|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:50 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Informer
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Яну 29, 2007 2:11 pm Мнения: 16 Местоположение: София
|
 ARM LPC миграция
Здравейте,
След като навъртях повече от година опит с ARM7 и CotexM3 на NXP, някак си ми омръзна от техните недомислици и простотии. Последната беше с RTC-то на LPC17xx серията, цитирам "The Real Time Clock (RTC) does not work reliably within the temperature specification.", да не говорим колко е капризно и нестабилно и при стайна температура, представям си какво става при крайни условия. Има и доста други неща които ме дразнят, но да не изпадам в подробости...та въпроса ми е, загледах кортексите на STM, дали някой има опит с тях да ме посъветва дали да мигрирам лека полека към тях или да се радвам на кратките ерата шитове на филипс  Предложения за кортекси на други фирми също се приемат 
|
| Нед Окт 03, 2010 5:53 pm |
|
 |
|
dumfree
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пет Юли 01, 2005 10:46 pm Мнения: 229 Местоположение: Гложене/София
|
А, като изключим, че и аз много се възмутих за RTC-то друга явна простотия има ли, защото ние ще минаваме на cortex m3 и аз точно към LPC17xx съм се залетял, ако има нещо не като хората - докато е време да сменям концепцията.
|
| Нед Окт 03, 2010 9:11 pm |
|
 |
|
head_up
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
абе не знам за повечето позващи ARM, ама тия от NXP доста бързо си чистят бъговете - на втората ревизия са читави, на третата са слънце, а и от впечатления не се мотат много докато изкарат следващата ревизия. е*а ли го, по принцип не се залага на сериозно изделие с първа ревизия на някой контролер, щото почти сигурно гризваш дървото от към бъгове. чакаш малко, после ползваш. до тогава - в каквото си сигурен. поне аз съм на тоя принцип...
|
| Нед Окт 03, 2010 9:23 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Ако бягаш от бъгове и недомислици едва ли ще ти харесат луминари-тексас... Според мен най-читави неща правят Атмел или по-точно се очаква да направят, щото вече 1 година са само на семпли...
Което е много странно, ако беше друга компания да кажеш че правят тестове, ревизии, оправят бъгове... Да, ама атмел нямат такъв навик, те квото пуснат тва е. Като открият бъг просто го документират и след това го възпроизвеждат в следващите чипове, за да не се налага да променяш софтуера
Сега сериозно, куртексите на Атмел изглеждат много изпипани. Не съм ги опитвал още, но съм склонен да вярвам че няма да има изцепки. На времето с АРМ7 имаха недомислици, но тогава още прохождаха с 32-бит. Сега след толкова много АРМ7, АРМ9, техния AVR32 мисля че с куртексите няма да има изненади. Още повече, че те въртят една и съща периферия на различните ядра.
Няма къде да сбъркат просто, но нека да не ги "подценяваме"
За ST-тата нищо не мога да кажа... и те би трябвало вече да имат достатъчно опит (3-то АРМ ядро). То и филиповци и те с опит, ама тяхното е друго... на тях всеки чип като че ли е правен от различни екипи и явно тия хора не се познават. Така и 1000 чипа да направят няма как да се натрупа опит.
|
| Нед Окт 03, 2010 10:35 pm |
|
 |
|
fan
Ранг: Почетен член
|
Та miro_atc, като поде темата за Атмелските кортекси. дали си успял да се добереш до семпли от тях? Вече 5 месеца се надявам да получа семпли и нищо!?  Иначе са пуснали уж две развойни платки с U и S серията?!
|
| Нед Окт 03, 2010 11:37 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
 Re: ARM LPC миграция
Леллеее какво полека-лека да мигрираш направо бягай като от чума от тях. Щом RTC-то е такава издънка, представям си подробностите какви са.  Въобще загубил си цяла година, достатъчно време за да губиш повече и да робуваш на някакъв избор на платформа. Не заслужаваш това. Заслужаваш най-доброто  ... някакси 
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Пон Окт 04, 2010 12:33 am |
|
 |
|
Informer
|
Аз си свърших работа и с тези дървета, но аз искам да се развивам към по-добро
Ще систематизирам някой от впечатленията си набързо за хората които ще се чудят дали да заложат на филипс:
Започвам с положителните страни:
+ Доста хора ги използват следователно има доста разписан код от които човек да се учи.
+ Поддържат ги повечето известни ИДЕ-та защото са популярни, разбира се.
+ Има много дев китове с тях
+ Стабилни са, тръгне ли веднъж, не спира лесно
+ Горе долу добра периферия, бърза и сравнително лесна за програмиране. В 17хх серията конфигурирането на изходите е добра екстра.
Май с това им се изчерпват плюсовете, а сега минуси:
- Кофти даташитове, неясни и писани с копи пейст от къде ли не. Някой неща само с налучкване се разбират.
- Тъпа подредба на краката на процесорите и купища идиотски изводи заемащи излишно място. Пример: Взимаш 80 краков процесор и се надяваш да адресираш наведнъж 16 шини, но уви, изводите следват своя нелогичен ход и през 4-5 им се прекъсва бройката
- Кофти е тоя бъг на RTC-то и за съжаление го имат всички от 17хх серията. Доколкото разбрах са се престарали с усилието си да го направят с много ниска консумация и това им е изяло ушите.
- Сериен боотлоадер, в ST си имат USB например, а при тия трябва да се разписва къстъм.
Накратко това е, има и други неща които съм преглътнал или съм забравил...
Иначе май наистина хората които са проектирали кортексите не се познават с хората работили на АРМ7 
|
| Пон Окт 04, 2010 8:58 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
 |  |  |  | Informer написа: Аз си свърших работа и с тези дървета, но аз искам да се развивам към по-добро Ще систематизирам някой от впечатленията си набързо за хората които ще се чудят дали да заложат на филипс: Започвам с положителните страни: + Доста хора ги използват следователно има доста разписан код от които човек да се учи. + Поддържат ги повечето известни ИДЕ-та защото са популярни, разбира се. + Има много дев китове с тях + Стабилни са, тръгне ли веднъж, не спира лесно  + Горе долу добра периферия, бърза и сравнително лесна за програмиране. В 17хх серията конфигурирането на изходите е добра екстра. Май с това им се изчерпват плюсовете, а сега минуси: - Кофти даташитове, неясни и писани с копи пейст от къде ли не. Някой неща само с налучкване се разбират. - Тъпа подредба на краката на процесорите и купища идиотски изводи заемащи излишно място. Пример: Взимаш 80 краков процесор и се надяваш да адресираш наведнъж 16 шини, но уви, изводите следват своя нелогичен ход и през 4-5 им се прекъсва бройката  - Кофти е тоя бъг на RTC-то и за съжаление го имат всички от 17хх серията. Доколкото разбрах са се престарали с усилието си да го направят с много ниска консумация и това им е изяло ушите. - Сериен боотлоадер, в ST си имат USB например, а при тия трябва да се разписва къстъм. Накратко това е, има и други неща които съм преглътнал или съм забравил... Иначе май наистина хората които са проектирали кортексите не се познават с хората работили на АРМ7  |  |  |  |  |
Баси наистина са много зле тези процесори.  Дървета от всякъде...
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Пон Окт 04, 2010 10:08 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Виж някой чужд дистрибутор... тук не знам друг освен Акерман, а пък те от 10 кладенеца вода ще ти донесат, само и само да не поръчаш Атмел ами Луминари....
Така мислиш щото не си видял истинските дръвчета
Как ти звучи контролер от тоя клас да излиза от ресет с 3W консумация
Поне при АРМ7 такова чудо не бях срещал, трябва с 220V да го захраниш, че да има чак такава консумация 
|
| Пон Окт 04, 2010 10:56 am |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
За боклука...
Що не погледнете тези?
Има какви ли не работят стабилно. Изненади няма.
|
| Пон Окт 04, 2010 11:23 am |
|
 |
|
juzisound
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Аз гласувам за ST.
Вече повече от година се разправям с тях - и съм много доволен с 2 малки изключения.
Едното е АЦП - дето си прави една магария - която може и моя да е - ама така и не се изясни въпроса. При натрупване на повече стартирана периферия - и тук е интересното, че независимо каква - просто над някаква критична точка - АЦП-то му се побърква и побърквацията е еднаква за всичките АЦП-та и за всички канали. Какво ли го не правих - няма оправяне. На хардуер прилича - щото софтуерно толкова съм му баял - че все трябва да съм го улучил правилното решение. До оправия така и не се стигна. Добре че може да се стартира едновременно конверсията на 2 АЦП-та - та глупостоте на едното да служат за корекция на другото. Да вметна, че става въпрос за 64 пинов корпус - на който референса го няма изведен отделно. При другите модели може и да не е така. Не съм пробвал.
Другото дето не ми харесва е, че ако имам много натоварен трансфер на даннип през ДМА примерно, ядрото се запъва да си вади инструкциите щото ще се избият с ДМА-то кой да ползва шината. Верно че е направено да не запича нито едното нито другото - ама си пречат. То това е въпрос повече на архитектура де...
От всичко друго отзивите ми са само положителни. Не че съм подкарвал цялата периферия де - ама повечето...
Държи и на овърклокване пущината - и не се оплаква. 
|
| Пон Окт 04, 2010 11:24 am |
|
 |
|
Informer
|
Това е мега странно, което го разказваш, няма ли споменато нещо за това в ерата шита? Други хора по форумите имат ли го като проблем. За мен е много важно периферията да работи надеждно, АДЦ-то особено... Ти ще ме откажеш направо.
|
| Пон Окт 04, 2010 1:05 pm |
|
 |
|
juzisound
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Ами никъде не пише нищо за подобен проблем. Много търсих - включително из форума на ST. Странното е, че ползвам направо едно китче. Е това http://cgi.ebay.co.uk/MCU-MODULE-ARM-Cortex-M3-STAMP-STM32F103-512-/270605859007?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3f015db8bf. Директно го бодвам в дънната платка и така...
Както вече споменах - това е такава версия на процесора - при която референса на АЦП-то е свързън към аналоговото захранване. Няма го изведен отделно. Имам колега - напълно независим от мене - разбирай работи по съвсем други проекти - съвсем различен код - даже в друга страна, който също ползва това китче. И той има същите проблеми със АЦП-то. Имам някакво чувство, че тия жълтурки са изкупили някаква скапана серия процесори и слагат тях по китчето. Знам ли.... Невероятно звучи - ама пък и никой друг да не се оплаква от същото...
Иначе платката на кита изглежда добре опроводена - не е от това. Пускал съм дори отделни проводници от захранването директно до пина на процесора - все тая. На мене АЦП-то ми е само помощно и на ми трябва голяма точност - та ми върши работа и така. Предполагам - щом други не се оплакват от същото - явно проблема може и да е при мене или в китчето или и аз незнам де...
Иначе отзивите както казах са изцяло положителни. Моето мнение е, че периферията на ST е много добра. Нищо друго от нея не е направило и грам проблем. Каквото пише - това става. Лошото е - че верно документацията е малко писана така -сякаш всичко ти е ясно от преди и са описани само конкретните особенности за конкретния процесор. Някак не почва от най-ниско ниво. Ама все пак ... щом аз съм се оправил - значи става. 
|
| Пон Окт 04, 2010 1:25 pm |
|
 |
|
БатеВаньо
Ранг: Новодошъл
|
Не, не съм забелязвал нищо подобно на това, което juzisound описва.
Ползвам тези чипове откакто ST ги пусна и не съм имал проблем.
Изполвал съм ADC-то заедно с всичките UART-и (и 5-те, като някои през DMA-то), двата SPI, I2C и поне 3 или 4 таймера. На ADC-то съм ползвал както нормалните, така и инжектираните канали - всичко работи, както е описано.
Като общо мнение съм доволен от тези чипове. Това, което е слабото им място, е бавната външна шина и това, че не може изрично да се избере коя от всичките периферни функции на даден пин се използва в момента (става дума за изходите). Това последното налага понякога голяма игра с пренасочване на периферните фунциии, за да могат да се използват повечето от тях.
А това, че DMA-то "краде" цикли от ядрото, е в сила само, ако се прехвърлят данни от Flash-а. Иначе, RAM-а и перифериите са на отделни шини и конфлик има единствено при опит за едновременен достъп от DMA-то и ядрото до дадена шина.
|
| Пон Окт 04, 2010 1:30 pm |
|
 |
|
juzisound
|
Вярно, че малко на бързо описах проблема с едновременния достъп на ядрото и ДМА-то до шината.
То в същност проблемите са 2 отделни.
Единия, че достъп до SRAM по едно и също време имат или DMA-то или ядрото. В моя случай - DMA-то чете от SDIO периферията и тъпче в буфер в RAM-a. Ядрото пък - вади от друг буфер в рама, обработва данните и праща към друга периферия. Проблема идва от това, че ако единия трансфер стане много натоварен - независимо дали писането от DMA-то - или четенето от ядрото - другия процес страда. То и няма как да е иначе де - ама си е гадничко. Хубавото е, че хардуерно e направено да не може нито едното нито другото да заемат на 100% шината и да запънат всички останали, така че макар и бавно - движение има на всякъде.
Другия проблем е, че като бивш и все още настоящ "пикоборец" - първата работа като ми излезне някаква сложна сметка е да си помисля - предварително изчисление и таблица в ROM. Хубаво - ама в случая - при STM флаша се чете на сектори - тоест достъпа до флаша става на страници с определена големина - а не чрез директна адресация. За целта има и спецялен буфер - за да може от флаша да се чете на страници - а ядрото да си вади инструкция по инструкция без да чака. Добре - ама ако таблицата ми е голяма и не се събира в една страница на флаша - то тогава за извличането на отдалечени елементи явно се налага ядрото да чака зареждането на цяла друга страница - само за да вземе стойността от един адрес примерно. Цялата работа вместо да се забързва - се затормозява ужасно. Незнам дали и при другите производители подхода е подобен - но при ST е така.
Въпреки всичкото казано - пак общото ми мнение е много положитело относно направеното от ST.
|
| Пон Окт 04, 2010 4:10 pm |
|
|