Отговори на тема  [ 97 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Джобс взе да се взима много насериозно??? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
e, освен волтове и ампери има и микросекунди в сметката за енергията 8)
цецо работи с огромни енергии, но за много кратко - колко, той си знае. обаче спектралната характеристика на импулса гарантира много безсънни инженерни нощи, а понякога и връщане от "оня свят"
освен ако с куфарччето не захранват някой настолен циклотрон, все пак церн е в швейцария, знае ли човек?

Ок, енергия, микросекунди, обаче 100A ?? От техникума си спомням, че ако през човешкото тяло протече ток повече от 100mA смятай го заминал за оня свят, а какво остава да го връщаш от там ? При 100А ток, дори и за части от секундата мисля, че е по-вероятно според мен да гушнеш букета :)

Чет Окт 28, 2010 4:59 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
букета може и с едната ръка да го държи, а с другата да прави точкови заварки :P

впрочем, в състояние на покой в човешкото тяло тече сумарно около 76 А ток.

Чет Окт 28, 2010 5:37 pm
Профил
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
¶ написа:
Ок, енергия, микросекунди, обаче 100A ?? От техникума си спомням, че ако през човешкото тяло протече ток повече от 100mA смятай го заминал за оня свят, а какво остава да го връщаш от там ? При 100А ток, дори и за части от секундата мисля, че е по-вероятно според мен да гушнеш букета :)

Всъщност, времената са в милисекунди, напреженията до киловолти, тоците - няколко ампера. Енергията е от десетки до стотици джаули. При това малка част от енергията реално действа върху сърцето. Щом има фибрилация си трябва reset. Опасното е, ако дефибрилираш нормално работещо сърце, и то в момента на Т-вълната на кардиограмата (реполяризация на камерите). Затова при кардиоверсията (като се дефибрилират само предсърдията) се прави сихнронизация по QRS комплекса, да не се вкарат случайно и камерите във фибрилация.

Това 100 мА май не значи много при положение, че оцеляват хора, ударени от мълния :!:

Чет Окт 28, 2010 6:08 pm
Профил

Мнение 
kasparov написа:
букета може и с едната ръка да го държи, а с другата да прави точкови заварки :P

впрочем, в състояние на покой в човешкото тяло тече сумарно около 76 А ток.

ще вземат да излезнат прави ония сценаристи на "Матрицата" - вече ви виждам наредени като първи реактор в Белене - ЧЕЦ :twisted:

Чет Окт 28, 2010 6:13 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Jobs има много и гениални творения. Цецо спомена за нютона, аз да дам пример с NeXT http://simson.net/ref/NeXT/specifications.htm
Държал съм въпросното творение в ръце (разглобено), но не мога да опиша чувствата си. Все пак говорим за 1989-та, когато правец-16 минаваше за "професионален" компютър.

Явно човека след няколко фал-старта е научил урока, че технологията не продава. може да си направил гениално бижу, но кинти се правят от масовия клиент и казано по нашенски - трябва си чалга елемент. историята е много интересна, особено ако човек сравнява датите с други събития в копроративния свят. http://en.wikipedia.org/wiki/NeXT

Чет Окт 28, 2010 6:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Private написа:
tgi написа:
Впечатлението ти е погрешно.
Впечатлението ми не е погрешно. Вкарах малко ирония за съспенс. Пийс... :D

tgi написа:
И е дрънкулка

Не е дрънкулка.

iPhone и iPad са платформи със 6 цифрен брой приложения,
далеч не всички от които са мигалки, светкалки и пърдялки.
Аналогия с PC - на осемядрен процесор детенцето може да си бръмчи с колички,
но таткото може да пусне AutoCAD, Protel, Solidworks и още хиляда зли софтуера.
И в двата случая отдолу седи мощната платформа, всичко зависи от потребителя.
Та подценяването на платформата заради клас от приложения ми идва несериозно. :)

Въпрос на критерии. По моите iphone е дрънкулка, ipad е нищо, струващо си коментара,
а PC-то е цифров телевизор в най-добрия случай. Не ползвам нито едно от изброените
за работата си (PC-то влиза в ролята си на модерен телевизор, чета datasheet-ове от
него и подобни).

Приложенията не правят платформата, само я налагат. Или по-скоро масовостта (идваща
от тоя, който може да я блъвне на ниска цена) налага платформата, а приложенията
някак се приспособяват към нея.

Но толкова по въпроса от мене, знам, че масовото виждане по въпроса е различно.

Цецо, особено ми хареса BGA-то ти под 45 градуса - не съм ги слагал така досега,
хваща окото (макар сигурно по друга причина да си го сложил така де).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Окт 28, 2010 6:59 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
....
Явно човека след няколко фал-старта е научил урока, че технологията не продава. може да си направил гениално бижу, но кинти се правят от масовия клиент и казано по нашенски - трябва си чалга елемент. историята е много интересна, особено ако човек сравнява датите с други събития в копроративния свят. http://en.wikipedia.org/wiki/NeXT

А бе така е за чалгата, но тя ти трябва само ако гониш масовия пазар (многото пари), където
със или без нея заради едната технология не пускат. А докога за истинска технология ще има
някакъв пазар, позволяващ оцеляване, е неясно (то бъдещето това му е, че е неизвестно :D ),
ама белким не затрием всичко постигнато като знания заради едната чалга, че била най-масова.
Все белким остане какво да правим и ние, поне докато мърдаме .... :D

Чет Окт 28, 2010 7:17 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
mountaineer написа:
Това 100 мА май не значи много при положение, че оцеляват хора, ударени от мълния :!:

Имааа, имааа, има голямо значение :) Умишлено споменах само стойността на тока, без да коментирам
напреженията.

По спомен: при 10мА започват мускулните спазми, при 20-25mA цялото тяло се тресе, при 50mA
сърцето започва да хълца, а при 100mA си заминаваш с букетчето в ръка и iPad-a под мишница.

Мълнията има голяма енергия, но зависи колко ти е "изолационното" съпротивление :) , ако си на сухо,
не се потиш и т.н. съпротивлението ти е много високо, ако стане утечка във въздуха около теб, тоест
електричеството на мълнията пробива изолацията на въздуха, тогава тока си намира по лесен път
( въздуха те шунтира ) и това те спасява ( най-много да те опърли като коледно прасе ). Ако си на
мокро, потни крака, ръце и т.н. съпротивлението на кожата е много ниско, и тогава мълнията ще затвори
електрическата верига през тялото, вместо да се опитва да пробива изолацията на въздуха. Във всички
случаи обаче не съм пробвал описаните постановки, т.е. не ме е тряскала мълния, нямам и време да
експериментирам ( разбирай го не искам да експериментирам ).

Всъщност преди около 2г. падна мълния може би на 100-тина метра пред мен, в една буря си чаках тихо и
кротко на червен светофар, когато не небето, ами асфалта се разцепи и буквално изскочиха няколко метрови
искри. За късмет нямаше хора и коли наоколо. Като ми светна зеленото, плюх си на 250-те коня, педала до
ламарините :D и беж Кума Лисо в гората.

Та затова ми стана интересно какви са тия 100А тоци.

Чет Окт 28, 2010 7:26 pm
Профил WWW

Мнение 
Aaaa NEXT е творение рядко срещано, дори без да го пипнеш лъха на здраво инжинерство и изпипване, скоро ми попадна един антикварен, за еидн познат го купихме от някакъв аукцион, тва животно е мислено, мислено ...

Прикачени файлове:
next.gif
next.gif [ 2.76 MiB | Прегледано 2125 пъти ]
Чет Окт 28, 2010 7:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
mountaineer написа:
Всъщност, времената са в милисекунди, напреженията до киловолти, тоците - няколко ампера. Енергията е от десетки до стотици джаули. При това малка част от енергията реално действа върху сърцето. Щом има фибрилация си трябва reset. Опасното е, ако дефибрилираш нормално работещо сърце, и то в момента на Т-вълната на кардиограмата (реполяризация на камерите). Затова при кардиоверсията (като се дефибрилират само предсърдията) се прави сихнронизация по QRS комплекса, да не се вкарат случайно и камерите във фибрилация.

Всичко е точно, с изключение на тока. Ампери са малко, освен ако не дефибрилираш дете. Нормално е напрежението да е до около 3кВ, при 50 ома средно съпротивление - 60A. Има хора които обаче са с по ниско съпротивление. Реално техническата спецификация е до 25 ома, което е 120А, т.е. апарата е способен да ги даде.

@Пирев - 100мА гътват човек ако са постоянно действащи и най-вече ако са променлив ток. Проблема е че тока образно казано разсинхронизира сърдечните мускули и всеки почва да действа както си иска, т.е. цялото сърце спира да помпа кръв. Апропо тогава трябва удар в сърцето или най-добре дефибриация. Ресет сиреч :)
Нормалния дефибрилационнен импулс може да подмине и 100А. И колкото и странно да ти звучи, ако електродите са залепени добре (за да не се получи изгаряне) - шока ако не помогне, то със сигурност не вреди. Е със сигурност ако си в съзнание ще е страшно :) Но физиологически няма проблем. По книгите имаше случаи за някаква рускиня дето я дефибрилирали повече от 20 пъти и взела та се съживила/оживяла (обикновенно след 3 се отказват). При това с дефибрилатор от преди 20 години дето зареждаха до 7кв! Знам че колегите в лабораториите в Франция са правили до 100 шока на едно и също прасе и е живо накрая. Е после го убиват и отива за изгаряне. :( Навремето баща ми са правили опити в БГ с кучета. На едно квартално помиярче при това 10 годишно (аз го помня лично) са правили 10 шока за един ден. Тая кучка живя после още дълги години :)

Та 100А могат да съживят човек, а 100мА да го убият... въпрос на употреба. Ама спамим темата, ако искате отворете друга и ще си лафим там за медицински теми.

tgi написа:
Цецо, особено ми хареса BGA-то ти под 45 градуса - не съм ги слагал така досега,
хваща окото (макар сигурно по друга причина да си го сложил така де).

А аз точно по тая платка имам малко само софтуерен принос :) Мойта работа е по други модули (дето 220В са ниско напрежение :) ) Идея си нямам що го е врътнал така дизайнера, ама той си отбира занаята.

Чет Окт 28, 2010 9:23 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
... Навремето баща ми са правили опити в БГ с кучета. На едно квартално помиярче при това 10 годишно (аз го помня лично) са правили 10 шока за един ден. Тая кучка живя после още дълги години :)

Малее, представям си как е хуквало да бяга след това видейки (надушвайки?) само някого
от експериментаторите горкото псе... :D . Тук на едно му светнах веднъж вечер в очите с лазерна показалка
и след това първо се криеше зад къщата, преди да почне да ме лае, кво остава за такова
изживяване :D .
Цитат:
...

А аз точно по тая платка имам малко само софтуерен принос :) Мойта работа е по други модули (дето 220В са ниско напрежение :) ) Идея си нямам що го е врътнал така дизайнера, ама той си отбира занаята.

Оф, тия дни с високи точно що битки водих... (0 до 5 киловолта). Бях сменил силикона за
заливане на едно критично място, няколко бобини (които се навиват с огромен зор) бастисах
докато загрея какво става, направо не ми се мисли за такива работи (а кутията с нещото в нея
я затварям в момента та ще наложи да помисля и поработя още малко... ако се чуват пухтене и
псувни из района че и отвъд него - до към луната примерно - да няма чудене кой е).

Чет Окт 28, 2010 9:35 pm
Профил WWW

Мнение 
Много добър дизайн на платката , това връткане на проца е освободило повече място за пистоляка към паметите , по дъната и видеокартите се среща често , хареса ми как е монтиран инвертора за подсветката ( с тез розави жици не може да се сбърка 8-) ) и не само ..
Иначе и платерочето на аифона си е добро - рядко се среща подобно сред ширпотребите , например прехвалените HTC примерно представляват една платчица дет и 4 ^см няма , сичките периферий - камери, говорителчета странични бутончета итн. са налепени на един флекс дето е толко тънък че се къса с поглед , не че и платчицата не е няква .4-5мм дебела. Масовите гсми пък се правят с два чипа и един флаш ... Сравняването на епълски продукт с клонинг е неуместно понеже клонинга прилича само външно аз си имам приказка за в подобен случай - "разликата е като между жена и травестит ..." а и от както ги има Епъл все като пуснат нещо и всички започват да го копират , иначе пц-тата ни сигурно щяха да са с 8-ядрени процесори гигабайти рам и контролен панел с це-ка ключета и светодиодчета ( сини ест.) и естествено Алтаир/Микрософт съвместими ;) , и двамата Стивовци са си велики и скромни хора а за дизайна на дрънкулките отговаря е тоя тип :
http://en.wikipedia.org/wiki/Jonathan_Ive
http://designmuseum.org/design/jonathan-ive
Стив не зима случайни хора ;)

Чет Окт 28, 2010 10:43 pm
Профил
Аватар

Мнение Да върна темата за Sony:
Не е случайно, и да не я купи ще я ухажва. Знаете ли в какви играчки води Sony?
http://www.google.com/search?oe=utf8&ie ... paper+oled
Ето видео за ОЛЕД-а http://www.youtube.com/watch?v=y80FWhwRAsc (има много други)
а за E-paper казват че дори може да се прегъва.
Скоро пишлемета ще издърпват огромни екрани от джобната си дрънкулка.

Пет Окт 29, 2010 2:32 am
Профил

Мнение 
е, време беше телевизора да започне да се нагъва на руло в раклата :D ако го направят и с тоалетната чиния ще е революция за малките панелни жилища!
не, наистина отваря доста врати, най-малкото усещането за телевизор, който те обгръща е нещо съвсем различно :roll: а и лаптопите ще станат една идея по-тънки :) хубаво са почнали, да видим и на цена как ще го докарат ...

Пет Окт 29, 2010 2:53 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Тоя OLED го готвим от 5 години вече и все е суров. Има проблем там с технологията и засега решение - няма.

Виж - e paper е друго нещо. Чакам да се появи масовка, та да го взема, Сони държат несериозно висока цена като за такава играчка.

Пет Окт 29, 2010 10:57 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 97 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща