| Автор |
Съобщение |
|
emilvtc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 Step motor position indicator
Трябва ми да следя управляващите сигнали DIR и STEP на 4 стъпкови мотора на една хоби-CNC машина, за да мога да дисплейвам на индикатори актуалните координати на машината. Управлението на машината е от PC посредством паралелния порт. Управляващата програма е MACH3. Максималната честота на STEP сигналите не надхвърля 1-3kHz.
Та въпроса е как най-интелигентно и най лесно да реша проблема?
Единия вариянт (може би най-елегантния) е в едно CPLD да синтезирам реверсивни броячи, които да се управляват от STEP и DIR сигналите и които да се четат от микроконтролер.
Мислех си и за изцяло софтуерна реализация - с един микроконтролер да "полирам" сигналите и софтуерно да им правя обработването. Микроконтролера мецдувременно трябва да управляваи опреснява и 30 разрядна 7 сегментна индикация, Този вариянт ако е възможен е за предпочитане.
Ако перформънса на процесора не стигне - мога да разделя задачата на 2 или повече процесори и пак изцяло софтуерно да реша проблема.
Вариянта с дискретна логика извън процесора не ме кефи поради големия брой чипове.
Може ли да ми предложите някаква идея за решение на проблема ми?
|
| Пон Окт 04, 2010 7:36 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Само софтуерно. Това е толкова лесна задача, че дори и без микроконтролер ще стане - един PIC е достатъчен.
Забележка: Като написах "PIC" и чекерът го подчерта с червено, нещо не го одобрява май ...
Пускаш двата сигнала на два пина, като този, който е "CLOCK" да ти генерира прекъсване. В прекъсването четеш "DIR" и инкрементираш / декрементираш броячите. И така 4 пъти.
|
| Пон Окт 04, 2010 8:53 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Лошо, PIC има само 3 външни прекъсвания. Може да се наложи да се "емулира" четвърто. При мен чекера не го подчертава ?!?!
30 динамични 7сег. съм правил - става. Ама няма да се мине без малко 74HCxxx (595 върши чудна работа). И за да докарам честота ги карам по сегменти, а не по цифри.
|
| Пон Окт 04, 2010 10:03 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
При включен Backlash compensation няма ли да се получи разминаване между
показанията на уреда и това, което е изписано на екрана на Mach3?
|
| Пон Окт 04, 2010 10:32 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Относно Backlash compensation - наистина ще има разминаване при положение, че се използва. Това предполагам може да се компеенсира ако се заложи корекция при смяна на посоката на движение и в "индикаторната" система която мисля да правя.
Понеже машината е със СВД-та се надявам Backlash compensation да не е необходима.
Повечето процесори имат прекъсвания PIN CHANGE NOTIFICATION. Евентуално тях мога да използвам.
Относно индикацията мисля каскадно да свържа 4094 регистри и през SPI да ги зареждам. Индикацията мислех да е динамична 5 реда с по 6 сегментни индикатора на ред. Във всеки един момент свети по един индикатор от всеки ред.
Още не съм разучил в детайли MACH3-то, но ще го направя в най-скоро време.
|
| Пон Окт 04, 2010 10:47 pm |
|
 |
|
bateAz
|
Не знам за кой PIC говориш, но аз на времето ползвах ( СРАМ! ) един с две или три външни, като за повече ползвах кепчъра да прекъсва като първо "допълнително" и серийния канал като "второ". Лошото е, че серийният канал прекъсва само по заден фронт, ама пак е нещо.
Като се замисля, и в задния фронт има някакво очарование, стига да ти дадат да подадеш такъв сигнал ... 
|
| Пон Окт 04, 2010 10:48 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами всички 18-ки имат 3 с настройка преден/заден фронт. Има и едно общо за 4 пина ама те нямат настройка по фронт и е леко кьораво. Може да се ползва и входа на таймер1/3 - там пък трябва да слагаш таймера на $FFFF и пак ще реагира само на един фронт. Ама аз правя дреболийки а и другата работа не ми дава мегдан да мина на по-горна стъпка. Надявам се скоро и това да стане.
Преди около година правих едно управление дето трябваше да може да мери 5 входа за обороти - пет 12-ки, общ клок 32,768kHz, всичките на SPI. Стана чудно. Даже и малка част от сметките ги оставих на 12-ките.
|
| Пон Окт 04, 2010 11:09 pm |
|
 |
|
bateAz
|
MSP430 може да има до 27 входа ...
|
| Пон Окт 04, 2010 11:15 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Точно при СВД си имаш чуден луфт.  Не помня вече, ама може и няколко десети от милиметъра да отиде.
|
| Вто Окт 05, 2010 3:05 am |
|
 |
|
emilvtc
|
Какво говориш ? Да не се бъркаш с гайка и винт с трапецовиден профил, а не със съчми?
Според мен ако СВД има луфтовете за които говориш, то следва да се замени веднага с нова.
Нещо повече, съчменовинтовите гайки имат възможност за натягане (обикновенно само при двойните е така), така че при тях не би следвало да има никакви (или наистина много малки) луфтове ...
|
| Вто Окт 05, 2010 10:29 am |
|
 |
|
xor
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Ное 11, 2005 9:30 am Мнения: 142 Местоположение: София
|
 Re: Step motor position indicator
Не разбирам защо трябва да дублираш нещо което го имаш вече в MACH3.
Защо просто не гледаш координатите на дисплея на компютъра???
|
| Вто Окт 05, 2010 10:53 am |
|
 |
|
emilvtc
|
А-ми за удобство например.
Освен това за възможност и за ръчен режим (автономен без PC).
|
| Вто Окт 05, 2010 11:16 am |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Нещо такова ще ти трябва също
[/img]
|
| Вто Окт 05, 2010 12:13 pm |
|
 |
|
woody
|
Среднощен пост с объркан порядък (то наистина е за изхвърляне такова).  Стотна имах предвид.
СВД си бяха, мерил съм ги с часовник и после проверявал отново след компенсирането.
Чувал съм за машини с точност в микрони, но не съм виждал - комбинирано винаги се събираха грешки в стотна и нагоре като краен ефект. Не че няма такъв хай-тек, ама явно не е за всеки.
|
| Вто Окт 05, 2010 2:12 pm |
|
 |
|
woody
|
|
| Вто Окт 05, 2010 2:14 pm |
|