|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:32 am
| Автор |
Съобщение |
|
npelov
Ранг: Почетен член
|
Така е. мосфета е прекалено голям. ползвам го за пробата защото нямам друг подходящ. а за ускорителя определено ще го пробвам. Мерси!
Едит: тествам на 7Ah акумулатори (стари), но схемата ще работи с 2.3 Ah ... поне първата. както казах след това ще бъде с настройка - какъвто му сложиш. Но предполагам че ще е в този диапазон - до 9Ah макс. тока ще е от 0.1 до 0.4C в зависимост колко е голям акумулатора. По-големите не трябва да се юркат много.
|
| Нед Сеп 12, 2010 12:09 am |
|
 |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Малей, Т2 бил като прасе за Коледа бре! И пак му дават цели 0,2 Ома. Значи като сложиш по-нормален разликата с биполярния ще е незабележима но ще си упростиш живота. На BD534 (първият дошъл ми наум) му гарантират под 0,8 волта при доста ампераж. Те 14,4-те волта и без това няма да ти трябват и/или 15-те и без това няма да ти стигнат
Щото пак хвърлих око на няколко даташийта за акумулатори и пак се убедих в мазалото им. Всеки производител дава произволно напрежение за зареждане а алгоритъма си остава все така странен и непрактичен. Така че забрави 14,4 волта за зареждане с постоянно напрежение, препоръчват го около 13,6 В ама с доста разлика.
Схемата която ще ти изровя е с 8 краково чипче за импулсно (не си му спомням името ама максималния импулсен ток бе 1,5 А) с ограничение по ток и напрежение - нищо ново.
Аз преди векове бях разработил система за зареждане (елементарна и аналогова) която за разлика от съвременните не поврежда а дори оправя акумулаторите, само дето стойностите са за обикновени а не "сухи" акумулатори. Ще ти я кажа пък ти си прави изводите:
1. Входното напрежение е за 2,5-2,7 волта на клетка но не и 2,8 В които са смъртоносни.
2. До 2-2,1 волта на клетка ограничението е единствено по ток около 1/3 от капацитета.
3. Оттам нататък токът почва да пада като при 2,4-2,5 волта на клетка става нулев, т.е. източник на напрежение със съпротивление и ограничение по ток...
4. Обаче от входа през резисторче се подава ток за дозаряд около 1/100 C при 2,4 волта на клетка.
Горепосочените стойности на напрежението доста зависят от температурата обаче при неекстремни ситуации спокойно минаваш без температурна компенсация - алгоритъмът е достатъчно внимателен.
|
| Нед Сеп 12, 2010 3:06 am |
|
 |
|
HappyMan
Ранг: Новодошъл
|
Не си прав. Погледни транзисторите на Zetex (има и в Комета). Uce sat е съвсем прилично. Отдавна ги ползвам за дребни импулсни и съм много доволен.
Стават и 2SD882/2SB772 , но са по-зле.
При всички случаи обаче , както по горе казаха , прекалено ти е малка разликата.
|
| Нед Сеп 12, 2010 3:30 am |
|
 |
|
npelov
|
13.5-13.6 това си е напрежение за компенсация на саморазряд. VRLA акумулаторите се зареждат до долкова.
Чел съм че не трябва да стои на пиковия волтаж прекалено дълго. Ако се зарежда до 2.4V на клетка до дозаряд трябва да държи 2.25-2.27в на клетка:
http://www.batteryuniversity.com/partone-13.htm
Има си причина различните производители да дават различни напрежения. От акумулатор до акумулатор има разлика.
Колкото до 15-те волта - сигат и още как. При 1А и 0.2 ома пада е 0.2V ... до 0.6 има още мнооого. 0.1 ми е шунта за тока и бобината .. ами не знам колко е, но проводника е дебел. При всички случаи може да задържи 14.4В
|
| Нед Сеп 12, 2010 3:40 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами аз с 5Ah акумулатор и 15 волта захранване не успях да достигна до желаните параметри на заряд. Трябваше да се зарежда за 5-6 часа а реално се зарежда 10-12 часа. Просто като почне да гони високите напрежения и тока става доста малък и ... А става въпрос за чисто нов акумулатор (всъщност два ак. по 6 волта последователно). Само че приложението им е cykle use . Зарежда се и после се бичи с разни ш...ни консуматори - най-вече DC-DC бък конвертори. Едното е с пикови консумации от над 3А.
|
| Нед Сеп 12, 2010 11:08 am |
|
 |
|
npelov
|
Това е съвсем нормално:
По-бързия заряд поврежда акумулатора. Затова се замислях за литиево йонни батерии.
|
| Нед Сеп 12, 2010 5:56 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Тя информацията за зареждане е много противоречива като гледаш навсякъде. Та как 12-16 часа при 0.4С - то става за 3 часа. Производителите си хвалят батериите че издържат на толкова. Дори и при 0.1 трябва за 10-11 часа да се зареди. Къде ти 16 че и зейдя.
|
| Нед Сеп 12, 2010 6:42 pm |
|
 |
|
npelov
|
така пише и там ... почти - 5 часа. Но това е времето за достигане на 14.4 волта. Тогава е заредеб на 70%. След това трябва да се държат тези 14.4 волта докато тока падне под 3% а и за това си трябва време. Лошото при бързото зареждане е че ако пропускаш често втория етап се прецаква акумулатора.
Ускоряващата верига работи перфектно! мерси
ето няколко екрана от скопа.
Синия сигнал е от дрейна на мос драйвера, жълтия е от гейта на мощния мосфет. Тригера е на изхода на pwm.
|
| Нед Сеп 12, 2010 7:32 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Зависи какъв тип акумулатор зареждаш. За оловните не бързай толкова. Едно, че няма 100% КПД по заряд и второ над определено напрежение започва и разлагане на водата (при старите типове с легираща добавка антимон в решетките). Не съм срещал характерно време за зареждане на този тип.
npelov, имах някакви мостри на ИС за зареждане (импулсно), но утре ще ги търся. Виждам, че наистина си сериозен и си струва да ти се помогне. ЗаLi-Ion/Pol използвам MCP73863 и имам незначителни забележки.
|
| Нед Сеп 12, 2010 7:35 pm |
|
 |
|
HappyMan
Ранг: Новодошъл
|
Така е , но при условие , че правиш линеен стабилизатор. При импулсното нещата са по-различни.
|
| Пон Сеп 13, 2010 12:21 am |
|
 |
|
npelov
|
По принцип бих ти се доверил, но:
1. при 100% запълване на импулсите имаш линеен стабилизатор в случая когато пада в/у транзистора е най-малък
2. преди малко го измерих. стигна 14.4В и продължи да расте. Бих пробвал до колко ще стигне със едно съпротивление но по-късно
Е, не знам дали ще дава толкова ток при 14.4, колкото при 12 примерно (при 15 входно), но на мен не ми и трябва много ток. Всъщност по-добре е за акумулатора ако при достигане на 14.4 волта тока не е чак толкова висок. Всъщност аз май ще го зареждам до 14.
Все пак би ли ми обяснил защо няма да стигнат 15 волта или по-точно след като видях, че стигат какво друго няма да е наред. Очевидно имаш право защото иначе нямаше да дават по спецификациите на импулсните ИС вход 7-40, изход 5V. Освен може би ниското КПД или недостатъчно ток не се сещам за друго. Но КПД-то при < 1 волт разлика няма особено значение. Пък и малкия пад сам по себе си увеличава КПД-то.
Между другото взех си микрочипско LDO на 5 волта и установих че ми внася смущения. Като го измерих се оказа че доста големи пулсации има. Потърсих в нета и видях че LDO са нещо подобно, но без бобината и без някаква честота. Така че при голям процент на запълване и малка разлика вход/изход buck регулатора не се ли превръща в LDO (почти).
|
| Пон Сеп 13, 2010 2:40 am |
|
 |
|
Cekins
|
LDO : Low Drop Out. Демек линеен стабилизатор с по-малък дроп, дето да може да пали при малка разлика входно-изходно. Примерно 7805 иска мин. 6,5 (май беше) а BА05T на Rohm при 5,8 - 6 волта. И в повечето случаи имат намалена собствена консумация. Това че м-чипското пулсира значи, че не си му сложил достатъчно кондензатори. Аз техни лдо-та ги ползвам за в-реф даже
|
| Пон Сеп 13, 2010 8:24 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
LTC1325
|
| Пон Сеп 13, 2010 9:11 am |
|
 |
|
Cekins
|
Как не се бяхме сетили да ползваме нещо на Linear .....
Тва във Фарнел го нема, в БГ силно се съмнявам да се намери. Пък цената му e леко интересна. Добре че е само леко, че аз като чуя "линеар" и веднага си представям двоен ОА дето струва 15-20$ за единични бройки.
едит : ако е само за идеята - може, ама все пак драйверите на транзисторите са вътре в чипа, така че пак не върши рабта за дизайна който се обсъжда.
|
| Пон Сеп 13, 2010 9:28 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
1. Споменах за мостри.
2. Авторът на темата не е споменал да се готви за серийно производство.
3. Все ми е едно, но да отбележа, че в последно време Форума се превърна в чат. Не ми става ясно чатещите проектират ли или просто си чешат езиците. Някои подобни теми се обсъждат по-дълго от времето, необходимо за решавне на съответния проблем.
Дерзайте ...
|
| Пон Сеп 13, 2010 10:00 am |
|
|