Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
USB Wireless stick Edimax EW-7711USN 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение USB Wireless stick Edimax EW-7711USN
Тая безжична карта ме изтормози няколко дни. Закупих я, за да си оборудвам мини Linux машината с безжична мрежа. В сайта имаше отзиви на потребители, които твърдяха, че работила безпроблемно на Ubuntu. Да, ама не.

Оказва се, че драйверите за нея работят на Linux ядрата от 2007г., след това нещо е променено по Linux ядрото и не работят. По Ubuntu форумите ( дори и немските, въпреки че почти не вдявам немски ) изчетох какво ли не, изпробвах почти всичко налично, но резултата беше един и същ: курец ! Накрая попаднах на сайта на британския филиал на фирмата производител, там имаше драйвери за Ubuntu 9.10 и 10.04, плюс един PDF със снимки кое как да се направи. Накрая драйвера заработи и NetworkManager го видя и показа, че имам безжична мрежа, кликнах на Connect to Hidden Wireless Networks, зададох SSID на мрежата, начина на кодиране на паролата и самата парола, накрая Connect и се свърза успешно. Да, ама само се свързва успешно, а картата си взема някакъв адрес от типа на 10.43.23.115, който е вън от адресите на моята локална мрежа ( моите са 192.168.1.x ). Забраних на картата да използва DHCP на безжичния рутер и й зададох ръчно адреса, уж го приема и го изписва, от NetworkManager пак се свързва, но отново няма връзка. Брояча на изпратени пакети се върти, но на приетите пакети стои на 0. Накрая всичко така се омаза, че не знам кой от компилираните драйвери използва, щото аз компилирах и инсталирах поне 10-тина различни версии на сорсовете им. Довечера ще заредя на чисто Ubuntu 10.04 от CD-ROM, след което ще изпробвам отново британските сорсове, на чисто да е всичко, ако заработи добре, ще преинсталирам наново Ubuntu-то, за да изтрие мазаниците, ако не заработи ще я засиля в коша.

Някой да има подходящи идеи ? Или препоръка за USB wireless карта, която да е пробвана на Ubuntu 10.04 ? Може и PCIe x 1 или x 16 да е.

Чипсета е Ralink RT3070 ( отворих картата, това пише ). Дъното е Foxconn R10-G3 с професор Intel Pentium Dual-Core E5400 Wolfdale 2.7GHz и няма проблеми. Ядрото е 2.6.35.

Пон Окт 18, 2010 5:32 pm
Профил WWW

Мнение 
Имам същия стик и си го ползвам под Убунту :)
Проблема е че се зарежда повече от 1 модул, и се получава конфликт (по спомен RT2870STA е правилния модул). Малко по късно - към 20-20:30 ще ти пиша точно кой модул се премахва и кой се зарежда. Нищо допълнително не се слага, нито компилира.

Пон Окт 18, 2010 5:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
При теб кое Ubuntu е ? И как е инсталирано, започнал си с някое старо и след това си ъпгрейдвал, или да речем е както при мен на чисто Ubuntu 10.04 ? RT2870STA.ko е правилния драйвер, но този драйвер не ставал за чипсета RT3070, четох го изрично в Ubuntu Hardware compatability list. Пробвах със забрана на rt2800usb в blacklist.conf и рестартиране, няма разлика. Всъщност има разлика, ако забраня да се зарежда rt2800usb с ifconfig въобще не се вижда wlan0. По едно време се виждаше като ra0, после не знам как се смени на wlan0. А бе при мен настана пълна каша в един момент, гледах по dmesg съобщенията, в началото се зареждаха драйверите без съобщения за грешки, но пък не се виждаше карта с ifconfig, после имаше някакви съобщения за грешки, но пък се виждаше картата с ifconfig. На единия лаптоп имам Ubuntu 9.10 , обаче съм забравил паролата и не мога да се сетя коя е, та не можах там да изпробвам да видя.

Пон Окт 18, 2010 6:05 pm
Профил WWW

Мнение 
Чисто 10.04 (днес вече 10.10)
С предния пост малко съм те излъгал :)
Та.. тоя код си го сложи в .sh файл, дай му +х права и си го стартирай всеки пък като ще ползваш вифи-то.
Код:
gksudo rmmod rt2870sta
gksudo rmmod rt2800usb
gksudo rmmod rt3090sta
gksudo modporbe rt3070sta

Пон Окт 18, 2010 8:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Казваш, че нищо не компилираш, а rt3070sta откъде го вземаш ? При мен го няма в /lib/modules/kernel/2.6-35-generic/drivers/net/wireless, има rt2870sta.

Пон Окт 18, 2010 8:50 pm
Профил WWW

Мнение 
Брех.. толкоз време го ползвах с този скрип и не съм видял че го нямам този модул :D :D :D (въпреки всичко е работещ)
Сега гледам на стационарния комп как съм го пуснал -

Код:
/etc/modprobe.d/blacklist.conf

# rt2800usb, zashtoto se sbiva s rt2870sta
blacklist rt2800usb

Модула който реално му трябва - сам си го зарежда - rt2870sta

Пон Окт 18, 2010 9:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Мда, точно това, което при теб работи, при мен не става :( Най-вероятно твоят EW-7711USN е с RT2870 чипсета. При теб същите букви ли са ( USN имам впредвид ), май те означават чипсета. Иначе ако ядрото не намери rt3070sta.ko изписва съобщение за грешка, но трябва в log файловете да се гледа.

То много странно стана още със самата инсталация, нямах CD у-во, бях си приготвил USB boot флашка, тествана, работи на други машини, на тази не искаше да зареди от нея, BIOS изписваше няма системен диск и толкоз. Тогава извадих SDHC 8GB-товата си карта от фотоапарата, направих нея зареждаема, пъхнах я в четеца на карти и от нея заредих Ubuntu 10.04 :D След няколко дни си сложих CD у-во. Сега се замислям да си направя едно PXE boot сървърче на някой от лаптопите, за да мога да си зареждам ОС-то по мрежата.

Пон Окт 18, 2010 10:25 pm
Профил WWW

Мнение 
Ами, същите ми изглеждат..
Виж `lsusb` какво връща като VID&PID. При мен връща -
Код:
7392:7711

Прикачени файлове:
DSCF1594-cut.jpg
DSCF1594-cut.jpg [ 1.04 MiB | Прегледано 3070 пъти ]
DSCF1593-cut.jpg
DSCF1593-cut.jpg [ 944.75 KiB | Прегледано 3069 пъти ]
Пон Окт 18, 2010 10:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
При мен е същия VID:PID, но на 10.04 не става. Пробвах снощи в 9.10 със забрана на rt2800usb там заработи, но на 10.04 с dmesg се виждат куп грешки.

А за какво се използва файла modules.alias ? Не можах да намеря някъде смислено обяснение. По името и съдържането му следва да се използва от ядрото когато се закачи нов хардуер да погледне в този файл какъв драйвер да използа, там срещу VID:PID=7392:7711 е записано rt2800usb и rt2870sta. Oтделно е записано, че rt3070sta e псевдоним на rt2870sta ( предполагам затова и твоят sh код работи ). Ще пробвам да редактирам този файл, да видя какво ще се случи.

П.П.

Значи тръгна и с Ubuntu 10.04, но трябваше да отключа мрежата от рутера, явно има проблем със заключените мрежи. Междувременно във файла modules.alias преместих реда с rt2870sta преди реда с rt2800 за PID=7711, коментирах rt3070sta и rt2800usb, а в blacklist.conf файла премахнах от списъка rt2800usb. Довечера ще изследвам защо не иска да захапе WPA2 паролата. Дали няма да се окаже, че не може да работи с имена на мрежи в които има интервали, щото в моето име има интервал ??

Вто Окт 19, 2010 1:01 pm
Профил WWW

Мнение 
Ти що се ключиш бре? Да не би да крадват нет у ваше село ;)
Или по стар Български обичай...

Вто Окт 19, 2010 11:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Така, проблема се разреши. Edimax ED-7711USN заработи стабилно под Ubuntu 10.04. Причината за проблемите се оказа WPA Algorithms TKIP+AES за кодиране на паролата за безжичната мрежа. Ако се смени на WPA Algorithms AES драйвера работи. Отделно се иска да се забрани rt2800usb в blacklist.conf, промените които правих в modules.alias не играят някаква роля.

Сря Окт 20, 2010 1:47 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение Малко странично:
Радвам се, че проблемът на Пи се разреши и няма да му падне щангата.
Но въпросът е: що държите на Linux в компа за работа? Ей така за спорта ли или има нещо което не знам?
Питам защото вкъщи трябва да си направя още компютър-два и си бях наумил за ОС безплатна седмица (имам я чиста) ама струва ли си да пробвам първо Ubuntu?

Сря Окт 20, 2010 5:24 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Малко странично:
bongo_x2 написа:
Но въпросът е: що държите на Linux в компа за работа? Ей така за спорта ли или има нещо което не знам?

Тази машина която сглобих не е за работа, а ще е файлов и принтерски сървър, рутер, телевизор за Нетера, NTSC TV карта, Skype телефон, както и крос машина за компилиране на различни глезотийки. Досегашния безжичен рутер Linksys WRT54GL го пенсионирвам ( или ще ми остане за експерименти, щото е Linux/Broadcom MIPS с отворен код ), и остава само Ubuntu-то. По жица от модема влиза мрежата, през проблематичната безжична карта го пуска в ефира. Качена е поддръжката на Windows мрежа, така че всяка Windows машина може да използва неговия диск за споделяне на файлове. Имам качено FTP, за да мога да си качвам разни файлчета. Последното което ми остана да преборя е RDP протокола, така че да мога да правя Remote Desktop Connection от всяка Windows машина без да ми се налага да инсталирам допълнителен софтуер. xrdp го инсталирах, обаче така и не разбрах снощи как се пуска и какво се настройва. А, остана да преборя и старата ми Web камера, Skype я разпознава и показва картина от нея, но не иска да разпознае микрофона й. Та такова е предназначението на Ubuntu-то, работно-развлекателна машина :D

Сря Окт 20, 2010 7:46 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение Linux xrdp сървър
Някой успявал ли е да подкара xrdp сървъра на linux ? Искам да мога с Windows RDP клиент да мога да се връзвам към xrdp Linux сървър. Вчера цял ден се борих, какво ли не изчетох по мрежата, не сака да се върже. Махнал съм firewall, опитвам от локалната мрежа, Windows RDP клиента се връзва на порт 3389 към xrdp Linux сървъра, след което xrdp сървъра трябва да направи "мост" към Linux VNC сървъра ( слушащ на порт 5900 ), обаче там нещо става, изплюва ми едно съобщение на X11 BadAtom operation и толкоз, никакви съобщения на sesman в логовете. Пробвах и с rdesktop и tsclient ( Linux RDP клиенти ), същата работа. Иначе Linux VNC сървъра работи, мога да се връзвам към него от Windows/Linux VNC клиент ( използвах tightvnc под Windows) и да управлявам Linux машината, без да съм пуснал тунел през SSH. Определено обаче RDP протокола е доста по-бърз от VNC, връзвам се към RDP Windows сървъра на XP от Ubuntu RDP клиент и опресняването на екрана е да речем на 70% от колкото ако, съм пред локалния екран. Докато през VNC е значително по-бавно, не ми се мисли, ако трябва от интернет да го пусна колко бавно ще е. Остава варианта с sshd и през конзолата, ама ми се ще да по "цветно", с графична част да е.

Системата е GNOME на Ubuntu 10.04 LTS. Да не би GNOME нещо да загрузява ? Мисля да инсталирам KDE и да видя там дали ще се сгомнясва.

Пон Ное 15, 2010 8:34 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Не разбира от RDP, но ако искаш да разкараш GNOME/KDE от уравнението, пусни си гол X и един xterm, без window maganer дори.

Вто Ное 16, 2010 1:31 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща