Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Общо дистанционно за централно и за гаража 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение Общо дистанционно за централно и за гаража
Здравейте, имам под ръка два такива модула за централно единия съм го сложил на колата а другия искам да го сложа на мотора на гаражната врата(след известно преправяне на схемата), дистанционните са с 4 бутона, на мен фактически ми трябват само два за колата другите два бутона не ги ползвам и искам да ги ползвам за гаража, по принцип модулите поддържат до 4 броя дистанционни упраления, въпроса е обаче(което е и основния проблем), че не могат да се програмират отделни бутони какви функции да изпълняват, като ги запаметявам на ново дистанционните явно контролера помни по някакъв идентификационен код на самото дистанционно независимо какъв бутон е натиснат просто оторизира дистанционното да изпълнява командите и когато се натисне затваряне на вратата ми заключва и колата. Та има ли някаква надежда да се осъществи тaя идея с тези модули да се програмират или пак да се намери друг модул на който мога да програмирам(запаметя) тези два бутона които не ползвам да ми управляват колата.

приложение :
иструкции
модул платка с чип ЕМ78F651
дистанционното е с 8 краков чип ще го снимам по късно

Пон Окт 25, 2010 10:56 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Има решение на проблема. Програмираш едно дистанционно и в двата модула. Няма как да програмираш отделни бутони, те си вървят с една идентификация. Като гледам в описанието има функции само за три бутона. Използвай функциите за вдигане на стъклата, отваряне на багажника и пускане на плафоните. Те се активират при задържане на даден бутон за 2 сек. и подават сигнал(ниско ниво) на съответните изводи(кафяв, бял, сив) Особено тоя за багажника като гледам няма отношение към заключването и отключването. Можеш да го направиш при задържане на тоя бутон да ти отвяря вратата на гаража ако е затворена или да я затваря ако е отворена. Като отключваш и заключваш колата и двата модула ще щракат, но на тоя за гаражната врата може да махнеш релетата и да ги ползваш за отваряне и затваряне на гаражната врата. На модула който е в колата ползваш каналите за централно заключване, а на модула в гаража ползваш канала за "отваряне на багажника". И всичко това с едно дистанционно.

Пон Окт 25, 2010 11:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
И аз съм си мислил но ще трябва да преправя сегашното управление, трябва ми тригер с 3 състояния, при натискане веднъж да тръгва - втори път да спира примерно междинно и 3 -ти път да връща обратно, и на всичкото отгоре тоя тригер да има начално състояние което да е неутрално. Такава схема заслужава ли си да се прави с Пик или да си търся някакви ТТЛ-ки :)

п.с. гледам в добрикит продават дистанциони не са скъпи и имат функции точно като за гаражна врата , ама не ми се носи още едно дистанционно по джобовете.

Вто Окт 26, 2010 12:59 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Според мен не си заслужава да купуваш други модули. Нали идеята е да движиш всичко с едно дистанционно. Преди да решиш дали да ползваш контролер или не трябва да решиш какво точно ще правиш. С един тригер можеш да отваряш и да затваряш вратата. Ако искаш да я спираш докато се отваря/затваря пак не е трудно да се постигне. Ако искаш да я спреш посредата и да я върнеш обратно, вече ще трябва по-сериозна логика ако имаш само един канал. Четвъртия бутон за нищо ли не се ползва ?

Вто Окт 26, 2010 9:19 am
Профил
Аватар

Мнение 
Гаражните врати нямат ли си управление. Поне тези тука дето са из фирмата имат и копче (на самото управление) и изпълняват точно така нещата - отваря, спира, затваря. Ако е така и при теб просто трябва да измислиш как да свържеш изхода на това дето го имаш към копчето...

Вто Окт 26, 2010 10:56 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ами аз съм решил какво ще правя, вдигане на вратата , стоп при второ натискане, и спускане при трето натискане, пак стоп при четвърто и т.н. Третия и четвъртия бутон са ми непотребни за колата, макар че са предназначени за мигачи и клаксона не съм ги свързал. Та с контролер май няма да е трудно :) или аз само си мисля така.

Вто Окт 26, 2010 8:06 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Виж дали имаш два допълнителни канала за тия два бутона дето не ти трябват за колата. В описанието което си пратил, само третия има някаква функция за отваряне на багажник. За четвъртия не видях нищо. Ако имаш два канала става супер лесно. Но и с един става. Например... задържаш бутона за 2 сек. и на съответния изход се подава ниско ниво за секунда и половина. Съответно вратата тръгва да се отваря. Ако се отвори докрай крайния изключвател се превключва и натискане на бутона ще започне да затваря вратата. Ако натиснеш бутона докато вратата не е в крайна позиция спира до където е стигнала. При третото натискане вече трябва да изчакаш за четвърто натискане да речеме 2 или 3 секунди. Ако липсва четвърно натискане, като изтекат тия 3 сек., вратата продължава в посоката, в която се е движила преди спирането. Ако има четвърто натискане тръгва обратно. И всичко това може да се повтаря така, докато вратата стигне до крайния изключвател, в която и да е посока. По тоя начин във всеки един момент можеш да отваряш или да затваряш вратата само с един канал.

Вто Окт 26, 2010 9:32 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За съжаление ако се натисне който и да е от тези два бутона за 2 сек. се изпълнява трънк опен. Но и това е нещо, с един бутон ме удовлетворява - натискаш веднъж отваря , втори път - спира , трети път - затваря, четвърти път - спира.... пети път - отваря .. и т.н. просто нека се редуват това е най - елементарното за което се сещам.

Вто Окт 26, 2010 10:13 pm
Профил WWW
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Тази последната функция се прави много лесно с двоичен брояч и малко релета. С контактите на релетата имитираш бутоните на автомата на вратата, като реализираш и малко логика за декодиране на двоичното число от брояча. Ако ти се занимава повечко, тази логика можеш да я заместиш с двоично-десетичен преобразувател, на който изход с логически номер 4 нулира брояча.
Още по-просто е с кръгов брояч, ако можеш да намериш такъв ...
Друг вариант е с универсални трансмитери, които се обучават - на един такъв ще обучиш сигналите от всяко дистанционно за бутоните, които ти вършат работа. Проблемът при тях е, че не работят, ако оригиналните предаватели са с динамичен код.

Чет Ное 11, 2010 3:46 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]