|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:06 pm
| Автор |
Съобщение |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
 Да си направиш климатик
Здравейте!
С оглед на нежеланието ми да се боря с наглостта на топлофикация и фирмите им поддръжници- разпределителите реших да направя следната система:
Едно външно тяло за климатик, което да осигурява нагряване на водата в няколко радиаторчета в стаите вкъщи и малко електроника, която да управлява всички елементи и процеси- вентилатори, помпи, размразяване на външното тяло и други, ако изникне нужда от такива.
Моля всеки, които има предложение или опит в областта да го сподели с нас.
Моля, тази тема да не се превърне в "Вечното дерби: PIC vs XXXX", нито в общи приказки от друг характер.
Предполагам, че на доста народ темата ще му е полезна.
_________________ Хайде де!
|
| Вто Окт 05, 2010 2:06 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
това с външното тяло и целият апартамент ми исглежда малко трудно. да не кажа много. най-малкото да генерираш толкова топлина, че всичко да го отоплиш не вярвам да успееш.
няма ли да ти е по-лесно с панели - слънчеви, де? до колкото рабирам с в блок, но на кой етаж? имаш ли достъп до покрива, какво е разстоянието за опънеш няколко тръби до панелите?
И по-важното - как успя да се оттървеш от тия копой топлофикация? отдавна се мъчим, ама комунистите в блока нещат маа им стара и партийците, та голям проблем... иначе едноличното отказване никва я не върши, щото пак плащаш обща част дето хич не е малка и то файда никва.
|
| Вто Окт 05, 2010 2:16 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
На последния етаж, 4 етажна сграда.
Не съм се "развел" с топлофикация. Под наем съм и хазяйнът, за да е спокоен, че няма да направим сметка и да си тръгнем, иска да плащаме всеки месец по 60% от пълната мощност,което си е много. А Топлофикация от своя страна не е скромна в "прогнозните сметки".
Това със слънчевите колектори на покрива не ми харесва за сега. Може да се наложи да се преместим на място, където няма да може да се монтира това нещо и инвестицията ще отиде на вятъра.
А климатика и радиаторите ще си ги взема с мен, ако се наложи.
А и целта на тази система (поне за сега) е да не изпукаме от студ. Бил съм в квартири, където е замръзвала вода в стаята ми. 
_________________ Хайде де!
|
| Вто Окт 05, 2010 2:24 pm |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Идеята като цяло не е лоша и аз съм си мислел подобни неща но тъй кат съм селянче си мислех и за термопомпа .. принципа е същия като при климатик само че вместо външното тяло да топлообменя със въздуха от вън ,топлообменя със голям резервоар в който периодично се влива и излива вода от сондата която целогодишно е около 13 градуса.
Най трудното е да си набавиш или направиш топлообменника фреаон/вода, другото е лесно 2 ,3 датчика за температура и контактори или релета (според мощността) , и разбира се малко фантазия по софтуерната част  .
Ако намериш топлообменник фреон/вода свиркай 
|
| Вто Окт 05, 2010 3:42 pm |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 12:00 pm Мнения: 450 Местоположение: Plovdiv
|
Това с термопомпата наистина е доста добра идея, но и като инвестиция си иска не малко пари. Познавам хора от техническия в Пловдив, които се занимават с изследвания точно на такива системи. Преди да се започне е добре да се бие първо само една сонда и да се изследва топлинният капацитет на земята в района, за да стане ясно дали изобщо има смисъл от цялото начинание.
Извинявам се, че отклонявам малко темата.
|
| Вто Окт 05, 2010 4:25 pm |
|
 |
|
valioman
|
ти видял ли си сонда да замръзне  но айде наистина не е по темата това ...
Няой има ли идея за направа или намиране на топлобменник ?
|
| Вто Окт 05, 2010 4:34 pm |
|
 |
|
kasparov
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
аз имам направен от мен такъв топлообменник, много е лесно. Моят е направен от пвц тръба Ф50 и колена, формата е меандър, вътре има 2 паралелно свързани медни тръби с диам. Ф10 - 12 и дължина 11м. Мога да снимам детайли, но не е върха, сега ако правя втори, бих го направил от полиетиленова черна тръба в която коаксиално се пъха медната тръба. В краищата тетки от готовите бързи фитинги. Общата дължина ще е пак 10-12 метра или повече, в зависимост от мощността на компресора, като цялото нещо се навива на витки с диаметър 1м за компактност. Дебита на водата е около 1м3 на час, а вътрешното тяло едвам смогва да разсее напомпената топлина. КОП-ът на климатика ще е максимално възможният, и с 1 изхарчен кВт може да се очаква поне 4 дори 5 кВт топлина.
За системата на dan: освен външното тяло ще трябва и вътрешно фреон-вода. Имаше и системи, които разкарват фреон на няколко точки, където може да се монтират малки вътрешни тела фреон-въздух.
|
| Вто Окт 05, 2010 5:04 pm |
|
 |
|
valioman
|
@Kasparow стана ми интересно ... ако не можеш да снимаш поне можеш ли да нахвърляш някаква скица?
Какъв компресор ползваш?
|
| Вто Окт 05, 2010 5:19 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
На това му се вика "термопомпа въздух-вода" и е съвсем друга професия с едни по-големи поялници.  По тоя въпрос се работи от много хора ,но защо ли всички все есенно време се сещат за това?  .
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... E%EC%EF%E0
|
| Вто Окт 05, 2010 5:32 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами той Каспаров помогна на един друг наш приятел да се оттърве от повреден климатик  инвертор 9-ка или 12-ка не помня точно. Отрязаха му външната серпентина (именно тя беше спукана) и оставиха само компресора и управлението. Вътрешното тяло си го монтираха както му е реда. Свързаха гореописаната самоделна "серпентина" и воала. Само дето аз не можах да го видя как работи.
А за температурата на земята - и 5 градуса да е пак е нещо. Щото нали се сещаш, че едно е да топлиш фреона с -20 въздух и друго с +5 вода. Лятото важи същата формула охлаждаш с +40 въздух или с +5 вода. А температурата на земята на 10-15 м в България варира от +10 до +15.
Американците където нямат подпочвени води, когато строят къща, правят 15-20 метрови сондажи под цялата основа през 1-2 метра, с ф20-30. Набиват някакви тръби и ги ползват тях по някакъв начин за топлообмен със земята директно. Ама това в БГ ще е извън бюджета на тия дето искат да правят икономии на енергия.
|
| Вто Окт 05, 2010 5:49 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Знаеш ли къде точно го правят това и имаш ли някакъв линк, защото аз нито съм виждал, нито съм чувал за такова нещо. Само в една книга за експериментални енерджи ифишънт къщи съм чел за такава инсталация, но е било само една сонда, а не през 1-2 метра.
Иначе тук природната газ е толкова евтина, че с хубава инсталация за отопление (forced air с 96% ефективност) топля в Чикаго къща от около 250 квадрата до 22 градуса Целзии за около 150$ в най-студените месеци (температурите падат до минус 30 градуса като стой та гледай), а през останалите се върти сметката около 100$.
|
| Вто Окт 05, 2010 7:28 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами ни линк, ни нещо друго. По Дискавъри го даваха. Беше някъде по на север и строежа беше някаква детска градина или нещо от тоя сорт. Нямаше изкоп за основи - за основа набиваха пилони и същевременно сондираха и пускаха тия тръби. Ама там не говореха за експеримент а за реална инсталация с термопомпи предимно за отопление.
Нестига дето заплатите ви различни ами и тука някой ако каже че ще стопли 60кв.м. със 150$ ще го анатемосат.
|
| Вто Окт 05, 2010 10:23 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
http://www.youtube.com/watch?v=jmn21pQA ... =geosearch
Значи сондите не са 10 а 100метра и са няколко десетки. Но това е някакъв спонсориран проект за възстановяване на торнадо-град. Освен това е подходящо само за селяните - гражданьете нямат толкова имот. 
|
| Вто Окт 05, 2010 10:56 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Мне, не е това. Онези дупчеха на сравнително плитко и под самата сграда, преди да започнат с леенето на плочите. Дупките бяха около 40-50 (ако не и повече). Сградата със сигурност си спомням че беше някаква комунална - детска градина, старчески дом ... нещо такова.
едит : майтапа на страна ама този дето прави дупките на каспаров от няколко години се кани да прави сондажи в мазето си. Ама вода ще извади на 10-тина метра най-много. Той даже беше почнал ама стигна до камък и с тогавашната си сонда нямаше как да продължи. Със сегашната може, ама ходи да копа за вода цяло лято.
|
| Вто Окт 05, 2010 11:16 pm |
|
 |
|
kasparov
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
valioman
от тази схема би трябвало да си представиш как е направено.
В момента не го ползвам защото още не съм намерил елегантен начин да изпомпвам
водата от сондажа, която излезе на 12 м дълбочина. Искам да може да работи денонощно
и да не консумира повече от 150 вата.
|
| Сря Окт 06, 2010 12:12 pm |
|
|