Отговори на тема  [ 88 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Биполярен стъпков мотор - управление ? 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение 
http://www.tme.eu/bg/katalog/?search=a3 ... ch%3Da3986

интересно, цената спада рязко при 10+ броя, при това положение
и аз бих взел 4-5 да имам

Пет Апр 30, 2010 3:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тия от farnell ме наритаха ...
Нещо не мога да се разбера с тия ТМЕ :twisted:
Цял ден никакво внимание не ми обърнаха. Поръчах си 14бр. още сутринта но във фактурата ми са дали някаква полска банкова сметка ...
а трябваше райфайзен ...

Пет Апр 30, 2010 9:04 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Цитат:
Нещо не мога да се разбера с тия ТМЕ
- обади им се, отдел Експорт, тел.: +48 42 645 54 44. Обикновено след като направиш онлайн поръчката трябва да им се обадиш да я потвърдиш.

Пет Апр 30, 2010 10:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
обади им се, отдел Експорт, тел.: +48 42 645 54 44.

Май нещо става там ... цял ден не отговарят.

Пон Май 03, 2010 7:47 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Ще трябва да направя 4 броя управленя за стъпкови мотори. Чипа A3986 който kasparov предлага е направо супер - директно драйва транзистори, има няколко микростеп режима и се управлява директно със STEP и DIR сигнали, но напрежениетона изхода му е максимум до 50V.

Някой сеща ли се за подобен чип, който да работи до 80V?

Вариянт с допълнителни чипове за повишаване на изх. напрежение не ме кефят.

За приложението ми - 40V са достатъчни и A3986 ще ми свърши работа. Ако не намеря по-високоволтов вариянт ще поръчам от тях, но така и така ще правя платки - ще ми се да ги проектирам за по-високо напрежение.

Нед Окт 17, 2010 5:30 pm
Профил

Мнение 
Аз го предложих за дървен струг :)
Напоследък срещам негативни отзиви за А3986 дори до пълно отричане
за 3 осни cnc приложения, така че не бързай много с платките.

Скоро ми попадна по-мощен биполярен стъпков мотор ( 4А), и нещо, което не бях срещал преди -
силно изразен резонанс в областта на ниските честоти , мотора на празен ход направо спира.
В режим полустъпка е малко по-добре. Драйвера е базиран на Л297 и Л6203.
Сега мисля как да реша този проблем, евентуално с нов драйвер. Има известен резон в твърдението,
че драйвера се прави за определен мотор.

Нед Окт 17, 2010 8:51 pm
Профил

Мнение 
Моят положителен опит с А3986 е 50%. Направих набързо (какво да се прави - срокове) една много грозна платка и тя взе , че тръгна. След това реших да я вчеша и да добие по-културен вид. Пълен провал. А като рече да не върви - безпомощността е пълна - нищо не помага, макар и всичко да е като по учебник. Пък и тоя изчанчен корпус! :evil: Един колега тука също се ядосваше на чипа и снесе информация, че успешните платки са към 1%. Ядосах се и пуснах процесорен драйвер . Относно резонанса - получих го и аз. И интересното е , че с два различни драйвера (единият е с А3977) получавам еднакви резонанси - та не съм сигурен дали е от драйвера. И си нямам на идея засега, как да се боря с ефекта. За момента съм зарязал тая тематика, но проблемите трябва да ги реша в скоро време.

Нед Окт 17, 2010 9:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
.... http://www.allegromicro.com/en/Products ... bers/3986/
A3986 няма решение за резонансната честота - така че е по-скоро за любителски цели ! ...

http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=6406&postdays=0&postorder=asc&start=21

Пон Окт 18, 2010 10:09 am
Профил

Мнение 
Относно резонанса на мотора - вингаги го има на една или няколко честоти и зависи от механиката на самия мотор. Може и да греша, но според мен управлението може да "спомогне" за този ефект единственно с PWM системата си за регулиране на тока през мотора. Ако драйвера няма такава система - резонанса би зависил единственно от механиката на мотора. Т.е. всички драйвери без такава система биха предизвикали един и същи резултат.

По принцип за да се управлява мотора с по-голяма честота на стъпките - за намаляване на ефекта на индуктивността на намотките му се използва по-голямо захранващо напрежение.
Вариянтите са два - без PWM драйвер, но с последователно свързани токоогранияаващи резистори, или без резистори, но с PWM управление на токовете.

Всички читави драйвери имат такава PWM система. Как да разберем обаче дали тази система предизвиква резонанс в мотора?

Нека говорим за един и същ драйвер - примерно за А3986.

Та всяко импулсно захранване (примерно StepDown) независимо, че работи примерно на 100kHz - при много малки товари (малък изходен ток) започва да работи в интермитентен режим (спира управлението за момент - за да не пререгулира изхода си). Та точно в такива режими чуваме шум с ниска честота (бръждене), като то е с честотата на активирането и спирането на регулатора.

Предполагам, че подобни процеси протичат и в PWM токовите управления на стъпковите мотори. И колкото по-високо е захранващото напрежение и честотата на степ-сигнала е по-ниска- толква този ефект може би е по-силен.

Нещо повече - при тях твърдо се задават (като брой цикли на вътрешния осцилатор) времена примерно при които драйвера е изключен (минимум OFF Time) и други такива, които допълнително скапват нещата по управлението на токовете...

Та за избягване на резонанса при ниски честоти (ако предположим, че не се дължи на мотора) примерно защо не пробвате да намалите захранващото напрежение на драйвера? Също може да проверите какъв е резултата при различни честоти на вътрешния драйверен осцилатор ...

Не ми се вярва инженерите от Allegro MicroSystems да са се издънили тотално ...
Чипа ми изглежда много намислен и с много възможности. Може би грешката е при нас, че не го използваме правилно.

Без да имам опит с този чип се сещам за няколко възможни причини за лошия резултат:
1.Oпроводяването на платката - особенно масите.
2.Много ниски стойности на Uref. Може да зададете по-високо напрежение, за сметка на повече загуби в токосензващия резистор. (Примерно 2V)
3.Неправилно подбрано захранващо напрежение на драйверите (прекалено високо)
4.Честотата на вътрешния осцилатор. (много ниска)
5.режимите на работа на чипа, определени от MS1, MS2, PFD1, PFD2 и SR.
6.Пулсации и голяма нестабилност в захранващите напрежения
7. ... (някой сеща ли се и за други причини?)

Ще ми се някак да подкараме този чип. Изглежда ми много истински ...

Decay режимите на чипа нещо не можах да ги схвана. някой може ли да внесе яснота по въпроса?

Пон Окт 18, 2010 10:17 am
Профил

Мнение 
ps66,
Благодаря за линка. Писали сме по едно и също време :-)

Та казваш за предодвратяване на резонанса - промяна на фазата на тока.
А възможно ли е да постигнем същия ефект, ако Uref се опитаме леко да го модулираме примерно с някакъв генератор на шум? Ако не Uref - то може да "зашумим" веригата за следене на тока през фазата на мотора ...

Начина за определяне на захранващото напрежение на мотора - завъртайки го с дрелка с необходимите обороти също е много свежа идея.
От друга страна - говорят ми от няколко места, че неможе безразборно да вдигаме напрежението, тъй като може да размагнитим магнитите на мотора ?!? Има ли нещо вярно в това? Винаги съм си мислил, че големия ток може да предизвика размагнитването, а не напрежението 8O

Можеш ли да предложиш идея за "професионално" управление, което да решава тези проблеми ?

Последна промяна emilvtc на Пон Окт 18, 2010 9:25 pm, променена общо 1 път

Пон Окт 18, 2010 10:43 am
Профил

Мнение 
Наистина по форумите доста "оплюват" А3986 чипа. В сайта http://www.cnczone.com има тема от форума описваща проблемите му.

Та ровейки се из нета попаднах на тези два чипа:

http://www.trinamic.com/tmc/media/Downloads/integrated_circuits/Tmc249/TMC249_datasheet.pdf

http://www.trinamic.com/tmc/media/Downloads/integrated_circuits/TMC401/TMC401_datasheet.pdf

Някой има ли опит с тях?

ПП.
Пропуснах и тези чипове.
http://www.trinamic.com/tmc/media/Downloads/integrated_circuits/TMC262/TMC260_TMC261_TMC262_datasheet.pdf

Пон Окт 18, 2010 8:56 pm
Профил

Мнение 
Май форума се превърна в "молологичен" :(
От прочетеното до момента най-читавото решение ми изглежда да е с TMC262.

Highlights
• up to 256 microsteps using the step/direction interface or the SPI interface
• coolStep™: Save up to 75% of energy using automatic load adaptive motor current control
• stallGuard2™: High precision sensorless motor load measurement
• microPlyer: Microstep extrapolator gives 256 microstep smoothness with low frequency step input
• spreadCycle: High precision chopper algorithm
• Dual edge step option allows half step frequency requirement, e.g. for opto-couplers
• Up to 8A Motor current using external N&P channel MOSFET pairs (TMC262)
Up to 1.7A with integrated power MOS transistors (TMC260 and TMC261)
• Synchronous rectification reduces transistor heating
• 9V to 60V operating voltage (TMC261, TMC262), respectively 9V to 40V (TMC260)
• 3.3V or 5V interface
• QFN32 package (TMC262) for extremely small solution with superior thermal performance
• 10mm x 10mm TQFP-44 package (TMC260, TMC261) integrates power bridges
• EMV optimized current controlled gate drivers – up to 40mA gate current (TMC262)
• Overcurrent, short to GND and overtemperature protection and diagnostics integrated

Проблема е, че не намирам доставчик от който да го купя :(
Някой може ли да помогне с инфо по въпроса?

Е, ще трябва да сложа някакъв въшкав процесор, който да ми сетне през SPI режимите на работа на чипа след PowerUp, но това ще го преживея :-)

Вто Окт 19, 2010 10:20 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Ще ми се някак да подкараме този чип. Изглежда ми много истински ...

Ostanaha mi 14 br za 105 lw.

Вто Окт 19, 2010 5:25 pm
Профил

Мнение 
RM, ако реша да използвам тези чипове ще се възползвам от предложението ти. Благодаря :-)

Докъто се рових да търся от къде да доставя TMC262 попаднах и на един друг добре изглеждащ чип за 4.5А с интегрирани транзистори.

http://www.hhbytech.com/Admin/Media/2009-8-10.42.6.156_680863.pdf

Не мога да намеря начин да доставя и него :(

Вто Окт 19, 2010 11:14 pm
Профил

Мнение 
Ти обаче реши ли какво ще правиш? Гледам се луташ, търсиш най-доброто... Ако продължаваш така скоро няма да си завършиш машината, грабвай това което ти върши работа, това че има 256 microsteps като не ги ползваш не те грее нали се сещаш :)

Вто Окт 19, 2010 11:41 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 88 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща