|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:56 pm
Софтуер за печатни платки
| Автор |
Съобщение |
|
Mozfet
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 4:33 pm Мнения: 273 Местоположение: София
|
 Софтуер за печатни платки
Какъв софтуер ползвате за изготвяне на печатни платки? Минавате ли първо през изчертаване на принципната схема или направо към PCB layout-a. Ползвате ли ауторутърите? Да/Частично/Изобщо не.
_________________ Adios
Mozfet
|
| Сря Ное 10, 2004 6:35 pm |
|
 |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Винаги първо принципна схема, след това PCB. AutoRoute ще ползвам веднага, щом стане интелигентно. За сега не желая да ползвам генератори на изненади.
|
| Сря Ное 10, 2004 6:45 pm |
|
 |
|
Mozfet
|
Чувал съм, че Spectra router върши добра работа. Няма как да го пробвам, защото не работя с Orcad.
Това, човек да си опроводява платката ръчно, си е чиста проба бродерия (особено при гъсто наситените платки)  Но за момента и аз не виждам изход. Рутърите са бая неграмотни и глупави.
_________________ Adios
Mozfet
|
| Сря Ное 10, 2004 7:00 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ami ... i az oprowodiawam rucno, shema zadulzitelno, towa si e cst ot dokumentaciata, a i posle moze da prawish prowerka na platkata. Ot wreme na wreme se izmurzeliawam da puskam aut route, ami stawa be , ako ne e neshto mnogo kaprizno ot kum oprowodiawane stawa. Sushto taka ako ne e mnogo analogowo .... znaci cifrowi signali ako sa powecko no ne sus mn strumni frontowe, ce protel takiwa gi wurti ..... za niski cestoti stawa .... daze PCI oprawia s malki doizkusiarawania.
|
| Сря Ное 10, 2004 11:38 pm |
|
 |
|
Mozfet
|
Абе и аз така правя с Protel-a. Понякога нарочно правя платката по-рехава и пускам рутъра да се развърти. Опроводява към 90%. След това му коригирам глупостите и довършвам неопроводените проценти. При по-гъстите платки - ръчно.
Питах дали минавате през схема, защото познавам хора, които направо правят layout-a. Та се чудих кое е по-правилно. На мен ми е много по-лесно първо да начертая принципната схема. Питах се дали пък това не е за хора с по-малко проекти.
За ауторутъра на протел всички казват че бил глупав, но като гледам върши работа (до някъде де). За Spectra казват, че е хитър и искам мнението на някой, който го е пробвал. Има начин да се интегрира към Протел.
_________________ Adios
Mozfet
|
| Чет Ное 11, 2004 10:24 am |
|
 |
|
ToHu
|
Hm ... abe ne e cak tolkowa glupaw, a za neoprowodeni wruzki, abe ako sa podredeni komponentite prwilno dori i da niamash mnogo miasto toi obiknowenno oprowodiawa pocti wsicko, e zawisi kakwi parametri mu zadawash
|
| Чет Ное 11, 2004 10:40 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Как без схема бе? И после кво, като не тръгне от раз, почва ебати търсенето. Как ли пък не. Ако ще опроводявам - батерия, крушка и ключе може и без схема, ама за нищо сериозно не става без схема. Че то правенето на платката е най-накрая бе. Първо схема в главата, после схема на хартия с моливче, после схема на принтер, после прототип с жици (понякога може и без него), после първа платка, втора платка и т.н. И всичко това се съхранява в една дебела папка, че тиквата ми е с ограничени ресурси и не моеем да събирам много в нея.
А иначе аз засега съм на оркад. Щото него знам, не щото е попонай. Ама нещо май ще минавам на Протел 99 по лицнезни причини. Ама мноого грозен ми изглежда, като си свикнал с оркада - на протела всичко е едно таквоз огромно с едни странни цветове, бе мани. Лошо, ама май ще требе да го уча. А време - ако може от вчера вече да го знам.
Ауторутери - не става. Веднъж преди време се забих да изучавам ауторутера на Оркад. Много е мощен верно, ама докато му настроиш критериите и стратегиите (едни матрици ми се мотат) то аз за това време платката ще си направя. Да не говорим ако имаш некоя аналогова платка. Там е кошмар да накараш ауторутера да те слуша.
|
| Чет Ное 11, 2004 1:15 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Mmmmm a az goworia sushtoto za orcad, koito na kakwoto e swiknal, onzi den slozih 10-ka .. mani ., za 1 cas se otwratih, inace protela moze d mu menish cwetwete.
|
| Чет Ное 11, 2004 9:37 pm |
|
 |
|
kont40
Ранг: Минаващ
|
 ДА ЖИВЕЕ Protel-a
Задължително със схема!!! Обратния вариант съм го пробвал само когато съм свалял схемата на готов образец от нещо  ))))))
Та първо се прави схема, после схемата се проверява за глупости и недомислици. Аз го правя с Protel. Има "матрица на грешките" в която проектантът да зададе кое да се тълкува като грешка, кое като глупост и пр. После се прави платката... При много критични изпълнения - само ръчно. Иначе ако не е много критично - комбинация от варианти - ако някоя писта много държите да е по някакъв точно определен начин - ми начертайте си я и я "заключете". После е ауторутъра - ама поведението му е толкова интелигентно - колкото му се зададе - за да се държи интелигентно зависи от куп неща - от това дали компонентите са разположени сносно. Задават се опции - връзките са обединени в класове по някакъв признак и на всеки клас могат да се задават купища опции- например приоритети кои писти да се опроводят първо, пистата на коя връзка на кво отстояние да е от пистата на друга.. При смислено зададени критерии автоматичното опроводяване дава не идеален, но сносен резултат, така че "ръчното коригиране и довършване" ще ви отнеме много по малко време и нерви от колкото да опроводите ръчно цялата платка "от"-"до". След опроводяването - задължителни верификаци кое отговаря на изискванията които сами сте поставили и кое не! Протела тези работи ги може...
|
| Пет Ное 12, 2004 9:31 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Опитвал ли си се да правиш дизайн на аналогова измервателна апаратура? Или на аудио-техника ( предусилвател например )? Там ауторутинга е просто забранен! Единствената причина, поради която бих го ползвал, е да му покажа на тва говедо, компа, че съм по- по- най-. Ама то говедото, няма да ме разбере.
Само за цифрови схеми понякога може - напр. дебели паралелни бъсове понякога се получават смислени.
|
| Пет Ное 12, 2004 1:07 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
До каква сложност, горе-долу, ауторута има смисъл?
|
| Пет Ное 12, 2004 1:17 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Аз си ползвам PROTEL 99...Ауторут само ако платката е със висока сложност (има ли смисъл да си губя времето да опроводявам ръчно 10 ТТЛ-ки и 44-краков процесор плюс сума ти и елементи). Задължително първо схема, после доста време си играя със подходящо нареждане на елементите на платката (от това зависи колко добре става автоматичното опроводяване), оттам нататък ръчно оправям надробените от ауторута писти...Задължително при ауторут си въвеждам правила за орповодяване (реда на опроводяване), това също е много важен момент, иначе големи глупости съм виждал...Например +5V минават през какви ли не места, полсе като замериш готовата платка от единия до другия краи на тия 5V има над 2Ома 
|
| Пет Ное 12, 2004 1:40 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
хм, 2 Ома много ли са?
|
| Пет Ное 12, 2004 2:00 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
То проблема е не точно във съпротивлението а във индуктивността, щото като навържеш няколко бързи ТТЛ-ки се получават страхотни шумове във захранването. Преди време имах един подобен случай, наколко мултиплексера (74HC4067), няколко регистъра (74HC393) и пр. закачени към един гаден PIC. Като разклатя мултиплексорите на около 1MHz, PIC-чето се ресетва. Решението на проблема беше много грозно - по един 100nF кондензатор на всеки 3 см от пистата на 5-те волта. То нали човек се учи докато е жив, ама аз съвсем 
|
| Пет Ное 12, 2004 2:10 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Че кво им е на кондензаторите?  Освен това, нищо не ти пречи ПИК-а да е на отделно захранване.
|
| Пет Ное 12, 2004 2:23 pm |
|
|