| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Е, не ми допада варианта с пружинките. Става наистина, но ми се струва, че "подобрения" вариант е по-истински. Иначе паста при всички случаи ще има.
Няма да има паста само ако намеря някъде от гумените термоизолации (едни тъмно-сиви са) ... Къде продават такива чудеса в Пловдив?
Още не съм смятал с точност мощността разсейвана от транзисторите, но ще го направя. Схемата съм я постнал в темата за драйвера за биполярния степ-мотор във форума.
Мощността в статичен режим на транзисторите няма да е повече от 2-3W, a при превключване - ще трябва да я сметна. На око общо около 4-5W. на транзистор.
Във всеки момент работят 4 транзистора - значи общо за всички около 20-30W.
|
| Сря Окт 27, 2010 9:53 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Има още един вариант за монтажа на транзисторите. Завърти ги на 180 градуса, така, че изводите им да се паднат по периферията на платката. На горната страна на платката оставяш големи падове, без отвор. Монтираш с по-голяма спойка. Може да подгънеш краката на транзисторите върху падовете. Тоя монтаж, естетически изглежда леко "сделано" но за ремонт е доста удобен. Също така, решава проблема с "нанизване на транзисторите на платката" занимавката с центроването им, наместване на подложките и т.н.
|
| Сря Окт 27, 2010 10:10 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Това е наистина свежа идея. Струва си да помисля над нея.
|
| Сря Окт 27, 2010 10:14 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
itso.t,
Относно конструкцията идеята е добра, но опроводяването на платката е проблемно. Трябва да се разкарат дебели пътеки из цялата периферия на платката заради транзисторите. Пак опираме до някакъв компромис - или с конструкцията- или с опроводяването...
То - пълно щастие няма
Мисля, че с ваша помощ стигнах до някакво решение, което ми изглежда работещо.
Благодаря на всички за идеите, забележките, коментарите и помощта. 
Последна промяна emilvtc на Чет Окт 28, 2010 1:44 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Окт 28, 2010 12:12 am |
|
 |
|
marcuka68
Ранг: Ориентиран
|
Ще свърши ли работа, ако транзисторите се прави и радиаторът е перпендекулярен на платката. Така правят аудио усилвателите. Варианти има и как да се закрепи платката към радиатора.
|
| Чет Окт 28, 2010 10:35 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
@emilvtc:
На какво си чертаеш 3D-изображенията на платките?
_________________ Хайде де!
|
| Чет Окт 28, 2010 12:58 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
marcuka68,
Става и както ти предлагаш, но исках конструктива да стане с малки размери и тънък. Освен това да не зависи към радиатор или към друга метална част ще се прикрепи.
dan, Използвам SolidWorks. На него проектирам конструктивите на изделията и в частност плейсмънта на компонентите върху платките (ако е критичен за конструктива разбира се).
Оказва се, че един сложен компонент за PCB CAD програмата ми е по-лесно да го начертая в Солида като 3D и после да го импортна в P-CAD като DxF, отколкото в P-CAD да се гърча да му чертая механичните размери ... Така на почти всеки компонент в P-CAD имам и 3D компонент в Солид-а. Нещо повече - повечето сериозни производители на компоненти за ел. индустрията предлагат и 3D модели за тях. Примерно - производителите на конектори и др.
|
| Чет Окт 28, 2010 1:43 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
ебе .. предлагат те, не знам кои ползваш ама на 5 имат на 10 нямат ... повечето ми се налага да го чертая, пък като дойде някоя по засукана кутия какво псуване пада щото обикновенно им дават само габаритни и присъединителни размери .....
п.с. може да си направим една библиотека за споделяне на 3Д модели, и аз съм натрупал разни елементи, само дето сега ако ме питаш кой какъв е .... имам лошия навик да ги разхвурлям по проектите и да ги наименовам 1,2,3,.... 
|
| Чет Окт 28, 2010 7:23 pm |
|
 |
|
sigkill
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 29, 2007 2:22 pm Мнения: 309 Местоположение: Vratsa
|
За всяко транзисторче фрезоваш правоъгълно отворче , изводите подгънати и запоени за платката , отдолу на платката подлагаш 3-4мм алуминиева ламаринка ( с правоъгълен отвор в средата за да не опира в спойките на останалите елементи) към която завинтваш транзисторите , платката и транзисторите към ламаринката с къси болтчета , на платката да има няклко отвора през които с други болтчета (гоолями ) фиксираш тоя сандвич към радиатора на местата кадето имаш ламарина по периферията на платката не е проблем да минават силовите писти (горен слой) , ще имаш и здрава опора за конекторите и по-тежките чаркове. Предимството е че цялото това нещо се монтира към радиатора само с няколко винта , когато е свалено има ламарина достатъчна да го хлади като за бърза проба а и спойките са ти достъпни . Който е ремонтирал автомобилни усилватели би се съгласил с мен
Изолирането може да стане с полиамидна лепенка .И запояването след стягането !
|
| Чет Окт 28, 2010 11:10 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
sigkill, много сложен ми изглежда за изработване и сглобяване конструктива който предлагаш. (Машинната обработка на планките и др.) Освен това за всяка нова разработка трябва да се изработват нови планки. Т.е. компонентиите не са "стандартни".
Тони, с размерите на кутиите проблема е сериозен. Даже сериозни фирми като Бопла нямат някои от важните рзмери. И аз меря с шублера като луд кутията, докъто и смъкна всички размери ... Сега правя мини-CNC машина с която със спецялен "опипвач" се надявам да мога автоматично да смъквам размерите на каквито и да било детайли.
Обсъждания конструктив в темата е за драйвера на стъпковите мотори на машината...
А за библиотеките - незнам шерваш ли с други общи библиотеки, но аз имам такъв опит с библиотеки на P_CAD-a. Поддръжката им е сложна работа и опита ми подсказва, че начинанието едва ли ще е успешно ...
|
| Пет Окт 29, 2010 1:56 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Така е с компромисите. Ето ти идея за още един...
Обръщането на транзисторите така, че изводите им да се падат на лявата/дясната страна на платката за всяка четворка, не решава ли проблема с "разкарване на пистите"?
|
| Пет Окт 29, 2010 11:29 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Да, има подобрение по опроводяването, но все още пътеките са по-големи от вариянта от картинките. Въпрос на компромис 
|
| Пет Окт 29, 2010 10:21 pm |
|
 |
|
sigkill
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 29, 2007 2:22 pm Мнения: 309 Местоположение: Vratsa
|
Планката е с форма подобна на рамка , какво му е сложното - режеш на лазер , навиваш резби . Измисли си няколко стандартни размера - бих предложил еврокард стандарта 160*100 , кратната му половинка и този средния ( 220*160 ..не съм сигурен ) , за платките си правиш шаблонче по тях . С по-дебела подложка ще бъде много здрава конструкция .
|
| Пет Окт 29, 2010 10:51 pm |
|
|