|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:39 pm
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Винаги цитирам едно изказване на един пич - да имат (и за индийците и за китайците се отнася) милиони добри инженери, но никога дори и 100 хиляди от тях няма да могат да създадат продукти като айфон и моторола дроид екс, които реално са създадени от екипи от под 10 човека  . Та стават идеално да аутсорснеш черния труд, но измислянето на неща още им е много далечно  .
|
| Пет Сеп 24, 2010 9:08 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Навярно е точно така - то и "good luck" с тоя проект дето 100к човека ще го разработват де - и
причината е проста, подобни продукти се правят всъщност обикновено от един човек, останалите му помагат.
Хората, можещи да направят от нищо свестен продукт (не да набутат в кутия готови неща и да пуснат
нещо готово да върви там и айде) са единици и нямат националност; та колкото и такива единици да
са родени в индия те или са стигнали до щатите и са направили нещо там, или ако са си останали
в тъмната индия никой не е и разбрал за потенциала им  .
Аутсорсването натам ако въобще е практично то е до ниво PHP, или някаква едва крепяща се мазня за
линукс и т.н.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Сеп 24, 2010 11:30 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Жалко, че някой е по изтрил страницата в wiki за Foxconn. Това, че са китайци не им пречи да са ODM. ODM означава, че не само произвеждат, но и дизайнват протуктите, като електроника, оставяйки парньорите им в Щатите, да дизйнат кутийката. Foxconn ми е любимата марка да дразня хората. Питам ги като са такива разбирачи да ми кажат кой дизайнва и произвежда:
Дънните платки на Интел.
Мак-мини, и-пад,и-под,и-фон на Ейпъл.
Компютрите на ХП и Дел.
Дънните платки на Zoostorm.
ПС2 и ПС3 на Сони.
Уииии на Нинтендо.
Х-бокс 360 на Майкрософт.
Телефоните на моторола.
Киндала на Амазон.
И рутерите на Циско.
Подобно е положението с Compal. Дизайнват и произвеждат почти всички лаптопи в света, само че под различни марки, за да има конкуренция.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Сеп 25, 2010 2:16 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
 |  |  |  | ike написа: Жалко, че някой е по изтрил страницата в wiki за Foxconn. Това, че са китайци не им пречи да са ODM. ODM означава, че не само произвеждат, но и дизайнват протуктите, като електроника, оставяйки парньорите им в Щатите, да дизйнат кутийката. Foxconn ми е любимата марка да дразня хората. Питам ги като са такива разбирачи да ми кажат кой дизайнва и произвежда: Дънните платки на Интел. Мак-мини, и-пад,и-под,и-фон на Ейпъл. Компютрите на ХП и Дел. Дънните платки на Zoostorm. ПС2 и ПС3 на Сони. Уииии на Нинтендо. Х-бокс 360 на Майкрософт. Телефоните на моторола. Киндала на Амазон. И рутерите на Циско. Подобно е положението с Compal. Дизайнват и произвеждат почти всички лаптопи в света, само че под различни марки, за да има конкуренция. |  |  |  |  |
+1
Тия, верно са железни, 3 машини съм сглобил с техни дъна, всичко изпипано до последната дупчица, до последния резистор, не само да работи надежно, но и красиво да изглежда. Пък нека са китайци(тайванци).
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Съб Сеп 25, 2010 6:42 am |
|
 |
|
sthx
|
Aми китайците първи пуснаха телефони с 2 сим карти и мина доста време "големите" в бранша да ги последват.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Съб Сеп 25, 2010 10:16 am |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
сериозно? любимото американското отроче е азиатска фантазия? е, тия завладяха света 
|
| Съб Сеп 25, 2010 10:49 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Това е доста наци, бре! Кучето скача според тоягата!
Днес със жената случайно попаднахме в международен колектив от готвачи и ресторантьори, повечето от по на изток от централна Европа. И като почна жената да им обяснява как се правят нещата всички се разцъкаха като часовници: как можело само с 2-4 човека персонал а те поддържали около 10 човека само да вършат работата на готвача и помощника му. Мии, няма кой да ги натисне нито да помисли кое е ефективното. Това обаче няма нищо общо с националността, по-скоро с нуждата.
|
| Съб Сеп 25, 2010 8:01 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
ike, разликата между дизайн на платки и софтуер и дизайн на концепцията на продуктите е от земята до небето. Виждаш например как всички копират Епъл - защо преди айфон никой не беше измислил такъв интерфейс, а? Що не го измислиха китайците, дето дизайнват супер платки и софтуер? Дизайна на платките и писането на софтуера е черната работа по реализирането на един продукт, който забележи - първо трябва да бъде измислен, а това все още се случва основно извън Китай  .
|
| Нед Сеп 26, 2010 12:01 am |
|
 |
|
mountaineer
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
Интересно съвпадение - преди няколко часа прочетох същото мнение в една книга, изразено със същите думи едва ли не:  |  |  |  | Цитат: Well, it so happens that America is currently far, far more creative than these nations of museumgoers and equation solvers. It is also far more tolerant of bottom-up tinkering and undirected trial and error. And globalization has allowed the United States to specialize in the creative aspect of things the production of concepts and ideas, that is, the scalable part of the products, and, increasingly, by exporting jobs, separate the less scalable components and assign them to those happy to be paid by the hour. There is more money in designing a shoe than in actually making it: Nike, Dell, and Boeing can get paid for just thinking, organizing, and leveraging their know-how and ideas while subcontracted factories in developing countries do the grunt work and engineers in cultured and mathematical states do the noncreative technical grind. The American economy has leveraged itself heavily on the idea generation, which explains why losing manufacturing jobs can be coupled with a rising standard of living. |  |  |  |  |
Авторът е ливанец, книгата е The Black Swan и се отнася за редки и непредсказуеми, но силно значими събития.
http://en.wikipedia.org/wiki/Black_swan_theory
_________________ Manners maketh man.
|
| Нед Сеп 26, 2010 12:40 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Nassim Taleb е голям пич и разбира се, че знам кой и съм чел негови неща, но в случая е просто съвпадение на еднакви мисли, т.е. не точно той ми е повлиял да мисля така  . Имам щастието за 5 г. да съм обиколил поне едно 75% от страната и да съм се срещал и работил с доста хора тук и ако човек е наблюдателен и може поне малко да мисли и анализира, лесно би стигнал до правилните изводи  .
Едно време, някъде преди 10 г. още като бях в БГ и работихме за един американец и бях казал, че един негов прототип на едно устройство е много смешен като изпълнение и не мяса на нищо, та тогава ми отговориха, че е важното някой да измисли идеята и да направи прототипа и после вече ще се намерят хиляди инженери и технолози като нас да го направят устройството красиво, надеждно и да хваща окото. Тогава гледах умно и мигах на парцали какви са тия глупости, дето ми ги плямпат, ама после сам се осъзнах колко съм бил смешен и глупав аз самия  .
Та наистина има една фирма в Китай, която произвежда на ишлеме всичката електроника на гиганти като Епъл, Дел, ИБМ и много други и прави огромни обороти, изразени в десетки милиарди долари, но тая фирма работи с 3-5% печалба и ако ги няма горните фирми, които имат печалба повече от 40% ще изчезне за месеци от лицето на земята. Епъл тия дни стана ако не се лъжа втората по пазарна капитализация компания в света - нека някой китаец да им сглобява джаджите  . И това е така с много други отрасли, не само с електрониката. И това го има и в БГ - нека някоя фирма в Гоце Делчев примерно шие костюми за Хюго Бос и ние да се тупаме в гърдите какви сме производители, докато тая фирма печели стотинки, а после Хюго Бос продава на такива цени, че дори и като направи 70% отстъпка в края на сезона пак е на печалба  .
Последна промяна Dimitar на Нед Сеп 26, 2010 2:11 am, променена общо 1 път
|
| Нед Сеп 26, 2010 2:02 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Dimitar прав си, че концепцията и организацията на софтуера е на Ейпъл, а китайците са свършили черната работа - производството и дизайна на хардуера.
Спорим за това, че китайците нямат нужното да правят иновативни протукти. Според мен могат, точно толкова колкото и американската нация (  ), но първо трябва да им задоволиш основните нужди - храна и подслон и след това, ще почнат да мислят за нови концепции въпреки, че е малко трудно да нахраниш, облечеш и подслониш над милярд човека. И второто е - марката. От къде сме сигурни, че в момента в някой китайски гараж не се произвежда телефон, който е по-революционен от ай-фона, но никога няма да разберем за него защото, не можем да му произнесем името и с цената си от $40 никой няма да го вземе на сериозно.
Аз всъщност не съм сигурен дали примерно Стиви не е казал на някой служител емигрант от Индия: "Искам концепция за най-продавания телефон"
И индиеца имайки ресурсите да се е захванал и да е документирал концепцията и да е казал на китайците да го дизайннат и произвеждат.
Между другото Индия и Китай имат атомни бомби от доста години и в момента обръщат поглед към космоса и търсят сътрудничество с руснаците за производството на пето поколение самолети.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Сеп 26, 2010 2:04 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Не можем да сме сигурни, защото не е важен само продукта, а цялата машина, която стои зад него. Още едно време Бил Геитс каза на Джобс, че не е важно какво точно продаваш и дали е добро, а как го продаваш и какво караш хората да мислят за него. Е отне му на Джобс десетина години, ама поне сега виждаме, че най-накрая е проумял какво му е казал Гейтс на времето.
Относно китайците - те ще изминат още много дълъг път, преди да почнат да правят сериозни неща. Не знам дали знаете, но в момента вътрешното потребление на Китай е само 35% от БВП на страната - всичко друго е от износ. И това е най-ниския процент от както има статистика на такива показатели и, което е още по-лошо пада постоянно - преди 10 г. е било 45%. За сравнение в България е 70% тоя показател. Айде сега помисли какво ще стане ако им падне износа с 10%, защото примерно американците вече не харчат и повечето китайски компании са с печалба 2-3%. Или пък какъв ръст на потреблението им трябва и колко години, за да стигнат средното за другите страни 70-75%  .
|
| Нед Сеп 26, 2010 2:17 am |
|
 |
|
Private
Регистриран на: Сря Мар 12, 2008 9:22 am Мнения: 1511 Местоположение: София
|
От съседна тема: Както се казваше на шега: "Светът ще свърши когато китайците разберат, че ядат само гарнитурата (ориза)" Дали ще ги подмине тенденцията от почти целият останал свят, че като открият вълшебството масово да живеят на кредит и да се простират извън постланата под тях черга, въпросното вътрешно потребление няма да литне в облаците? Не знам дали ККП ще има силата да удържи толкова народ да не потребява.
Американската нация има едно основно предимство пред всички други:
тя е компилация със съставки от цял свят. Привлекли са добри специалисти,
които са нахранени, задоволени и амбицирани за нови трудови подвизи.
Произходът на индивида няма значение, гледа се успеха на фирмата и на САЩ.
Комунистите имат лошия навик да не глезят учените и интелигентни хора и те
в един момент заебават патриотизма и отиват при добрата заплата и еднофамилната
къща с двата гаража. Китайците правят някакъв микс от комунизъм и капитализъм
и ако намерят начин да се грижат правилно за хората си, ще ги задържат,
иначе те закономерно ще отидат да си търсят щастието в друга държава.
_________________ -= All our life, we are beta testers =-
|
| Нед Сеп 26, 2010 4:18 am |
|
 |
|
sthx
|
http://novini.dir.bg/news.php?id=7149744
Цитат:
"Повечето от нас трудно признаваме истините. Пием много, похотливи сме. Завиждаме. Желаем на първо място материалното, докато отвсякъде е ясно, че изживяването е много по-ценно. Но дори пред себе си сме склонни да признаем тези неща само в тъмните самотни вечерни часове. Така Марк Гилбърт, колумнист на Bloomberg и ръководител на Лондонския офис на световната финансова медия, представя душевните противоречия в човека.
Не по-различно е колективното несъзнавано на финансовите пазари - обобщава Гилбърт. Знаем, че пенсионните системи са фалирали, че се задават водни войни, че Китай ще изпревари Запада, че Кейнсианските стимули раздухват инфлация, че златото казва нещо, че банките са също толкова безотговорни, колкото бяха и преди кризата.
Но да знаеш и да го признаеш са две различни неща. Финансовият експерт изрежда няколко табута - теми, за които много рядко се говори във финансовите медии, но които по-често трябва да мигат на инвеститорския радар.".....
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Нед Сеп 26, 2010 9:10 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Китай е измислил барута за фоерверки, а запада е почнал да го ползва за пушки  .
|
| Нед Сеп 26, 2010 5:33 pm |
|
|