Отговори на тема  [ 144 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
Нуждая се от помощ, за да науча PIC-овете! 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
end:
rjmp end

..... :)

Пон Авг 08, 2005 3:01 pm
Профил ICQ WWW
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Проблемът възникна, когато поставих подпрограма след основната програма. Процесът зацикли в подпрограмата, защото последната инструкция от основната програма беше CALL. Тогава поставих RJMP и етикет в началото на програмата, но се получи безкраен цикъл. Не, че това нещо ми пречи! Въпрос на навик. Благодаря за съветите!

Пон Авг 08, 2005 3:18 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Значи .... след извикване на подпрограма ползваи ret в края ... за да се върнеш отново в главната програма .....

за да спреш изпълнението на главната програма .... ползваи безкраен зикъл както написах преди малко:

end:
rjmp end

И не забравяи .... когато симулираш програма в AVR Studio (а и в реалния код) ... и ползваш извиквания към други подпрограми ("rcall") ... задължително инициализираи SP в началото .. иначе постоянно ще се връщаш на адрес 0х00000 (reset vector) при всяко ret ...

Стек поинтера се инициализира по следния начин:

ldi r30,HIGH(RAMEND)
out SPH,r30
ldi r30,LOW(RAMEND)
out SPL,r30

можеш да ползваш и друг регистър (r16-r31) ....

Пон Авг 08, 2005 3:29 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
Номерът със стека го усетих и го инициализирам по подобен начин. В края на подпрограмите пиша RET. При връщането от подпрограмата обаче, последната инструкция беше сall, след която следваше първата инструкция от подпрограмата. По този начин, по който предлагаш, стана номера. Все още не съм изяснил обаче каква е разликата между CALL и RCALL, както и между JMP и RJMP. Предполагам, че е разстоянието на разположение на етиката от текущия адрес.
Мисля, че с основното ядро се справих. Сега ще започна да се занимавам с интерфейса, но на можах да си намеря достатъчно примери. Ще разчитам пак на вашата подкрепа.

Пон Авг 08, 2005 3:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Правилно си се ориентирал за CALL и JMP ... :) .... ползват се за етикети разположени над 2к от извикването ....

Относно периферията ... казваи само кво ти трябва и ще помагаме ... имам примери колкото искаш ;)

Пон Авг 08, 2005 4:55 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
Написах си програма, която дискретизира синусоида на 12 подинтервала и изпраща състоянията на всеки от тях на PORTD. Ако там се постави ЦАП, ще се получи синусоидален сигнал, който моще да се чуе в говорител. Има ли контролер AVR с вграден ЦАП, и как би трябвало да се промени програмата, за да бъде използван? Самата програма я прикачам към постинга, но не зная дали ще стане. Правя го за пръв път!

Прикачени файлове:
SinDigital.asm [542 Байта]
297 пъти
Сря Авг 10, 2005 9:25 am
Профил
Аватар

Мнение 
Със ЦАП'ове AVR няма ... но при ниякои от тях (АТ918415 и нагоре ..)
има ШИМ ... които може да използваш за синтезиране на аналогови сигнали (само трябва да се добави един RC филтър ... )

Горе споменатия сорс които си пуснал, има доста да се модефицира ако искаш да го ползваш за ШИМ'а .. :)

Ето ти няколко полезни линка за начало :

http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc2542.pdf --- Как да настроиш и ползваш ШИМ'а

http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc1456.pdf --- Как да си направиш диктофон с AVR

Сря Авг 10, 2005 10:39 am
Профил ICQ WWW

Мнение 
Благодаря за линковете! Аз ШИМ мога да си направя с два регистъра. Това не ми е проблем. Не съм работил обаче с таймери, а съм дочул, че с тях се правело много лесно ШИМ. Някакво примерче за това или поне някои насоки можеш ли да предложиш? Благодаря!

Сря Авг 10, 2005 2:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ето документация за това как да настроиш и позваш таимера:

http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/DOC2505.PDF

Ще се поразровя малко и за нещо от сорта на софтуерна имплиментация на ШИМ ....

Иначе самата ШИМ модулация е функция на таимера (достъпна при AVR чиповете с 16bit таимер) .....

Сря Авг 10, 2005 8:52 pm
Профил ICQ WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 144 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10