|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:59 am
Моля за помощ за удвояване на честота..
| Автор |
Съобщение |
|
jorodr
Ранг: Минаващ
|
sigkill предполагам питаш за Правец 8S - Последния Правец, щото 8C нямаше такива мостчета. Та нямам описание на мостчетата, но имам един приятел с конфигуриран такъв с 512 К РАМ. Всъщност той е с 1МБ, ма нещо горните 512К не работят като хората. Обаче имам нещо безценно - схемата на този компютър, та ако го имаш, там най-вероятно има описание и на мостчетата. Давам ти я (дай мейл), ма понеже както обясних вече аз съм много бос в електрониката ще съм благодарен ако ме съпортнеш да направим сигнала с 4538 щом смяташ, че смяната на чип няма да се отрази на сигнала. (Имам предвид с някаква схема на свързване) Щото тук сте се събрали хора дето ми говорите вече на марсиански, а аз мигам на парцали - особено при термина стейт машина
И не ме разсейвай с мислите си за 10017, щото имам статични рамове по 512К, та ще ми вкараш и друга муха в главата - и без това вече ми пускат някакви мухи за компютър с 65816, съвместим с 8Д  Само за инфо - плановете на Орик са били да преминат към Z80. Първо са разработили Z80 платка, която се бути в разширителния порт на Орик-а, дори са закупили лиценз за CP/M. А последният Орик, който също не е видял бял сват, въпреки името си е на базата на 64180 - разширен Z80. На линка можете да го видите:
http://forum.defence-force.org/viewtopic.php?t=177
zaphod 10017 и сега си струва 40 кинта с доставката - порови по доставчиците - можеш да си го купиш :
http://www.littlediode.com/components/H ... 293b0f7fa4
Тук имат 1620 парчета - ако побързаме нема да свършат
http://www.iclocator.com/HCS10017_inventory.html
И понеже виждам, че повечето сте запознати с най-великия компютър ви предлагам нещо, с което все още много малко хора са запознати - истински БЪЛГАРСКИ емулатор на Правец 8Д, при това с поддръжка на Дос-а на Боби Захариев. Повечето игри за Орик вървят  Авторът му се казва Иван и си е поставил задачата да направи най-хубавата развойна среда за Орик приложения. Има вграден асемблер/дизасемблер, като са наред PASCAL и JAVA  С асемблера може да компилирате sweet 16 на чичо WOZ 
_________________Музей на древните компютри:
www.pravetz8.com
|
| Сря Сеп 01, 2010 10:57 am |
|
 |
|
sigkill
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 29, 2007 2:22 pm Мнения: 309 Местоположение: Vratsa
|
Нямам го 8s за съжаление, дори само веднъж съм виждал такъв , едно момче беше изгорило 632-ката му , нямаше схема ама тез мостчета няма как а ги забравя , аз съм повече фен на Епъл клонингите , иначе имам Синклер спекрум , 82-ка пълен комплект с ВКП , флопи , +16кб рам и други карти , 8д , самоделката ми с дъно за 8а ( някаде забутана в гаража )...
Повечето 8s бяха 8ц ... мешаха им корпусите , в наи-кризисното време на 8ц му пестяха всичката периферия без флопи контролера , дори допълнителните 64к пестяха ... или слагаха дефектни рамове за тях ..
Ще потърся да ти снимам някви схеми дет бях събирал ..то верно че беше преди 14-15 години когато последно съм се занимавал с правци ама трябва да ги имам още тез схеми ...
Ще ти драсна едно месидж довечера
Тоя Орик феникс е мн як
Контролера на Уоз е също стейт-машина
Пълдин 601 беше най-екзотичното тукашно компче ама си беше обречен от началото ...
|
| Сря Сеп 01, 2010 12:40 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
проблема на жоро е, че иска да се синхронизира към вече рабоща машина, при това с много малка фазова разлика.
предложенията с външен генератор на 256МХц и делител на 256 не са подходящи, защото просто не може да подаде честота КЪМ компютъра.
затова навремето първосигнално му казах "4046" - лесен, евтин и достъпен вариант. при това е на нивото на жоро - опит, техника и ентусиазъм.
продължавам да мисля, че това чипче е подходящо за тази работа - лесно ще го пусне на 2 или 4МХц, има го навсякъде, прави добра фазова сихронизация.
по принцип играта почна от една схема с една шепа ТТЛ схеми. отделно уди направи едно геройство да се закача стандартно РС флопи на епъл-2 интерфейс като преобразува фазите в стъпки (и още нещо).
разбира се го навряха в CPLD xilinx, просто защото имах такова в чекмеджето а и в петрекс имат на склад. и понеже явно е останало място в чипа, жоро реши да навлезе в дебрите на програмируемата логика и да събере двете схеми в един чип. похвално занимание, особено ако жената не те гледа навъсено.
всичко е на прекрасно любителско ентусиазирано ниво, като едно време. връща ме в онези години далечни години, в които избора беше пределно прост: компютър, мацка или ракия. и на бобо захариев му блеснаха очичиките с младежкия му ентусиазъм като видя докъде са стигнали. затова и му помагам на жоро да се се научи да плува на дълбокото като седя в удобен шрезлонг на брега и му давам съвети за стила на давене.  само че сега съм 8 часа разлика и диалога се точи бавно.
от тук ми е трудно да разбера защо не тръгва осцилатора.
|
| Сря Сеп 01, 2010 2:14 pm |
|
 |
|
jorodr
Ранг: Минаващ
|
Дедо 8 часа фазова разлика ли имаш предвид?
Поръчах 74HC4046 в Пасат, при това цялa пръчка, щото и там не ми даваха гаранция, че няма да са пипани. За щастие там са по 50 ст за разлика от онези дето ги купих по 2.30 и не работят. Все пак изпитвам съмнения дали ще стане, при положение, че началните фронтове надали ще съвпадат, което ме навежда на въпроса - някой знае ли този сигнал Q3 за какво се използва във флопито?
Kато гледам как се точи дискусията може и да те дочакаме да се върбеш през Декември  Иначе си в грешка - хдд-то си е проект на уди, аз контролера го направих от 0 и му използвам почти всички пинове, няма как да се съвместят в ХС9572. Мисля по принцип да си купя една развойна платка с ХС95144, че има крака бол и мога да ръгна и буферите в нея. Убеждават ме, че е 5В-толерантен и че може да управлява ТТЛ-чипове, верно ли е?
Доколкото до жената - тя не се мръщи, ма гледа учудено как някой може да се занимава с писане на код, пуфтене пред монитора и поене на жици вместо като нормалните хора да пие бира пред теуевизора  Между другото тя като и казах какво си написал каза "Аа.. значи той те е подтикнал - да знам на кой да се сърдя като го видя"  Ма трябваше да форсирам проекта, че след няколко дни семейството ни ще се увеличи с още един член и тогава подозирам, че учудването ще се преобразува в урагана Еди 
_________________Музей на древните компютри:
www.pravetz8.com
Последна промяна jorodr на Чет Сеп 02, 2010 8:20 am, променена общо 8 пъти
|
| Сря Сеп 01, 2010 4:57 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Аз на времето 4046 нямах и не знаех за него, ама PLL-освах такива сигнали с
половин 7474, някакво скалъпено според ситуацията (и честотата) VCO и пасивен
интегратор. Което е същото де. Май така бях закопчал 8-те (или бяха 16?) MHz
pixel clock на първата ми графична платка към системния 1 MHz Е сигнал (в 6809
беше същия като в 6502 май). Имах горди 320 на 240 пиксела, 2 бита на точка....
Текст терминала ми беше отделен и го гледах на отделен екран.
Някъде средата на 80-те, нещото май кутията му още се пази - т.нар. ми "бабичка".
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Сеп 01, 2010 5:53 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
@Дедо аз Жоро не мога да разбера какво му иска ама ти ако знаеш, що не ни обясниш вместо да ме караш и твоите недомлъвки да тълкувам?
Естествено, че ако имаш 256MHz може да семплираш и изработиш каквато си форма искаш. При това процесът семплиране->резултат ти гарантира че фазовата ти разлика е с точно определен знак и големина по-малка от съотношението (1/256). Дори и ако оригиналния 1Mhz не е много стабилен, какъвто вероятно е.... Аналоговите истории с PLL и т.н. не винаги гарантират това и е възможно двата фронта да се разминат. От подобни разминавания се получават яки главоболия в синхронизацията
Накратко логиката със семплирането - един брояч за текущия полупериод. Два регистъра, които помнят дължините на последните полупериода без последния бит, демек половинките им.
И така - семплира се входа, ако има промяна - променяме изхода, втория регистър запомня първия, първия регистър запомня брояча, а броячът се нулира. След това за всеки такт, който няма промяна увеличаваме брояча. Когато броячът стане равен на втория регистър обръщаме изхода.
По друг начин казано, мери се всеки полупериод и се запомня половината от неговата стойност. Изходът се сменя при смяна на входа и при достигане половината от последния подобен полупериод. Очевидно няма голямо значение колко симитричен или не е оригинала. Няма проблем даже и ако входа лекичко "танцува".... Изходът ще се адаптира, важното е само честотата на семплиране да е по-голяма от исканата фазова грешка...
Обяснявам логиката щото се споменава CPLD, макар че за подобно нещо си трябват едни 20-30 клетки. Не знам какво друго трябва ама аз бих се ориентирал към FPGA, освен ако заданието не позволява значително по-проста логика/решение....
|
| Сря Сеп 01, 2010 11:56 pm |
|
 |
|
tgi
|
Че може PLL и цифрово да се направи може, правил съм и такова преди 20+ години
(във флопи диск контролера на дядката... той се появи малко след бабичката).
Но от 256 MHz да тръгнеш ще вкараш близо 4 nS фазов шум в 1-ия MHz в идеалния случай,
тамън колкото да ти съсипят живота с някои setup/hold времена, а с аналогов PLL можеш
спокойно да си в pS обхват.
Цифровото изпълнение може да се докара да се адаптира по-бързо към промени на
входната честота/фаза, инак - както изглежда е в случая, кварцов осцилатор с нищожен jitter
в тоя контекст - аналоговото изпълнение носи само предимства, за простотата да не
говорим. После той дедото знае разните едновремешни епъли и подобни неща (за разлика
от мене, аз тогава живеех в свое си 6809 царство), та сигурно е разбрал точно за какво става дума.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Сеп 02, 2010 12:55 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
това с 256 мегахерцовия отсцилатор го написах с ироничен замисъл, ама явно покрай китайците съм започнал да се изразявам неточно.
задачката е що-годе проста.
има работещ 6502 на 1МХц. няма достъп до неговия генератор, не може да се пипа по него и не трабва да се мисли в посока да се спекулира самиа генератор на комптютъра. основната причина е, че джаджата трябва да работи на всякакви компютри и клонинг, произведени в целия свят, при това без да се отваря кутията. ограничението идва от липасата на сигнали по интерфейсния куплунг.
какво има на него? (по спомен)
- клока на процесора - 1МХц
- някакъв инхибит (вход), който забранява вътрешния РОМ (май)
джаджата трябва да изработи този сигнал доста прецизно във времето - предния фронт трябва да съвпада с клока, а задния трябва да е на 250нс след него. на осцилограмите май това се вижда. в оригиналната схема това се прави с ЧМ, на който се регулира RC групата че да се натамънят времената. ефекта е, че ако си със зимна настройка и отвориш прозореца и флопито спира да работи, дори и добър мика кондензатор.
идеята е да се пусне един PLL, кото да се синхронизира по клока и да направи 4МХц, за да се получи този тайминг от 250нс цифрово. не е ядрена физика.
|
| Чет Сеп 02, 2010 7:01 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
А бе момчета, вия май забравихте, че в Apple II клокът на процесора е "неравен". Има 64 "нормални" периода по 1 микросекунда и един 65-ти с период 15/14 от микросекундата. Какъв ще е този PLL, дето безгрижно ще се синхронизира по такъв трескав и гърчав клок?
Решението, което виждам аз е малко по-инакво. Май само с цифров синтез може да стане.
|
| Чет Сеп 02, 2010 10:17 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Мда... винаги съм се изумявал колко много и добри специалисти не са запознати с теорията за клок домейните. А това се учи съвсем в началото на цифровата схемотехника. Имаш два вида логика - синхронна и асинхронна. При асинхронната може да се правиш каквото искаш, но при синхронната имаш един клок и един домейн. Просто така са направени всички елементи с един клок
Съответно всички елементи с този клок образуват домейн.
Сега човекът има един клок от 1МHz и той си има някакъв домейн. Трябва му и друг клок, който също ще формира домейн. Ако между двата домейна няма друга връзка освен клоците, то очевадно няма никакво значени дали си ps или ns изместен.
Но вероятно има връзка и точно в това е проблемът. Когато се прави домейн, всички сигнали са синхронизирани с клока, но синхронизацията е нещо много относително. Зависи от коя позиция гледаш. Когато един елемент щрака, той си "мисли" че щрака по фронта. Погледнато обаче 10см отстрани щракането може да изглежда изместено с няколко наносекунди. При кофти опроводяване един наблюдател може да види как елемента щрака преди фронта, друг наблюдател да види същото щракане много след фронта. Тока изглежда един кофти домейн.
Разбира се, за да не е кофти или опроводяването е направено добре, или елементите се подбират с подходящ tpd и се удължава периода, така че всички да виждат всички щракания в един и същ клок.
Когато има два домейна, обаче, триковете с опроводяване или изместване стават мноооого сложни когато клоците са синхронни и невъзможни за асинхронни клоци. Затова по принцип винаги, когато един сигнал преминава от домейн в домейн се вземат мерки за неговото синхронизиране в новия домейн. Без подобни мерки, нещата са като лотария. Опасявам се, обаче, че подобни мерки едва ли са взети. От тук нататък единствения вариант е много добро познаване къде ходят сигналите и клоците и в зависимост от това как се ползват да се "натъманят". Аз затова попитах ДедоБоре за повече подробности...
Но в общия случай "натъманяването" е рамките на един прозорец, който започва от фронта на клока до максималното закъснение, което може да се вкара. Целта обикновено е средата на прозореца, а не да се мъчиш да се доближиш на няколко ps от неговия край. Няколко пикосекунди от края на прозореца са си няколко пикосекунди от проблемите.
|
| Чет Сеп 02, 2010 10:33 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Два фронта "съвпадат" толкова често, колкото моите числа с тегленията на Тото2
Още веднъж винаги единия фронт е преди или след другия, като това "преди" или "след" е относително, според това къде се намира наблюдателя по платката, положението на Луната, температурата на въздуха, настроението на тъщата и куп други фактори...
И обикновено е много важно дали е "преди" или "след" 
|
| Чет Сеп 02, 2010 10:41 am |
|
 |
|
plameniv
|
http://f5ad.free.fr/Docs_Composants/MC145151.pdf
Тва чипче съм го пробвал и е мноо добро, с 1MHZ вход от клока на професора ще ти изкара какъвто искаш сигнал от осцилатор закачен към него.
Между другото имаше една проста схемичка с 7400 за удвояване на честотата, вероятно имаш нужда от правоъгълен сигнал а не от синусов?
Нещо подобно беше, но не мога да намеря схемата http://www.circuit-projects.com/dimg/CMOS-4069-driven-frequency-doubler.gif
А друг вариант е да вземеш един евтин микроконтролер с честота малко по височка например на 20Mhz
Подаваш му на INT този 1Мхз и ще ти изкара на друг извод напълно синхронизирано 2 импулса от прекъсването с каквато си дължина искаш, едва ли ще имаш нужда от повече от 10 реда програмка
Даже така ще си спестиш сума ти главоболия и чаркове за някакъв си умножител 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Чет Сеп 02, 2010 1:18 pm |
|
 |
|
tgi
|
Толкова много глупости накуп скоро не бях чел.... То не подлежи на коментар.
|
| Чет Сеп 02, 2010 1:43 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ама това има решение без PLL бе. Особено ако clock-ът е неравноделен, както батето казва (сигурно е поне понякога ако разтягат фаза две за по-бавни неща, така се правеше в 68xx поне на времето), тогава PLL просто не върши работа. Елементарното решение е вместо 74123 да се ползва 74221 (имам тук още останали няколко HC221) и не със слюден (mica) кондензатор, а керамичен, който е маркиран да е C0G (или NP0, което е другото популярно име за същото, нулев температурен коефициент). Това спокойно постига 30-ина ppm/C стабилност, поверявал съм му къде по-точни задачи от това да цели средата на прозореца при клоци. Погледнах, останали са ми 2 74HC221в SO16 (слагах ги в 321acquisition модула на времето). Не са много , но за експеримента и едното ще стигне  . [edit] Погледнах във Фарнел, има сума ти 74HC221. Забележете, че pinout-ът на 221 е същият като на 123 [/quote]
|
| Чет Сеп 02, 2010 1:56 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
|
| Чет Сеп 02, 2010 2:13 pm |
|