Отговори на тема  [ 97 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща
Джобс взе да се взима много насериозно??? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
tgi написа:
Дали ще има спектрометрия въобще след едно-две поколения е трудно да се прогнозира...

Какво има в една "играчка" на Apple? CPU, RAM, ROM и ХХХХ+ часа инженерен труд.
Какво има в един "сериозен" спектрометър? CPU, RAM, ROM и ХХХХ+ часа инженерен труд.

Оказва се, че липсва само един добър отдел "Маркетинг", който да направи така,
че от утре новата любима играчка на народа да бъде едно сладко спектрометърче.

Пиши един мейл на Джобс. :D

Прикачени файлове:
Steve_Jobs_career.jpg
Steve_Jobs_career.jpg [ 68.32 KiB | Прегледано 2343 пъти ]

Сря Окт 27, 2010 8:26 am
Профил
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
джобс ще влезе в историята като един от най-великите маркетолози, освен другото и историята му е доста поучителна.

Абсолютно.

В това отношение сравнението му с Бил Гейтс не е коректно. Гейтс дирижира компютърната индустрия за период от 30+ години. Ако направим аналогия с фармацевтиката - Гейтс пройзвежда антибиотиците, докато Джобс почва с истински лекарства, а сега прави кремовете против бръчки :) Но е факт, че и двете индустрии са съпоставими като капитал, щото хорската суета съществува откак сме почнали да ядем месо :)

От друга страна, на Гейтс може да се каже, че бизнеса му е дългосрочен. Джобс ще му се налага непрекъснато да измисля нови дрънкулки, щото шаренията се продава добре отначало, ама бързо омръзва. Освен това лесно се копира. Както каза Тони - на китаеца не му е проблем бързичко да изкопира поредната дрънкулка. Напрактика, това което ги спираше е точно интелектуалния труд - операционната система в случая. Обаче сега Google им даде Android и бизнеса на Джобс е сериозно заплашен от ефтинджосите. Щото както и в крема против бръчки - вътре няма нищо уникално, продава опаковката :)

Та да видим какво ново ще измисли Джобс.....

Между другото едно време Apple определено не бяха синоним на безмислена шарения. Да оставим настрана Епъл 2, който е революция при персоналните компютри. Аз съм ползвал Mac (върху 68020 ако се не лъжа) + Mac OS. В ония години (90те) трябва да ви кажа, че сравнено с конкурента i386 + Win3.1, ябълката изглеждаше като от друга планета. Мак беше тъничък, не му трябваха вентилатори, монитора тринитрон. С едни и същи ресурси като памет и HDD (2Mb, 40Mb) - мака летеше в сравнение с ПЦ-то.... Просто всичко вътре беше изпипано. Докато при ПЦ-то вече се беше наложила модата с вечно растящите ресурси. Та тогава Епъл беше синоним на оптимизиран и изпипан хардуер + операционна система. И висока цена. .....Помня първия път като видях мишката(дело на епъл).... помислих си що за идиот може да ползва тая глупост???? :) Помня и първата ми реакция като видях Newton (първообраза на IPad :) ). По онова време изглеждаше като аксесоар от Стар Трек.

Та интересно е как еволюира Джобс и Епъл - от компания налагаща стандарти в IT, до пройзводител на шарении.... които също се превръщат в стандарти. Факт е обаче, че докато правеше смислени продукти, никога не е бил на върха. Докато сега с шарениите....

Сря Окт 27, 2010 8:51 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Private написа:
tgi написа:
Дали ще има спектрометрия въобще след едно-две поколения е трудно да се прогнозира...

Какво има в една "играчка" на Apple? CPU, RAM, ROM и ХХХХ+ часа инженерен труд.
Какво има в един "сериозен" спектрометър? CPU, RAM, ROM и ХХХХ+ часа инженерен труд.

Оказва се, че липсва само един добър отдел "Маркетинг", който да направи така,
че от утре новата любима играчка на народа да бъде едно сладко спектрометърче.

....

:D :D :D

То било лесно бе, всъщност можем още да опростим детайлите.
И двете имат кутия и се захранват с тоци, ква е разликата.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Окт 27, 2010 12:40 pm
Профил WWW

Мнение 
И друга разлика има, бате Били май единственото му постижрение е патентоването на откраднат прозорец софтуер, и уцелване на подходящия момент. При Джобс нещата са различни, без него Ейпъл не могат да съществуват както историята показва, аз си мисля че МС и без бате били ще с еоправят, даже ще са по добре че ще им спести фонда за благотворителност. Струва ми се че Джобс е неото което прави продуктите на Ейпъл, но не мога да кажа същото за Били.

Иначе за МАС, определено и преди и сега има професии в които е предпочитан и незаменим, всеки който се занимава с графична обработка ще викаже че фотошоп под мак няма нищо общо с такъв по боза, и сигурно някой мак отпреди 5 години ще бие core i7 като производителност. Същото е и с всякакви продукти за визуална обработка, зукова обработка и т.н. Да не говорим че определени продукти ги има само за МАС, и нямат аналог за друга ОС.

За крайния потребител има значение шаренийката и гъзарията, и там отново Ейпъл предлагат уникални неща, затова се и търсят. Сега си купуам лаптоп, накрая им писна и казах да ми поръчат каквото има налично, някава тошиба с core i5, акоискаш i7 разправия, това няма, онова няма, теглото ... погледни буците на ейпъл като тегло/дизайн/опции нямат алтернатива, просто не си купих такъв щото е ми се рискува пак да му скачам отгоре, да видим с тошибата какво ще стане. Верно МАС е 2 по скъп ама ... нека хищника каже колко му тежи асуса с core 7 .... верно и 2 HDD има ама .... колкото 3 мака, искаха свръх багаж да ме таксуват :), тая тошиба и тя 3 кг... та както и преди съм казвал Ейпъл предлагат неща които се търсят икоитонямат алтернатива, поне към момента в който те ги пускат.

Сря Окт 27, 2010 2:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Един познат стана аниматор към Дисни и оня ден се разправяхме точно какви компове се ползват и човека ме изненада, като каза че Мак се ползва само за видео и звук. Всички останали неща като 2D и 3D анимация и ефекти е на РС-та, защото били доста по-мощни :) . Само че каза, че ползват основно варианти на Линукс, не заради друго, а защото може да се преконфигурира къстъм много лесно :) .

Сря Окт 27, 2010 5:22 pm
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
Един познат стана аниматор към Дисни и оня ден се разправяхме точно какви компове се ползват и човека ме изненада, като каза че Мак се ползва само за видео и звук. Всички останали неща като 2D и 3D анимация и ефекти е на РС-та, защото били доста по-мощни :) . Само че каза, че ползват основно варианти на Линукс, не заради друго, а защото може да се преконфигурира къстъм много лесно :) .

Да така е, за 3D се позлва интел или амд, най-вече интел, оная простотия мая дето я ползват много от студиата е толкова капризна към хардуер че няма на къде, иска и много ресурси, но обикновенно работната станция е боз а рендер фермата е под линукс, иначе трудно се утилизира ефективно ресурса. Аз по неволя станах спец и в тия 3D ферми и несгодите на тая мая, да и го ....

Сря Окт 27, 2010 9:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
tgi написа:
То било лесно бе...

Ами лесно е. :)
По някои мнения тук: "дрънкулка", "шаренийка", оставам с впечатление,
че това на снимката се конструира за максимум седмица.
Дизайна, софтуера и другите глупости - хайде и за тях още една седмица.
Как Стиви е направил милиарди от такива простотийки, акъла не ми го събира. :D

Прикачени файлове:
IPhone_PCB.jpg
IPhone_PCB.jpg [ 154.22 KiB | Прегледано 2357 пъти ]

Сря Окт 27, 2010 11:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Private написа:
tgi написа:
То било лесно бе...

Впечатлението ти е погрешно. Знам за какъв обем става дума, имам зад гърба си повече
свършено - и като хардуер, и като софтуер, така че преценката ми е информирана.

И е дрънкулка - независимо от сложното си и претрупано съдържание (да, в TGI подобно
нещо в значително подобрен вариант може да излезе за месеци и то без инвестицията
да трябва да ходи в милионите), функцията му е на такава. Та то дори няма
мулти-таск ОС бе, поне *грамотно* да се бяха *опитали* да го направят. И тогава пак
би било дрънкулка, разбира се - просто се продава в този пазарен сегмент,
днешните дрънкулки имат вътре процесори и софтуер, къде кьопав, къде не толкова.
Светът се променя.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Окт 28, 2010 1:39 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Dimitar написа:

Да така е, за 3D се позлва интел или амд, най-вече интел, оная простотия мая дето я ползват много от студиата е толкова капризна към хардуер че няма на къде, иска и много ресурси, но обикновенно работната станция е боз а рендер фермата е под линукс, иначе трудно се утилизира ефективно ресурса. Аз по неволя станах спец и в тия 3D ферми и несгодите на тая мая, да и го ....

Оная простотия Мая е най-обикновен 3Д "конструктор" в пример SolidWork и Altium искаt много повече ресурси отколкото Мая, Макс, Блендер
Последния работи еднакво и на Мак и ПС, за първите 2 нямам наблюдения за Мак. Това че изглеждат сложни не ги прави тежки
Тежкото е рендера но не го връзвайте с Лайнукса - просто има много безплатни рендер ферми написани на Линукс
В последно време навлизат и хардуерни GPU рендери като българския и най-добрия V-RAY

Маc vs PC.... откакто и двата са Интел базирани просто само правите спам по форумите :D

Чет Окт 28, 2010 9:40 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
tgi написа:
Впечатлението ти е погрешно.
Впечатлението ми не е погрешно. Вкарах малко ирония за съспенс. Пийс... :D

tgi написа:
И е дрънкулка

Не е дрънкулка.

iPhone и iPad са платформи със 6 цифрен брой приложения,
далеч не всички от които са мигалки, светкалки и пърдялки.
Аналогия с PC - на осемядрен процесор детенцето може да си бръмчи с колички,
но таткото може да пусне AutoCAD, Protel, Solidworks и още хиляда зли софтуера.
И в двата случая отдолу седи мощната платформа, всичко зависи от потребителя.
Та подценяването на платформата заради клас от приложения ми идва несериозно. :)

Чет Окт 28, 2010 10:18 am
Профил
Аватар

Мнение 
Private написа:
tgi написа:
То било лесно бе...

Хехе, че като го пльоснеш това от картинката, колко точно си мислиш че ще ни впечатлиш? Това на снимката е просто парче от дрънкулка.

Ако ще мятаме картинки - те ти. Това дето го виждаш заедно с още 3 такива платки на сандвич, от които едната високоволтова (над 3000V/100A) с все цветния му телвизор e събрано в работещ като за изложба вариант за 6 месеца девелопмент на 10 човека. С все механичния дизаин на кутия, аксесоари и пр. Само да ти кажа, че вътре има 1 процесор търкалящ линукс и 6 микроконтролера.

Този уред е несравнимо по сложен от дрънкулките на Джобс . И отнема 6 месеца на 10 човека - софтуер, хардуер, механичен дизаин. Да се докара до тестов вариант де, после вече почва сложното.... трябва да се продаде :)

За дизайна на едно изделие от тип Ipad при положение че имат достъп до най-съвременната елементна база и парите за разработка напрактика не са проблем - ти трябват не повече от 10 човека и половин година труд.

Откъм софтуер може и да трябват повече хора, щото знаем програмистите на приложения как работят и колко важност си придават.

Та Ipad и Iphone са си най-обикновенни дрънкулки като хардуер. Платформите им може да са мощни за класа си, но вътре няма нищо велико или уникално. Просто за взели най-новото предлагано на пазара и са го натъпкали вътре. Не ме разбирай погрешно - Джобс е гении и като маркетинг и като специалист по електроника. И го е доказал в годините. Но в момента прави дрънкулки. :) Което пак не е лошо, щом има на кой да ги продава.

А особенно са ми смешни някакви екземпляри като почнат да ме убеждават, че ползват Ipad за работа :) Е ако работата ти е да четеш мейли, може и да ти върши работа. Ама то и за това не става, щото ако няма WIFI наблизо....

Прикачени файлове:
09112009(002).jpg
09112009(002).jpg [ 359.75 KiB | Прегледано 2381 пъти ]

Чет Окт 28, 2010 11:04 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
... нека хищника каже колко му тежи асуса с core 7 .... верно и 2 HDD има ама .... колкото 3 мака, искаха свръх багаж да ме таксуват :)

мен само ме гледат със страхопочитание като си го извадя от раничката за да мине през скенера :D верно, хищника е по-гърчав, на моя гръб раницата изглежда наистина като ръчен багаж.
е, аз отделно си нося и ръчен багаж, и се налага да обяснявам, че "това ми е работното лаптопче. просто работата ми е малко по-сложна". от много разнасяне ми се закъса единия ремък на раницата, а асус не я предлагат като резервен чарк. ТоНи, стигнали ли си до тази точка на юзер менуала?

за мен настолно РС с 2-3 монитора е най-удобно. шлептопа е само като трябва да се работя нещо на място. може би съм се разглезил с многото екрани, но дори нормален еднотелевизорен десктоп ме вкарва в неудобство.
поти всики шарении в съврменния интерфейс на М$ ме объркват. където мога ги изключвам, но не навсякъде е възможно. на SW стария интерфейс ми беше по-спартански и обичаен. сегашния ме кара да се напрягам, а един иструмент преди всичко трябва да е удобен. ако всички графични визии са уеднаквени, ще е приемливо да са в някаква степен шарени. обаче аз работя основно с ментор и SW - двата гранични случая на шаренийка. в това отношение МАК като че ли е по-добре изпипана платформа.

Цецо,
как минахте ЕМС тестовете? много ще ми е интересно да видя резултатите.
или има липсващи ламарини?

Чет Окт 28, 2010 11:23 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Ако ще мятаме картинки - те ти. Това дето го виждаш заедно с още 3 такива платки на сандвич, от които едната високоволтова (над 3000V/100A) с все цветния му телвизор e събрано в работещ като за изложба вариант за 6 месеца девелопмент на 10 човека.

А бе гледам я кутийката и не мога да проумея, 3000V x 100A дава 300kW !! Аз на 1kW изходна мощност на нашите мощни DC/DC конвертори виждам зор с охлаждането, слагам по десетина термодвойки на различните елементи и с часове меря температурните разлики. Ти как успя да вкараш 300kW в ръчно куфарче ? Термоядрена реакция ли използваш, или има печатна грешка ?

Чет Окт 28, 2010 1:27 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
e, освен волтове и ампери има и микросекунди в сметката за енергията 8)
цецо работи с огромни енергии, но за много кратко - колко, той си знае. обаче спектралната характеристика на импулса гарантира много безсънни инженерни нощи, а понякога и връщане от "оня свят"
освен ако с куфарччето не захранват някой настолен циклотрон, все пак церн е в швейцария, знае ли човек?

Чет Окт 28, 2010 2:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е то това сигурно е дефибрилатор - за части от секундата сигурно иде реч. Няма да му пускат по 2-3 минути ток на горкия човечец. Че той от "пътник" ще стане "пристигнал" :)

Чет Окт 28, 2010 2:25 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 97 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Следваща