Отговори на тема  [ 68 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Съвет за зимно отопление на панелка... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
miro_atc написа:
...Пак казвам климатикът е ОК до около 40 градуса разлика, в момента навън е 4, а зимата още дори не е дошла ;-)

Тука напълно грешиш! Просто като се вдига разликата ,пропорционално се намалява отдадената мощност, затова ако ще се ползва за отопление трябва да се предвиди резерв , спрямо това което пише по табелките, защото там са нормирани при +7о. Всичко се свежда до топлинна мощност и добро оразмеряване.
На соларите проблема не е толкова високата цена, колкото липсата на енргоизточника точно когато най-много ти трябва - зимата. За какво ми е лятото гореща вода? Че тя от чешмата ми тече +24о , а и чисто физиологически при 35о навън, последното което искам е да се спарвам в банята. Обаче зимата е друго - чешмяната вода е +6о, загубите на енергия нарастват, облаци ,мъгли и т.н и т.н. Но то и климатика, ако се направи специално само за лятото, и да го пече слънцето директно може да има КОП 6-8, но такъв климатик няма да работи зимата. Затова се прави нещо средно. За сведение, средноденонощната зимна температура в България е около +1оЦ.
Всъщност климатика също ползва слънчевата енергия, но индиректно, чрез загретия въздух, вода или почва, в зависимост от типа на системата.
Фотоволтаиците ще са най-полезни ако могат да захранят... климатик. :wink:

Пет Окт 08, 2010 2:17 pm
Профил

Мнение 
ji4ka написа:
Тука напълно грешиш!

Е нека греша... не ми се спори за глупости. Аз ти обяснявам, че топлинната разлика е следствие от разлика в наляганията на работния газ, а налягането се получава от компресор с фискирана степен на компресия (обикновено скрол компресор). Инверторът регулира дебита, а не разликата в наляганията. Газ компресори с променлива компресия са рядкост, има такива - vane с променлив ексцентрицитет, но не съм чувал да слагат такива в климатици... Ако ти си виждал такъв ОК ;-) Но не ме убеждавай че с обикновен климатик ще си правиш каквато си искаш температурна разлика...

Пет Окт 08, 2010 3:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc е прав. Днес питах колегата по климатиците и той каза още по-отчайващи неща. Ще пиша в другата тема да не се повтарям - http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.ph ... 1&start=30

Едит: а и дължината тръбите на климатика е доста ограничена.

Пет Окт 08, 2010 6:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Едит: а и дължината тръбите на климатика е доста ограничена.

Колко точно е ограничена - 1, 2, 5, 10 метра :? ?
Доста за тояга е 50см, ама 50см за луканка ми се вижда малко :D .

Пет Окт 08, 2010 6:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Мии зависи от климатика - питай специалистите. На мен и двамата колеги ми казаха, че не става да сложа вътрешното тяло където искам и аз ги послушах.. А ставаше дума за около 4-5 метра.

Пет Окт 08, 2010 7:06 pm
Профил

Мнение 
bongo_x2 написа:
Мии зависи от климатика - питай специалистите. На мен и двамата колеги ми казаха, че не става да сложа вътрешното тяло където искам и аз ги послушах.. А ставаше дума за около 4-5 метра.

Хубаво е човек да слуша специалистите, още по-хубаво е и да погледне и в спецификациите, та да не го пързалят заради мързел или за икономия на материали примерно.
Моите климатици са евтини инвертори на Митсубиши. В инструкцията за монтаж пише до 20 метра дължина на тръбите и до 12 метра денивелация в двете посоки. При дължина до 7 метра даже не трябва да се добавя фреон.

Пет Окт 08, 2010 7:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ти кажи на някой климатикаджия-философ, че си искаш компресорите на по-високо от вътрешните и ще видиш как ще те оплюят. У дома и трите външни са на покрива. Тръбите през комини дето се не ползват (блока има отделни комини за всички стаи на всички етажи). На единия даже тръбата първо слиза надолу 2 метра и после се качва нагоре 1 м. Ама тия дето ги слагаха не ги мързеше и ги направиха що годе прилично.

Пет Окт 08, 2010 7:58 pm
Профил ICQ

Мнение 
Cekins написа:
Ти кажи на някой климатикаджия-философ, че си искаш компресорите на по-високо от вътрешните и ще видиш как ще те оплюят.

Ами те такива разбирачи по-добре да не го монтират така ;-)

Цитат:
На единия даже тръбата първо слиза надолу 2 метра и после се качва нагоре 1 м.

А от компресора директно надолу ли тръгват, или има половин метър първо нагоре?

Пет Окт 08, 2010 8:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Бонго, ще ти дам пример за 18-ка, че тук нямам спецификации за по-малки. Та за него казват, че могат да се монтират компресора и тялото на максимално 50 (да петдесе) метра едино от друго. Като разстоянието намалява капацитета на климатика, но с някакви мижави числа. Например за 18-ка с 1/2 инча всмукателна тръба се намалява капацитета с 1% на всеки 8 метра тръба, а ако се увеличи диаметъра на тръбата на 1 и 1/8 инча намалението е 1% за 30 метра. А иначе го повдигнах въпроса не заради друго, ами защото моите са на едно 30 метра едно от друго та заради това знам :) . Иначе като се сложи по-голямата тръба, Thermostatic Expansion Valve, допълнителен кондензатор на мотора на компресора, за да му помага по-лесно да тръгне, Liquid Line Solenoid и нямаш никакви грижи и на 50 метра даже :) . Така че прави си сметката какви специалисти слушаш :) .
Цитат:
Ти кажи на някой климатикаджия-философ, че си искаш компресорите на по-високо от вътрешните и ще видиш как ще те оплюят.

Моя компресор не само, че е на 30 метра от "вътрешното тяло", ами е и на 1.5 метра по-нависоко и работи като пич :) .
Цитат:
А от компресора директно надолу ли тръгват, или има половин метър първо нагоре?

Ами това са си изисквания, ама не е казано, че не може компресора да е на по-високо ей така по принцип:) .

Пет Окт 08, 2010 9:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Това за ниско-високо не го бях чувал ама не ми е работа.
А за в моят случай не става дума за икономия/мързел щото материалите идват от работата (знам как ще махне с ръка шефа като го питам колко струват), монтажа от мен те просто щяха да ми го свържат.
Ми не сте ли чували лафа, че да знаете колко е добра една машина трябва да питате не инженера а техника по поддръжката? Щото тези 7 метра и работа при к'ви ли не температури ми звучат като лепенка "100 вата!" върху касетофонче. Не че няма да работи, въпросът е как.

Пет Окт 08, 2010 9:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ти четеш ли какво ти пиша или ще продължаваш да пишеш глупости :? ?

Пет Окт 08, 2010 9:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ако спреш да пишеш глупости може и да се зачета :)
В случая сме се засекли и затова не съм ти "обърнал внимание". Обаче аз на горепосочените колеги вярвам 10 пъти повече от на рекламните брошури просто защото знам какво правят по цял ден.

Едит: всъщност чак сега ти изчетох цялата писанка, за повечето само се досещам какво прави ама: то и летящата чиния вече не е проблем но ми се струва че ти с най-обикновен самолет се връщаш в БГ.

Последна промяна bongo_x2 на Пет Окт 08, 2010 9:44 pm, променена общо 1 път

Пет Окт 08, 2010 9:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Какви рекламни брошури бе. Казвам ти, че моя климатик е с разстояние от поне 30 метра и е така от 25 години. И миналата година като сменях цялата система, защото старата не, че не работеше, а вече беше морално остаряла и ефективността на новите е много по-висока като питах хората, дето я монтираха има ли проблем с дългите тръби и най-вече няма ли да ги сменят и тях, те ми казаха, че ще ги сменят ако искам, но и така си е супер. И климатика вече около 14 месеца от тогава пак си бачка супер. Та кажи сега на кой да вярвам пък аз - на инструкциите за инсталация, на моя конкретен случай с 25 г. история, на хората дето ми инсталираха перфектно системата или на някакъв измислен майстор на забутан гръцки остров, дето даже не се знае и дали Бонго му предава правилно думите, защото нали гърците били неграмотни, заради сложната граматика :D .

ПП. Ааа, и забравих да ти напиша, че цялата система има 10 години гаранция и 2 години мънибак гаранция, ако нещо не ми харесва, та прави си сам сметката дали хората работят базирано на рекламни брошури :) .

* слагам ти една картинка и ако незнаеш 1 метър е около 3 фута.

Прикачени файлове:
ac.JPG
ac.JPG [ 108.58 KiB | Прегледано 2571 пъти ]
Пет Окт 08, 2010 9:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Еее, при мен маслените капани са направени. Е не са от фитинги както пише в инструкциите на Димитър, а са от самата тръба, но ги има. Тия дето ми ги монтираха ги знаеха тия работи. Ние тука по провинцията имаме всякакви екземпляри.

Пет Окт 08, 2010 10:30 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
E те под фитинг разбират готова огъната тръба, вместо някой да си играе да я огъва на място, защото доколкото знам май не е много лесно да се огъне медна тръба на 90 градуса просто ей така. Може да се образуват микропукнатини, които да изиграят лоша шега на по-късен етап. Затова е и забранено тук за газ да се ползват медни тръби, а само такива от черна стомана, подобни на нашите в БГ за водата и връзките са само с колена с резба и други такива подобни. Ама ако при теб са огънали добре тръбите и така става :) .

Пет Окт 08, 2010 10:36 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 68 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща