Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
интерфейс 4-20 мА .... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение интерфейс 4-20 мА ....
драйвер, не ресийвър, някой да се сеща за подходящ чип, няма нужда да го има в БГ, перфектно ще е ако е галванично разелено.
Изхода ми е токов DAC ... ама лесно става на квото трябва ... то и на 4-20 може, ама се чудя няма ли нещо готово, от снощи търся и не си харесвам нищо, има готови DAC чипове, ама аз DAC вече си имам, а пинове за SPI / I2Cнямам ....

Вто Окт 12, 2010 1:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тони, ако намериш обади се :) . Има някакви на AD. Трябва да погледна точно какво беше, ама не съм в офиса. Малко по-късно ако не ти е проблем.

Аз като го борих този проблем минах на добрите стари ОУ с биполярно +/- 15 волта. Достигнах до платчица с размер 3х5 см с LM324 няколко пасива и три потенциометъра за настройка. Вход 0 - 2,5 в.

За моите нужди работи повече от прилично.

Вто Окт 12, 2010 3:24 pm
Профил ICQ

Мнение 
XTR105 мяза на нещо такова, но не съм ги ползвал.
Burr-Brown ги правеха
focus.ti.com/general/docs/lit/getliterature.tsp?literatureNumber=sbos061b

Вто Окт 12, 2010 7:03 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Аз забравих да погледна какво беше това за което говоря - то е един трансдюсер за тензо-датчик. Спомням си само, че беше на AD. Като изпълнение не изглежда сложно - има немножко допълнителни елементи.

Аз като ми трябваше попаднах и на тези на Burr-Brawn. В общи линии има 5-6 чипа на пазара дето стават ама на мен ми трябваше да са достъпни в БГ и да не са много скъпи - нито на едното отговарят, нито на другото - за това - "направи си сам".

При положение че има някакъв аналогов изход, следващото необходимо нещо е биполярното захранване и готово. Това в моя случай си струваше да се прави а и имах 6 канала. Освен това така си направих платчиците, че да си имам и извод 0(2)-10V като допълнение.

Вто Окт 12, 2010 7:32 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Тони, погледни AD694.
На снимките е преобразувател от резистивен мост към 4-20. Захранва се от 24~

Прикачени файлове:
PICT0032.jpg
PICT0032.jpg [ 153.69 KiB | Прегледано 3096 пъти ]
Сря Окт 13, 2010 9:46 am
Профил ICQ

Мнение 
Мерси, само дето това в дигикей е на страшна цена, добре изглежда ама не мога да го сложа, все пак му вземам на клиента по 80$ на час за да му дам нещо ефективно, тоя интерфейс щ излезе най-скъпия чип от цялото у-во :)
Добрия стар ОУ, много ми се искаше да е разделено галванично, то тоя чип няма да ми помогне де, ама ще видим, има едни оптрон IL300 може с тях да спретна нещо, иначе при мен изхода е от DAC, няма какво толквоа да му трябва отвън, ако не е галваничното един ОУ ме оправя с един транзистор, сега да измисля как да стане с два ОУ и с рзделяне ..... и да работи :), като гледам предния проектант каква каша е спретнал . гледм и не мога да си обесня каква е била изобщо идеята, въпреки че то и за едно мерене на съпротивление да сложиш FPGA ням много идея, ама го е направил ...

Сря Окт 13, 2010 2:27 pm
Профил

Мнение 
IL300 е вариянт само, ако не ти трябва голяма точност и линейност. Иначе за изолация на бързи аналогови сигнали е перфектен.

Не схванах проблема. Трябва ли схемата да е галванично разделена и да се храни от токовата линия? Ако е така - наистина решението не е просто.

Сря Окт 13, 2010 3:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз ползвам AD421.

Сря Окт 13, 2010 8:51 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Тия от AD имат много бясни цени. Ако нямахме такива предразсъдаци тука щеше да е супер. Ама как да кажеш на клиента, че само едно чипче струва повече от цялото устройство. Аз по разни чуждоземни устройства срещам от време на време и на AD и на Linear и все имат интересни и полезни неща - ама егати цените.

Сря Окт 13, 2010 9:54 pm
Профил ICQ

Мнение 
Е тоя 421 го видях, но това си е ЦАП, иска управление, както казах пинове няма, имам ЦАП изход.

IL300 ще свърши мисля перфектна работа, той датчика не е аналогов а дискретен, т.е. има 10 положения, мени изхода през 1.6 мА, все ми се струва доста постижимо, а от друга страна тоя оптрон е сравнително добър. Спретнах тук една схемка, а гледам че и vishay имат апликейшън по въпроса, ще видим кое по добре ще работи, то не че има големи разлики :)

Иначе клиента е чуждоземец, но на фона на процесор за $11 и общо части сигурно за $50, грях е да сложа интерфесй за $12, има няма 20% оскъпяване, не обичам така, хем не е добре за клиента, хем по принцип не ме кефи идеята да сложа нещо скъпо за по-лесно, той времето за дизайн си го плаща почасово тъй че всички са доволни. То днес 4 часа съм му избирал компоненти само, светловодчета, ледчета после за тях, та релета едни измъчени, та всичко да го има в mouser или digikey, ама да го има и в някой от по едрите, ама и не знам къде си в Китай да го има ...... и накрая кутията дето я бях харесал не пасна, не знам какво съм броил ама ми трябвали 40 терминала, пък тя е за 38 .... сега ще я меня, ама нали съм карък бопла най-голямата от този тип е 38, и за да е още по каръшко, на всички други които намерих клемите не могат да са на платка успоредна на предния панел, от където настъпи една каша или ша се разделя на 3 платки ... което също не кефи че ще оскъпи, или някак на две, ама тогава пък трябва всички елементи по предния панел да сменя ... абе гадория .. добре че още съм на схема и няма платки.

p.s. иначе идеята, да изолирна интерфейс захранван отделно , http://www.vishay.com/docs/83710/appn54.pdf , ето какво прдлагат дръпнатооките, аз малко подруго го бях измислил, по схемата по която нормално си се връзва тоя оптрон ама да видим ....

Чет Окт 14, 2010 8:02 am
Профил
Аватар

Мнение 
преди време ме налегна едно чудене относно 4..20мА.
колко реални бита моат да се прекарват надеждно? на малко разстояние (2-5м).

Чет Окт 14, 2010 11:58 am
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:

На практика не зависи от разстоянието. Успявал съм да постигна 0.1% точност с малко усилия. Ако се напънеш ( много добри референси, прецизни резистори и т.н. ) сигурно и повече ще може. Основен проблем тук е температурният дрейф и стареенето.

Чет Окт 14, 2010 2:39 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:

12 бита
AD421 е 16, и дори разлика от 1 бит се хваща от отсрещната страна (ако и приемника е най-малко 16 битов), но това е само разделителна способност - върху сигнала по токовия кръг се наслагват всякави електромагнитни влияния, които въвеждат отместване с произволен и непредсказуем характер. Затова на промишлените контролери АЦП входовете са 12 битови - просто нямя смисъл дя са по-точни. Това е прeдeла на аналоговите сигнали.
Аз затова навсякъде предавам по дългите жици цифров сигнал, а от към приемната страна ако трябва да е пак аналогов, слагам AD421

Чет Окт 14, 2010 5:12 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
И какво става с цифровите линии ако минават покрай няколко силови, покрай няколко честотни и покрай няколко непредсказуеми източника на смущения? Недай си боже да е шитня в стил I2C. А и нали баш заради смущения го правят с токов кръг а не с напрежение. Точно заради яки смущения и калпаво филтриране на входовете на едни турски честотни правих токови кръгове. Отначало го пуснах само по напрежение с надеждата да стане но уви.

Чет Окт 14, 2010 6:07 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
И какво става с цифровите линии ако минават покрай няколко силови, покрай няколко честотни и покрай няколко непредсказуеми източника на смущения? Недай си боже да е шитня в стил I2C. А и нали баш заради смущения го правят с токов кръг а не с напрежение. Точно заради яки смущения и калпаво филтриране на входовете на едни турски честотни правих токови кръгове. Отначало го пуснах само по напрежение с надеждата да стане но уви.

честотна модулация - плюс тест за грешки, и т-н- Носеща 1000-1200Хц - пасивна линия - галванично развързана от двете страни - не му пука на сигнала от никакви смущения гръмотевици и светкавици, предавам 16 битови данни, и такива възстановявам от приемната страна - работи на километри линия (пускал съм го на 5 клм)

Чет Окт 14, 2010 6:16 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 15 мнения ]