|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:59 am
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Еее, съвсем без помпа няма да мине. Има разни съпротивления по тръбите и като добавиш ускореното изпаряване заради много ниското налягане най-горе ще стане "опа" в системата
|
| Сря Окт 06, 2010 7:18 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Ех, kasparov, защо и производителите на помпи не могат да смятат като теб! Тия 150 Вт не съм ги смятал, а просто знам ,че на пазара няма помпа с такива параметри или ако има ще е някоя супер хай-тек. Това ,че ще станеш милионер ако я измислиш, въобще не е майтап. Само трябва да разбиеш световната помпена конспирация, която е скрила свободното помпене от хората.
И тая система тип "самотек на маркуч" също е твърде хубава за да е истина. При 12метра най-много да си направиш един хубав 10 метров воден барометър.  Разните сифони на изхода също не са решение - те хубаво ще затварят ,ама кой ще ги отваря... да помпата, ама тя харчи ток за всяко допълнително усилие.
|
| Сря Окт 06, 2010 9:19 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
ji4ka, не съм специалист по механика на флуидите, но от физиката учена в гимназията можем да изчислим колко е работата, необходима да изкачим 1 тон(1 кубик вода) на височина 12 метра, а после като отчетем и времето - за един час - можем да изчислим и необходимата ни мощност, нали? Допълнително ни трябва да извършим повече работа (повече мощност на помпата), за да компенсираме хидравличното съпротивление на тръбите ... (нямам представа това как се смята)
И до тук сметката е вярна само за изкачването на водата. Сега ако впрегнем и падащата вода от 12 метра изтичаща във втория кладенец да подпомага изпомпваането - от така изчислената работа трябва да извадим нещо, нали? Е те от тука може да дойде намаляването на мощността на помпата. Нв виждам никаква световна конспирация на производителите на помпи ... Та в случая (така си мисля) помпата трябва само да компенсирра хидравличното съпротивление на системата.
goose, това за което говориш може да стане само при денивилация на двата кладенеца. Незнам как е по планините, но в полето - нивата на кладенците е еднакво. А при еднакво ниво - система без помпа си е направо перпетум мобиле. Има един друг сайт (мазето.ком) в който ентусиасти дерзаят по темата. Лошо няма. Всеки нестандартно и инженерно мислещ човек в даден етап от развитието си се замисля по тази тема. То те така се раждат откритията.
Освен това си мисля, че не ни трябва никакъв сифон. Просто изходящия маркуч трябва да го потопим в отходния кладенец така, че краят му винаги да е под вода. Така системата веднъж обезвъздушена - няма от къде да засмуче въздух.
Само да уточня нещо. При мен (в Пловдив) вода излезе на 3м дълбочина, но направих сонда 8м дълбока. В сметките следва да приемем, че дълбочината е 3м, независимо, че маркуча е потопен на 8м дълбочина. Имайте го в предвид при сметките ...
|
| Чет Окт 07, 2010 5:38 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Още нещо: Мисля, че 1кубик/час няма да е достатъчно за климатик 12-ка. На времето правих сметки и излезе (по спомени) 3-5куб/час. Това лесно може да го сментнете: знаем топлинния капацитет на водата и примерно от 1 кубик - смятаме колко топлинна енергия можем да дръпнем от нея, понижавайки и температурата с 1 градус. Така при входна температура на водата - +13 градуса, и изходна - примерно +6 градуса ще видим колко "топлина" можем да "извлечем" от кубик. (физика от гимназията)
Проблем за който съм чувал е замръзването на отходния кладенец. Това се случва, ако изходящата (отпадната) вода е с много ниска температура. Препоръчват тя да не е по-ниска от +6..8 граадуса. Имайте и това в предвид, при изчисляването на необходимия дебит на водата.
|
| Чет Окт 07, 2010 6:17 am |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
12000 BTU се равняват на 3000 кCal (3.5 kWh) така че от 1м3 спокойно можеш да ги извлечеш при 3° разлика между входа и изхода на водата. Ако отнемаш 6° можеш и 6 kW да получиш . При 3 м дълбочина на кладенеца задачата ти се опростява максимално.
|
| Чет Окт 07, 2010 9:34 am |
|
 |
|
ji4ka
|
И аз не съм специалист и затова се доверявам на специалистите. След като наличните на пазара малки помпи работят с КПД под 10%, явно има някаква обективна техническа причина. Освен ако производителите на помпи не са се наговорили да мъчат клетите потребители.
Това със скачените съдове може и да има ефект, но не повече от 1бар. Принципно е възможно дори да се изолират сондажите от атмосфераното налягане, но това сигурно ще повлияе на водното ниво.
От 1м3/ч могат да се изстискат 10-12кВт което отговаря на 36000Btu, но тази мерна единица Btu е някакво недоразумение и най-добре да не се използва.
|
| Чет Окт 07, 2010 12:02 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Канех се да прочета темата още от създаването и но едва сега успях.
Това с водата от кладенеца е супер, навремето не минаваше селска къща без такъв. Евтини помпи дал Господ но са за напояване затова е по-добре да работят на пресекулки и да пълнят термоизолирано казанче. Мен по-скоро ме притеснява отходната вода щото системата е най-приложима в места без централна канализация.
Имам един природно интелигентен колега който е специалист по хладилна/климатична техника. В този период нямаме много работа, последно го оставих да умува върху булевата алгебра, но още утре ще му поставя новата задачка за да чуем спеца.
|
| Чет Окт 07, 2010 10:29 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Еми ако имате някоя оранжерийка наблизо, с отходната вода може да поливате. Не и пречи че ще е топла, да не е студена само.
|
| Чет Окт 07, 2010 11:32 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Най-добре е водата да се връща във втори кладенец , отдалечен на 10-15м от първия. Така се запазва водния баланс - просто почвата служи като огромен акумулатор/топлообменник. Но ако има проблем с високи подпочвени води, даже е по-добре да се излива надалеч, за да спада водния хоризонт на подземната вода.
|
| Пет Окт 08, 2010 12:02 am |
|
 |
|
Cekins
|
Ако подпочвените води са като повечето при нас, надявай се да спадне нивото или пък да стоплиш/охладиш тази на източника. Щото тука са паралел с реката. Движат си се в едно с р. Бели Лом по дерето към р. Русенски Лом и после р. Дунав. Сега, при Каспаров не е баш тази жила, ама и неговата отива към реката със сигурност. Така че просто трябва да взема от по-високия кладенец и да пуска в по-ниския. В неговия случай дупките са на 5-6 метра една от друга. И дебита му е сериозен.
|
| Пет Окт 08, 2010 5:53 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мда, твърде хубаво за да е истина. Питах колегата и той направо ме обезнадежди. Аз му вярвам защото това е учил и над десетилетие ежедневно търчи по монтаж и ремонти. Той се изказа за сериозната употреба а не за "я, работи!". В интерес на истината поговорихме кратко защото бързаше, ще има доуточнения, но това което разбрах също е полезно:
За лятото ми каза, че водното охлаждане няма шансове защото ще преохлажда и по-добре да се превключи на стандартния въздушен кръг. Отпосле се сетих, че ако за радиатор се ползва казанче с навита вътре тръба помпата може да се включва с намален дебит и отгоре а сигналът да се взема от този за вентилатора. Регулировката трябва да е от специалист.
За зимата ми каза, че под 15 градуса ВЕЧЕ започват мъките а 10 са твърде малко. Пак подчертавам, че става дума за добра работа, а нали икономия се гони.
И аз покрай ремонта на ледогенераторите понаучих нещо и го подкрепям. Хладилните машини са проектирани да работят в неголям диапазон налягания в зависимост от използвания фреон а фреонът трябва да е или само газ или само течност, всяка смес е фатална. Защото ако трябва на 3-4 години да сменяш климатика какво става с икономията?
Иначе идеята не е неосъществима обаче ще трябва специализирана машина а тези неща имат сериозен бъг в цената 
|
| Пет Окт 08, 2010 7:02 pm |
|
 |
|
kasparov
|
Верно е , ако си по потник мъките започват под 15 градуса че и повече, а под нулата ставащ на шушулка 
|
| Пет Окт 08, 2010 9:53 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
kasparov, не е вярно - тук при нас на +5 градуса вече слагаме късите гащи и потниците и чакаме да отворят басейните  .
|
| Пет Окт 08, 2010 10:01 pm |
|
 |
|
kasparov
|
Не знам, това което bongo_x2 пише, негови думи ли са или превод от гръцки, и си спомних
за един пример от гимназията за дословен превод на Илиада:
"Троянците си подложиха коремчетата на копията на Ахейците" 
|
| Пет Окт 08, 2010 10:25 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Bongo, не схванах точно за какво говориш. Може ли да поясниш?
Какви са мъките под 15° на въздуха (или примерно 13° на водата), при положение, че зимата температурите падат под нулата? Споррд мен (не съм хладиленспециалист) при всички случаи система с воден топлообменник на външното тяло ще е по-ефективна спрямо обикновения климатик с въздушен топлообменник ... Та каквито и мъки да има - все ще са по-малки (при положение, че външния въздух е по-студен от водата)...
Постави въпроса по същия начин пред колегата ти, за да разберем мнението му.
Освен това KOP-а на всички климатици в режим отопление се дефинира при 7-8° външна температура (така ми обясниха). Лошото е, че всички търговци НЕ предоставят графика на КОП-а в зависимост от околната температура, а това е може би една от основните характеристики на един климатик оценяващи качеството му... Продават климатиците като домати - без познания и инфо за тези параметри (говоря за Пловдивско)... Та даже като ги насмотая, че не си купувам домати, а климатик и искам да се запозная с параметрите му, зада го сравня с останалите - ми се и обиждат ... А-бе неграмотна работа (или пък тенденциозно неграмотна)...
Та на някой попадала ли му е такава характеристика (без значение за кой климатик)? От тук ще дойдат отговора на въпроса с ефективността 
|
| Съб Окт 09, 2010 8:33 am |
|
|