Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Странен проблем с PIC16F677 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Странен проблем с PIC16F677
Значи боря една дреболия тука с тая тояга. Принципно нищо ново за мен - и преди съм ползвал 16F690 който е от същата серия. Обаче 677 ползвам за пръв път. Какво се получава. Програмирам го с PicKit3 без проблем. Но само веднъж! Оттам нататък ми дава че очаквал нещо си на адрес ххх пък прочитал 0. Иначе разпознава чипа, изтриването минава без грижи, четенето също (чете само нули в цялата памет!). Но не се пише повече! С ICD2 същата работа.
Смених два такива чипа и все същото. Забавното е че обикновяено шервам пиновете за ICSP с други неща, обаче точно на тая схема с нищо! PGC, PGD и MCLR не се ползват за нищо друго.
Някой да има идея за проблема?

Сря Окт 20, 2010 1:51 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
При изтрит чип трябва да се четата само 3FFF ,а не 0000.Четенето на 0 става когато има защита. Махането на защитата става само с пълно изтриване. Понякога алгоритъма за изтриване е объркан за съответния модел - има няколко типови схеми които се повтарят за групи модели, но понякога в записвачките е "чекнат" грешен алгоритъм за конкретия чип. Тия от МЧ постоянно ги менкат тия алгоритми - писането при "съседски" чипове може да е едно и също, но триенето различно и т.н. Така пишеш без проблем ,но после не може да го изтриеш. В някои софтуерни програматори може да се ръчкат ини файлове и да си избираш алгоритмите но за пиккит-а не знам как е, сигурно нещо подобно, но по-фърмуерно.

Сря Окт 20, 2010 2:08 am
Профил
Аватар

Мнение 
Така се държи контролер който е заключен. Ако защитата е включена чете само нули.

Сря Окт 20, 2010 11:30 am
Профил

Мнение 
Преди да програмираш с ПИККИТ3 , непрограмиран пресен контролер опитай първо с ICD2 !

Сря Окт 20, 2010 11:54 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Ако не греша :) преди време бях ползвал ресета на един 676 за нещо и пиккита ме предупреди,че после нямало да може да пише и др. подобни дивотии.Ама реших да видя какво ще стане - след това само с пикстарт+ се оправи работата.Може да е нещо подобно ако ползваш ресет пина не по предназначение.

Сря Окт 20, 2010 2:42 pm
Профил

Мнение 
Ники написа:
Преди да програмираш с ПИККИТ3 , непрограмиран пресен контролер опитай първо с ICD2 !

Това ми се струва доста съмнително и необосновано предложение. Някакви съображения?

Чет Окт 21, 2010 8:38 am
Профил

Мнение 
Да не са ти дали OTP :)
Ползвал съм същите в едни устройства, програмирал съм 50-на а докато се изчистят бъговете сигурно 100-на че и повече пъти съм програмирал един от тях. Преди с ProPic-a, сега с ICD2-то или CCS-S40 - никакви ядове. Както казаха колегите при изтрит чип - 3FFF а не нули.

Чет Окт 21, 2010 9:29 am
Профил

Мнение 
Значи след кореспонденция с Майкрочип проблемът се изясни. Оказва се, че въпреки че работи на напрежения от 2.7 волта нагоре, за изтриване (bulk erase) на чипа му трябват поне 4.5 волта. Така че в моя случай където платката ми не може да понесе 5 волта захранване единственото което НЕ трябва да се прави е да се активира заключването на чипа преди последния запис. Записването става иначе без проблеми понеже там се оказва че триенето било ред по ред, но защита се маха само с пълно изтриване.
Дано на някой да му е полезна информацията

Нед Окт 24, 2010 1:49 am
Профил
Аватар

Мнение 
Е защо не си правиш ICSP-то да може тотално да се отделя от схемата? Вместо един ред рейка, слагаш два реда и с джъмперчета. Като пишеш махаш джъмперите, като си готов ги слагаш. Аз след първия си (и неуспешен естествено) опит да направя ICSP без отделяне, вече не се и мъча. Все пак това са четири пина - не е нещо сериозно

Нед Окт 24, 2010 10:18 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
Е защо не си правиш ICSP-то да може тотално да се отделя от схемата? Вместо един ред рейка, слагаш два реда и с джъмперчета. Като пишеш махаш джъмперите, като си готов ги слагаш. Аз след първия си (и неуспешен естествено) опит да направя ICSP без отделяне, вече не се и мъча. Все пак това са четири пина - не е нещо сериозно

Това за прототип става. За продукция как го виждаш: да товариш допълнително всяка платка с място и компоненти?

Нед Окт 24, 2010 12:08 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Аз си ги правя като захранването от сокета за програмиране отива директно на процесора , другото захранване на платката има СМД джъмпер до самия процесор. Така процесора се захранва от ПИК КИТ-а с колкото е необходимо, без напрежението да отива на други места по платката. След програмиране една капка тинол върху джъмпера и процесора вече е подвързан към захранването на платката. Ако искаш да препрограмираш за една секунда с поялник се маха джъмпера и наливаш новия софт. Става и за производство за една секунда се поставя джъмпера при тестване на платката.

Пон Окт 25, 2010 11:17 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]