| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Пробутали са ти калпави лампи. Има една серия "брак" от завод Светлина, Сливен. Нормални лампи са оттървали да им нанесат луминофора, минали ОТК и са навлезли в търговската мрежа. Попадали сме на тях. Бактерицидната трябва да е от кварцово стъкло - пропускащо UV лъчите. Всички други лампи за битова употреба са с нормално стъкло за да ОТФИЛТРИРАТ МАКСИМАЛНО UV-то. Лесно може да се познае : светваш я, гледаш в нея 10-15 секунди и ако видиш "звездички посред бял ден" значи е истинска. Другия признак е миризмата на озон.
|
| Чет Окт 07, 2010 6:56 pm |
|
 |
|
goose
Ранг: Популярен
|
Истински са, купувани са от гарантиран източник, смърди си на озон, та се не трае, болят и очите след експеримента с гледане в тях :> Инсектицидните са далеч по безопасни от моя гледна точка, имам щерка на 5 години, която се чувства длъжна да пробва всичко ... :> Така че наистина - ако на някого му трябват - да се обади :>
_________________ In God we trust. All others must submit an X.509 Certificate
|
| Чет Окт 07, 2010 7:04 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Еми те се слагат в затворено пространство. Иначе си е опасно. Моята е затворена отвсякъде.
|
| Чет Окт 07, 2010 7:22 pm |
|
 |
|
npelov
Ранг: Почетен член
|
може тяхната дължина на вълната да е различна. аз все пак си поръчах инсектицидни защото ми предложихте конкретен модел и място от където да ги поръчам. ще видим ще яде ли асан баница.
|
| Пон Окт 11, 2010 1:34 am |
|
 |
|
npelov
|
А с какво притискате фолиото към платката и с какво го фиксирате. Доста се надига на места. Казват че плексигласа пропускал повече от стъклото, но колко повече ... ? Но не се сещам за нещо друго. Или пък да се ползва стъкло и да се увеличи времето на експонация с 2.5 - 3.
И на какво разстояние са лампите от платката (говорим за луминисцентните). С живачната ще се пробвам само в краен случай.
|
| Вто Окт 12, 2010 2:39 pm |
|
 |
|
kasparov
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Ако искаш да правиш платки с широчина на пистата 0,2 - 0,3 мм, не е лошо да се предвиди
вакуумно притискане. Също така, по-добри резултати се получават с точков източник на светлина,
отдалечен на достатъчно разстояние от платката (2-3 пъти диагонала ) а не с пури.
Емулсията на фотошаблона да е от към фоторезиста. Плътност на шаблона - 4 единици 
|
| Вто Окт 12, 2010 5:33 pm |
|
 |
|
npelov
|
0.2-0.3 не гоня. до сега се стараех да ползвам минимум .8 мм.
За вакуумното притискане няма да питам. Имам чувството че не е за мен. Търся нещо което клони повече към любителската електроника и само за прототипни нужди. 0.2-0.3мм писти бих поръчал в платкаджииница вместо да си губя времето.
Това печата да е от страната на лака се сетих и сам. даже като го наложа на хартия и го завъртя се вижда че хвърля сянка ако е от другата страна.
Направих една проба и разбира се се оказа пълен провал - не вярвам някой шампион по лека атлетика да е почнал да тича с първата крачка.
Какво направих: Поставих 3 пури на 10 см от платката. притиснах фолиото с обложка от CD поради липса на друго. Имам и стъкло, но реших да изчакам с него. Предположих че е прекалено близо, но за момента исках да видя какво горе долу се получава. Облъчвах 2 минути - настроих таймера на 2:30, но като станаха 2 минути реших че все пак като не минава през стъкло и е толкова близо 2:30 са много. Може би за такова разстояние и 2 минути са много. Ще пробвам пак като намеря начин да ги закрепя на по-високо.
Всъщност имам стъклена маса, но стъклото е прекалено дебело - 10мм.но пък ще е доста удобно.
Едит: Видях че има един 8 пинов СМД дето си е добре. Т.е. проблема е притискането до голяма степен.
И един въпрос: Колко пъти ползвате проявителя (NaOH)? 1, 10, 100. Няма начин да не се захабява, но колко?
Последна промяна npelov на Чет Окт 14, 2010 11:20 am, променена общо 1 път
|
| Чет Окт 14, 2010 2:00 am |
|
 |
|
goose
|
на мен по скоро ми прилича на неравномерно осветяване, отколкото на проблем с притискането ...
Аз това с притискането съм го решил с кутията от скенера, тя си има капак точно за целта 
_________________ In God we trust. All others must submit an X.509 Certificate
|
| Чет Окт 14, 2010 10:25 am |
|
 |
|
npelov
|
Може и да си прав - нямам много опит. Обаче все пак ми прилича на разсеяна сянка хвърлена от предмет на разстояние. А това че от 10 см ще е леко неравномерно също го има. Разстоянието от платката до лампата в най-късата си част е доста повече отколкото по диагонал. ако се дръпне на 20-30 см би трябвало да се осветява по-равномерно. Ще пробвам с масичката и ще увелича времето за експонация 2 пъти.
Всъщност и фолиото беше е доста изстрадало - доста експериментирах с него и е втори печат на същия лист. Беше доста вълнообразно. Ще изпечатам на нов лист.
Чудех се дали със този спрей и обикновена хартия ще стане по-лесно. Хартията е по-гъвкава и иска по-малко сила за притискане. Фолиото е доста твърдо и огъне ли се трудно се изправя. Някой опитвал ли е с хартия.
Едит: току що прочетох, че печатния оригинал е много по-качествен ако се изпечата на мастилено струен принтер. Аз печатам на лазерен. Това ще е малък проблем защото не печатъм често, а мастилено-струйните принтери си искат поддръжка.
|
| Чет Окт 14, 2010 11:09 am |
|
 |
|
npelov
|
Видях това във един форум и се замислям за вакуумното притискане:
|
| Чет Окт 14, 2010 12:46 pm |
|
 |
|
kasparov
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
когато се ползва вакуум няма нужда от стъкло.
Последователността е следната:
- основа от гладка плоскост, с тънки канали движение на въздуха
- фолиран стъклотекстолит
- графичен носител
- тънък полиетилен или друг прозрачен материал
- лампа
изтегля се въздуха между плоскостта и полиетилена.
Вакуума от прахосмукачка не е достатъчен, а и си е слонско решение.
Мини компресорче за помпене на гуми, хладилно компресорче или друго.
|
| Чет Окт 14, 2010 3:04 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Няма нищо лошо на лазера. Процедурата е следната :
1.1. Паус (оризова хартия) - добри резултати - след отпечатване, с едно памуче се намазва с газ за горене (от тая за газените лампи) и докато е мокро оше се нагрява силно докато се изпари газта. Аз го правя на котлон с открити реотани но става и на печка тип "Елба". Трябва да се внимава да не се нагъне пауса - след няколко проби се оцелва разстоянието и времето. Тази процедура уплътнява над 3 пъти отпечатъка.
1.2. Прозрачно фолио за лазерен принтер - ако принтера печата добре върху него се получават много добри резултати. Процедурата с уплътняването на тонера важи и за него.
1.3. Експонатор (фотонабор) - отлични резултати - не се нуждае от допълнителни обработки - във всяка печатница за 5-6 лв. (максимум) ще ти пуснат твоя шаблон измежду техните си неща.
1.4. Спрея - не съм го пробвал - казват че прави хартията прозрачна и омагьосва тонера както прави газта
Притискането винаги е задължително - всякакви гънки по шаблона са нежелателни
|
| Чет Окт 14, 2010 4:25 pm |
|
 |
|
npelov
|
Газ за горене! Човек си мисли, че като е изровил нета е намерил всичко полезно ... Значи трябва да е газ, спирт няма да свърши работа?
Това ще помогне защото сега като погледна на лампата и се вижда че на места си е доста прозрачно. Ако е по-плътно може малко да превишиш времето на експонация без нежелани последици.
Аз съм чувал че за тонер трансфер пръскат отпечатката с лак за фиксиране на тонера, но така и не го намерих. Пренасял се по-лесно.
Аз взех прозрачно фолио. Може да свърши работа и за тонер трансфер ... само не знам дали тонера ще предпочете да остане на медта пред фолиото, защото фолиото не не може да се намокри и да омекне.
|
| Чет Окт 14, 2010 6:42 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А с машинка за вакуумно пакетиране не си ли пробвал? Домашните са евтини. Хрумна ми и за тънкото полиетиленово фолио за пакетиране...
|
| Чет Окт 14, 2010 8:13 pm |
|
 |
|
sigkill
Регистриран на: Чет Ное 29, 2007 2:22 pm Мнения: 309 Местоположение: Vratsa
|
Резултата на снимката ми мяза на неравномерно нанесен резист или недостатъчно разбъркан проявител. За мен рецептата е - платка с фабрично нанесен резист , филм експониран на фотонаборна машина , експониране с живачна лампа ( с несчупен балон) , желателно е преекспониране , проявяване бавно и в слаб разтвор. При повечко от 4-5 дециметра платки - платкаджийница ! 
|
| Чет Окт 14, 2010 9:00 pm |
|
|