Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Оптично палене на светкавица - Размисли и страсти :) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
ако нямаш намерение да щракаш повече от една светкавица през по-малко от 500мс (+ вход/изход от интеръпта, което е за пренебрегване на фона на тия времена) - да, ще си работи повече от добре :) ама е странно да си постигнал чак толкова висока чувствителност. то като не съм запознат какъв с спектъра на фотографската светкавица - хич не обичам снимки - тааа по-добре да си трая по въпроса :D
и пак не си постнал въпросното _delay_ms(500), но по любимия начин на означение отпред _ се сещаш, че вероятно хич не е функция, та за това ти се мръщи на променливите.

Вто Окт 26, 2010 12:53 am
Профил WWW
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
ахамз усетих се ама аз съм начинаещ :) иначе между отделните светкавици ще има поне 2 секунди, довечера ще ти пусна клипче :) и аз съм леко озадачен от такава чувствителност и точност, но предполагам че се дължи точно на ИЧ излъчвано от светкавицата не виждам друга причина.
Не съм запознат и аз какъв точно им е спектъра но като си сложиш ръката пред светкавицата и щракнеш дори за сигнал 1милисекунда се усеща прилично затопляне на ръката, което ме навежда на мисълта че излъчва прилично количество светлина в ИЧ област. (може да греша разбира се)

Вто Окт 26, 2010 8:45 am
Профил
Аватар

Мнение 
Оптичното бачка перфектно по тоя начин, имайки впредвид за какво ползвам атмегата в момента би станало и без нея ама както и да е :).
Леко ми е странна чак чувствителността на тоя фототранзистор... Светвам му с фенерче 1 ват LED директно в него от 5см и не реагира... като го доближа на 2см от него чак тогава реагира, а светкавицата на където и да е и на каквато и мощност винаги реагира, чак като я вкарах в чекмеджето и щракнах там спря да реагира :twisted: Сега ще тествам вече по същество с микрофон и хайпас филтър и с някакъв дилей

Вто Окт 26, 2010 7:54 pm
Профил

Мнение 
klez написа:
...се усеща прилично затопляне на ръката, което ме навежда на мисълта че излъчва прилично количество светлина в ИЧ област. (може да греша разбира се)

Ами то по правило всички осветителни уреди са всъщност отоплителни. :) Даже и "енергоспестяващите" ламБи са с около 20% КПД, останалите 80% са топлина, сиреч инфрачервени лъчи.

Сря Окт 27, 2010 2:20 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3