Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Фирми за автоматично насищане на платки 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Фирми за автоматично насищане на платки
Ако някой знае адреси, сайтове, цени, изисквания моля нека сподели информацията.

Последна промяна на Съб Яну 28, 2012 11:40 am, променена общо 1 път

Пет Авг 05, 2005 1:41 am
Профил WWW
Мнение 
www.micron20.com

Пет Авг 05, 2005 7:50 am
Аватар

Мнение 
pirev - тук при нас има фирма, която се занимава с тая дейност.

Пет Авг 05, 2005 9:14 am
Профил
Аватар

Мнение 
аз знам поне 10 :lol:

сподели какво горе-долу искаш да монтираш 1206, 0805, 0603, BGA
едностранно или двустранно
оловно или безоловно
ако имаш чипове не на ленти - колко вида са

и накрая - стенсилите също има значение кой ги прави.

Пет Авг 05, 2005 5:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Искам да прехвърля малки серии ( от порядъка на 30-50 броя на месец ) от конвенционален монтаж на SMD, корпуси 1206, SO-та, едностранен монтаж. Оловно/безоловно не знам каква е разликата в к-вото ли, в цената ли ? Чиповете са на ленти: ОУ-та SO8, PIC SO18 & SO28 са в лайсни.

Последна промяна на Съб Яну 28, 2012 11:42 am, променена общо 1 път

Пет Авг 05, 2005 6:50 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
не се срамувай да питаш - срамно е да не питаш 8)

определено не си попаднал където трябва - сентилион трябва да се ползват само за изчанчени неща - *GA, безоловни и т.н. много са добри, но за обикновени неща (1206) е като да трепеш мухи с мазер. не че не става, ама...

ако са ти такива нещата, питай димитър за при вас, няма нужда да се разкарваш насам натам из българията. това не са някакви сложнотии, а сигурно ще можеш и да изкрънкаш да гледаш как става :wink:

ако си правиш платките в микрон, те май са на път да си пуснат машината за насищане и може с един заек да обереш и двата куршума. обади се на орлин и го питай докъде са стигнали

разликата между оловни и безоловни е огромна. дупе да ни е яко от догодина, като гледам никой не е готов за това. не знам каква е тази мания за оловото (електронната индустрия е на 7-8 място по използване на олово), май си е поредната врътка за покачване на цените, ама ще ни се разкаже играта

Съб Авг 06, 2005 12:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Благодаря за информацията, ако може някой да ми прати линк с по-пълно описание как точно се произвеждат едностранни и двустранни платки. Да речем, че ми се върти в главата идеята да инвестирам в направа на платкаджийница :lol:

Последна промяна на Съб Яну 28, 2012 11:42 am, променена общо 2 пъти

Нед Авг 07, 2005 2:27 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
pirev написа:
Благодаря за информацията, ако може някой да ми прати линк с по-пълно описание как точно се произвеждат едностранни и двустранни платки. Да речем, че ми се върти в главата идеята да инвестирам в направа на платкаджийница :lol:

Не ти трябва "на баир лозе". Само в Пловдив има 3-4 такива.

Нед Авг 07, 2005 8:57 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
...Само в Пловдив има 3-4 такива...

Къде са 8) ?.
Pirev иди на сайта на Микрон20 - http://www.micron20.com, там ако не друго поне картинки на машините има. Също така на Селектра на сайта - http://www.selectrapcb.dir.bg я има обяснена технологията.

Прикачени файлове:
shema.jpg
shema.jpg [ 58.3 KiB | Прегледано 5366 пъти ]
Нед Авг 07, 2005 10:24 am
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Lupus написа:
...Само в Пловдив има 3-4 такива...

Къде са 8) ?.
Pirev иди на сайта на Микрон20 - http://www.micron20.com, там ако не друго поне картинки на машините има. Също така на Селектра на сайта - http://www.selectrapcb.dir.bg я има обяснена технологията.

Пусни едно търсене в Google - печатни платки>Пловдив и ще ги видиш. Ето едно на "прима виста" :
http://www.vi-rus.com/consortium_ViRus_ ... ViRus.html

Нед Авг 07, 2005 10:49 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Да - Био-то и Селектра са, но това са 2. Аз питам за другите 2 - и само не ме карай да ги търся в Гугъл, щото според него и аз правя плтки, ама нямам платкаджийница 8) .

Нед Авг 07, 2005 10:59 am
Профил
Аватар

Мнение 
хе!
и след месец ще откриеш, че се интерсуваш от оферти за валяци. за да си асфалтираш улицата към платкаджииницата. после ще си построиш язовир, защото ще ти трябва много вода, а на ВиК не може да се разчита. прди зимата сигурно ще започнеш да си строиш газопровод за метан, за да ти е по-евтино отоплението. и, както е тръгнало, може да си направиш сам насипа на ЖП линията към провдив :wink:

в резулатат - няма да си остане време за щанги :lol:

в правенето на платки 60% е химия. желателно е да имаш поне двама много кадърни под ръка. като приготвяш химикали с тонове, грешките са адски скъпи. 25% са механика (машини, свредла, фрези, пневматика, компресори, масла). и няма нищо общо с класическото машиностроене - свредлата за платки са керамични (волфрамов карбид) и могат да накарт някой професор по свредла да се чеше нервно по главата.

има и доста гадни моменти - нанасяне на електролитна мед след химическата. това си електролиза (елетро-химия пак), с гигантски токове. обаче по-голям проблем е бъркането на разтвора и термо-стабилизацията. иначе отворите не се метализират устойчиво или метализацията пада при разпояване на компонента. а за да правиш отвори под 0.8мм, ще ти трябват поне 2-3 години експерименти.

е, мечтай си, ако искаш. ама си той на земята :D

Нед Авг 07, 2005 12:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@Дедо, само казвам че ми се върти идеята. Това не значи че съм почнал или ще правя наистина платкаджийница. Много идеи ми се въртят и ако бях реализирал всичките, щях да съм милионер, ама не съм :D
Виждам че си навътре в нещата и да те попитам не на шега, колко пари ще трябват според теб за платкаджийница на ниво с възможност за 100-200 кв.м на месец ?

Нед Авг 07, 2005 4:54 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
извинявай, ако съм те подвел, ама не съм "на:wink: вътре в нещата" - не ми е това разботата от която печеля пари. обичам да съм наясно с всичко, което ползвам, а и повечето хора ги познавам от години (накои даже от десетилетия) и нямам проблем да се завра навсякъде и да видя и пипна всичко. така си напълно наясно (в случая с платките), защо не трябва да правиш писти по-малки от 8 мила или други такива. като поработиш няколко седмици от "другата" страна, почваш да си проектираш платките по-внимателно 8)

200 квадрата не са никак малко, особено за начало. така зададение въпрос е много общ и може да ти се отговори също общо - от 50К до 2000К евро.
трябват ти поне: пробивна машина (не виждам смисъл за по-малко от 2 шпиндела), линия за метализация, линия за ецване, сито, евентуално фотолак, химическа и фото лаболатории, няколко копирами, мнооооого вода и мноооого търпение. най-добре е да се кооперираш с някого в началото - някои от процесите да са на друго място.

ако ти минава все пак идеята и искаш да се ориентираш, драсни едни мейл, форума не е място за такива дискусии. няма нищо общо с "хардуер" :D

Нед Авг 07, 2005 8:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Продължавам да съм на позицията, че големи платкаджийници в БГ има достатъчно, някои от тях на много високо технологично ниво. Ако нещо липсва, това е малка платкаджийница за бързо (експресно) изработване на прототипи на печатни платки ( в рамките на 48 часа) от получаване на поръчката до получаване на готовия продукт.

Нед Авг 07, 2005 8:56 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 24 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща