Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Печатни платки за високи честоти 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Печатни платки за високи честоти
Трябва да правя една апаратура част от която е високочестотна - над 13ГХц. Някой знае ли в коя платкаджийница имат подходящ материал?

Сря Окт 06, 2010 8:34 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
В България нито една. Едно време сме внасяли високочестотни материали на Rogers, за да ни правят платки в БГ:
http://www.rogerscorp.com/acm/productty ... nates.aspx
Мисля бяха на някаква керамична или тефлонова основа. Обаче пък поради спецификата на материала платкаджийниците имаха проблеми със свредлата. Та задачата ти май е трудна, защото не вярвам много да са напреднали от тогава. Те обикновена платка да направят като хората е геройство, пък какво остава разни екзотики :D .

Сря Окт 06, 2010 8:52 pm
Профил

Мнение 
Мдааа, не е лесно. Позвънях си по фирмите. Тези www.set.bg казаха че са правили такива платки и имат известно количество материал на склад.

Пет Окт 08, 2010 11:29 am
Профил
Аватар

Мнение 
Питай Бойко Борисов да ти каже какъв е мат'риала :D .

Пет Окт 08, 2010 2:53 pm
Профил

Мнение 
На него ще му се обадя когато дойде ред да се реже лентата. Иначе бачкали с тефлон.

Пет Окт 08, 2010 3:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Като се загледах одеве в линка, дето си пуснал - ми то все голобради инженерчета сложили в тая фирма за директори бе :? Платките се правят с майсторлък, дето се трупа с години - тия кога натрупаха опит, кога ги направиха директори 8O ? А като им чета Company Profile-а и такъв як английски са ползвали, че като комбинирам всички тия неща и вече нямам никакво съмнение в професионализма им - :D .

Пет Окт 08, 2010 3:58 pm
Профил

Мнение 
питай в Микрон там преди време (6 или 7 години) правихме платки за СВЧ конвертори 12GHz - тефлонова основа 0,4мм
Възможно е да имат и в ЗПП Благоевград - ама там комуникацията е сложно нещо.
За качеството на Микрон един път добре друг път зле..... какво да се прави но все пак произведоха ни доста платки

Пет Окт 08, 2010 4:34 pm
Профил WWW

Мнение 
Мите не ме отчайвай де! И така ми е трудно с тия гигахерци - частите - екзотика дето трябва да се чака със седмици, апаратурата е майка си и баща си само под наем, а не ща и да знам колко струва да се купи и накрая нарисуваш нещо пък то работи ама на друга честота.

Пет Окт 08, 2010 5:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не те отчайвам - просто споделям мисли :D .
Цитат:
накрая нарисуваш нещо пък то работи ама на друга честота

Това да не се случи помагат симулации и сметки. Ама за тях пак ти казвам трябва да знаеш какъв точно е мат'риала. Така "имаме тук останал някакъв мат'риал" май не помага много :D . Ако забеляза на сайта на Роджърс всеки ламинат си има дейташит, дето си пише кое как точно се смята и какви са разни константи. Тия от Русе могат ли да ти дадат такъв дейташит за техния материал и да ти гарантират, че всеки път като искаш да ти направят платки те ще са от същия материал и самите платки ще са абсолютно едни и същи всеки път :? ? Не знам точно какво правиш и колко са критични нещата при 12GHz, ама при високите честоти всяка дреболия си има значение :) . Да не стане сега да ти направят нещо, ти да го настроиш и то да тръгне и после да ти направят нещо съвсем различно със съвсем друг материал и ти да се чудиш що не ебава да работи като хората. И без това ще похарчиш една камара пари за развой и техника та мисълта ми е да не пестиш от най-евтиното - самите платки. Подсигури се, че всеки път ще получаваш едно и също изделие :) .

Пет Окт 08, 2010 6:12 pm
Профил

Мнение 
Мите, симулациите са точни като прогнозата за времето преди 10 години - 30%. Не че не ги ползвам но разчитам повече на ноу хауто на сходна апаратура работеща почти на същата честота. А относно дейташийта на ламината, то без поне 3 негови параметъра не може да се докара импеданса на микрострипа, та е ясно че ще се поръчва накрая за конкретното решение. На тия честоти е задължително да има технологични възможности под 8 мила платкаджийницата та ще видим къде ще се дялкат.

Пон Окт 11, 2010 8:37 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]