Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Моля за помощ за удвояване на честота.. 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен

Мнение 
Aз си трая още откак видях осцилограмката ... за някакви 2мхз е темата ама не баш , я погледнете късото импулсче и ниското ниво след него - период ~250нс , след туй пак имаме високо ниво ама с продължителност на високото в 1мхз клока период 750нс ... за микросекунда имаме два пълни периода ...
Иначе е верно че имаме два периода за 1000нс ...

Тва да се изгенерира начина е или с брояч клокнат на висока честота , ресетиран от фронта на 1мхз сигнала ...,
бих рекъл да пробваш да го докараш с двоен хцмос таймер (4538 е стабилно чипче), прецизни пасивни около него ... или да пробвш с някви закъснителни линйки - имаше ги за 50нс с 5 тап-а през 10нс .. за 100 и подобни ... това го пиша чак сега щото се намират трудно .Реално вътре в залятата им кутийка има 7404 и феритна бобинка ... Имаше ги и в Правец 16 ...

В много магазини има части изостанали от заводите ... може да намериш закъснителни линийки ...
Предполагам че на осцилограмите късото импулсче и ниското след него се пада на мястото на високото ниво на 1мхз ? Трябваше да синхронизираш по 1мхз и двете осцилограмки за да е по-ясно кое каде се пада в сигнала дето ти трябва ...
По-правилно въпроса е как да се изгенерира сигнал с тази форма и продължителносто на импулсите .. просто в периода на 1мхз такта трябва да се вкарат тез импулси ... с тези продължителности.

Вто Авг 31, 2010 6:26 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
MYXATA аз се замислях да го пробвам със сплд-то, ма надали ще мога да постигна съотношенията във времената. Иначе това нещо има ли го във Верилог да видя какво ще се получи? Иначе sigkill много добре е схванал кво трябва да се има на изхода. Понеже съм на много уважителна дистанция от ПИК-овете допитах се до един пич, който сметна, че му трябва ПИК на 30 МХз с ПЛЛ до 120 МХз, та да сме сигурни във времената. Ама да използвам 120 МХз процесор да докарам сигналите на 1МХз компютър е вече смешно :)

Вто Авг 31, 2010 8:16 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
Остави ги тез плл-и , накупи хц4538 таймери и пусни схемата с тях вместо *123 , определи хубаво стойностите на времезадаващите елементи , може да успееш да спестиш сякви настройки ...

А може да си налепиш малки платки с таимера и пасивните около него , настроени тествани - ако дефектира сменяваш модулчето и няма настройки никви ...

Как ги измисли тез пикове с плл-и ?
(бтв. пиковете са измислени от фирмата дет правеше звуковото чипче на 8д ;) Дженерал Инструментс , в 82 по-старата клавиатуре се сканираше от чипче пак на тази фирма )

... не ти трябват такива работи , а я погледни чипчетата на Cypress (примерно 2077 -бях го споменал) - те са си готови програмируеми плл-чета за тактови генератори и ще си имаш перфекни 24мхз( примерно) от 1мхз .. в 8-пиново смд ... а от него право в плд-то и делителите дет описах.

Вто Авг 31, 2010 8:37 pm
Профил

Мнение 
Да не влизаме в полемика, ма звуковия чип на 8Д-то е YAMAHA YM8912. Но може и да са измислени от GI, не смея да твърдя обратното. Дедо Боре даже ми е казвал, че това е бил чип за управление на постояннотокови двигатели. Проблемът с другите решения е, се състои главно в това, че аз изобщо не се занимавам с електроника, това ми е хоби покрай заниманията ми по www.pravetz8.com, та от термина "програмируем плл" ме побиват тръпки най-малкото защото не знам как да го програмирам :)

Вто Авг 31, 2010 9:19 pm
Профил ICQ WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Пък аз продължавам да твърдя, че най-просто и елегантно ще стане с PLL на 12МХц (24МХц ако е дефазирано). После копираш деленето от оригиналния 8Д и имаш всички тактове в компа - универсално! Естествено, че при възможност ще ползваш оригиналните а не PLL-ските.

Вто Авг 31, 2010 9:59 pm
Профил

Мнение 
Това с пик-а на 120МХз как го сметнахте?

Наистина като прочетох постовете ви си мисля, че с микроконтролер може да се направи генератор с желаните коефициенти на запълване. Даже може би ще стане и с някой от пиковете ако ги предпочитате. Та програмата ще е един безкраен цикъл , чието "завъртане" ще се стартира при проверка на нивото на 1МХз входния сигнал. Ако то е "0" се изчаква, докъто стане "1". След това се генерират два импулса със съответните коеф. на запълване (това е 2МХз изхода). Закъсненията се формират с NOP инструкции. Т.е. точността ще зависи от тактовата честота на процесора. Вренмето на завъртане на цикъла трябва да е под 1000нС, за да може да става някакво синхронизиране с 1МХз входа. Не се използват никакви прекъсвания и никаква периферия на процесора. Трябват само един цифров вход (за 1МХз сигнала) и един цифров изход (за 2МХз изхода). Е, тактовата честота на този процесор е добре да е колкото се може по-висока и може и да не е съвсем точна. Може би вътрешния RC+PLL ще свърши работа.

Може и да стане по този начин. Е, ще има някакъв "фазов" шум на 2МХз изходния сигнал спрямо 1МХз входния, но това може и да е приемливо за приложението ти. Трябва да го прецениш.

Вто Авг 31, 2010 11:14 pm
Профил

Мнение 
emilvtc написа:
Това с пик-а на 120МХз как го сметнахте?
Наистина като прочетох постовете ви си мисля, че с микроконтролер може да се направи генератор с желаните коефициенти на запълване. Даже може би ще стане и с някой от пиковете ако ги предпочитате. Та програмата ще е един безкраен цикъл ...

със същият успех можеш да изтропа една стейт машина в CPLD-то, въпросното "фазово отместване" ще се сведе до 1 клок от тайм домейна на стейт машината, максимум ако добави едно рег-че на входа, както си е редно, ще е + още 1 клок. За какво да бучи тоя невероятен пик 120Мхз, с него ще изстрелваме совалката! :twisted:

Вто Авг 31, 2010 11:24 pm
Профил WWW

Мнение 
Това което казвам е, че няма нужда от 120МХз.

Вто Авг 31, 2010 11:28 pm
Профил

Мнение 
emilvtc написа:
Това което казвам е, че няма нужда от 120МХз.

... или още по-точно - не му трябва контролер за тая цел, спокойно може да го докара до два импулса с 50% запълване от стейт-машината и един таймер, като стартира стейт машината по положителният фронт на 1Мхз клока през още малко логика. ако се заиграе малко спокойно ще постигне повече от задоволителна грешка - ония 2 клока максимум - предполагам го устройват, то не знам CPLD-то с какво го клоква ама няма да е малко 50Мхз предполагам си ги има?

ЕДИТ: добре де, 2 клока и мъъъничко още по линийте и входната логика :)

Вто Авг 31, 2010 11:35 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
А не става ли с един ПИК да замени цялото 8Д и да не прави контролери?
Не съм експерт, ама най ме е яд като ръгнат микроконтролер на мястото на четворен компаратор.
А в случая за ретро техника говорим...

Сря Сеп 01, 2010 12:42 am
Профил

Мнение 
Сайпреските пплчета си имат удобна пограмка ,пишат се веднъж и не искат нищо допълнително , този пройзводител все повече ми харесва , не знам алтернатива на тяхните клок генератори , имаме си плд , стейт машина или брояч-дешифратор се едно , то е същото което спестих като идея - брояч дето сам си командва на колко да дели за да се получи тоз странен сигнал.
Разминаването с 1-2 клока на 50мхз не е нищо сравнено с 123-ката и нанда след нея ...

Ако ще е с пик нека да не е с пик а с един негов клонинг - SX28 Scenix/Ubicom ,туй жувотно 50мхз ги нямаше за нищо и то преди около 6 години и повече ..и 100мхз стигаха ... имаха приложение в едни джаджи дет нормално се правеха с плд-та ма се оказа че и с програмка можело. Ма няма смисъл да се прави така един прос тактов сигнал.

Бонго , ти мислиш като мене , аз това за копирането на делителя мислех че е ясно , не го предложих , щото хем е очевидно хем няма да стане директно - деленето трябва да се синхронизира по такта дет го имаме , трябва да е делителя на 82/Епъл 2/2+ ма туй чудо е дизайн на Уоз и няма да е лесно ... ако остане нещо общо въобще с оригиналната схема - тя схемата поне се намира лесно , за разлика от инфо за 10017 чипа в 8д...

jorodr - да Ямаха имат клонинг на чипа , но в 8д-тата с клонинга съм срещал и епроми на ... Microchip - ест.правени в бившите заводи на Генералите ;) :
http://en.wikipedia.org/wiki/AY-3-8912

Сря Сеп 01, 2010 1:03 am
Профил

Мнение 
Жоро , помисли все пак за 4538 таймер на отделна платка + прецизни резистори и кондензатори , те чиповете от една партида няма да имат голям разброс (хубава думичка пък и някога това 74123 беше 155АГ3 и имаше разброс ).Ако те притеснява настройката след смяна на таймера така тя ще отпадне.4538 съм го срещал в измрвателна техника заобиколен от 1% части и е достатучно стабилен.Пробвай го - няма по-лесно !

Това със сайта ти е много добро дело ... не случайно станах толко активен в тази тема ... случайно да знаеш как се задава вида рамове на Правец 8С(кирилица), има едни интересни мостчета за рязане/спояване на дъното му ... интересно ми е дали някаде е било описано това ? Да го знаех това когато ги човърках осмиците ....

Чувал съм и аз за шантави употреби на тоя чип ( а и на други AY-...) ама трябва да знаеш че генералците правеха найстина шантави чипове .. няма друга такава фирма ! Имaах някаде из архивите AY-3-8500 или подобен .. скоро случайно разбрах какво е то ... а си бях въобразил някога че ще да е знакогенераторски ром или шантав интерфейс ... ще ми се да го намеря тоз чип ... и ако изникне от някаде първо на тебе ще се похваля !

8Д ми беше много интересен за известен период заради 10017 .. добавяш 6502 , 2бр 4464 , епром и 6522 , осцилатор на 12мхз и имаш едноплаткова машинка с ВИДЕО ! Пропуснах мултиплексорите за рамта ... ама по онова време ми се намираха и статични рамчета ...

Сря Сеп 01, 2010 1:38 am
Профил
Аватар

Мнение 
навремето си купих 10017 за 40 кинта и го изгорих почти веднага. много ме беше яд!!!

Сря Сеп 01, 2010 7:28 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
Идеята с пика беше моя. Ама за да става синхронизацията, мислех край него да има и някой логически елемент, - така че оригиналния сигнал да минава обсолютно точно. Може да стане и с 18-ка на 40мХз може би... А това със 120Мхз беше за dsPIC. Ясно си беше, че програмата ще е някой ред NOP-ове. Гледам, че най- вероятно удвояването на сигнала трябва да става синхронно с фронтовете на оригиналния, та затова логика - така, че вече от процесора ще зависи много малко и джитера ще е сведен до минимум.
Пример - как си го представям.
1. Пика държи долу и чака да се дигне фронта на оригиналния. Фронта идва и минава през логиката. Оригиналния изход става единица и удвоения също става единица. Всичко става синхронно с оригиналния.
2. Пика прави първото задържане и си сваля изхода - което влияе само на удвоения - той пада ниско, а логиката чака да падне оригиналния - и в тоя момент да превключи удвоения пак във високо.
3. Пика прави другата задръжка и сваля и удвоения.
Нещо подобно. Край това - ще може да се направи и другия сигнал...
Според сметките обаче:
- с 18-ка на 40мХз, за един период на оригиналния сигнал излиза че имаме 10 инструкции само. Не се знае дали ще стане . :(
- с дсПИК набузен на 120мХз излиза че са около 30. Няма начин да не стане. :D
Ама все ме мъчи - че с топ - муха... Да им се чудиш как са работили тези компютри на времето - а наистина работеха...

Последна промяна juzisound на Сря Сеп 01, 2010 8:24 am, променена общо 1 път

Сря Сеп 01, 2010 8:08 am
Профил WWW

Мнение 
Цитат:
Не съм експерт, ама най ме е яд като ръгнат микроконтролер на мястото на четворен компаратор.

А-ми има процесори в корпус SOT23-6, с които спокойно се заменят и чакащи мултивибратори с логиката около тях, та даже и компаратори (и АЦП-та). Да не говорим, че цената им е колкото на 2 чакащи мултивибратора и на платката заемат в пъти по-малко място ... зависи за какво се ползват и в какви случаи ...

Сря Сеп 01, 2010 8:11 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща