|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:02 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|
Валидност на старите документи за самоличност?
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Валидност на старите документи за самоличност?
Абе тука някакви чули, недочули ми пускат следните фитили:
Значи на мен ми е изтекла ЛК. Питам си ушите още 6 месеца, че не ми се чака на тия дебилни опашки. Ама трябва да пътувам (ЕС). Имам паспорт който изтича догодина, мисля да вървя с него. Жената и тя има и паспорт и ЛК валидни, но от старите. Нали няма проблем?
Щото тука "една жена" казала, че старите ЛК не ги признали в ЕС даже и да били с валиден срок. Трябвало от новите. Навсичкото отгоре въпросната дама работела в туроператорска агенция, т.е. би трябвало да знае. И за паспортите май било така. И затова ставали тия гигантски опашки. Което ми се струва страшна глупост - документа нов или стар си има срок на валидност и би трябвало да нямам ядове, нали така?
Също имаше и нещо с 6 месеца поне да имало до изтичането. Ама това май беше изискване на ония дебили в американското посолство, за ЕС май няма подобни глупости?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Сеп 02, 2010 1:59 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Глупости - пътуваш си само със стария папорт, докато му изтече срока като пич на всякъде  . Не ги слушай малоумниците какви ти ги дрънкат  .
|
| Чет Сеп 02, 2010 2:51 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
За щатите и аз бях чувал, че създавали проблеми при влизане, ако паспорта ти изтича до 6м. след датата ти на влизане. Понеже беше голяма врътня да чакам това лято в Пловдив, тия дни ще ходя до Шкумбата в Чикаго, че се бавели по 6м., щото нещо се било засрало с дипломатическата поща и вече я пращали в чужбина на 3м  Може би догодина март-април ще са готови.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Сеп 02, 2010 3:42 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе ... не бре, в САЩ те пускат, проблема е като ходиш з виза, не ти издават ако изтича до 6 месеца паспорта, за влизането не знам да има проблем.
Иначе за БГ, ми аз 4 години живях само с паспор, лична карта нямах, писах я че е открадната и не си извдих таква докато не ме принудиха едни тъпани от армеец, не искаха да ми затраховат колата без лична карта. През това врме ъм влизал и излизам стотици пъти , и не съм имал проблем.
|
| Чет Сеп 02, 2010 6:23 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Аха, инструктирали са още от летищата да не пускат. Нас така ни върнаха 2005-та още, та после експресен паспорт за 24ч. Добре че поне авиолинията ни презавери билетите.
Оттогава - винаги едно на ум.
|
| Чет Сеп 02, 2010 7:48 pm |
|
 |
|
zaphod
|
тюх, добре че си извадих миналата есен паспорт, тогава много псувах, щото ми искаха 6 месеца валидност за индонезия, а аз имах 5. сега обаче се кефя че така стана, щото докато не оправят тая малоумщина с документите, нови не мисля да си вадя. впрочем интересно какво ще стане сега наесен, понеже изтича голямата вълна от стари документи, правени пролетта на 2000та.
|
| Чет Сеп 02, 2010 7:50 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз говорех за Европа, че няма да има проблем да си пътува където иска човека с паспорт с по-малко от 6 месеца останала валидност. За щатите (а може би инякъде другаде) със сигурност ще има проблеми, ако някой служител се заяде. В Европа обаче, където си пътуваме само с лични карти не би трябвало да има грижа  .
|
| Чет Сеп 02, 2010 8:41 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
 Re: Валидност на старите документи за самоличност?
Пътуваш си спокойно с паспорта без никакви грижи. Жена ти може да пътува и само с личната карта, щом е валидна, ако сте със самолет. Ако минавате през Сърбия трябва паспорт вече. БГ лична карта и щофьорска книжка важат в чужбина ако срока на валидност не е изтекъл. Тия 6 месеца след изтичане на валидността са си само за БГ. А опашки ще има и след 6 месеца защото сега започват да изтичат първите лични карти от 2000 година, когато ги въведоха като документ за самоличност. Ако имаш възможност иди сега да си подадеш документите за подмяна на личната карта, че след 15 септември пак се очаква голям наплив и опашки.
|
| Чет Сеп 02, 2010 9:31 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
От месец-два и през Сърбия вече се пътува само с лична карта  .
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=543756
|
| Чет Сеп 02, 2010 10:07 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мен скоро ме спира полицията да се заяде с всичко възможно, но за документите извикаха една мацка и тя отсече: "Валидни документи от ЕС!". Щом не им е изтекла датата и не са издирвани нямаш проблем навън. Имат си на хабер във Франция от новите тенденции в дизайна на БГ паспорта... А ЛК за навън не върши работа, само паспорт и шьофьорска книжка ако караш (досега, де).
Едит: ама да не мислиш, че в цивилизована държава се заяждат безпричинно? Хората искат НЯКАКЪВ документ и щом е от ЕС дори щофьорската книжка е достатъчна.
|
| Пет Сеп 03, 2010 12:51 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
валидност от 6 месеца се изисква при полагане на какъвто и да е тип виза.
ако визата е дългочна (повече от 6 месеца) има няколко варианта и зависи от страната.
за щатите например се слагат 10 годишни визи на паспорти с 4.5 години валидност. за други държави могат да ти ограничат визата до валидността на паспорта, но това по-скоро е изключение.
по принцип визата не трябва да има нищо общо с документа за самоличност, но е въведено това правило за 6-те месеца.
иначе документа е валиден до датата, която е написана на него.
нашенските игрички тип "така иска европа" са само за нашия селски пазар и ги говорят само по нашата телевизия.
|
| Пет Сеп 03, 2010 6:18 am |
|
 |
|
Цецо
|
Бе аз и не очаквах да получа друг отговор тук. Ама що не излезе един от тия дебили депутати по телевизията и да обясни на хората. Бас ловя, че половината от тия на опашката не го знаят това, кой го излъгал туроператора (както в моя случай), кой така му казали.... И после оня циври, че Сименс му били виновни за опашките
Пък и като са сложили скъпа услуга за експресно издаване, да сложат и скъпа услуга експресно подаване на документи. Така де, какво като ми го издават за 24 часа, като аз трябва да записвам ред 3 дена преди това за да подам документите  Да турят там 200лв. комплексно на отделна опашка и айде. Щото то иначе от пенсионерите - няма как да се вредиш. Тия спят пред районното.....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Сеп 03, 2010 8:40 am |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Ситуацията е много омазана както винаги. Така, че не се притеснявайте. Може и повече.
Аз вече половин месец си карам с истекъл срок на валидност на шофьорската книжка чакайки безумните опашки да понамалеят.
На неразбралите катажии им обеснявам кратко и ясно да ходят да четат закона за българските лични документи в който има следните два параграфа:
Цецо удължаването на срока на валидност е само за в БГ. Навън трябва да си изряден.
|
| Пет Сеп 03, 2010 11:22 am |
|
 |
|
Цецо
|
Да това ми е ясно. Аз си имам паспорт дето изтича през април догодина и ще си маам с него в ЕС.
Лошото е, че ЛК изтече, остават ми 3 месеца от "гратисния" период и ще трябва да заставам на опашката. Че за БГ си трябва ЛК, няма как.
Добре поне че преди 2 години взех категория за мотора, та поне чакането в КАТ спестих.
|
| Пет Сеп 03, 2010 12:04 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Зависи къде е това навън. Аз ходих до Берлин(със самолет) миналата година само с лична карта. А в Гърция по едно време ходех през седмица. Пак само с лична карта и книжка. Ето, Dimitar казва, че и сърбите вече ни пускат само с лична карта. Та наште лични карти са валидни в европейския съюз. За страни извън евросъюза вече, паспорт задължително.
|
| Пет Сеп 03, 2010 1:51 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 15 мнения ] |
|