| Автор |
Съобщение |
|
dumfree
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пет Юли 01, 2005 10:46 pm Мнения: 229 Местоположение: Гложене/София
|
 Свързване на бутони към mcu (отново)
Идеята е следната - да се свържат в паралел 1 до 5 бутона към съответен пин на mcu-то. Работната среда е домашни условия - управление (относително интелигентно) на осветлението. Проблема е, че някой от бутоните да са отдалечени на 5-6 метра от контролера, други ще са по-близо и се чудя как да ги свържа към контролера. За момента ми се мотаят две основни идеи които се въртят около следното: ключа подава захранващо напрежение на генератор на ток -> оптрон -> контролер, като реализацията в единия случай е с дискретни елементи (два транзистора и схема токово огледало) втория вариант е 78lxx в режим генератор на ток. Въпроса е кое от двете решения би било по-удачно и дали няма и друг вариант.
|
| Вто Окт 19, 2010 10:19 pm |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Третото - значи пускаш една жица по която си пускаш масата. Тая жица да ти стигне до бутона/те. От там връщаш друга жица/и и я/ги закачаш направо на пина(пиновете) на MCU-то. Там също така (на пина) запояваш един кондензатор (другия му край към маса) и един резистор 3 до 5 килоома (другия му край към Vdd).
И да гръмне нещо - какво толкова - един проц дето нищо не струва, друго какво?
|
| Вто Окт 19, 2010 10:40 pm |
|
 |
|
dumfree
Регистриран на: Пет Юли 01, 2005 10:46 pm Мнения: 229 Местоположение: Гложене/София
|
Така де и да гръмне процесора - голяма работа, но идеята е по-висока надеждност.
|
| Сря Окт 20, 2010 11:25 am |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Връзвал съм бутони с около 6м кабел и то в среда с доста ел. смущения. Слагай един 10ком към + и 100nF към маса на порта. Естествено бутона да ти работи към маса.
|
| Сря Окт 20, 2010 5:10 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
От началото не разбрах къде е сложнотията ама май взех да зацепвам. За опасност от смущения от дългата жица ли става дума?
Общият проводник/маса към всяка външна жица трябва да преминава през поне 10 Ома резистор разположен в периферията на платката а върнатият активен сигнал през поне 100 Ома който да се шунтира към стабилна маса през около 1 нФ по възможност.
В случая става дума за бутони и няк'ви смешни 5-6 метра и аз спокойно бих подал и активния и пасивния извод (на всеки бутон отделно) през 100-500 Ома резистори близо до перферията на платката а входът да е шунтиран с близък достананофарадов кондензатор (за шмитер-вход само) и да си има килоомов резистор към маса или захранване.
Греша ли някъде?
|
| Сря Окт 20, 2010 5:51 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Бонго не бъркаш, ама къде къде по-интересно е да се сложи някой P4 за едно бутонче. dumfree, ако се чудиш как да го направиш и как се прави в подобни ситуации - слага се оптрон - от тва по-елементарно разделяне няма. Дори можеш да си направиш някакво супер елементарно RC захранване само за оптроните а основното захранване с трафче и ти става дори галванично разделено.
|
| Сря Окт 20, 2010 6:25 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Пък аз нарисувах какво ще стане натискайки бутон с RC захранване ако имаш мъжко куче например. Ама заради оптрона МЦУ-то може и да не изгори 
|
| Сря Окт 20, 2010 8:59 pm |
|
 |
|
sigkill
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 29, 2007 2:22 pm Мнения: 309 Местоположение: Vratsa
|
За оптроните - литиева фотобатерийка CR2/CR123 - предостатъчен капацитет и нищожен саморазряд , иначе и трафче с допълнителна вторична намотка пак би станало . Т аимаш батерийка , оптрон/и ( двойни , четворни ...) по един резистор за ограничаване на тока и останалото тел с паралелни бутони , едно просто софтуерно дебаунсване за да си гарантираш примерно 200-300милисекунди задържан бутон , дори да са входове които генерират прекъсване не е проблем смущението . Не виждам смисъл да е нужно галванично разделяне при условие че контролера се храни от трафче ,но ако не е галванично разделен ме съмнява да пукне през бутон - по вероятно през захранването , а и слагай по едно ценерче на входовете (4.3в) да ги пазиш от пик и от обратен пик ( пикове и Пикове .. :Р ). За пазене на човека най-просто/сигурно и ефтино е бутонче с ридмпула , още се намират останали от някогашните заводи ...
|
| Сря Окт 20, 2010 9:36 pm |
|
 |
|
dumfree
|
@bongo - да, пазя се от смущения защото... не знам как се правят такива неща.
@Cekins - точно това ми е питането - как по принцип се прави.
|
| Сря Окт 20, 2010 9:44 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Ама к'ви оптрони и батерийки?! Да го направи радио или инфрачервено тогава хем жица няма да опъва.
Което описах по-горе е достатъчно но прилагам и по-осигурена схемичка. Ако R1 се включи към по-високо напрежение входните съпротивленията на R1 и R2 могат да се вдигнат още - те определят шумоустойчивостта. А C1 е малко на границата и бави но поне църкането на контактите няма да е проблем за софтуера.
За пример: дъълги години имах сензорен звънец на входната врата с пластинка около 5х10см свързана през ширмован кабел и разположена точно срещу ел-таблото на етажа. Нестабилизирано трансформаторно захранване и CMOS-ки. На входа имах дарлингтонов транзистор с 10кОма резистор база-маса и нищо повече. Трябваше да има сериозен проблем в ел-захранването за да се задейства фалшиво, сигурен съм защото CMOS-ките светваха индикация с памет.
|
| Пет Окт 22, 2010 7:03 pm |
|
 |
|
Radoslav70
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Мар 19, 2010 12:34 pm Мнения: 79 Местоположение: Северно полукълбо
|
 Оптика
Сложи си трансмитери и ресивъри с оптично влакно. Така може да си влачиш сигналите където си поискаш даже и на 50 метра и покрай високото на телевизора може да ги прекараш
|
| Пон Яну 24, 2011 6:13 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Слагай си нормален бутон, пълъп и кондензатор са достатъчни, и малко цифрово филтриране, никакъв проблем няма да имаш. Ако искаш да се защитиш от повреда, раздели с оптрони, това и шумозащитеността ще повиши.
|
| Сря Яну 26, 2011 10:18 pm |
|
 |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Имам един звънец на външщна селска порта - нали съм селянин...
Правен е преди повече от 6-7 години. Все още си работи.
Кабела е прост телефонен - двужилен. Няма ширмовки няма нищо. Дълъг е над 30 метра и минава през тавана и после около 20 метра виси на открито. То не бяха бури - гръмотевици и т.н. Нищо не го разваля - поне за сега.
Рутерите ми гърмяха вече няколко пъти - това си кара. А де...
Вътре постановката е следната:
С PIC12 някакъв беше - дето и пее някаква песен...
Един крак на пика е вход - много ясно...
Към бутона на звънеца /стандартен бутон си е - като по таблата в блоковете от едно време/ върви маса и +5в през 1к резистор. На звънеца има и LED - който ползва тоя резистор за захранване - че да свети - когато не си натиснал бутона. В тъмното е много гот. Като минава манго отвън - и се заглежда...
Ако натиснеш копчето то съответно дава на късо на светодиода, и съответно диода изгасва - ама то е ясно че вече си набарал копчето...
Захранването е пак от звънчев трансформатор - от едно време и сигурно 7805. Не помня вече...
|
| Чет Яну 27, 2011 11:35 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
Ама темата не е прясна! Радослав се объркал 
|
| Чет Яну 27, 2011 2:04 pm |
|
|