|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:21 pm
тъй значи, мухи, хлебарки и други гадини - какво ги плаши?
| Автор |
Съобщение |
|
head_up
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
 тъй значи, мухи, хлебарки и други гадини - какво ги плаши?
ок, има разни "бръмчалки" дето гонят комари, има и такива дето дето гонят къртици. а има ли такива дето гонят мухи? някой да е провел задълбочено изследване какви честоти ги побъркват? ако знае - да каже, че да скова нещо по въпроса - сезона им уж мина, ама... тормоз бе маа му - една ми бръмка в стаята, аз не съм от най-сръчните дето ги лови. пък ако имате и нещо против хлебарки - да е ефективно и да не е химическа бомба - кажете, не може да няма научно решение, пък ако ще и в Безумни идеи... да не бяха съседите все щях да ги облъча с нещо от разстояние - кой оцелее, оцелее. ама не може - ще им докарам рак на хората...
ПП пу, как ме е яд, че не отнесох една рентгенова тръба и високоволтов генератор от старата работа. пълна дезинфекция маа им стара, само това спасява ...
след ПП: докато пишех успях да я хвана - явно не съм толкова бавен - и тамън се опитах да й умия очите с "веро" - тя взе че излетя. бре маа им и мокри можели да летят. хубаво, с тая се справих, ама проблема остава - пак ще се появи някоя 
|
| Нед Сеп 19, 2010 1:44 am |
|
 |
|
kiiid
Ранг: Почетен член
|
Има едно чудо... РАИД му викат. Слагаш го некаде и то от време на време вземе та цъсне със въздуха малко отрова. Всичките тия гадини много го обичат...
|
| Нед Сеп 19, 2010 2:18 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
За мухите можеш да изпробваш една обикновена трепачка, сложи й някъде един светодиод да присвятква от време на време, за да я намираш по-лесно. Едно време режех парче вътрешна автомобилна гума, заковавах го на някоя дълга летва и ставаше трепачка убиец. Можеш и един ARM да й вържеш да брои колко пъти е нанасяла удари, и един бутон при точен удар в целта го натискаш, вдига се един брояч и така ще знаеш какво КПД има трепачката.
Комарите е най-лесно с две ръце, пляскаш докато не усетиш влажно между ръцете. Поглеждаш, ако е червено петънце значи си го смлял на пихтия, плюваш в шепите и отъркваш ръцете в панталоните.
За хлебарките лечението е да смениш къщата, квартала, града ако се наложи.

_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Нед Сеп 19, 2010 3:06 am |
|
 |
|
plameniv
|
В магазин за $1 ги има взел съм си 2 Проблема е че ако стената е хубава бяла, става едно мазало
От тва отърване няма, и тука ги има че са и като врабче 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Нед Сеп 19, 2010 7:01 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
Щом са кат врабчета, да питам моите китайци за накоя рецепта за готвене?
Не че е кой знае какво решение, ама все пак ако не се налага да гониш суровините за манджата  е по-лесно
|
| Нед Сеп 19, 2010 8:26 am |
|
 |
|
head_up
|
питай как се разбира кои стават за ядене - и без това ми ходят по чиниите нощем мамицата им мръсна. ако стават - направо с олио да ги подлъжа ... горещо олио... пък и не е като картофите да трябва да си играя да ги беля. или трябва?
За раид и подобни съм твърдо против да е в постоянна употреба - то не ми стигат другите отрови дето ги дишам ми и това, благодаря - и сега не ме слуша много-много главата, не искам повече увреждания
пък колкото до палката - абе има ефект и е евтинко, ама е като номера с комарите и ръцете - мааш ли мааш, пък те прииждат ли, прииждат... а и труповете по някое време ще почнат да хрупат под чехлите, ще трябва с метличка да се разкарвам
бе природата се е погрижила да ни е гадно, хубаво не е пуснала летящи гладни паяци дет идват на бойни групи по късни доби...
|
| Нед Сеп 19, 2010 9:57 am |
|
 |
|
CarBeta
|
Е това съм го правил и работи http://www.constructor.bg/mk/antiinsect.htm . Комарите се събират в другия край на стаята а и мухите намаляха. Естествено на 100% ще ти помогне само вестник, чехъл и разните там други агресивно-брутални методи. Има и такива програми за ПС, но не знам доколко ще са ефективни колонките и звуковата карта при възпроизвеждането на ултразвук.
|
| Нед Сеп 19, 2010 11:42 am |
|
 |
|
nobodyshadow
Ранг: Почетен член
|
Без ползване на химикали най-ефективни са капаните на които залепват гадинките.Има и за мухи и за хлебарки,ама гледката не е много приятна.То и без това за хлебарки никаква "нормална" химия не помага...
_________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно!
|
| Нед Сеп 19, 2010 1:22 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Помага и още как! В къщи водихме почти три години химическа война с тях. Какво ли не опитахме - никакъв ефект. Докато не ме "светна" един съсед, на който се оплаках. В аптеките за агрохимия продават един препарат за пръскане на растения срещу колорадски бръмбар. Опаковката е колкото шишенце за пеницилин. Разтваря се в 1 л вода и с една пръскачка от препарат за миене на стъкла се напръсква навсякъде където ходят. След месец два процедурата се повтаря. И О ЧУДО! Вече две години в къщи не съм видял хлебарка.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Нед Сеп 19, 2010 6:22 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
@ CarBeta5 : навремето бях напълнил хола с над 6 пищялки от различни фирми. Единственият резултат бе, че взеха да ме нервират и ги хвърлих в едно кашонче. Последно ми затрябваха като имах нападение от плъх - да го озадачат за вечер-две докато му подейства отровата.
Колкото до мухите: дори производителят не твърди, че пищялката има въздействие върху тях. Аз си слагам добрата стара мрежа на прозорците която след нападението на плъха смених с метална. Вратите е добре да се затварят, да имат от ония дразнещи висулки или да има втора "врата" с мрежа.
За КОМАРИТЕ си има специална тема, онази с лазера, в която няма само глупости. Аз за най-ефикасно, лесно и удобно ползвам изпарител на течност - изкарва ме няколко седмици без поддръжка но си я плащам пък и тя само ги приспива. Друг вариант са луминисцентките светещи под прага на запалване с двойна спирала около тях захранвана от утроител на напрежение. Предимството им е, че стават и за нощно осветление и убиват доста други хвърчащи гадини, а недостатъкът че искат чистене а поне купешките са трудни. Най-"новото" и ефикасно средство е източник на леко повишена температура отделящ и въглероден двуокис (може да се експериментира и със светлина) заобиколен с няк'ва лепкава хартия желателно с черен цвят. По ТВ шоповете ще ви одерат кожата за нещо такова а номерът е елементарен: срязваш горната част на пластмасово шише и я поставяш обратно като фуния. Пълниш донякъде със сладка вода и дрожди - хем температура, хем двуокис, хем вкусна миризма. Ако искаш го облепяш с лепкава хартия (  тънко намазана с "лепило" за мишки) и импровизираш с някое светодиодче.
За МУХИТЕ: гадост, аз да не ги преследвам имам подръка някой ефикасен спрей (не Raid!!!), вече има такива и на билкова основа. При директно попадение гадината пада на място - точно затова казах не на Raid!!!. Иначе си има евтини пасивни примамки които ако се поставят подходящо и се сменят често не са толкова неестетични. С подръчни материали: периодично се из*ираш върху картонче на балкона и като се насъберат гадините го мяташ долу или като прадядо ми окачваш стръкове пресен пелин, чакаш да се мръкне, пъхаш ги в чували заедно с насъбралата се гад и после скачаш отгоре им да си избиеш насъбрания яд през деня
За ХЛЕБАРКИТЕ: химията за тях е по-различна и ако е добра трае със седмици и не се вдишва от човека. Ако искаш нещо по-еко може да експериментираш с примамки и лепкавости но ще уловиш само будалите.
Нали сме в безумните: навремето много препоръчваха най-обикновена жаба в банята. Значи слагаш съд с вода и подсигуряваш лесен достъп, пущаш една жаба вътре и готово. Обясняваха, че изобщо не била досадна и дори не се забелязвала, нямала други потребности освен съдчето с вода и т.н. Според мен обаче нощно време, особено ако си на няколко ракии, трябва мнооого да внимаваш да не настъпиш жабата като ходиш да пикаеш
Пък тук от седмици въведоха пълна забрана на тютюнопушенето в закрити помещения и на обществени места. За сега не забелязвам разлика но глобите са аууу! Иначе шефът (също върл пушач) се опита да ми каже нещо но аз го попитах кое е по-вредно: химиите с които работим или цигарите... Иии хай доживей 65 години да се порадваш на пенсия 
|
| Нед Сеп 19, 2010 8:01 pm |
|
 |
|
head_up
|
бонго, това с жабата не ми беше хрумвало! чувал съм че и змиите си чревоугодничат яко с хлебарки. ама змията ще изяде жабата, та не може и двете. айде, змията отпада, макар да ми е по на сърце. от друга страна - ще имам проблем щото с племенника тая жаба мир няма да види - лапето е на 5 иии ... не й давам много време на жабока, преди да бъде разпнат на някоя стена. но пък като се замисля една жаба няма да свърши работа - ще умре от преяждане, ще трябва да са едно стадо (да бе, стадо ли се казва при множество жаби  няма да е "ято" освен ако не взема да ги подритвам та да летят  )
иначе идеята е добра, само да нямаш дете вкъщи 
|
| Нед Сеп 19, 2010 8:11 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Я кажете нещо за мравки! Че на вилата са се пръкнали едни крилати ... Изгризаха дървената дограма, населиха се в тухлите четворки в стената, ба си гадовете 
|
| Нед Сеп 19, 2010 8:18 pm |
|
 |
|
head_up
|
bateAz, не си ли чел "Градът" на Клифърд Саимък? 
|
| Нед Сеп 19, 2010 8:25 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
И от мравки си патих като смених квартирата - точно същите, крилати, ама те тук подхвърчат през друг сезон. Що спрей за пълзящи изпръсках - мижав резултат. Псле се сетих, че заради едно прибрано куче от човешка аптека бях купил прах за кърлежи. Където го наръсих измираха масово но после избиха на места където не мога да ръся. За щастие по суперите пуснаха спрей-пяна точно за мравки и той ги довърши. Той и размножителният период вече беше към края си, де, но до ден днешен мравка вкъщи не съм видял.
Но мравките не са чак толкова опасни ако нямаш манджа наблизо. Още си спомням, как в селската къща си бяха направили път през леглото на дядо ми. Аз намерих откъде влизат и изпръсках флакон "Мухозол". Дядо ми като се развика: "какво ти пречат животинките...".
|
| Нед Сеп 19, 2010 8:40 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Бате, те крилатите са само мъжките. Другите просто не ги виждаш. Борили сме успешно малки нападения с едни "тебешири". Ама какви бяха точно - не знам. При теб сигурно няма да помогне. Само яка химическа война или дълбоко инфлитриране в тила на врага - ама то сигурно ще означава събаряне на части от вилата ...
|
| Нед Сеп 19, 2010 8:56 pm |
|
|