|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:55 am
| Автор |
Съобщение |
|
Taner
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Юли 08, 2005 3:46 pm Мнения: 112 Местоположение: Пловдив
|
Светльо поръчай една ARM платка и за мен,
почерпката е от мен като дойдеш в Пловдив.
Или викаш по добре с PIC32 да се захвана.

|
| Чет Сеп 23, 2010 12:02 am |
|
 |
|
head_up
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
абе, не знам - който с каквото намери да си ляга, доста програмисти май предпочитат да си човъркат Средата 
|
| Чет Сеп 23, 2010 12:19 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Получих безплатния кита от http://www.circuitcellar.com , с кабелче, безплатен Web компилатор. Професор LPC1768.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Окт 04, 2010 4:23 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Напследък ST имат доста агресивна маркетингова стратегия към нискобюджетния девелопмент:
http://www.st.com/mcu/contentid-134-120 ... ldiscovery
Май все повече се обезмисля, човек да подхваща вече Микрочип/Атмега като за начало.... За ST целия девелопмент слиза в порядъка на 10-20$.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Окт 19, 2010 9:22 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Според мен работят на загуба, за да изчистят пазара.  Класическа схема. Като се махне конкуренцията, познай кво ще се случи с цените.
|
| Вто Окт 19, 2010 9:43 am |
|
 |
|
Цецо
|
Ми като имаш предвид кой им е конкуренция (краварите, атмел, NXP) , мислиш ли че могат да ги "махнат".....
По скоро се борят за пазарен дял, щото по мои наблюдения те са с най-малкия дял от куртексите (изключае атмел). Което е добре дошло за бедните български девелопери
Пък и взеха да се учат от Микрочип как се прави бизнес. Не беше далеч времето когато един девелопмент кит на "големите" в бранша струваше една европейска месечна заплата. През това време Микрочип продаваше на бедните развой почти без пари. Сега и "големите" почнаха да раздават развоя, щото покрай тая криза..... всички искат да са авто и комуникационния бизнес, ама няма толкоз пространство та да се облажат всички.
Като цяло Куртекса се очертава като много добра платформа за обща употреба, ниски серии, хоби и обучение. Девелопмента е без пари, чиповете са сравнително достъпни, правят се поне от 4 фирми.
Има и нещо друго, което прави прощъпулника за куртекс по-лесен за някой хора. Ако си учил някакво примитивно C програмиране за PC, много по лесно е да копаш на 32 битов контролер от колкото на някой пик, дето всичко е ...... странно за подобен тип хора. Това естествено важи за софтуеристи които "слизат" на ембедед програмиране. Ако си желзар който се качва нагоре - определено пика е доста по разбрана материя от 32 битовите контролери
Единствения проблем на Куртекса е че нямат спиране... М0, па М4.... Абе сопри се някъде за година-две та да вземем въздух мама му стара. Писна ми вече, всяка година нова платформа да уча.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Окт 19, 2010 10:54 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Е какво ти пречи да стоиш на M0 например ? Толкова ли ти е сложен хардуера, че ти се налага всяка година да сменяш платформата ? Ако е така, значи не си подбрал правилно платформата. Не че ти наливам акъл, ама аз като се спра на една платформа, докато не я изтискам като лимон не се занимавам с други, колкото и да ми ги хвалят.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Окт 19, 2010 1:06 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Мода 
|
| Вто Окт 19, 2010 11:09 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
От тези само TI (бих добавил и Freescale) трудно може да се махне, и то защото uC са им само страничен бизнес.  Атмел, микрочЕп (и NXP, ама по-трудно) заминават от раз. До някъде може да ги спаси известно време това, че вече има милиони дизайни с техни контролери, които трябва да се подържат, но с времето ще затихнат. Ако ST устиска да подържа тия цени дълго време, разбира се. 
|
| Сря Окт 20, 2010 8:52 am |
|
 |
|
Цецо
|
Не се изказвай неподготвен. Гробокопачите на Микрочип ги ровят от 20 години  :):) Факт е, че Микрочип бяха една от малкото компании които извършваха придобивания по време на кризата.
Пък и там дето ST отиват (като маркет), Микрочип и Атмел стигнаха преди 10 години  :):)
Абе знаем, че мразите Микрочип. Важното е да има класов враг нали така?
|
| Сря Окт 20, 2010 9:31 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Що да го мразя, сложил съм го наравно с Атмел, моите любимци.  Просто не си затварям очите пред истината.
|
| Чет Окт 21, 2010 2:33 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
А, майкрочип едва ли са заплашени, бизнесът им изглежда стабилен. Хвърлените сили
в посока аматьори (т.е. мераклии) и ученици предните десетилетия сега се изплащат.
Как инак да обясним популярността на едно от баш първите (ако не и първото въобще)
MCU-та като архитектура до ден днешен. То затова е криво, щото е правено с минимални
ресурси - и се ползва далеч отвъд това, за което е мислел човекът, който го е правил
тогава.
А тия STM ми предстои да ги видя със стабилен продукт, който да се задържи на пазара
без ежеминутни редакции. От десетилетия са така, не бих разчитал на тях за нещо
по-сложно от дискретни части - FET-ове и т.н.
Процесорите на Freescale, които съм залагал последните 20 години, все още човек може да
ги купи от магазина - и се произвеждат.
Та тия STM и пожизнено на загуба да продават пак надали ще имат особен успех, едва ли съм
единственият да забележи какви ги мажат (и аз съм напълно страничен наблюдател, представям
си какво имат да кажат тия, дето са им сърбали попарата реално). Кой би искал да му се
налага да доразработва продукта през целия му живот на пазара не ми е ясно, но явно
има хора съгласни и на това (не познали друго? примамени от ниската цена за влизане?).
Мене поне нуждата да се върна към нещо правено преди по-малко от 5 години ме докарва
до тотален freak-out (и аз по модерному да кажа, че ме докарва до бяс  ).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Окт 21, 2010 3:43 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Е не, глупостите дето правят са си съвсем в рамките на нещата. Не са повече от останалите (NXP, ATMEL, FREESCALE). Бъговете които са лесно отстраними се оправят в новите ревизии, тия дето са по чепати - ги пишем като "особенности" и ги оставяме за вечни времена.  Като всички в бранша. Едно поне му е хубаво - че ядрото се прави от ARM и там нещата са малко по ясни. Проблемите са основно грешки в проектирането на периферията.
Поне като слушам miro за краварския куртекс, то тоя на ST ми се вижда даже цвете
Между другото не са никак малка компания - като пазарна капитализация са по големи от Микрочип. Не знам как го постигат, щото аз досега силно комерсиален продукт с процесор на ST не съм срещал.
|
| Чет Окт 21, 2010 5:16 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ми навярно не от процесори са им баш парите, знам ли ги. Доста дискретни части
от тях съм купувал и са били по-евтини, а и не по-лоши от другите.
Но не съм заглеждал сериозно процесорите им де, та може и да не ги дооценявам.
Има ли ги сега на пазара процесорите им от преди 10-ина години?
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Окт 21, 2010 5:25 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Откъде да знам, аз до преди 3-4 години не знаех че правят и процесори 
|
| Пет Окт 22, 2010 10:19 am |
|
|