|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:35 am
| Автор |
Съобщение |
|
mk912
Ранг: Новодошъл
|
Термопомпи вече на пазара много. Освен това доста хора преработват климатици. Мой колега си направи термопомпа от климатик и то с някаква мидея като е много доволен от резултата и смята да доразвие инсталацията. Помпата която върти водата изобщо не се явява сериозен консуматор. В началото не беше херметизирал топлообменника на климатика с водата и не можеше да използва водния стълб на отпадната вода и въпреки това консумацията на водната помпа беше далеч под печалбата от повишеното кпд на климатика. Най-голям резултат се получава при работа на компресора с малка разлика в температурата в двете тела. Това налага използването на големи радиатори по стаите в комбинация с обдухване.
|
| Съб Окт 09, 2010 10:28 am |
|
 |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
mk912 донякъде е отговорил. Пада ефективността на климатика и влиза в кофти режим. Ще питам колегата с подробности, естествено.
|
| Съб Окт 09, 2010 11:46 am |
|
 |
|
741
|
То това остава, да разчитам на консултант в магазина да ми дава информация. Когато е за нещо съществено, гледам да съм си написал домашното преди това.
Ето ти сервизното ръководство на моите. Това за което питаш е на 21-ва страница.
http://www.hercam.es/wb/MANUAL_TECNICO_MUZ_GC25VA.pdf
|
| Съб Окт 09, 2010 2:25 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Вчера се видях с колегата но пак нямаше много време защото на масата се мъдреха няколко кила вино с мезе и куп клюки за обсъждане
Той си призна, че ме е обезнадеждил имайки в ума си местните климатици - тропически вариант.
За лятото обаче решително препоръча охлаждане с въздух защото водното е прекалено инертно. Каза и един ценен съвет/патент: когато радиаторът е толкова гадно разположен, че няма начин да се охлади чрез вентилатора му се помага с периодично пръскане на чешмяна вода за няколко секунди през електроклапан и дюза.
Ако се купува климатик за отопление трябва да се внимава фреонът да е R410A - ако не го пише в книжлето на външното тяло обезателно ще има лепенка за тип на фреона (други често срещани са R22 и R407C).
За зимата прие, че си струва да се опита с вода от кладенеца (с добър дебит и не дай Боже да замръзне) но задачката е за инженер по хладилна техника а не за монтажник (близко до акъла). Обърна сериозно внимание върху контрола на температурата на компресора, непременно да има възможност за подгряване защото е пълен с масло и съвсем не е безхаберен като двигател на кола например.
Пренасянето на топлината чрез вода-парно си е цяла наука, не остана време че винцето бе на привършване. От гледна точка на климатика доколкото разбрах няма големи проблеми освен ниската температура. Пък зимата да ти духа, макар и с 30-40 градуса, не е най-желателното.
Във всеки случай трябва да си купите машина няколко категории над препоръчаната при нормална употреба.
Едит: ако някой има конкретни въпроси да пита щото подробностите са толкова много, че колегата каза че му е по-лесно да го направи отколкото да го обясни. Нали и вие няма да се навиете да му обяснявате как работи някой ПИК?!
|
| Нед Окт 10, 2010 5:53 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Относно най-ефективния начи за отопление с термопомпа вода-вода, подовото отопление е най-ефективно. Както казахте - термопомпата е най-ефективна ако темпратурите на двата топлообменника са близки. Т.е. за подовото - температурата на водата не надхвърля 30 - 40 градуса, докъто за радиатор (без вентилатор) трябва да е минимум 80 градуса. Ако радятора е с вентилатор му трябват около 60 градуса.
Подовото има и един друг ефект, че човек се яувства конфортно при по-ниска температура на въздуха в стаята. Така по сметки на специалисти - всяко намаляване на температурата в стаята с 1 градус води до 4-7% икономия на енергия (при разлика в температурите вътре/вън 20 градуса).
|
| Нед Окт 10, 2010 9:33 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Аз нали затова псувах миналата есен, че топлата вода в радиаторите ми идва отгоре. Може да е по-ефективно топлоодаването ама аз съм на локално парно и загубите изобщо не са големи. При височина на тавана над 3 метра и горна част на радиаторите около 115см за да ми е топло като съм седнал/легнал трябва да пущам вентилатор или да нажежа тавана  Всъщност ми дадохте добра идея да сложа над радиаторите по някое компютърно вентилаторче - хем на 12В хем имам полуразвалени с камарите. И прахов филтър мога да добавя.
|
| Пон Окт 11, 2010 5:56 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Принудителната вентилация върши чудесна работа, ама аз не съм и фен. Не ми харесва да усещам въздушно течение от вентилаторите, а и шума не е за пренебрегване. Въздушните течения "въртят" и прахоляка из стаята и като цяло температурата в стаята не е равномерна.
Всичките тези недостатъци липсват при подовото отопление. Чувал съм само, че е противопоказно за хора с разширени вени на краката, но незнам това верно ли е или не.
Някой чувал ли е и други недостатъци за подовото отопление?
Подовото е по-подходящо за термопомпи, отколкото за свързване към парно поради особенността му, че температурата на водата не трябва да надвишава 30-40 градуса.
Друг ефект - главата е по-нахладно спрямо краката, при което човек се чувства по-комфортно...
|
| Пон Окт 11, 2010 8:26 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Мии то прабългарите нали са били неграмотни диваци, взели че прекарали парното в дворците на Плиска и Преслав през пода а не през радиатори 
|
| Пон Окт 11, 2010 8:34 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
И то има слаби места, не малко.
При подовото отопление, над 26-27° започва увличане на праха нагоре, и това е ограничение при този тип отопление, за да не се запрашава стаята. Освен това, топлината идва от долу, което е обратното на естествената среда на човека- да му грее нещо от горе, както е неестествено да те поставят в електростатично поле, обратно на земното, с минуса отгоре. Приятното усещане е само първите 5 минути, после поне на мен ми става неприятно на краката, без да имам разширени вени. Инертно е, т.е. трябва да работи постоянно, надолу трябва сериозна изолация. По едно време се говореше за таванно отопление, може би ще е по-удачно.
Ако се говори за истински комфорт, а не за икономично отопление, той е открит отдавна, и това е затоплен въздух в комбинация от лъчист източник на топлина 
|
| Пон Окт 11, 2010 10:39 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Има таванно отопление, има и стенно. (говоря за водни такива) Стенното е по-ефективно от таванното. Проблема им е, че за да ти е топло на краката трябва температурата на нивото на главата да е доста по-висока. Като на село - кюбмето бумти, главата ми пламти та не се диша, а краката са ми замръзнали ... Та незнам усещането за комфорт дали ще е по-добро...
Относно подовото и изолацията на пода - така си е. Трябва изолация с дебелина 10-15см.
Някога, ако започна да си строя къща със сигурност ще заложа на подовото отопление + термопомпа в комбинация с камина с водна риза. Бойлера за топла вода също ще е свързан към системата.
когато трябва да се "интегрират" такива системи в съществуващи сгради, в които при проектирането им не е заложена възможност за такава инсталация - екшъна е голям, а резултата е под въпрос... Трудна работа ...
Направих проучване и сметка как стои въпроса със слънчевите колектори за топла вода. Оказа се, че в Пловдив при моята консумация на вода системата ще трябва да се изплаща по-дълго време от експлоатационният и живот ... Да не говорим, че една градушка направо може да съсипе системата ... Може би ако имам бунгало на морето и имам наематели (т.е. голяма консумация на вода) и то основно през летните месеци - сметката ще излезе и за 5-6 години (може и по-бързо) системата ще се изплати.
|
| Вто Окт 12, 2010 2:52 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Мии ако си женен си намираш 1-2 любовници и системата ще се изплати за година-две
Аз имах впредвид самоделка ползвана само при плюсови температури. За в БГ рядко би си струвало купуването пък без бойлер само в най-горещото ще минеш.
Аз доста съм се заседявал на подово и неприятен ефект не съм забелязал. Естествено не трябва да се разчита само на него (също като на акумулиращата) а добрата изолация се разбира от самосебе си за да няма комшията отдолу таванно. Чалъми и чалъми. Ако подът ти е загрят до 20-35 градуса зимата не мисля че ще е неприятно, и без това подовите не ги правят много мощни може би точно с тази цел.
Едит: нали схванахте връзката между подово и акумулираща? Защо вечер подът да не се загрява малко повече а другите помагалки и без това са изключени...
|
| Вто Окт 12, 2010 8:51 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Днес както си четях едно списание, докато чаках в една чакалня и ми попадна статия точно за този вид инсталации с много дупки  . Пускам статията тук - може на някой да му е интересна  :
|
| Чет Окт 14, 2010 7:06 pm |
|
|