|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:04 pm
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
@juzisound, не само че бързаш ами май нещо ни пързаляш
Освен ако ST не са омазали нещо ситуацията дето описваш граничи с абсурдното... Поне при атмел най-бързата периферия е hi speed multimedia controler-а... Бърз, бърз ама колко да е бърз? По памет бачкаше до 50-60MHz и хвърля 4 бита/на клок демек около 200Mbit/s. Само че ти трябват 8 такива периферии че натовариш паметта на 100%, т.е. 8 парчета по 4 бит = 32 бит трансфер на клок...
Само дето няма 8 мултимедии... а другите 20 периферии дето имат ДМА-та взето заедно трудно ще докарат колкото една мултимедия... Или в най-добрия случай всички периферии пуснати на шест, ще натоварят с 10-20% трафика към паметта.
А 10-20% винаги има свободни, щото ядрото си има отделни шини и освен ако не циклиш load/store няма как да стане. Всъщност може, ако си тръгнал да изпълянваш код от паметта, ама това си е също безумие 
|
| Пон Окт 04, 2010 4:41 pm |
|
 |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Ами ако ВИ пързалям - значи и аз се пързалям... - което е напълно възможно де.
За какво става въпрос:
Аз ползвам SDIO модула - който го има само в този модел процесор. Той работи на 24мХз и чете сектори от картата - по 512 байта.
Четенето става в няколко различни двойни буфера - примерно 8. Двойни - защото от едната част на буфера процесора вади данни - байт по байт, а в другата - ДМА контролера слага данните които пристигат от SDIO модула.
При честота 48кХз - каквато ползвам - успявам да ползвам до 8 такива процеса едновременно. Това ще рече че чета от картата 8 потока от по 96000 байта в секунда всеки и ги пиша в рама. Отделно от това чета от рама други 8 потока - пак със същата скорост, миксирам ги и ги пращам по I2S навън. Естествено правя и други неща - ама това е основното. До 8 процеса - добре. От там нататък - вече не става. Проблема е, според мене де - че броя на обръщенията към рама става огромен. Обръщенията са по принцип 2 вида - на процесора - за четене - кратки и чести, и на ДМА-то - за писане в рама - по-редки, но по-дълги. Та при голямо натоварване става така, че се налага да се изчакват.
Стигам до тоя извод, защото съм пробвал и двата процеса по отделно - и постигам значително по-високи резултати, а и имам разни други коствени наблюдения по въпроса.
Не е възможно предварително да се знае кои сектори от картата ще трябват - за да се ползва някакво схема на кеширане на четенето или заявки за четене на няколко последователни сектора, както и не е възможна предварителната обработка на така получените данни от картата - преди да им е дошло времето - с цел някакво буфериране и намаляване на обръщеията. Демек някакви генерални оптимизации не могат да се направят.
Нищо не пречи да бъркам някъде де - ама за сега така мисля.
|
| Пон Окт 04, 2010 11:03 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Виж сега... сметката е проста. В най-добрия случай твоите 8 потока са ти 1MB/s, това към паметта е нищо и половина. На колко ти бачка проца? На 24 или 48 МHz? В единия случай имаш 100 в другия 200MB/s. Как точно с 1-2% натоварване успяваш да задръстиш системата ?
Проблемът ти е някъде другаде... може би си блокираш прекъсванията или се бавиш нещо с презареждане на ДМА-та... не знам
На теория има и друг вариант, ама не вярвам ST чак такава простотия да са направили.... Куртекс ядрото е с 3 шини от тях две са важните - едната за код, другата за данни. Ако са ги обединили двете смятай че са спънали коня отвсякъде, защото няма кеш и само извличането на код натоварва до към 100%. Ако и арбитрацията им е кофти с тия трансфери байт по байт наистина и от малко камъче ще обърнеш каруцата. Но пак казвам, *не вярвам* да са направили такава простотия...
Обикновено се прави друго - две AHB шини, едната за флаша другата за RAM и ядрото няма грижи. Обаче всякакви външни мастери остават леко хвърчащи.... Става супер сложно един мастер да се арбитрира към две шини. При Луминари е така и те за по-просто са направили ДМА да бачкат само с едната шина, демек не може да пуснеш ДМА от флаш.
Тъй като са замисля може би не е чудно ако ST наистина са обединили двете шини, като ми остане време ще ги прегледам... Иначе аз затова казвам че само Атмел знаят кво правят. Куртекса им е една шина ама 4 layers, демек 4 мастера могат едновременно да бачкат с различни слейвове. Такава шина няма задръстване, въпреки че са 20+ ДМА-та...
|
| Вто Окт 05, 2010 12:21 am |
|
 |
|
juzisound
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Процесора работи на 73.728 MHz - щото само така мога да получа точно 48000 и да остана на честота най близка до 72 MHz.
Ето я организацията на STM32
От схемата се вижда, че:
1. за да стигнат данни от SDIO до SRAM трябва да се мине през BUS MATRIX, като инициатор и мастер на трансфера е DMA2.
2. за да може ядрото да извлече данни от SRAM, данните пак трябва да минат през BUS MATRIX, като мастер на шината тогава е ядрото.
До колкото аз го разбирам - BUS MATRIX не може ЕДНОВРЕМЕННО да работи с 2 мастера. Да!!! Има 4 възможни мастера - обаче винаги работи само единия от тях - като има арбитриране по Round Robin схема, която гарантира, че никой от мастерите няма да заеме цялата шина и да запецне напълно останалите.
Отделно от това - ядрото по същото време основно чете и от време на време пише данни в куп други променливи - като явно достъпа до тях пак става през тоя BUS MATRIX, което няма как да се пренебрегне. Никъде не успях да намеря точно колко е пропускателната способност на BUS MATRIX ама не виждам що да не може да се задръсти от описания трансфер. Надявам се да не съм прав де - щото така ще има много път за оптимизации.
Отделно от това - другия проблем. Ако искам да извличам често стойности от таблица - от де идват тогава тия данни. Според мене от флаша по ICODE шината. Да - ама там между флаша и процесора има буфер - заради четенето на флаша на страници. Та за да прочета нещо което не е част от текущо заредения буфер - в който са инструкциите изпълнявани в момента - сякаш трябва да се зареди нов буфер съдържащ адреса който ми трябва - и после да се върне пак стария - че да си продължа от там дето съм стигнал. Незнам дали е точно така - но аз така си го обяснявам, защото четенето от ROM таблица става много много бавно.
Нека някой разбирач, да ни светне ако не съм прав.

|
| Вто Окт 05, 2010 10:03 am |
|
 |
|
fan
|
Какви данни вървят по ICODE?  Вземи малко поразсъждавай, и прочети за AHB и APB шините! В случая AHB шината е Lite и е Single master. Там вървят паралелно адрес и данни и е на честотата на ядрото. Навързани към нея през Bus Matrix са флаша рама и DMA. Докато APB1 и APB2 са с последователно предаване на адрес и данни, съответно на половината и на честотата на ядрото. Към тях са навързани перифериите. Изхождайки:) от това, вече може да се правят съответните изводи.
|
| Вто Окт 05, 2010 10:44 am |
|
 |
|
juzisound
|
Знаех си аз - че има разбирачи тука.
Да разбирам, че по ICode вървят само инструкции, а ако чета данни от флаша - ще се върнат в ядрото по DCode? Така ли?
Ако може малко по-подробно, че вече почвам да се заплитам - ама яко.
Чопли ме и един друг въпрос - защо SDIO е вързано там дето е вързано - направо на AHB? То не е ли и то периферия?
|
| Вто Окт 05, 2010 11:42 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Картинката е много подвеждаща и трябва да се провери. По принцип "bus matrix" е матрица позволяваща повече от един канал едновременно (естествено различен мастер и различен слейв). Но ако беше истинска матрица ICode и флаша няма логика да са отделно.. Тъй че най-вероятно си е прост мултиплексор и както казваш  Така стигаме до варианта с двете шини - ICode <> флаш и матричката с DCode/System/DMA<> RAM/AHB... Подобно е и при Луминари. Но това не обяснява твоите проблеми, защото ядрото не натоварва RAM повече от 50-60%, а ти повече от 1% Шините винаги са синхронни спрямо ядрото  Честотата на която бачкат е кратна на системната и не по-висока от най-бързите мастер и слейв. Демек виж колко бърза е RAM, ако тя може да бачка без wait states значи бъс матричката трябва да е на 72MHz. Ако не, значи си на 36MHz.
Не го мисли това... Иначе буферите на флаша са заради бавния достъп, но и ядрото е предвидено за това и то също си има prefetch buffer.
Буферите на флаша служат са по-бърз prefetch, но за данните нямат ефект (освен ако не четеш с load multiple).
Проблемът в случая не е в конфликта, а в забавянето на данните, щото като се вкарат wait states се блокира конвейра, съответно той не иска prefetch (прекалено къс е).
С други думи ако сложиш два флаша - един за данни и един за код - скоростта няма да се вдигне изобщо, въпреки че няма да имаш конфликт.
Проблемът с конфликтите се появява при бързите памети. Тогава статистически една шина би се натоварила някъде 120-130%. Само кодът ако е поредица от 32-бит инструкции ще ти е 100%.
Просто ядрото затова е с отделни шини, защото има възможност да обработва по една инструкция и по един даннов трансфер на клок. Разбира се двете не винаги се случват едновременно. Голяма част от инструкциите са 16 бит, т.е. един prefetch на два клока и голяма част от инструкциите не са load/store...
|
| Вто Окт 05, 2010 11:50 am |
|
 |
|
miro_atc
|
По принцип да... но не забравяй, че в самото ядро има бъс мултиплексор Иначе да, ICode е за инструкции, но както забелязваш тя не е вързана към RAM и ако го нямаше мултиплексора в ядрото нямаше да можеш да изпълняваш код от RAM на това ST
AHB е бърза шина, което значи отделни адреси, отделни данни, бързи декодери и т.н. Демек скъпо удоволствие от което повечето периферии не се нуждаят, затова вместо да опъваш сума си жица към всяка периферия всички охлюви се изнасят на проста периферна шина с малко сигнали и може да ползваш бавна логика щото имаш цял клок да си декодираш адреса, данните са на следващия
А за SDIO явно са преценили че е бързо, ама пак ти казвам - бързо, бързо - колко да е бързо 
|
| Вто Окт 05, 2010 12:00 pm |
|
 |
|
fan
|
juzisound, пич от къде изрови тази картинка, че и я коментираш?!
Ето ти за твоя случай картинки:
|
| Вто Окт 05, 2010 1:02 pm |
|
 |
|
juzisound
|
Е как от де?
RM0008 Reference manual - страница 41.
|
| Вто Окт 05, 2010 2:55 pm |
|
 |
|
fan
|
Изтегли си RM за "Medium-density performance line" и зяпай там  ! Контролера ти трябва да е STM32F103RB
Medium-density performance line:
http://www.st.com/stonline/products/lit ... /13587.pdf
И съм сигурен, че ти е софтуерен проблема. Явно концепцията за програмиране на микроконтролери я бъркаш с такава за писане на програми на PC.
Хардуера ти е предостатъчен за да покрие задачките без задръстване на шините!
|
| Вто Окт 05, 2010 3:14 pm |
|
 |
|
juzisound
|
Аааа - не е тоя!
Процесора е STM32F103RET6 - ама то все тая. И това дето даваш линк са спецификациите - а не документацията. Тя е един друг доста по-обемист файл.
Относно софтуерните проблеми - ами преди това правех същата постановка с един dsPIC 30Fxxxx който го дават около 30MIPS.
С него същата горе долу постановка работеше с максимум 2 потока от тия дето описах преди малко.
Тоя STM32 е с производителност 90 MIPS - и ми изглежда нормално да може да се справи с 8 потока. Не трябва сякаш да очаквам много повече от него.
|
| Вто Окт 05, 2010 3:26 pm |
|
 |
|
fan
|
Ми, сори! Ама ти ме вкара в заблуждение, защото в пост от предната страница си дал линк на кит с STM32F103RB струва ми се!? 
|
| Вто Окт 05, 2010 3:33 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
@juzisound,
Стига, тия "потоци" са ти 1 MB/s и ако наистина ги прехвърляш на сектори от 512 байта с DMA са точно едно нищо...
Търси къде бъркаш в софтуера  Сигурно нещо като превключваш задачките не е както трябва...
|
| Вто Окт 05, 2010 3:44 pm |
|
 |
|
juzisound
|
Абе то прехвърлянето е само за обяснение. Иначе по отношение на четенето - да - само се чете. Обаче после при извличането, на всеки поток му се правят линейна интерполация, обвиваща крива, скалиране и още куп други изчисления. Отделно от това, потоците се смесват и на смесения сигнал се правят още куп обработки. Нещата не са така прости както изглеждат на пръв поглед...
Въпроса е, че ако си представя че съм разделил двете задачи - по четенето от картата и писането в буферите като първа част и съответно извличането от тези буфери и по нататъшна обработка като втора, - която и от частите да натоваря повече - и веднага започва да страда и другата. Между тях няма нищо общо - освен Bus Matrix. Тоест процесора няма никаква разправия с ДМА-то и картата - директно. Той си се занимава само с рама - да си чете и да си обработва. DMA-то само обработва заявките за четене - със скоростта с която може - тоест възможно най-бързата. Заявките съответно ги прави ядрото - ама не директно - а като просто активира прекъсвания - които обаче са с по нисък приоритет от прекъсването за извличане...
Сложна е тя мойта - а как добре си беше с пиковете 
|
| Вто Окт 05, 2010 4:04 pm |
|
|