. Измерих тока на мотора с амперклещи. Докато върти барабана на ниски обороти консумацията е около 1 A. После започва да качва обороти, докато консумацията достигне около 2,5А. Светодиодчетата премигват и всичко се повтаря.
Не знам каква е номиналната моност на мотора, но 500 W ми се виждат множко.
2. Захраних двигателя през лабораторно захранване с 30V. На празен ход- ток около 06А, с барабана- 1А.

Стигнах и до управлението. Смених за всеки случай варисторите вътре (един към триака BTB16-700 и един към импулсното захранване на платчицата). Чудя се дали да не сменя кондензаторите на импулсното захранване. Може от това да е примигването на светодиодите.

Свалих двигателя и ще го занеса на някой майстор. Можете ли да препоръчате майстор/ работилница къдет хем да могат да го проверят, хем да го пренавият ако се налага

Нед Ное 28, 2010 2:46 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща